Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Format 4K/Ultra HD

Strony (138): « Wstecz 1 ... 123 124 125 126 127 ... 138 Dalej »

Opcje tematu
Format 4K/Ultra HD
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,282
Reputacja: 149

#1,241
04-02-2025, 14:53
(04-02-2025, 13:53)Juby napisał(a):  Oczywiście widzę różnicę na korzyść 4K względem Blu-ray... podejrzewam, że bez tego sprawdzania obu płyt bezpośrednio po sobie, nawet bym jej nie wyłapał.

Sorry, ale to przypomina polityczne wypowiedzi do mikrofonu w stylu: "Nie wiem, ale się wypowiem" Big Grin

Pytanie jakie filmy testujesz. Bo jeśli wszystko sprowadza się do Gacków i Nolana, to ja nie mam pytań. Sam nie jestem jakimś ekspertem, ale jednak zdążyłem już zjeść zęby na 4K i co chwila potrafi mnie ten format zaskoczyć. Jasne, sporo zależy od źródła i masteringu, bo każde wydanie 4K można spieprzyć (co widzimy co chwila), a każde wydanie blu może wyglądać rewelacyjnie (choć samo ograniczenie formatu sprawi, że nie będzie to najlepszy możliwy wygląd filmu - a że komuś on wystarczy to już inna sprawa; wielu ludziom wystarcza DVD...), no ale nie zmienia to faktu, że przepaść jest. Tutaj wystarczy sobie popatrzeć chociażby na wydanka Arrow klasycznych filmów (od Coś po Tremors) - mam je praktycznie wszystkie i za każdym razem blu wydawało mi się właściwie referencyjne, znakomicie wyglądające na największym nawet ekranie. A potem przychodziło UHD i za każdym razem ustawiało mnie do pionu. Także kwestia tego, że jednemu coś wystarczy i nie czuje potrzeby, to raz. Ale jak piszecie, że szału nie ma, bo tutaj tylko nieco trochę bardziej świeci, to proszę przynajmniej przyjmować krytykę na klatę jak człowiek, bo "pierdolicie, Hipolicie" Big Grin

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

#1,242
04-02-2025, 15:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-2025, 15:32 przez Gieferg.)
Cytat:szczególnie jak porównać 20 zł do wydania 4-5 krotnie większej kwoty za 4K

Dokładnie.
Te parę filmów w 4K które mam wyszły mnie jakoś po 60 zeta za sztukę max, dwa miałem wcześniej tylko na DVD, dwa na blu-ray wyglądały słabo, więc ok, może być, ale teraz jak myślę o ewentualnych upgrade'ach, to mi przychodzą do głowy ze 2-3 tytuły. LOTR w 4K zwalony, Aliens zwalone, T2 zwalony, T1 niby ujdzie, ale w sumie po co mi to? A większość innych spośród moich ulubionych filmów wygląda na BD bez zarzutu i zwyczajnie szkoda mi kasy, zwłaszcza, że wypadałoby teraz część DVD upgrade'ować do BD bo na nowym TV nie da się ich praktycznie oglądać.

Dla mnie (póki co) to raczej taka ciekawostka/bajer niż jakikolwiek przełom.

Do tego jeszcze o wiele bardziej problematyczne dodawanie wersji PL skreśla w ogóle opcje, żebym kupił jakiekolwiek wydanie jej pozbawione, nie mówiąc już o tym, że tego nigdzie indziej niż w domu nigdy nie obejrzę.

Przy przesiadce na BD był opad szczęki do samej podłogi, a teraz - "no, spoko, fajne" i... dalej oglądam BD z tą samą przyjemnością co wcześniej.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

#1,243
04-02-2025, 15:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-2025, 16:03 przez Juby.)
@Mefisto
Mam 35 filmów na UHD, na moim filmoskopie możesz zerknąć "co testuję".

Widzisz "przepaść" między tymi formatami? Okay, good for you. Ja przepaści nie widzę (między remasterami - to już owszem, wielokrotnie). W 2022 obejrzałem The Batman z płyty 4K, a w ubiegłym roku powtórka przypadła na czas, kiedy akurat padł mi odtwarzacz, więc obejrzałem zwykłe Blu-ray. Czy odczułem różnicę? Żadnej, oglądało się tak samo super (mógłbym mieć ten film tylko na Blu-ray). Może jakbym miał inny tv (znacznie większy i OLED/QLED), albo projektor, to różnica byłaby bardziej odczuwalna, ale i tak przepaścią bym jej nie nazwał. Blu-ray było większą rewolucją względem DVD, bo filmy w warunkach domowych w końcu osiągały jakość, jaką oferują kina. UHD względem Blu-ray to już tylko dodatkowe korzyści bez których filmy na Blu na takim samym sprzęcie nadal wyglądają wyśmienicie.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

#1,244
04-02-2025, 15:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-2025, 15:38 przez Gieferg.)
Szczerze?
Gdybym się teraz cofnął w czasie i miał jeszcze raz decydować czy w to wchodzić, to w sumie wątpię, czy bym się zdecydował.
Jest bo jest, coś tam pewnie od czasu do czasu na półkę wpadnie, ale to tyle.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,183
Reputacja: 277

#1,245
04-02-2025, 15:38
To wyjdź Smile

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

#1,246
04-02-2025, 15:38
Tez mi przemknęło przez myśl, ale ten Predator taki ładny... :>

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,183
Reputacja: 277

#1,247
04-02-2025, 16:00
No to nie wychodź Smile

Nie ma sensu się do niczego zmuszać, tym bardziej gdy film na BD wygląda świetnie / satysfakcjonująco / różnica w stosunku do BD jest niewielka. Można mieć na UHD dosłownie garstkę ulubionych tytułów i starczy.

Jeśli chodzi o HDR to sam jakiś czas temu miałem kryzys, bo są tytuły w których mnie on mocno irytuje, ale jak zacząłem testować konwersję HDR -> SDR w odtwarzaczu to okazało się, że jest z tym ptaka padaka, że już lepiej czasem pomęczyć oczy. (ogółem nie powinno się tego oglądać w całkowitej ciemności) Jedne tytuły wyglądały fantastycznie, w innych była masakryczna ciemnica a z kolei przy konwersji Dolby Vision -> SDR na moim Panasie czernie są tak podniesione, że z jasności 50 musiałem zjechać, jeśli dobrze pamiętam, na 43.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

#1,248
04-02-2025, 16:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-2025, 16:43 przez misfit.)
Nie wywyższałbym aż tak pod niebiosa Blu-ray'a - jest cała masa filmów, które tylko na UHD mają porządnego remastera, a na BD jest to przefiltrowane gówienko. Jest też co nieco filmów, które na BD nie doczekały się w oryginale pl wersji, a na UHD już tak.
Więc choćby dla tego typu przypadków jednak warto zainteresować się nowym formatem, ale jeśli ograniczamy się tylko do filmów z pl wersją, wtedy może faktycznie ogólnie za wiele tego nie ma.

Co do HDR - oglądam zwykle w całkowitej ciemności i nic mi nie przeszkadza poza sporadycznymi sytuacjami gdy przechodzimy nagle z nocnej sceny do jasnej z "mocnymi" światełkami - wtedy potrzeba chwili zanim oczęta się zaadoptują do nowych warunków. Może jak kiedyś zrobię upgrade z 800 nitowego telewizora na coś znacznie jaśniejszego to będę odczuwał potrzebę oglądania np. z włączoną lampką, ale na razie jest git, nie licząc oryginalnych napisów - te mnie od samego początku wkurwiają i nawet jak mam na płycie pl wersję to odpalam na OPPO ciemnoszare z USB i wtedy dopiero jest dla mnie ok w HDR.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

#1,249
04-02-2025, 16:55
Akurat z oryginalnymi napisami nie miałem żadnego problemu (oglądam zazwyczaj w pokoju, w którym jest niby ciemno, ale w przedpokoju jest światło, które wpada przez szybki w drzwiach).

Cytat: jest cała masa filmów, które tylko na UHD mają porządnego remastera, a na BD jest to przefiltrowane gówienko

No ale to nie są możliwości formatu tylko decyzje co wypuścić na którym nośniku. Remastery mogłyby spokojnie wychodzić na BD i różnica nie byłaby tak wielka.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

#1,250
04-02-2025, 17:06 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-2025, 17:08 przez Juby.)
(04-02-2025, 16:41)misfit napisał(a):  Nie wywyższałbym aż tak pod niebiosa Blu-ray'a - jest cała masa filmów, które tylko na UHD mają porządnego remastera, a na BD jest to przefiltrowane gówienko. Jest też co nieco filmów, które na BD nie doczekały się w oryginale pl wersji, a na UHD już tak.
Nie sądzę, aby ktoś tutaj wywyższał Blu-ray ponad UHD i uważał je za lepsze (bo obiektywnie nie jest, UHD ma x4 wyższą rozdzielczość i choćby tym wygrywa), tylko że BD jest na tyle znakomite, że UHD nie wydaje się w większości przypadków potrzebne. A pogrubiony fragment tylko potwierdza moją opinię - przepaść jest, ale gdy na Blu była chujnia, a na UHD wyszedł piękny remaster = remaster czyni przepaść, nie sam nośnik. Weźcie jakiś nowszy film z płytami UHD i BD, albo jakiegoś klasyka, który dostał piękny remaster UHD, ale też ten sam remaster dołączony na Blu (nieskopany przy konwersji HDR->SDR). Oceńcie jakość tych filmów z płyt Blu-ray i sami odpowiedzcie sobie szczerze, czy potrzeba im czegoś więcej?

Z tym, że ja w przeciwieństwie do @Gieferga nie mam takich rozkmin - nie żałuję przesiadki na UHD, jestem mega zadowolony z tych kilku filmów, które posiadam w nowszym formacie i jeszcze kilka planuję kupić, bo wyglądają w nim nieporównywalnie lepiej niż na Blu-ray. A to, że nie kumam kupowania wszystkiego w 4K z samego faktu, że jest to 4K (jak robią tutaj co poniektórzy) - no cóż, kupowania wszystkiego w steelbookach z samego faktu, że to steelboki (choćby trafiła na nie grafika taka, że wolałbym płytę w białej kopercie) też nie kumam Tongue Ale to już niech kolekcjonerzy robią ze swoimi dziwactwami co tam chcą Wink

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Strony (138): « Wstecz 1 ... 123 124 125 126 127 ... 138 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku