Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dystrybutorzy
1 2 Dalej »

Disney

Strony (17): « Wstecz 1 ... 10 11 12 13 14 ... 17 Dalej »

Opcje tematu
Disney
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,618
Reputacja: 117

22-08-2023, 20:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-08-2023, 20:49 przez fire_caves.)
(22-08-2023, 09:32)slavekg napisał(a):  Te wydania BD/UHD są dla największych fanów tych serial
Clou zabawy w streaming jest utrzymanie subskrybentów. Na moje oko tak właśnie działają fani znanych, wieloodcinkowych marek: chcą mieć bieżący dostęp do tego co lubią. Fani sięgają chętnie po nośniki lub kopie cyfrowe bo dzięki temu nie muszą płacić comiesięcznego haraczu.

(22-08-2023, 09:42)misfit napisał(a):  Ile procent z blisko 150 mln subskrybentów D+ byłoby ewentualnie zainteresowanych kupowaniem filmów na nośnikach fizycznych? 0,01%? 0,05%?
Nie wiem skąd tak dokładne wyliczenia Wink Ale osobiście mam, jak pisałem powyżej, na myśli fanów dużych franczyz. Dlaczego? Na przyklad dlatego, że właśnie z tychże pochodzą seriale i film od którego zaczęliśmy ten offtopic. Ponadto to właśnie na fanów takiego MCU lub Star Wars liczy zapewne Disney jeśli chodzi o ciągłość subskrypcji. Zwykły zjadacz... bitów... nie ma oporów by choćby co miesiąc żonglować streamingami. Fan może utrzymywać usługę bo wraca często do tych samych materiałów. Śledząc amerykański random Star Treka jestem w stanie powiedzieć, że akurat tam gotowość do zakupu nośników jest nie taka znów niewielka.

(22-08-2023, 09:42)misfit napisał(a):  tym bardziej przy polityce Disneya z traktowaniem wydań na nośnikach na odwal się - brak DV, BD-66, dźwięk optymalizowany pod soundbary, itd.
Odnoszę wrażenie, że przeceniasz rolę tych zagadnień na rynku. Oczywiście nie mam danych, ale wątpię, by grupa widzów posiadających i rzeczywiście wykorzystujących sprzęt o najwyższych parametrach była znaczącą statystycznie. Udział sprzedaży DVD na rynku wydań fizycznych jest tego chyba najlepszym dowodem.

PS. Dodatkowo taki np. przeciętny fan Treka w USA już dobrze wie, że szumne zapowiedzi, że P+ (wcześniej All Access) będzie "one home for all Star Trek" można sobie włożyć między bajki, więc nośniki fizyczne są tutaj bardzo pociągającą alternatywą.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline JVC 4K
Użytkownik
Liczba postów: 171
Reputacja: 2

22-08-2023, 22:58
(22-08-2023, 10:27)Mierzwiak napisał(a):  
(22-08-2023, 09:42)misfit napisał(a):  dźwięk optymalizowany pod soundbary, itd.
Nie sądzę by optymalizowali dźwięk pod soundbary a nawet jeśli to nie wiem na czym miałoby to polegać; praktycznie każda ich produkcja brzmi na moim sprzęcie po prostu beznadziejnie.

To znaczy że masz ujowy sprzęt jakbyś miał takie kino jak ja to nie miałbyś takich problemów, u mnie każdy film z 20th century studios brzmi znakomicie wraz z najnowszym Avatarem.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,545
Reputacja: 713

23-08-2023, 09:25
(22-08-2023, 10:27)Mierzwiak napisał(a):  Nie sądzę by optymalizowali dźwięk pod soundbary a nawet jeśli to nie wiem na czym miałoby to polegać; praktycznie każda ich produkcja brzmi na moim sprzęcie po prostu beznadziejnie.

Może masz za dobrego soundbara Smile

W niemal wszystkich obecnie wydawanych filmach ścieżka dźwiękowa jest wcześniej optymalizowana pod domowe sprzęty, ale nie będę się upierał czy ludzie z Disneya w ostatnich kilku latach celują tutaj głównie pod możliwości soundbarów, czy może bardziej głośników wbudowanych w tv lub smartfony/tablety. Tyle dobrego, że zgadzamy się iż dźwiękowo zwykle odstają od tego co oferuje konkurencja.
Nie mam tutaj osobiście za dużego doświadczenia z ich produkcjami, bo mało co mnie od nich interesuje, ale jak już zdarzy się odpalić płytę tak od 2018 to niemal zawsze muszę zwiększyć głośność o 5-10db niż standardowo, bo inaczej jest bieda z nędzą. Na przycięte pasmo poniżej 30Hz z kolei zaradzi BEQ. Ale zdarzają się beznadziejne przypadki, że niewiele da się zrobić domowymi sposobami, a o słabym wykorzystaniu Atmosa nawet nie wspominam...

(22-08-2023, 20:49)fire_caves napisał(a):  Nie wiem skąd tak dokładne wyliczenia Wink

Są ogólnodostępne dane w jakich ilościach sprzedają się poszczególne seriale na nośnikach fizycznych. W zdecydowanej większości przypadków liczby nie powalają na kolana, skromnie powiedziawszy. Ale powiedzmy, że nie doceniam nośnikożerców i Loki, Mando i WandaVision sprzedadzą się w ilościach po 1 mln sztuk, licząc razem BD i 4K UHD. Jaki to będzie miało wpływ na przyszłą ilość subskrybentów D+? Żaden. Są to produkcje, które miały premierę ponad dwa lata temu, kto chciał to już dawno opłacił subskrypcję i obejrzał je na D+.

Nawet gdyby stał się cud i Disney postanowił wypuścić na nośnikach cały swój (oraz Foxa) zremasterowany katalog, a przy tym też wszystkie swoje exclusive'y to IMO praktycznie niczego by to nie zmieniło na minus jeśli chodzi o subskrypcje, poza tym, że na konto Disneya trafiłoby co nieco dodatkowej kasy od kolekcjonerów i fanów fizycznych wydań, która pozwoliłaby choć w niewielkim stopniu zasypać dziurę finansową po dotychczasowej działalności ich serwisu streamingowego.
Poza tym większość osób kupujących filmy na nośnikach nie stroni też od streamingu - takie czasy, że nie bardzo da się bez tego obejść, nie da się też kupować wszystkiego co się chce obejrzeć. Już widzę jak miliony osób rzucają się na filmy czy seriale w cenie 2-6 miesięcy dostępu do D+ każdy. Chciałbym aby tak było, ale to jest już nierealne Smile

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,281
Reputacja: 149

23-08-2023, 12:58
(23-08-2023, 09:25)misfit napisał(a):  Poza tym większość osób kupujących filmy na nośnikach nie stroni też od streamingu - takie czasy, że nie bardzo da się bez tego obejść

Jakoś daję radę Smile

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,545
Reputacja: 713

23-08-2023, 13:48
Nie dziwi mnie to, przy takich ilościach jakie obrabiasz na BD/UHD Smile
Mam na stałe Prime'a i Maxa, ale rzadko kiedy na nich coś oglądam, jeśli już to późna jesień/zima - doba za krótka. Do D+ trzeba będzie jednak w końcu zajrzeć i sprawdzić do czego są tam dostępne nowe transfery vs nośniki.

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,802
Reputacja: 140

14-09-2023, 22:06
Ruszyły pre-ordery na Mando 1 i 2 w UK >>
https://www.blu-ray.com/movies/The-Mandalorian-The-Complete-First-Season-4K-Blu-ray/345827/
https://www.blu-ray.com/movies/The-Mandalorian-The-Complete-Second-Season-4K-Blu-ray/345842/

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

15-09-2023, 09:43
Taka sytuacja na amazonie UK:

[Obrazek: Screenshot-2023-09-15-10-39-51-056-com-a...g-edit.jpg]

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

15-09-2023, 09:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2023, 09:56 przez Gieferg.)
Nawet jeśli nie interesują* mnie te konkretne pozycje, to wciąż jest to bardzo dobra wiadomość i daje pewne nadzieje na najbliższą przyszłość.

* "Prey" jeszcze może bym wziął, bo jednak mam słabość do Predatora i mam z nim wszystko, co do tej pory wyszło (choć AVPR tylko na DVD), ale musiałoby z ceną zejść naprawdę nisko.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline ILSA FAUST
IMF
Liczba postów: 512

15-09-2023, 10:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2023, 10:17 przez ILSA FAUST.)
(15-09-2023, 09:53)Gieferg napisał(a):  Prey" jeszcze może bym wziął, bo jednak mam słabość do Predatora i mam z nim wszystko, co do tej pory wyszło (choć AVPR tylko na DVD), ale musiałoby z ceną zejść naprawdę nisko.

Prey się wyprzeda w ciągu kilku dni a nawet kilku godzin...taka sytuacja
jest też zwyklak 4K na Amazon US - właśnie skasowałem pre-order w zamian za steelbooka z UK
Pozostałe predatory, AVP oraz alieny mam w steelbookach więc w końcu PREY STEELBOOK 4K stanie na półce,
postarali się graficznie tym razem...
Soundtrack na vinylu do PREY dotarł na początku sierpnia, także obok pozostałych Predatorów i Alienów dumnie stoi na półce...
zwyklak US:
https://www.amazon.com/gp/product/B0CFYHGGVK/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o02_s00?ie=UTF8&psc=1

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

15-09-2023, 11:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2023, 11:26 przez Gieferg.)
Niech się wyprzedaje, i tak gdyby nawet, to mógłbym być zainteresowany tylko i wyłącznie zwykłym blu w plastiku za kilka funtów/euro, a nie 4K UHD steelem.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Strony (17): « Wstecz 1 ... 10 11 12 13 14 ... 17 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku