Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Blu-ray vs DVD - dyskusja

Ankieta: Czy kupujesz filmy na DVD?
Kupuję filmy wyłącznie na DVD
Przeważnie/często kupuję filmy na DVD (oprócz tego również na BD)
Kupuję na DVD filmy których nie wydano z polską wersją językową na blu-ray
Kupuję na DVD tylko te filmy których nigdzie nie wydano na blu-ray
Sporadycznie zdarza się kupić film/serial na DVD (z różnych powodów)
W ogóle nie kupuję DVD
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Strony (83): « Wstecz 1 ... 72 73 74 75 76 ... 83 Dalej »

Opcje tematu
Blu-ray vs DVD - dyskusja
Offline pearlzfan
I am not AI
Liczba postów: 1,016
Reputacja: 74

17-04-2021, 14:37
Na ten fakt ma wpływ nie tylko covid, ale głównie koszty. Żeby oglądać film na DVD i wyciągnąć z niego max możliwości wystarczy ci tv 32" HD Ready za ok 500 zł, odtwarzacz za 125, używany ampli za 3 stówki i zestaw budżetowych kolumn 5.1 za 400-500 zł, w sumie ~1500 zł. I to wszystko kupione jako nowe. Koszty maleją, kiedy zmontujemy sobie taki zestaw używany z olx. Trzeba też pamiętać, że nie każdy będzie chciał wyciągnąć max i odpuści ampli+kolumny 5.1 zostając przy głośnikach z tv - wtedy mówimy około połowę mniejszej inwestycji. Odpowiednio dla BD i UHD te koszty znacząco rosną, jeśli chcemy wyciągnąć max z tego, co oferuje nośnik i nierzadko skompletowanie kina pod BD będzie oscylować w okolicach kilku tysięcy złotych (a w przypadku UHD może to być i nawet jeszcze więcej, jeśli weźmiemy pod uwagę, że chcemy mieć sztosik Atmosy/DTSXy, 4K i HDRy).

Mam w okolicy kolekcjonera, który właśnie zbiera tylko DVD, zagadałem z nim kiedyś jak odkupował ode mnie cały karton filmów DVD za kilkadziesiąt złotych, czy by nie chciał też czegoś na BD, bo będę się pozbywał, to powiedział, że BD go nie interesuje i raczej upgrejdu już robić nie będzie. Gościu na oko w okolicy 45-50tki z dzieciakiem, więc skoro teraz nie bierze pod uwagę przejścia na BD, to później tym bardziej (disclaimer: nie jest to żaden przytyk do gościa, że biedny czy coś, po prostu zimna analiza - mając rodzinę, ten wiek i takie możliwości budżetu jakie ma, to szanse na upgrade do BD proporcjonalnie maleją niż rosną).

Druga sprawa to ceny płyt DVD w drugim obiegu. 5-10zł za płytę (a często za nawet kilka)? No nawet przy mocno ograniczonym budżecie domowym taki pasjonat kina może sobie pozwolić na w miarę systematyczne powiększanie kolekcji i oglądanie ulubionych filmów. Zgoda, że sprawa się trochę rypie przy nowych wydawnictwach DVD, bo tutaj ceny nie są już tak atrakcyjne, a jednak ktoś je kupuje. Biorąc pod uwagę moją amatorską analizę z pierwszego akapitu jest ten fakt dla mnie zagadką Smile

BD i UHD imho dobija systematycznie streaming i spadające ceny smart tv o dużej przekątnej - wydajesz raz 3,5k na 55 cali 4K plus 52zł na abonament Netflixa i masz wypożyczalnię filmów z polskim lektorem/napisami z poziomu kanapy. Płyty kupują już tylko zatwardziali pasjonaci - dla pozostałych to pastime jak, bo ja wiem, słuchanie muzyki w drodze do pracy.

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,547
Reputacja: 713

17-04-2021, 15:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-04-2021, 15:04 przez misfit.)
To co dzieje się na przestrzeni ostatniego roku w USA to głównie covid i efekt co chwilę zamykanych kin i planów filmowych. Sprzedaż na Blu-ray (i UHD) jest dużo bardziej uzależniona od wysokobudżetowych produkcji w stosunku do DVD i to wynika z wielu rzeczy, m.in. tego, że ludziska sobie zakodowali w głowach, że kino rozrywkowe warto kupić w wyższej jakości, ale co do reszty wystarczy już DVD.
Więc skoro na przestrzeni ostatniego roku powychodziły śladowe ilości blockbusterów w kinach to efekt był łatwy do przewidzenia, że BD i UHD BD dostaną mocno po dupie.

Porównanie obrotów w kinach USA za pierwszy kwartał 2019 vs 2021:
2019 - $2,400,025,631
2021 - $236,551,371

Ilość nowości filmowych w kinach w USA:
2019 - 302
2021 - 109

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,581
Reputacja: 40

05-08-2021, 17:00
https://antyweb.pl/dvd-nadal-krolem-bije-na-glowe-bluraya-i-4k-uhd-bd

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,184
Reputacja: 277

05-08-2021, 17:13
Niemożliwe.

Z innych sensacyjnych newsów: woda jest mokra.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak

05-08-2021, 17:15
News z dupy ale i tak cieszy Tongue

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

05-08-2021, 17:37
Ciesz się, ciesz... dopóki wciąż będzie nędza z nowościami.

A sprzedaż filmów na DVD leci na pysk w podobnym stopniu co na BD.

Odpowiedz
Offline Glaeken
Posting Freak
Liczba postów: 1,644
Reputacja: 17

05-08-2021, 17:41
DVD jest nieśmiertelne i będzie jeszcze długo dominować.

Moje aukcje na OLX
Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak

05-08-2021, 18:28
O ile forumowicze wybierają tylko BD czy UHD, to zwykły kowalski oraz JA Smile jakby dostali materiał z np nowego transferu BD na DVD9 to nie będą płakali że oczy wypala pikselozą, transfer dużo ma do znaczenia.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

05-08-2021, 19:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-08-2021, 19:55 przez misfit.)
Ale przecież w nowych transferach wszędzie jest teal i wykastrowany obraz, co nie ?

A serio - osoby kupujące dvd w 99% mają w dupie czy jest tam nowy transfer, czy też nie. Liczy się cena, więc bez zastanowienia ładują do koszyka filmy po kilka dolców za sztukę. A widowiskowe nowości już od dawna w przeważającej części dużo lepiej sprzedawały się na BD niż na DVD i to one napędzały sprzedaż na niebieskim krążku. Od prawie dwóch lat nie ma ich niemal wcale i stąd masz taki wystrzał na korzyść DVD. To jest proste jak budowa cepa.

Odpowiedz
Offline engajner
Użytkownik
Liczba postów: 139
Reputacja: 5

05-08-2021, 20:35
Ludzie kierują się ceną zgoda...ale mam np znajomego ktory umówmy się biedym człowiekiem nie jest i stać go na to i owo ale zawsze kupuje tylko dvd. Po 4,5 co weekend w MM i jest zadowolony. Mówi że po prostu lubi dvd i jakość aż tak nie gra roli liczy sie sam film. Co kto lubi.

Co do streamingu to ludzie którzy kupują nowy tv np oled i wykupują netflix uważaja że to mega jakość bo przecież mam oleda i kupiłem netflixa za 50 pare zł. Dla mnie osobiście jakość audio/wideo na netfliksie czy innym serwisie NIE jest zadowalająca. Dlatego kupuję filmy na płytach BD, UHD a streaming po prostu omijam. Lubie ten stan gdy podchodzę do regału i patrzę na co mam dziś ochotę. Wrzycam do napędu i oglądam. Też tak macie? Czy może jakiś dziwny jestem...? Smile

Odpowiedz
Strony (83): « Wstecz 1 ... 72 73 74 75 76 ... 83 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku