09-10-2016, 11:57
BTW. ta porównywarka transferów spadła na psy. Kiedyś można było tam dodawać komentarze itp., a teraz nie ma tego i nawet nie podają już kodu regionalnego wydania

Dekalog
|
09-10-2016, 11:57
BTW. ta porównywarka transferów spadła na psy. Kiedyś można było tam dodawać komentarze itp., a teraz nie ma tego i nawet nie podają już kodu regionalnego wydania ![]()
09-10-2016, 12:38
A na moje oko ten Criterion nie wygląda za dobrze i te 18mb daje o sobie znać. http://caps-a-holic.com/c.php?a=1&x=467&y=169&d1=8931&d2=8932&s1=85940&s2=85948&l=0&i=2&go=1 Np. powyżej zamiast ziarna jakieś mydło (zwracam uwagę na krawędź zasłonek czy włosy wokół czoła). W wydaniu TVP widoczne jeszcze bardziej ale tu mamy do czynienia z powiększeniem wynikającym z zmiany kadrowania. Jakby powiększyć tego Criteriona to prezentowałby się tylko trochę lepiej. Mocno odbiega to od trailera jaki tu się wcześniej przewinął z nienagannym ziarnem.
Nie no, jak zrobimy zooma to różne rzeczy mogą wychodzić. Gdybym miał się pośmiać z Criteriona to np. z czegoś takiego, ale będę się upierał, że przeważającej większości tych screenów Criterion wypada dobrze i nieporównywalnie lepiej jeśli chodzi o kompresję w stosunku do TVP. Najłatwiej to chyba tutaj widać i nie trzeba nic zoomować ![]() Na pewno jest jeszcze pole do poprawy, dlatego napisałem, że jestem przekonany, że Arrow będzie się lepiej prezentował. Zrobię stosowne porównanko o ile mnie ktoś wcześniej nie uprzedzi. Ten zwiastun był w ponad 200 Mbit 10bit 4:4:4 - na razie o takiej jakości w domku możemy pomarzyć. edit: Wydanie UK zalicza dwutygodniowy poślizg - premiera póki co przesunięta na 31 października ![]() edit2: Szczęściarze z dvdbeaver już mają brytyjskie wydanie od Arrow. Średni bitrate dla obrazu 33-37 Mb w zależności od odcinka, czyli blisko dwa razy więcej w stosunku do Criteriona. Nie zwykłem oceniać obrazu na podstawie skompresowanych jpgów więc i tym razem tego nie zrobię. Ciekawe natomiast jest to, że wydanie od Arrow nie ma AR ~1.33:1 lecz ~1.39:1 (mowa o odcinkach 1-4 i 7-10) z nieco otwartym kadrem po bokach (podobnie jak w TVP 16:9) w stosunku do Criteriona.
Czyli wydanie Arrow nie dość że daje nam oryginalny kadr, to jeszcze trochę więcej informacji po bokach ?? Jak tak to świetne wydanie ![]()
22-10-2016, 13:55
W wydaniu UK do pełni szczęścia brakuje tylko Krótkiego filmu o zabijaniu i śmierci - jakby ktoś nie wiedział to są to kinowe, kilkanaście minut dłuższe wersje Dekalogu V i VI. Ale do nich w UK ma prawa zdaje się Artificial Eye, który nie wyklucza, że kiedyś wyda je na BD.
Zestawienie Arrow > Criteriona >> TVP ![]() http://caps-a-holic.com/index.php?search_term=dekalog&search=1 Arrow prowadzi bez dwóch zdań ![]()
No pod względem kompresji to Arrow jest pierwsza klasa. Z ciekawości zrobiłem sobie porównanie Arrow do tego zwiastuna 215 Mb, który uznałem za wzorzec (udało mi się dopasować aż 2 klatki z caps-a-holic ![]() ![]()
24-10-2016, 12:46
Ale wydanie Criteriona z kolei jest bardziej kompletne, bo zawiera wersje kinowe filmu o Zabijaniu i Miłości ??
24-10-2016, 17:12
To jest niewątpliwa przewaga Criteriona. Oba wydania mają jednak swoje plusy i minusy jeśli chodzi o "dodatki". Jeśli ktoś przymyka oko na nieco gorszą kompresję obrazu w Criterionie i nie do końca taki dźwięk jaki powinien być (prawidłowy klatkaż to 25 fps, ale w USA nie mogli tak tego wydać bo mało kto byłby w stanie to odtworzyć) i koniecznie chce mieć w komplecie Krótki film o zabijaniu/miłości i Region A mu nie straszny to 1 listopada wydanie od Criteriona będzie prawdopodobnie dostępne w cenie nie większej niż $50. |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |