Remastery mogłyby wychodzić też na BD, ale często wychodzą tylko na UHD i na to wpływu nie mamy 
Co do napisów - chodzi mi o oglądanie w całkowitej ciemności, ale z czasem będzie z tym tylko większy problem gdy standardem będą wyświetlacze ze znacznie wyższą jasnością w HDR niż obecnie. Dla mnie osobiście jest to jedno z największych niedopatrzeń formatu UHD - niby są Panasy (UB420/UB820/UB9000), które umożliwiają poradzenie sobie z tym "problemem", ale to powinna być obowiązkowa opcja w każdym odtwarzaczu.

Co do napisów - chodzi mi o oglądanie w całkowitej ciemności, ale z czasem będzie z tym tylko większy problem gdy standardem będą wyświetlacze ze znacznie wyższą jasnością w HDR niż obecnie. Dla mnie osobiście jest to jedno z największych niedopatrzeń formatu UHD - niby są Panasy (UB420/UB820/UB9000), które umożliwiają poradzenie sobie z tym "problemem", ale to powinna być obowiązkowa opcja w każdym odtwarzaczu.

Piszesz, że nikt tych faktów nie negował, ale już zaraz piszesz, że one nie mają żadnego znaczenia... Dlatego próbowałem spokojnie i rzeczowo wykazać, że SDR zawsze będzie formatem ułomnym, bo ma swoje gigantyczne ograniczenia, które po prostu nie były istotne w czasach, gdy ludzie oglądali filmy w kinie na ciemnych projektorach i gdy maksymalnym poziomem jasności było (sic) całe 48 nitów. Ale technologia się rozwinęła i dlatego pojawił się HDR, po to, żeby dać większe możliwości, których w poprzednim formacie nie ma i nie będzie. To, że Ty z jakiegoś powodu tej różnicy nie widzisz (czyli albo kwestia sprzętu albo źle dobranych filmów albo - nie obraź się - problemów ze wzrokiem) lub nie chcesz nazwać jej przełomem nie oznacza że tej różnicy nie ma i że nie jest przełomowa. Właśnie dlatego przytoczyłem te liczby żeby pokazać, że
No nie wiem, nie jestem aż tak bogaty i dla mnie to ma akurat duże znaczenie - jeśli film 4K kosztowałby mnie 4 czy 5 razy tyle co BD to pewnie kupiłbym 1/10 tego co kupiłem, bo uznałbym że to dla mnie za droga zabawa, ale jeśli mogę kupić film w podobnej cenie co bilet do kina dla 2 osób, obejrzeć go w lepszej jakości, a jak mi się nie spodoba to jeszcze sprzedać i wyjść prawie na zero, to delikatnie mówiąc się nawet nie zastanawiam... Żeby nie było: ja to rozumiem i szanuję, że dla kogoś
EOT z mojej strony.