Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Dźwięk przestrzenny

Ankieta: W jakim systemie dźwięku oglądasz filmy (przy założeniu dostępności takiej liczby kanałów na ścieżce dźwiękowej)?
Stereo
5.1
7.1
niestandardowo
nie interesuje mnie dźwięk
[Wyniki ankiety]

Strony (35): « Wstecz 1 ... 6 7 8 9 10 ... 35 Dalej »

Opcje tematu
Dźwięk przestrzenny
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

22-01-2020, 23:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-01-2020, 23:54 przez Daras.)
(22-01-2020, 20:59)frantic85 napisał(a):  Nie będę kupował drugiej konsoli tylko na płyt CD, chce coś ogarnąć jak najtaniej i ten Ferguson wydaje się chyba najlepszym sposobem jako odtwarzacz CD, a kosztuje ok 115zeta, a nie nie interesują mnie wieże cd...

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

A czy zadając pytanie nie znałeś już na nie odpowiedzi? Wink

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,581
Reputacja: 40

27-01-2020, 20:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2020, 20:37 przez Nfsfan83.)
Muszę o coś zapytać, przeglądałem to: https://poral.eu/mad_max_2.php i czy ktoś się nie pomylił, że wersja językowa PL jest Dolby Digital 1.0? Czy to jest dobrze rozumiem MONO? Z jednego kanału leci (z lewego albo prawego albo centralnego jak ktos ma 5.1), nie mogli już dać STEREO? ja rozumiem jakby to była jakaś ścieżka audio z vhs jak dali np w mono 1.0 Thing 1982 wydanie UK - był Matul, ale Mad Max 2 BD to wydanie z 22.05.2015. Proszę rozwiać moje domysły.

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

27-01-2020, 20:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2020, 20:56 przez prodarek.)
No jest jednokanałowa Smile jak masz np amplituner do którego trafia dźwięk w niezmienionej postaci to przy posiadanej konfiguracji 5.1 dźwięk będzie w centralnym lun jeśli posiadamy np 2.1 dźwięk będzie w stereo, zapytasz czy da się coś z tym zrobić aby posiadając zestaw 5.1 odtwarzać w 2.1, 3.1, 5.1, 7.1 owszem da się są od tego upmixy typu dolby sourr, thx movies, dts:x dźwięk zostanie przerobiony na wszystkie głośniki.

Ogólnie powiem ci tak czym lepsze masz kino tym wychodzą bardziej mankamentu gorszych nagrań w szczególności lektora, z gówna bata nie ukręcisz ...

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak

27-01-2020, 20:53
Dzięki, ale dziwna sprawa, pewnie płyty są tłoczone bez ingerencji polskiego wydawcy i mają w dupie aby dać choć uczciwe Stereo 2.0 Wink szkoda. Z drugiej strony z Mono można w mig zrobić Stereo

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak

27-01-2020, 20:57
Nie rozumiem po co skoro wszystko może zrobić amplituner.

Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

27-01-2020, 23:43
(27-01-2020, 20:50)prodarek napisał(a):  No jest jednokanałowa Smile jak masz np amplituner do którego trafia dźwięk w niezmienionej postaci to przy posiadanej konfiguracji 5.1 dźwięk będzie w centralnym lun jeśli posiadamy np 2.1 dźwięk będzie w stereo (...)

No, bez jaj. Smile Oczywiście nadal będziemy mieć mono (rozumiejąc definicję słów audio stereo na serio).

(27-01-2020, 20:53)Nfsfan83 napisał(a):  (...) Z drugiej strony z Mono można w mig zrobić Stereo

Taaa? W jaki sposób? Rolleyes

Na marginesie. 17 stycznia odbył się pogrzeb Adama Słodowego, bohatera serii „Zrób to sam”. Jego programy oraz publikacje były niedoścignione. Pamiętam jak pan Adam zaproponował zabawę w nadanie „przestrzeni” dźwiękowi mono.

Daras napisał:
Pamiętam czasy mistrza majsterkowania – Adama Słodowego.  W tamtych latach ludzi nie było stać na zestawy stereo. Co wymyślił pan Adam? Ano zrobił hermetyczną tubę w kształcie podkowy z dwoma otworami. Na jednym wylocie umieścił głośnik, natomiast druga dziura pozostała wolna. Oba otwory zostały ozdobione tkaniną. Meloman umieszczał głowę pomiędzy dwoma wylotami i słuchał...  Słuchał rozkoszując się muzyką pseudo stereo (tak to się nazywało). Pisząc wprost – jedno ucho odbierało sygnał bezpośrednio z głośnika, drugie zaś jego pogłos przepuszczony przez tubę. Takie to były czasy.  Warto zaznaczyć, że do dziś niektórzy nadal korzystają z tej koncepcji. Dźwięk mono zapisują w dwu ścieżkach, przy czym jedną z nich opóźniają.  

http://forum.filmozercy.com/watek-arcam-solo-movie-5-1-problemy-z-dzwiekiem-hdmi?page=2

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

28-01-2020, 12:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2020, 12:17 przez Gieferg.)
Cytat:czy ktoś się nie pomylił, że wersja językowa PL jest Dolby Digital 1.0? Czy to jest dobrze rozumiem MONO? Z jednego kanału leci (z lewego albo prawego albo centralnego jak ktos ma 5.1), nie mogli już dać STEREO? ja rozumiem jakby to była jakaś ścieżka audio z vhs jak dali np w mono 1.0 Thing 1982 wydanie UK - był Matul, ale Mad Max 2 BD to wydanie z 22.05.2015. Proszę rozwiać moje domysły.
A to nie jest tak, że jak masz tylko głośniki stereo to masz po prostu w jednym i drugim to samo?
Nie kojarzę, żebym miał coś z taką ścieżką, żeby to szybko sprawdzić, przy składakach, gdy mam ścieżkę mono po prostu kopiuję to samo na dwa kanały.

Cytat:Nie rozumiem po co skoro wszystko może zrobić amplituner.
Trzeba jeszcze go mieć.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak

28-01-2020, 13:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-01-2020, 12:43 przez Nfsfan83.)
Daras, Ja np w audacity z mono kopjuje ścieżkę i daję nowy kanał i potem mixuj do stereo.

Jeżeli opóźniają jedną ścieżkę to powstaje pogłos chyba i masz echo.

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak

28-01-2020, 15:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2020, 15:01 przez prodarek.)
Ale robisz to żeby co osiągnąć? @Nfsfan83 chcesz tą ścieżkę 1.0 ? mogę Ci udostępnić.

(28-01-2020, 12:17)Gieferg napisał(a):  Trzeba jeszcze go mieć.
Każde inteligentne urządzenie samo zrobi z mono podział na dwa kanały bez żadnego przerabiania ścieżek.

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak

28-01-2020, 15:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2020, 15:11 przez Nfsfan83.)
prodarek mam Łukomskiego z tvn pod swoje wydanie, dzięki. Do tego jeszcze jest chyba Szołajski z VHS. Mały off top - całość od Warnera czytał Szołajski klimat soczysty ale cwele z galapagos dali go tylko do 3 części!!! Knapik spoko ale Szołaj ciut lepszy.

Odpowiedz
Strony (35): « Wstecz 1 ... 6 7 8 9 10 ... 35 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku