25-11-2022, 15:31
A nie możesz po prostu wybrać z menu? Bo nie ogarniam trochę tej dyskusji

Dźwięk przestrzenny
|
(25-11-2022, 15:21)prodarek napisał(a): Odwrotnie. Pcm oznacza że odtwarzacz dekoduje audio. Tak, oczywiście. Cały czas tak pisałem i ten jeden raz się walnąłem. (25-11-2022, 15:27)misfit napisał(a): (...) Obserwującym tę dyskusję przypomnę, że na poprzedniej stronie napisałem, iż u mnie to nie pykło. Dostałem 7.1. Tu prośba do właścicieli Sony UBP X700. Jeśli macie możliwości sprzętowe to może sprawdźcie jak to wygląda u was. (25-11-2022, 15:31)Mefisto napisał(a): A nie możesz po prostu wybrać z menu? Bo nie ogarniam trochę tej dyskusji Co wybrać i z jakiego menu? Ile ja się już nawciskałem. Przypomniało mi się powiedzenie z lat 80 – tych. ![]() Technika też czasem w bólach się rodzi. Guzik się naciska i guzik wychodzi. EDIT: Misfit, skoro tak daleko zaszliśmy… Słyszysz jakąś różnicę pomiędzy dekodowanym sygnałem odtwarzacz vs amplituner? Tu https://forum.filmozercy.com/watek-dzwiek-przestrzenny?page=16 zacytowałem gościa, który dekodował DTS HD na pokładzie bodajże kompa. Następnie sprawdził u kumpla jakość identycznego dźwięku dekodowanego w amplitunerze. Wniosek z subiektywnej oceny był taki, że ampli robił to gorzej. Cytat: Można tutaj zdecydowanie stwierdzić że JRiver robi swoje i potrafi zdekodować konkretny format dźwięku i wypuścić dalej. Pozostawało pytanie czy robi to dobrze, lepiej, a może gorzej niż dedykowany do tego amplituner poprzez kabel HDMI. Odpowiedzi na to pytanie poszukałem wczoraj u znajomego, do którego wystarczyło zabrać wcześniej testowane materiały, a który to swoje kino domowe zbudował na dedykowanych do tego klockach. Nie pamiętam teraz dokładnie jaki sprzęt posiada, ale był to amplituner Harman Kardon w cenie około 3tysi z wbudowanymi wszelakimi dekoderami aktualnie występujących formatów dźwiękowych. Głośniki miał również podpięte w konfiguracji 7.1. 5.1 to był jakiś zestaw kina domowego Yamahy + dwie przednie kolumny to jakieś starawe, ale jare TONSILE. No cóż po odpowiednich porównaniach oczywiście nie było żadnej różnicy w kwestii tego co leci z głośników. Te same efekty w tym samym czasie, w tych samych głośnikach co u mnie. Co śmieszniejsze, uważam że u niego grało to duuuużo gorzej.
„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.
25-11-2022, 17:00
(25-11-2022, 16:36)Daras napisał(a): Co wybrać i z jakiego menu? Interesujący Cię dźwięk z menu płyty - tzw. setup (względnie set up lub audio albo ikonka) ![]() (25-11-2022, 16:36)Daras napisał(a): Słyszysz jakąś różnicę pomiędzy dekodowanym sygnałem odtwarzacz vs amplituner? A co tu komentować? ![]() Gościu porównuje bitstream vs dekodowanie na kompie do LPCM, z tym że jedno i drugie dokonywane jest na zupełnie innych kolumnach, amplitunerach i pomieszczeniach o zupełnie różnych właściwościach akustycznych. Szkoda klawiatury... Stosowne porównania oczywiście robiłem, ale to było ponad 10 lat temu (teraz, że tak powiem to są dla mnie odgrzewane kotlety ![]() ![]()
25-11-2022, 23:04
Mefisto, dzięki za podpowiedzi, ale my chyba o czym innym prawimy. ![]() Misfit, ostatnio spędziłem sporo czasu na porównaniach i wyszło mi, że podczas odsłuchu na słuchawkach nieco lepiej dekoduje odtwarzacz z wyjściem ustawionym na PCM. Kurna, słuchawki markowe, w pewnym okresie najlepsze w swojej klasie (nie wiem jak teraz), a ja wyżej wypunktowałem playera. Dźwięk był jakby czystszy plus „więcej przestrzeni” oraz dynamiki. Ale tu chodzi naprawdę o subtelności. Jutro do mojego kina przychodzi znajomy, który może mieć lepszy słuch od mojego (w każdym razie występował na scenie). Nie wiem czy będę go nękał testami bo będzie jeszcze ktoś, a planujemy projekcję „Top Gun: Maverick”. Wypowiedź cytowanego niżej gościa (raczej nie leszcza) sugeruje, iż w przypadku mojego Sony można preferować wyjście PCM (?). Cytat: The one case where it is really important to send the Bitstream instead of LPCM is if you are playing an "immersive" Bitstream track -- Dolby Atmos or DTS:X -- and have a height-speaker enabled setup. If you decode those in the player and send LPCM, the effect will be for the tracks to play as Dolby TrueHD 7.1 or DTS-HD MA 7.1 respectively -- with no height speaker information passed out along the HDMI connection. Of course if you have no height speakers configured, even this case is fine for sending LPCM instead. https://www.avsforum.com/threads/official-sony-ubp-x700-owners-thread-no-price-talk.2951726/page-75 Masz jakiś pomył na to z jakiego powodu po włączeniu mojego „secondary audio” ciągle dostaję 7.1? Zawierzyłem Ci, że to nie kwestia płyty.
„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.
Też po bitstream? Nie wiem, u siebie sprawdzałem właśnie na mojej płytce Soho oraz jeszcze na innym filmie z TrueHD. Dolby TrueHD/Atmos English 2916 kbps 7.1 / 48 kHz / 1536 kbps / 16-bit (AC3 Embedded: 5.1 / 48 kHz / 448 kbps / DN -27dB)
26-11-2022, 01:17
(25-11-2022, 23:21)misfit napisał(a): Też po bitstream? Dokładnie. Pisałem o tym więcej niż jeden raz. Ponawiam prośbę do kolegów posiadających Sony UBP X700. Sprawdźcie w miarę możliwości sprzętowych jak to wygląda u was. Przewiduję dwa rozwiązania: albo popełniam jakiś błąd (???), albo seria X700 jest pod tym względem walnięta. Sprawę oceniam jako ciekawą.
26-11-2022, 01:20
Powód może być prosty odtwarzacz robi upmix do 7.1, panasonic też to robi.
Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami do płyt
Jeśli szukasz modyfikacji fw do Oppo 9X / 10X napisz PW
26-11-2022, 01:29
No to punkcik Prodarek. Tak może być. Dzięki za zainteresowanie się sprawą. Teraz mogę zasnąć spokojnie . ![]()
Ale mi ogólnie nie pasuje ta teoria z tym secondary dźwiękiem jakoby to była możliwość odtworzenia ścieżki "core" ze ścieżki HD. BO opis instrukcji mówi: Cytat:[BD Secondary Audio] Dla mnie to jest o prostu niezrozumiałe, ale brzmi mi to jak odsłuchiwanie jakieś dodatkowej ścieżki komentującej i mixowanie jest z podstawową ścieżka,
Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami do płyt
Jeśli szukasz modyfikacji fw do Oppo 9X / 10X napisz PW |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |