Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Seriale
« Wstecz 1 2 3 Dalej »

Dekalog

Strony (15): « Wstecz 1 ... 10 11 12 13 14 15 Dalej »

Opcje tematu
Dekalog
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,316

30-09-2017, 17:34
O kurczaki, ja dopiero teraz się połapałem, że blisko dwa lata temu cytowałem na forum Telewizja Kino Polska Misfita.

Misfit napisał: 

(...) 
Mój komentarz do Dekalogu: mieć taki rarytas w ręku, wykosztować się na przygotowanie tłumaczenia angielskiego, niemieckiego, francuskiego i hiszpańskiego aby zmaksymalizować sprzedaż tego tytułu również zagranicą gdzie Dekalog ma również spore grono potencjalnych nabywców , a przy tym wydać go w 16:9 z wykastrowanym obrazem góra/dół, do tego bez bezstratnej ścieżki dźwiękowej i z kiepską kompresją spowodowaną ustawieniem widełek dla maksymalnego bitrate na 25Mbps i potencjalnie dodatkowym filtrowaniem obrazu... to jest zwykła głupota. 
Historia tak się kończy, że recenzja na dvdbeaver nie zostawiła suchej nitki na polskim wydaniu, a na zagranicznych forach też poszła fama aby tego wydania kijem nie tykać co w oczywisty sposób będzie miało swoje przełożenie w wynikach sprzedaży Dekalogu na BD. 
(...) 

http://forum.kinopolska.pl/viewtopic.php?p=96138#96138

Czy powyższy tekst jest Twojego autorstwa?

To będzie dość długi post (za co przepraszam). Trochę się zagotowałem. Mam nadzieję, że nie ma na forum limitów na pisanie...  Wink

Misfit napisał:

Tak btw to te recenzje na blu-ray.com są coraz bardziej żenujące.

Dekalog od Criterion dostał 4.5/5 za obraz i 5/5 za dźwięk.
Dekalog od Arrow dostał 4/5 za obraz (pomimo tego, że ma lepszą kompresję, a tym samym bliższą źródłu strukturę ziarnistości obrazu) i 4/5 za dźwięk. Koleś w recenzji pisze coś o przyspieszonym dźwięku, podczas gdy w rzeczywistości jest dokładnie na odwrót - to wydanie brytyjskie jest w prawidłowym klatkażu, a tym samym z właściwą tonacją dźwięku.
(…)
Niestety nie pierwszy raz zdarzają się tego typu niesprawidliwe oceny w odniesieniu do wydań Arrow i wytykanie błędów, których nie ma i można sądzić, że są to celowe działania mające promować "swoich". Szkoda mi Arrow bo naprawdę przyłożyli się do tego wydania, a tutaj największy serwis blu-ray'owy wykręca im taki numer. Ech...

Niezłe jajca. Nawet pobieżna analiza zrzutów na dvdbeaver  pozwala wysnuć trafne wnioski co do tego, która firma lepiej wydała „Dekalog”. Misfit, zgadzam się z Tobą w 100%.

http://www.dvdbeaver.com/film5/blu-ray_reviews_69/the_decalogue_blu-ray.htm

Postawię się recenzentowi z blu-ray.com. Nie sądziłem, że kiedykolwiek będę musiał bronić Arrow…

„Dekalog 1. Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną” 1988, Krzysztof Kieślowski.

Wydawca: ARROW 2016. 
Obraz: 4:3 (oryginalny). Standard 1080i / 25 fps. 
Dźwięk: PCM 1.0 mono oryginalny. 
Napisy: angielskie. 
Region: B/2. 

Informacja z okładki:

„LIMITED EDITION CONTENTS

4K restoration all episodes, presented in their original broadcast aspect ratios. Original Polish mono soundrakt ….”.

Projekcja części pierwszej „Dekalogu” na dość sporym ekranie dała mi dużo satysfakcji. Co prawda obraz wydawał się nieco „miękki”, ale i tak zauważałem, że obcuję z wysokiej klasy kadrami HD. Osobiście „doziarniłbym” nieco całość, choć ze sporą dozą wyczucia.

Kolory, choć nieco pastelowe, emanowały naturalnością i poprawnie oddawały klimat tamtych czasów. Momentami odnosiłem wrażenie, iż na twarzach bohaterów pojawiała się purpura. Jednak generalnie barwy mamy OK!

Teraz najważniejsze. Kamerę prowadzono z niezwykłym pietyzmem. Zresztą staranna kompozycja obrazu - jako istotny środek wyrazu – stanowi siłę filmów naszego Mistrza. „Dekalog 1” oferował sporo zbliżeń (ujęć portretowych). Zatem jakakolwiek ingerencja w OAR skutkowałaby przycięciem np. części twarzy. Niestety, na taką kastrację odważyła się TVP. Początkowo chciałem napisać o pewnej niezręczności ze strony telewizji publicznej. Teraz czuję potrzebę nazwania tegoż po imieniu. Wciskanie ludziom dzieła Kieślowskiego po tak zwanym przekadrowaniu nazywam chamstwem!

Dźwięk PCM (ja słucham takiego na dwu kolumnach) nie budził najmniejszych zastrzeżeń. Dialogi brzmiały wyraźnie, a z tym w rodzimych produkcjach często bywał problem.

Część pierwszą serii oceniam bardzo wysoko. Myślałem aby wpisać tu 8,5 / 10. Jednak nie. Musi to wyglądać tak:

Daję „Dekalogowi 1” 9,0 / 10 za jakość obrazu. 
Dźwiękowi przyznaję 9,0 / 10. 

P.S. 1
Proszę o chwilę cierpliwości i przeczytanie moich dodatkowych uwag. Z czystym sumieniem zachęcam do rozważenia zakupu edycji wydanej przez Arrow. Osobiście miałem szczęście. Skorzystałem z gwiazdkowej promocji (brak opłat w Amazonie za dostawę towaru i kupon rabatowy dla Polaków). Ten fantastyczny zestaw kolekcjonerski - z dość grubą książeczką i płytami dvd - kupiłem za kwotę zbliżoną do tej, którą proponuje za swój bubel TVP.

Każdy miłośnik polskiego kina powinien „zafundować” sobie wieczory ze zrekonstruowanym „Dekalogiem” (gwoli przypomnienia). Natomiast młodsze pokolenia, które nie zmierzyły się jeszcze z dziełem Kieślowskiego, mają wręcz obowiązek to uczynić. Takich seriali już się nie kręci! Poruszająca „jedynka” - na początek - stanowi przedsmak całości.

P.S. 2
Moje skromne recenzje zawsze stanowią „projekcję” osobistych odczuć. Nie jestem zawodowcem, choć w dziedzinie klasycznej fotografii – tak. Prawie całą młodość spędziłem w ciemniach fotograficznych „walcząc” z: ziarnem, rozpiętością tonalną, kadrowaniem, filmami 8 / 16 mm itd. itd.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,534
Reputacja: 707

02-10-2017, 19:16
Mój tekst, mój.

Tak BTW czy ktoś z Was porównywał ścieżkę dźwiękową z Dekalogu V i VI do Krótkiego filmu o zabijaniu i miłości ? Jeśli ktoś ma trochę wolnego czasu i chęci to polecam to zrobić, przede wszystkim zwracając uwagę na brzmienie dialogów oraz muzyki. Jeśli ktoś ma Dekalog, ale nie ma kinowych wersji to na pomoc przychodzi vod.pl. Więcej nie piszę coby niczego nie sugerować Wink

Odpowiedz
Offline Kirek
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,474
Reputacja: 218

03-10-2017, 17:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-10-2017, 10:40 przez Kirek.)
Misfit wykonał porównanie polskich wydań na BD z wydaniem od Criterion na BD obu "krótkich filmów" ale zamiast na forum trafiło to na stronę główną. Warto chyba w takim razie tutaj też wstawić link do tej analizy.
http://filmozercy.com/wpis/krotki-film-o-zabijaniu-i-milosci-szczegolowa-analiza-oraz-porownanie-obrazu-i-dzwieku-wydan-blu-ray-studia-tor

Trochę nam się dublują wątki ale wydaje mi się, że w tym temacie te informacje też powinny się znaleźć
(08-10-2017, 09:33)misfit napisał(a):  Kirek podrzucił mi screeny z DVD wydania UK od Artificial Eye Krótkiego filmu o zabijaniu oraz Krótkiego filmu o miłości sprzed rekonstrukcji z prośbą o ich porównanie do polskiego BD co też poniżej czynię:

Krótki film o zabijaniu UK DVD vs PL BD.

Krótki film o miłości UK DVD vs PL BD.

W sprawie totalnie innej kolorystyki w Krótkim filmie o zabijaniu spieszę z wyjaśnieniem, że to te "zielone gówno" (jak to określił je Kieślowski przy pierwszym pokazie) jest zgodne z wizją Idziaka, czyli operatora tego filmu, który to też "przyklepał" finalny obraz po rekonstrukcji. Nie bronię Wam jednak do posiadania własnego zdania w tym względzie Smile

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

09-10-2017, 11:56
Jeszcze słowo o dźwięku. W wątku „Kolekcja polskich klasyków...” napisałem, że „Krótki film o zabijaniu” obejrzałem w kinie (rok 1988). Nie mam najlepszych wspomnień dotyczących ścieżki audio. Niewyraźne / przytłumione dialogi stanowiły permanentną cechę dawnych produkcji polskich. Mając na uwadze powyższe jeszcze raz zachęcam do „pochylenia się” nad krążkami ze zrekonstruowanym obrazem oraz dźwiękiem od Arrow.

Na marginesie. W zasadzie mam już gotową listę zakupową związaną z „Kolekcją polskich klasyków...”. Gdy będę po projekcji, a to z uwagi na zaległości w oglądaniu trochę potrwa, chętnie podzielę się wrażeniami. Propozycja „TORu” odbieram jako ewenement. Kto wie, być może po czasie nabyte krążki uznane zostaną za „białe kruki”, bo chyba tak już jest w przypadku określonych wydań DMMS. Ups, trochę pomieszałem wątki. Undecided

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,534
Reputacja: 707

30-11-2017, 07:46
Na amazon.co.uk Dekalog od Arrow za £30.
Brać kto nie ma bo lepszej okazji już raczej nie będzie Big Grin

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

30-11-2017, 11:04
Już nie ma. Jak kupisz , to za mc odpiszą, że ten dostawca już nie ma i mają starą dobrą cenę ponownie i tam możesz kupić Big Grin

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,801
Reputacja: 140

30-11-2017, 12:01
Świetna cena a teraz po cichu modlę się aby mój egzemplarz z zavvi nie doszedł jak rozjechany walcem...

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

30-11-2017, 12:54
Dekalog kupiłeś na Zavvi? Beznadziejnie pakowali to dotychczas, w jakieś koperty, które przychodziły rozwalone. Na szczęście box jest wytrzymały i najwyżej będziesz miał rogi obite.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

30-11-2017, 15:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-11-2017, 15:17 przez Daras.)
Wofman to równy gość. Nie każdy potrafi (tak jak on) pocieszać kolegów w trudnych dla nich chwilach. Smile

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

30-11-2017, 15:35
Powinien mi chłop podziękować zaoszczędziłem mu czasu na modlitwie

Odpowiedz
Strony (15): « Wstecz 1 ... 10 11 12 13 14 15 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku