Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Dźwięk przestrzenny

Ankieta: W jakim systemie dźwięku oglądasz filmy (przy założeniu dostępności takiej liczby kanałów na ścieżce dźwiękowej)?
Stereo
5.1
7.1
niestandardowo
nie interesuje mnie dźwięk
[Wyniki ankiety]

Strony (35): « Wstecz 1 ... 20 21 22 23 24 ... 35 Dalej »

Opcje tematu
Dźwięk przestrzenny
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

24-02-2023, 19:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-02-2023, 19:56 przez prodarek.)
No wiesz mp3 320 też ładnie brzmi. Na optyku masz średnio x10 razy niższe bitrate, skoro to wzmacniacz stereo to jedyna droga dostarczenia bezstratnego to wejścia analogowe.

Ja np teraz najczęściej oglądam w słuchawkach bezprzewodowych i tutaj tv również musi dokonać grubiej kompresji mimo to brzmi to zacnieSmile

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

24-02-2023, 20:46
(24-02-2023, 19:29)djgromo napisał(a):  Z TV wychodzi przewód optyczny na jakiś wzmacniacz i z niego na kolumny.
Jaki to wzmacniacz i jakie kolumny, w sensie stereo, czy multichannel?
Ja też tak przesyłam sygnał do swoich kolumn aktywnych, bo inaczej zabrakłoby mi wejść cyfrowych. TV robi więc za switch audio. Tylko z UB9000 cyfrowym idę bezpośrednio na DAC w kolumnie. I teraz najważniejsze, żeby było bezstratne audio, to zasadniczo sygnał powinien być zabezpieczony przed kopiowaniem. To ma HDMI. Cyfrowe elektryczne, czy toslink tego nie zapewni. Dlatego na optyku z TV wyjść może:
- stereo downmix z dowolnego wielkoanałowego,
- zwykłe DD albo DTS (czyli to co "zaszyte" w HD) bitstream

(24-02-2023, 19:52)prodarek napisał(a):  Na optyku masz średnio x10 razy niższe bitrate
Optykiem spokojnie jesteś w stanie uzyskać transfer kilkunastu Mbps.

(24-02-2023, 19:52)prodarek napisał(a):  tutaj tv również musi dokonać grubiej kompresji mimo to brzmi to zacnie
Raczej nie robi żadnej kompresji. Bierze core DTS albo DD i robi downsampling do stereo.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline djgromo
Go BIG or go home
Liczba postów: 754
Reputacja: 25

24-02-2023, 20:57
Nie wiem jaki model wzmacniacza i ile kolumn. Wydaje mi się, że już raz zdekodowany przez TV dźwięk musi ponownie być zakodowany żeby w postaci cyfrowej wyjść z TV i tutaj jeśli byłoby stereo to teoretycznie mogłaby być dobra jakość 2.0 LPCM. Jeśli na wzmacniaczu jest multichannel to nie ma rady i sygnał będzie zdegradowany do jakości podobnej do DD/DD+.

LG OLED 55 C6, Sony X700, Denon X1300W, Jamo S809, S81, S801, S8 ATM, S803, Xbox Series X, Playstation 5
Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

24-02-2023, 21:31
(24-02-2023, 20:46)sebas napisał(a):  Raczej nie robi żadnej kompresji. Bierze core DTS albo DD i robi downsampling do stereo.
Aby przesłać dźwięk bezprzewodowo musi dokonać kompresji do kodeka SBC lub np AAC. Pamiętam że moje zdanie dotyczy słuchawek.

(24-02-2023, 20:57)djgromo napisał(a):  downsampling
Raczej downmix, downsampling przy okazji .

@djgromo
Ogólnie to jeszcze mógłbyś przetestować xboxa z ustawieniem aby wypuszczał już zdekodowany dźwięk PCM stereo do tv aby tv już przy nim nie majstrował. Niektórzy również wykorzystują wyjście słuchawkowe w tv aby wypuścić audio analogiem.

Tak na prawdę każde tego typu połączenia trzeba "posłuchać" osobiście, nie zawsze te wydawało by się najlepsze będzie najlepsze.

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

24-02-2023, 22:24
(24-02-2023, 21:31)prodarek napisał(a):  Aby przesłać dźwięk bezprzewodowo musi dokonać kompresji do kodeka SBC lub np AAC. Pamiętam że moje zdanie dotyczy słuchawek.
Jeżeli miałeś na myśli odcinek źrodło-słuchawki, to tak. Jest kompresja.

(24-02-2023, 21:31)prodarek napisał(a):  Ogólnie to jeszcze mógłbyś przetestować xboxa z ustawieniem aby wypuszczał już zdekodowany dźwięk PCM stereo do tv aby tv już przy nim nie majstrował.
Jeżeli wzmacniacz jest stereo, to tak to powinno być zrobione.

(24-02-2023, 21:31)prodarek napisał(a):  Niektórzy również wykorzystują wyjście słuchawkowe w tv aby wypuścić audio analogiem.
Nigdy, przenigdy nie. Wyjście "słuchawkowe", dodatkowo z regulacją głośności, to nie jest wyjście liniowe. Pomijam już jakość konwersji cyfra-analog na takim wyjściu (to robi się na gotowych tzw kodekach za pojedyncze dolary). Elektrycznie, to ze sobie nie współgra. Słuchawki stanowią kompletnie inne obciążenie, niż wejście liniowe.

Dopóki nie wiemy jaka tam jest konfiguracja wzmacniacza i kolumn, to za dużo zgadywania.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

29-08-2023, 17:36
Może ktoś dysponuje podobnym sprzętem? Ciekawym osobistych doznań miłośników kina domowego, bo reklama, to reklama.

Cytaty:
Poczuj, że dźwięk dobiega z każdego kierunku i odległości, nawet spoza pokoju. Zestaw dźwięku przestrzennego HT-A9 z unikatową technologią 360 Spatial Sound Mapping zapewni rodzinie i znajomym wielowymiarowe, nieznane dotąd doświadczenie.
(…)
W zoptymalizowanym polu dźwiękowym, w którym ze wszystkich stron otaczają Cię pozorne głośniki, niezwykle realistycznie usłyszysz każde uderzenie skrzydła i każdy podmuch wiatru. Wrażenie jest takie, jak gdyby domowy salon przeniósł się do środka filmu.
(…)
Bardzo szeroka strefa słuchania obejmuje całe pomieszczenie. Dźwięk docierający do rodziny i znajomych jest więc wszędzie taki sam. Strefa słuchania nie ogranicza się do obszaru naprzeciwko telewizora — jest znacznie szersza.

Całość

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,184
Reputacja: 277

29-08-2023, 17:42
Marketingowy bełkot, do tego dźwięk przez bluetooth czyli z ogromną stratą jakości.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

29-08-2023, 18:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-08-2023, 18:25 przez Daras.)
Może być. Jednak cena powinna do czegoś zobowiązywać. Spróbuję się wgryźć w fora zagraniczne. Może normalni użytkownicy coś napisali. Jeśli znajdziecie jakieś bezstronne opinie, to wrzućcie linki.

EDIT:
Znalazłem niby niezależną grupę recenzentów, której korzenie sięgają 1976r. To chyba najciekawszy opis jaki wyszperałem.

https://www.whathifi.com/reviews/sony-ht-a9

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline chucky
Użytkownik
Liczba postów: 90
Reputacja: 7

29-08-2023, 20:27
Posiadam taki zestaw. Brakowało mi dźwięku przestrzennego przy tv w salonie.
Rozważałem system Sonosa i Sony, zdecydowałem się na Sony ze względu na Atmosa. Byłem w salce odsłuchowej w salonie Sony i po odsłuchu zdecydowałem się na zakup, tym bardziej że dodawali subwoofer SW-5 (ten większy) za 1 zł ? czasem zdarza się taka promocja na stronie Sony Center.
Powiem tak: zamierzony efekt został osiągnięty, dźwięk przestrzenny jest i nawet z góry czasem coś słychać ? Testowałem w salonie wiele systemów: stereo, soundbary itp. i Sony gra najlepiej z testowanych produktów - oczywiście jest to moja subiektywna opinia (Sonosa niestety nie miałem okazji testować). Nie testowałem też nowości jak Nakamachi Dragon czy też najwyższych modeli Soundbarów od Samsunga.
Mam porównanie do „prawdziwego” Atmosa, bo mam też salkę kinową z systemem 7.2.4 i wiadomo, że porównując te systemy Sony jest w tyle ale mimo wszystko moim skromnym daje sobie całkiem przyzwoicie radę.
Polecam wybrać się do jakiegoś salonu Sony na odsłuch i wtedy zdecydować, bo jednak cena jest spora.
Jeśli masz możliwość poprowadzić kable to sugerowałbym tego typu rozwiązanie, jeśli nie masz takiej możliwości to Sony jest na pewno ciekawą alternatywą godną polecenia.
Sporo materiału i opinii użytkowników jest w tym wątku: https://www.avsforum.com/threads/sony-ht-a9-home-theater-system.3208576/page-460

Odpowiedz
Offline Mr.Hankey
Posting Freak
Liczba postów: 1,094
Reputacja: 35

29-08-2023, 20:48
Gdyby ten sprzęt kosztował powiedzmy 4 tysiące, to jeszcze byłbym w stanie znaleźć jakieś logiczne wytłumaczenie takiego zakupu, ale za 8 klocków to już naprawdę można sobie zmontować zestaw, że mucha nie siada...
No i nie dajcie się nabrać na to odbijanie dźwięku od sufitu, to jest lipa straszliwa. Mam niestety obecnie satelity do atmosa postawione na głównych kolumnach, które walą w sufit i coś tam niby czasem słychać od góry, ale ogólnie mega rozczarowanie.

Odpowiedz
Strony (35): « Wstecz 1 ... 20 21 22 23 24 ... 35 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku