Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 ... 8 Dalej »

Dolby Atmos

Strony (7): « Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 Dalej »

Opcje tematu
Dolby Atmos
Offline Kurgan
Nowy użytkownik
Liczba postów: 28
Reputacja: 1

15-05-2021, 09:10
Dolby Atmos to bardziej złożony problem. Większość ludzi kieruje się tym, czy amplituner, odtwarzacz potrafi obsłużyć ten standard. Tym czasem z mojego doświadczenia wynika, iż bez głośników "wysokościowych" czy też dolby atmos, jest to bez sensu. Działa to gorzej, niż tradycyjna ścieżka jak DTS HD. Przykładowo Ready Player One posiada zarówno Dolby Atmos, jak i DTS HD. Dopóki nie miałem głośników dolby atmos, lepiej brzmiała ścieżka DTS HD. Co prawda według zapewnień Dolby ma to być system, który ma wykorzystywać bieżącą konfigurację do odpowiedniego umieszczenia dzwięku w przestrzeni, jednakże w praktyce przy wybraniu dolby atmos bez pełnej konfiguracji głośników, słychać było że czegoś brakuje. Po dodaniu głośników atmos, DTS HD poszedł w zapomnienie. Jednocześnie warto pamiętać, iż nawet jak nie masz sprzętu obsługującego Dolby atmos, to i tak możesz skorzystać z tej ścieżki. Dolby atmos to dużym skrócie Dolby TrueHd (w przypadku płyt bluray, w przypadku stramingu to zwykły dolby digital plus) oraz dodatkowe informacje dla głośników atmos/wysokościowych. Sprzęt nie obsługujący dolby atmos traktuje taką ścieżkę jako dolby trueHD. Jeżeli zatem chcesz skorzystać w pełni tego co oferuje dolby atmos, musisz zbudować system posiadający głośniki atmos lub wysokościowe. Soundbar to takie oszukiwanie że masz lepszy dźwięk. Owszem w stosunku do głośników telewizora to duży progres, ale biorąc pod uwagę jakość głośników telewizora to żadna sztuka.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline djgromo
Go BIG or go home
Liczba postów: 758
Reputacja: 25

15-05-2021, 12:34
Ja tylko dodam, że posiadając już moduły atmosowe to bardzo fajnie wypada upmixing Neural X ze ścieżek 5.1.

Co do zestawu głośników to mam coś takiego i w tych pieniądzach polecam. Ewentualnie można poszukać używanych lub kupować parami.

https://allegro.pl/oferta/nowe-zestaw-jamo-s809-hcs-atmos-s8-atm-walnut-7647000272

Do tego jakiś amplituner Denona od serii 1300 w górę powinny wspierać Atmos, DTS:X i Dolby Vision/HDR 10. Amplituner kupiłem używany akurat.

LG OLED 55 C6, Sony X700, Denon X1300W, Jamo S809, S81, S801, S8 ATM, S803, Xbox Series X, Playstation 5
Odpowiedz
Offline Nie_zbieram_ale_lubie
Stały bywalec
Liczba postów: 347
Reputacja: 15

15-05-2021, 13:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-05-2021, 13:51 przez Nie_zbieram_ale_lubie.)
(15-05-2021, 08:07)Mierzwiak napisał(a):  @lis22

Pamiętaj że amplituner (tak samo jak soundbar) musi przepuszczać sygnał HDR / Dolby Vision, inaczej dupa z imprezy.

Tak się składa, że nie musi. Ani generalnie, ani w tym konkretnym przypadku, bo wspomniany UBD-K8500, jak zresztą doskonała większość odtwarzaczy UHD-BD, ma 2 wyjścia HDMI, w tym jedno dedykowane dla Audio. Problem pojawia się przy odtwarzaczach multimedialnych, czy STB, które mają wyłącznie jedno wyjście HDMI. Zresztą to jest problem czysto akademicki, bo na rynku pierwotnym nie ma dzisiaj AVR bez obslugi HDR. Inna sprawa to HDMI 2.1 i jezeli OP jest graczem i niezamirz wymieniac AVR przez nastepne 5 lat, warto rozważyć obecność takiego zlącza w AVR.
Co do instalacji systemu Dolby Atmos, czy generalnie Surround, to proponuje odpuścić sobie soundbary i od razu zaplikować system 5.1.2 względnie chociaż 5.1 jesli nie ma przyzwolenia i potrzeby na montaż głośników sufitowych. Jeżeli to Twój wstęp do dźwięku przestrzennego, to efekt powinien znacząco podnieść walory każdego seansu. Zawsze będzie też room for improvement, a więc więcej radości przy świadomych upgrade-ach.

Odpowiedz
Offline Kurgan
Nowy użytkownik
Liczba postów: 28

15-05-2021, 15:58
Warto jeszcze dodać, że jeżeli idziemy w amplituner to trzeba sobie zadać pytanie jaki finalnie interesuje nas układ głośników oraz czy ma to być sprzęt tylko do kina, czy też chcemy słuchać na nim muzyki. Na przykładzie Denona ich amplitunery serii do X2700 maksymalnie obsługują układ 7 kanałów plus subwoofer. Oznacza to, iż maksymalnie można zbudować kino 5.1.2 lub 7.1. Dodatkowo nie mają gniazd pre out, co wyklucza integracje ze wzmacniaczem stereo (opcja dla osób, którzy nie uznają słuchania muzyki na amplitunerze). Dopiero modele serii x3600 w górę pozwalają na fajną rozbudowę systemu, nawet do 7.2.4. Kolejną bolączką amplutunerów są końcówki mocy. Producenci podają moc przy wysterowaniu jednego kanału. Przy podłączeniu wszystkich kanałów moc spada. Przykładowo w testach wg audio.com.pl dla x2500 przy siedmiu kanałach moc spada do 44 W na kanał, zaś w trybie stereo wynosi 121 W na kanał dla 8 Ohm. Tak więc opcja skorzystania z zewnętrznej końcówki mocy/wzmacniacza stereo pracującego w trybie końcówki mocy pozwoli odciążyć amplituner, zaś w przypadku muzyki znacząco poprawi jakość dźwięku. Głośniki w systemie atmos to nie tylko sufitowe, ale też dolby atmos (stawiane na kolumnach frontowych), które pozwalają się cieszyć z dobrodziejstw systemu dolby atmos. Wszystko zależy od jakości głośnika. Faktycznie Neural: X wykonują świetną robotę, wg mnie o wiele lepiej niż jego odpowiednik Dolby Surround.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,323

17-05-2021, 13:41
Lisu, jeśli można coś podpowiedzieć, to faktycznie 5.1 stanowi minimum kina domowego, plus ewentualna rozbudowa (choć ja raczej poprzestanę na 5.1). Co prawda moje początki dotyczą stereo (2.1) ale dziś nie wyobrażam sobie powrotu do dwu głośników.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline lis22
Stały bywalec
Liczba postów: 298

22-05-2021, 01:34
Zakupiłem amplituner Denon avrx1600H i mam problem gdyż podłączyłem doń PS5 i Xbox Series X i obie konsole nie wyświetlają HDR choć amplituner miał go obsługiwać - w przypadku PS5 mogę włączyć HDR tylko z rozdzielczością 1080p, myślałem, że mogę podpiąć sprzęd pod każde z sześciu wyjść HDR i każde z nich obsłuży 2160p i HDR, co zrobiłem źle? Kolumny jakie kupiłem to Quadral Argentinum + suboffer.

Odpowiedz
Offline Nie_zbieram_ale_lubie
Stały bywalec
Liczba postów: 347
Reputacja: 15

22-05-2021, 03:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-05-2021, 03:52 przez Nie_zbieram_ale_lubie.)
Lis22
To jest model z 2019r. Tak więc obsługuje HDR w 4k@60Hz.
Czytaleś moj post? Wyrażnie napisałem że GRACZ powinien rozpatrzeć model wyposażony w HDMI 2.1, który pośród innych rzeczy, obsłuży obraz HDR 4k@120Hz *. Takie cuda to niestety jedynie w najnowszych modelach.
Musisz dostosować parametry obrazu wychodzącego z konsol, żeby "zmieścić się" w przepustowości dostępnej dla HDMI 2.0(x). Zakładam, bo jest to poza zakresem moich zainteresowań, że sa miliony poradników online na YT, tak jak drzewiej bywało, w przypadku starszych konsol.

*- Oczywiście aby w pełni korzystać z dobrodziejstw grania w gry w 4k"120Hz trzeba mieć też tv wyposazony w HDMI2.1, a najlepiej w dodatkowe dedykowane graczom ficzery.

EDIT:
Znalazłem info o Twoim modelu telewizora (HDMI2.0). Jeżeli dotychczas grałeś na PS5?XBX w 4k HDR@60 FPS bezpośrednio podłączając konsolę do TV, to co najmniej jeden z Twoich kabli przepuszcza taki sygnał, sprawdż w ten sposób pozostałe kable, bo potrzebujesz 2 solidnych kabli. jeden na wejsciu i drugi na wyjsciu wzmacniacza. Reszta to kwestia ustawień sygnału (czasem też wyboru złącza w TV).

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,599
Reputacja: 723

22-05-2021, 06:38
lis22 - po pierwsze, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, to zmień w swoim amplitunerze "Format sygnału 4K" ze standardowego na wzmocniony.

Odpowiedz
Offline lis22
Stały bywalec
Liczba postów: 298

22-05-2021, 19:15
Tak właśnie robiłem i już jest ok Smile
Jeszcze pytanko: cy mona jeszcze raz przejść ten wstęp obecny po pierwszym uruchomieniu amplitunera? Ja tam xle wybrałem i jak załączam amplituner to na tv znika mi dźwięk, więc nie będzie on działał z Netflixem, Amazonem, HBO, itp. Podobno można się też przełączać pomiędzy 5.1 a 2.0 i jestem ciekawy, jak? Niestety, menu jest tu dosyć ubogie ale jest to "budżetowy" sprzęt Denona Wink
Nie potrzebuję HDMI 2.1 gdyż mój tv tego nie obsługuje.

Odpowiedz
Offline djgromo
Go BIG or go home
Liczba postów: 758
Reputacja: 25

22-05-2021, 19:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-05-2021, 19:22 przez djgromo.)
Może chodzi o to, że amplituner powinieneś podłączyć do gniazda HDMI ARC w telewizorze i na pilocie od amplitunera wybrać TV AUDIO. Na moim denonie na pilocie jest czerwony przycisk z napisem Music i jak się go kliknie kilka razy to wybiera się tryb stereo.

LG OLED 55 C6, Sony X700, Denon X1300W, Jamo S809, S81, S801, S8 ATM, S803, Xbox Series X, Playstation 5
Odpowiedz
Strony (7): « Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku