Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Buduję nowy kącik KD

Strony (9): « Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 ... 9 Dalej »

Opcje tematu
Buduję nowy kącik KD
Offline Pablo0909
Stały bywalec
Liczba postów: 732
Reputacja: 29

03-11-2018, 15:40
Deszcz, to był przykład. Ja słyszę w naturze szum padającego deszczu, to samo słyszę podczas seansu Smile A co do innych głosów- na przykład masz przed oczami gościa, szukającego czegoś w lodówce, jest pochylony i nagle słyszysz gdzieś u góry (głośnik DA) dzwonek telefonu. Gość się prostuje ale jednocześnie dźwięk tel. się obniża, przechodzi do innego głośnika. Był po prostu ponad obrazem (pochylonym gościem), dlatego słychać go nie we frontowym głośników, tylko właśnie wydobywa się gdzieś z góry. Nie wiem czy czytelnie to objaśniłem? Smile W filmach z DA dużo jest takich chwil, momentów. Już kiedyś pisałem, że gdy zmontowałem swoje pierwsze KD, to zacząłem filmu "słuchać". Wcześniej, dźwięk podczas seansu filmowego był dla mnie nieistotny. Dlatego lubię oglądać filmy sam, nie muszę odpowiadać na 100 różnych pytań podczas oglądania, np. czy zrobiłem przelewy Smile Przelewy podczas seansu Big Grin

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,323

03-11-2018, 18:25
OK, chyba rozumiem. Przy okazji poproszę o prezentację DA w MM.
Wielokrotnie pisałem, że dźwięk w filmie jest mega ważny. Jeśli ktoś posiada krążki i sprzęt  Dolby Atmos to oczywiście powinien za tego korzystać.

W listopadzie robię porządny remanent w płytach. Sporo z nich oddam. Pozostawię tylko te tytuły, do których zechcę powrócić. Na emeryturze (jeśli jej doczekam) zmierzam obejrzeć WSZYSTKO po kolei. Cool Przy okazji remanentu zwrócę uwagę na opisy z okładek. Może znajdę coś z DA.

Obecnie preferuję 5.1 (kiedyś pisałem z jakich powodów). Natomiast mając warunki lokalowe Sokala może rozważałbym 7.1. (?).

No, sobota. Dziś mamy zamiar zaliczyć dwa filmy. Ja to zrobię na pewno. Zaraz rozwijam ekran. Smile

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Sokal
Redaktor
Liczba postów: 952
Reputacja: 15

05-11-2018, 16:15
(02-11-2018, 22:43)Daras napisał(a):  Jest okazja wyjaśnić z jakich powodów sugeruję Sokalowi 7.1 zamiast 5.1.2.

1. Zbliżenie foteli do ekranu UHD pozwoli w pełni docenić walory nowoczesnej technologii. Tym samym telewizor stanie się jakby „większy”.

2. „Wychowałem” się w kinie 70 mm z dźwiękiem przestrzennym (jednym z nowocześniejszych kilkadziesiąt lat temu w Polsce). Raczej niewiele pamiętam filmów, w których „nachalnie” musiały grać „sufity” *.

3. Czy w typowej kinematografii często spotykamy filmy gdzie coś powinno pobrzmiewać nad głową? Nie wiem… W mojej kolekcji takich krążków jest jak na lekarstwo.

4. W realu najczęściej docierają do mnie dźwięki z boków. Sporadycznie nad głową przeleci jakiś samolot tudzież rozśpiewany ptak (i przy okazji nasra  na czerep, czego nie lubię).

7. Sokal chciał powiększyć zestaw 5.1 o dwa głośniki. Powyższe wyjaśnia z jakich powodów sugeruję 7.1. (jeśli faktycznie pierwsze rozwiązanie nie daje mu pełnej satysfakcji).

* Na 100% w moim kinie 70 mm dźwięki płynęły także z sufitu.

Daras,
Z wielu, naprawdę wielu opinii, z kilku różnych for, wyłania się obraz taki, że 7.1 zawsze da lepszy efekt od 5.1.2 - co jest zbieżne z tym co sam piszesz - o ile jednak ktoś ma możliwość ustawienia 4 głośników w okolicy kanapy. Ja się obawiam, że u mnie się to nie uda (wrzucę nowy schemat to zobaczymy). A skoro na 7 głośników dookólnych nie ma szans, to musi pozostać ich 5. Na sufit na pewno wrzucę 2 głośniki sufitowe (4 to raczej przesada). Reasumując:
- 5.1.2 to absolutne minimum w które idę,
- 7.1.2 byłoby moim IDEAŁEM, gdyby tylko się to dało zmieścić aby pasowało AKUSTYCZNIE i WIZUALNIE.
- 5.1.4 raczej wszyscy mi odradzają (szkoda mocy na dodatkową parę sufitowców, tym bardziej że realnie są tylko 2 ścieżki sufitowe w filmach; poza tym obszar odsłuchu nie jest duży).

Zatem jutro wrzucę zmieniony schemat. Tym razem 7.1.4. Liczę, że kilka osób podzieli się swoją opinią.

Odpowiedz
Offline shaman72
Kinomaniac
Liczba postów: 738
Reputacja: 12

05-11-2018, 17:33
Sokal a nie brałeś pod uwagę takiego rozwiązania, jakie Ja mam w moim Szajsungu HT-J7750W ?? Mam 7.1 w 5.

Kino domowe:
Optoma UHD35X
Telewizor:Samsung UE55JU6740S
Odtwarzacz: Panasonic DP-UB420EGK
Odtwarzacz: Panasonic DP-UB-450
Audio Yamaha + Klipsch
Odpowiedz
Offline Sokal
Redaktor

05-11-2018, 22:02
Wierze, ze fajnie gra i Ci sie podoba, ale z 7.1 to nie ma nic wspolnego Smile

Odpowiedz
Offline shaman72
Kinomaniac

05-11-2018, 22:18
(05-11-2018, 22:02)Sokal napisał(a):  Wierze, ze fajnie gra i Ci sie podoba, ale z 7.1 to nie ma nic wspolnego Smile

Nie przesadzaj kolego Wink

Kino domowe:
Optoma UHD35X
Audio Yamaha + Klipsch
Odpowiedz
Offline Sokal
Redaktor

06-11-2018, 10:23
Nie przesadzam. Masz 5 głośników. Nie 7.

Odpowiedz
Offline shaman72
Kinomaniac

06-11-2018, 10:57
(06-11-2018, 10:23)Sokal napisał(a):  Nie przesadzam. Masz 5 głośników. Nie 7.

Co nie zmienia faktu, że jest 7 kanałów.Skrzynki są tu zbędne.

Kino domowe:
Optoma UHD35X
Audio Yamaha + Klipsch
Odpowiedz
Offline Sokal
Redaktor

06-11-2018, 11:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-2018, 11:37 przez Sokal.)
Ale kanaly graja w tych samych miejscach. To samo masz w 5.1 gdy kanaly 7.1 sa wmiksowywane i graja z tych samych głośników.
Owszem, masz do tego jakis kanal dyskretny i magiczną kopułkę, ale to tylko marketingowa magia.

Nie masz takich rzeczy w zestawach za 10, 20 czy 30 tys. zl. Czemu?

Poza tym ja do plastików nie zamierzam wracać. Rozumiem, że ktos moze byc z takiego zestawu zadowolony (moj Tata np) ale do KD domowego z komponentow za 10 czy 20 kawalkow to startu nie ma.

To tak jakby komus polecac tv full hd za 3 tysiace jak ma juz oleda 4k za 15 tysiecy.

Trochę nie ta skala.

I zeby nie bylo - szanuje kazdy zestaw, bo kazdy daje radosc. Sam zaczynalem od 5.1 Philipsa i bylo wow. Było.

A tymczasem, szalony pomysł, ale skoro mam tutaj specjalistów i praktyków, poproszę o Wasze opinie. Nawet na zasadzie „nie, to głupi pomysł i nie ma sensu”.

Zatem, co Wy na to, żeby jednak zaryzykować układ 7.1.2 – sam w sobie brzmi dobrze, ale pytanie czy w moim pomieszczeniu się sprawdzi?

Załączam rzut z poprawionymi lokalizacjami (nazwijmy je: 2 głośniki frontowe, 1 central, 2 sufitowe, 2 boczne i 2 tylne – suba na razie pomijam, bo nie wiem gdzie stanie) i od razu opisuję swoje, mimo wszystko, wątpliwości.

1. Głośniki tylne, boczne i sufitowe. Jest ich w sumie 6, na dosyć małej przestrzeni wokół kanapy. Czy „separacja” będzie wystarczająca? Czy to wszystko się nie zmiesza i nie powstanie chaos?
2. Głośniki tylne – tak sobie myślę – mogłyby być montowane w ścianie. Nie byłoby ich praktycznie widać.
3. Głośniki tylne będą zaraz za kanapą i właściwie przy samych końcach kanapy (w rogach), czyli blisko głośników bocznych. Normalnie pewnie bym je umieścił bliżej siebie, czyli typowo z tyłu, a nie w rogach, ale muszą być rozsunięte ze względu na okno, które jest pomiędzy nimi). Czy ta bliskość do głośników bocznych nie wyklucza układu 7.1.2?
4. Prawy głośnik boczny jest trochę problematyczny, bo będzie musiał stanąć w miejscu, które nie jest niczym osłonięte. Pomiędzy kanapą, a planowanym stołem.

Proszę o opinie i porady ?

Pozdrawiam!
Sokal

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Offline Pablo0909
Stały bywalec
Liczba postów: 732
Reputacja: 29

06-11-2018, 14:41
Moim skromny zdaniem, powstanie chaos Smile Po prostu nie wykorzystasz potencjału na tak małej przestrzeni. Radziłbym Ci (bo nie ma pośpiechu jak rozumiem) odwiedzić jakiś salon, sklep A-V, który ma pokój odsłuchowy. Złożą Ci sprzęt dokładnie taki, w jaki celujesz i posłuchaj jak to gra.

Odpowiedz
Strony (9): « Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 ... 9 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku