Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Format 4K/Ultra HD

Strony (138): « Wstecz 1 ... 125 126 127 128 129 ... 138 Dalej »

Opcje tematu
Format 4K/Ultra HD
Offline Piotrek P
Użytkownik
Liczba postów: 176
Reputacja: 46

#1,261
05-02-2025, 00:41
(04-02-2025, 23:18)Gieferg napisał(a):  Piotrek P - wszystko fajnie, tylko co mnie to wszystko obchodzi, gdy mówię tylko o subiektywnych odczuciach?
Hmm, nie wiem co innego mógłbym napisać niż to co pisałem wcześniej ja, misfit czy Mefisto, a mianowicie to, że różnice między BD a UHD nie są subiektywne, tylko obiektywne; znajdują dodatkowo swoje potwierdzenie w cyfrach, można je zmierzyć i odwzorować. Ba, różnice te były właśnie na tyle przełomowe, że technologia nadal za nimi "goni" aby oddać je w 100%. To trochę tak jak z przykładem Mefisto (TGV ws tramwaj), albo np. jakbyś miał 2 pomieszczenia - jedno o powierzchni 10 m2 i drugie o powierzchni 20 m2 i jedna osoba mówiłaby że drugie jest większe od pierwszego 2 razy, natomiast ktoś inny obstawałby przy swoim, że w sumie to bez szału i że subiektywnie w ogóle tej różnicy nie czuje.
Natomiast jeśli ktoś by mi powiedział, że te różnice dostrzega, ale np. mu się one nie podobają i woli gorsze/mniejsze to OK - choć nadal tego nie rozumiem, to kim jestem, żeby to oceniać co kto lubi oglądać i kupować? Tongue
Tak na marginesie - widziałem, że OLEDa masz od jakiegoś 1,5 miesiąca, tak? Z ciekawości: ile w tym czasie widziałeś filmów na płycie 4K i porównywałeś z BD żeby formułować swoje opinie na temat formatu który jest na rynku prawie 10 lat?
Pytam, bo ja Cię trochę podziwiam - po 1,5 miesiąca od mojego zakupu odtwarzacza 4K 5 lat temu ja nie byłbym w stanie powiedzieć zbyt wiele na temat tego formatu. Inna sprawa, że zaczynałem od LCDka, miałem niewiele filmów i przyznaję, że do momentu zakupu OLEDa też byłem jednak trochę mniej entuzjastyczny - wprawdzie znając niedoskonałości mojego TV z trybu SDR mogłem się domyśleć jak to może "naprawdę" wyglądać, ale należę do osób którym ciężej coś sobie wyobrazić - muszę to zobaczyć.

(04-02-2025, 23:18)Gieferg napisał(a):  
Cytat:Summa summarum w zdecydowanej większości przypadków wersja 4K kosztuje około 1,5-1,7 tyle co wersja BD (maksymalnie 2 razy),
No cóż, mi tam niektóre Blu-raye wychodzą... tak bardzo taniej, że nie ma w ogóle o czym gadać Tongue
To nie bądź taki, tylko podziel się z kolegami namiarami na te sklepy w których mogę za 15-20 złotych kupować filmy na BD w jakości niewiele gorszej niż 4K (bo w zdecydowanej większości tyle musiałbym płacić za tytuł żeby różnica była większa niż 2 razy w stosunku do tego co płacę za 4K) - wtedy będę chociaż mógł zacząć rozważać czy wersja 4K rzeczywiście ma sens Cool
Na marginesie jeszcze raz dla pewności: ja naprawdę nikogo nie namawiam do upgrade'ów czy zakupów nowych pozycji w 4K - jeśli ktoś świadomie podejmuje decyzje z dowolnych względów (czy to finansowych czy jakichkolwiek innych), że kupuje BD to mnie nic do tego. Tylko nie znoszę tego, że widzę coraz mocniejszy trend do tego, że wszystko staje się subiektywne, a dyskusje zaczynają się toczyć w oderwaniu od argumentów i faktów. W dziedzinie wideo mnie to nie rusza, bo dobrze wiem czego sam oczekuję i wiem, na jakim zdaniu warto się opierać i kogo słuchać, ale gdy szukam porad w innych dziedzinach czy opinii po forach to można znaleźć tam mnóstwo sprzecznych opinii i zawsze się potem zastanawiam, komu wierzyć i jaką podjąć decyzję.

(04-02-2025, 23:18)Gieferg napisał(a):  Ale to nie tylko o cenę chodzi - blu-raya sobie bez problemu skopiuję, dodam wersję PL, obejrzę sobie u rodziców, brata, znajomych, a z płytką 4K nie zrobię na tę chwilę nic poza wsadzeniem jej do swojego odtwarzacza. A dla mnie to jest dośc istotny argument.
Ok, to srogo zboczyliśmy z tematu wartości dodanej samego formatu i trafiliśmy w zupełne inne miejsca  Wink  Natomiast Blu-raya też byś ot tak sobie nie skopiował, gdybyś nie miał już napędu i nie był obeznany w podstawach i narzędziach. Przy formacie 4K musiałbyś to nadgonić, ale teraz jest to o niebo prostsze niż przed laty na początku. Jeśli kupisz odpowiedni napęd to z każdą płytą z HDR10 zrobisz dokładnie to samo (ja np. dodawałem sobie np. polski dubbing do "W głowie się nie mieści" 4K zripowanego do MKV) co z BD. Z Dolby Vision jest gorzej - nie śledzę tematu na bieżąco, ale do pewnego momentu najbezpieczniej było zostawić pełną strukturę BD i odtwarzać Oppo bądź jego klonem, bo prawie nic innego nie interpretowało poprawnie warstwy FEL Dolby Vision (chyba, że wystarczy Ci HDR10 to ponownie nie ma problemu). Mignęło mi, że pojawiły się ostatnio jakieś inne chińskie przystawki z określonym chipem, które po wgraniu odpowiedniego software'u rzekomo też to robią, ale sam tego nie testowałem, od kiedy wszedłem w posiadanie klona Oppo bez napędu w atrakcyjnej dla mnie cenie. Więc tak, na pewno jest trochę więcej zachodu (chociaż właściwie tylko z DV) no i trzeba kupić nowy napęd, no ale dać się da Smile

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,282
Reputacja: 149

#1,262
05-02-2025, 04:17
(04-02-2025, 23:18)Gieferg napisał(a):  A dla mnie to jest dośc istotny argument.

Biorąc pod uwagę, że większość wydań UHD to wciąż jest combo z BD, to argument ten jest inwalidą bez zębów, bo za tę niby gigantyczną różnicę w cenie kupujesz od razu dwa różne formaty. Choć teraz pewnie wyskoczysz z argumentem, że "po co ci druga płytka filmu, który już masz" Tongue

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

#1,263
05-02-2025, 07:34
(05-02-2025, 00:41)Piotrek P napisał(a):  Z Dolby Vision jest gorzej - nie śledzę tematu na bieżąco, ale do pewnego momentu najbezpieczniej było zostawić pełną strukturę BD i odtwarzać Oppo bądź jego klonem, bo prawie nic innego nie interpretowało poprawnie warstwy FEL Dolby Vision (chyba, że wystarczy Ci HDR10 to ponownie nie ma problemu). Mignęło mi, że pojawiły się ostatnio jakieś inne chińskie przystawki z określonym chipem, które po wgraniu odpowiedniego software'u rzekomo też to robią, ale sam tego nie testowałem, od kiedy wszedłem w posiadanie klona Oppo bez napędu w atrakcyjnej dla mnie cenie.
Podobno królem jest teraz Coreelec CPM + procesor Amlogic,
https://www.youtube.com/watch?v=Kp2DZanFyKw

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

#1,264
05-02-2025, 08:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2025, 08:53 przez misfit.)
Yep, poniżej Ugoos na tym procesorze.
https://www.youtube.com/watch?v=HyrA3KmcJBU

(04-02-2025, 22:24)Juby napisał(a):  I to jest kolejny przykład dlaczego poprzedni przeskok był większy - nie musiałem niczego porównywać przy zakupie pierwszego Blu-raya. Po chwili obcowania z tym obrazem nie miałem wątpliwości, że czegoś takiego jeszcze nie widziałem (a oglądałem na dwudziestoparucalowym telewizorku Samsunga, niczym specjalnym).

Może w tym właśnie tkwi problem, że zamiast porównać jedno z drugim, opierasz się na odczuciach, które mogą mieć niewiele wspólnego z rzeczywistością. I później wychodzą takie kwiatki jak np. z Maverickiem... Smile
Gdy był ten sam master danego filmu na DVD i BD różnicę w obrazie robiła głównie wyższa rozdzielczość i lepsza kompresja w tym drugim formacie. Jako, że większość osób miała niewielkie telewizory, przed którym siadali stanowczo w zbyt dalekiej odległości w stosunku do przekątnej to wielu stwierdzało, że nie widzi różnicy, lub jest ona niewielka - a skoro tak to po co dopłacać do spoooro droższego BD. Kolosalną różnicę w obrazie robiła najczęściej sytuacja gdy mieliśmy film na DVD ze starego, najczęściej mocno przefiltrowanego mastera, a na BD pojawił się nowy skan. Czyli dokładnie to samo co mamy obecnie przy BD vs UHD, z tą jednak różnicą, że na UHD sam HDR może zrobić taką różnicę, że kopara opada i aby to odczuć nie trzeba mieć nie wiadomo jakiej przekątnej, czy siadać z nosem przed ekranem. W związku z tym, będąc w pełni władz umysłowych, stwierdzam, że gdy mamy na jednym i drugim nośniku tego samego mastera, większą różnicę w obrazie robi przeskok z BD na UHD niż z DVD na BD.
Powyższe nie tyczy się tytułów fejk HDR czy tzw. SDR w kontenerze HDR.

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak

#1,265
05-02-2025, 08:52
(05-02-2025, 08:16)misfit napisał(a):  A ja słyszałem, że Ugoos.
No tak bo jest to właśnie urządzenie z Amlogic i musisz uruchomić na nim Coreelec CPM.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/15i0a84uiBtWiHZ5CXZZ7wygLFXwYOd84/edit?gid=845372636#gid=845372636

Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

#1,266
05-02-2025, 09:04
Właśnie poprawiłem posta minutę wcześniej zanim odpowiedziałeś, gdy się zorientowałem, że omawiany CEAM player = Ugoos Smile
Mam go od jakiegoś czasu w koszyku i na pewno prędzej czy później będzie nowy zakupik.

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak

#1,267
05-02-2025, 09:37
To nie musi być Uggos https://discourse.coreelec.org/t/ce-ng-dolby-vision-fel-for-dv-licensed-socs-s905x2-s922x-z-s905x4/50953 to może równie dobrze np Dune HD Pro Vision 4K
CEAM = CoreElec + AMlogic
Ogólnie ciekawy temat konwersja HDR10+ do DV, ten cały VS10, fajnie byłoby też przetestować odpalanie płytek po podłączeniu napędu.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

#1,268
05-02-2025, 09:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2025, 09:54 przez Gieferg.)
Cytat:Hmm, nie wiem co innego mógłbym napisać
Najpierw się zastanówmy w jakim celu piszesz to, co piszesz, bo w sumie nie wiem Tongue

Cytat: to, że różnice między BD a UHD nie są subiektywne, tylko obiektywne
Ale mnie one nie obchodzą. Obchodzi mnie tylko i wyłącznie to, jak te dwa formaty subiektywnie odbieram.

Cytat:Tak na marginesie - widziałem, że OLEDa masz od jakiegoś 1,5 miesiąca, tak? Z ciekawości: ile w tym czasie widziałeś filmów na płycie 4K i porównywałeś z BD
Siedem. I co z tego? Przecie wyraźnie zaznaczam, że mowa o wrażeniach z kilku filmów, a nie o jakichs prawdach objawionych odnośnie formatu.

Cytat:Przy formacie 4K musiałbyś to nadgonić, ale teraz jest to o niebo prostsze niż przed laty na początku. Jeśli kupisz odpowiedni napęd to z każdą płytą z HDR10 zrobisz dokładnie to samo
Ale mi się już nie chce ani inwestować ani kombinować, bo mam inne, o wiele ważniejsze wydatki i ciekawsze zajęcia, ot co Tongue

Cytat: bo za tę niby gigantyczną różnicę w cenie kupujesz od razu dwa różne formaty. Choć teraz pewnie wyskoczysz z argumentem, że "po co ci druga płytka filmu, który już masz
Nope, mam zdecydowanie mocniejszy argument, ale nie będę tu z nim wyjeżdżał Tongue

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Online pearlzfan
I am not AI
Liczba postów: 1,014
Reputacja: 73

#1,269
05-02-2025, 09:55
(05-02-2025, 00:41)Piotrek P napisał(a):  różnice między BD a UHD nie są subiektywne, tylko obiektywne; znajdują dodatkowo swoje potwierdzenie w cyfrach, można je zmierzyć i odwzorować
Ja chyba trochę rozumiem osoby, które nie "widzą" często różnicy gołym okiem między BD a UHD. IMHO doszliśmy w kwestii technologii przetwarzania obrazu do poziomu, z jakim mamy od dłuższego czasu do czynienia w dziedzinie audio. Po przekroczeniu pewnego punktu krytycznego różnice są tak subtelne, że są niedostrzegalne gołym okiem/uchem. Oczywiście pomiary dedykowanym sprzętem i softem pokażą nam te różnice, ale gołe oko/ucho już niekoniecznie będzie w stanie je wyłapać. Na przykładzie. Jak przesiadłem się z zestawu audio "no-name" za 800zł z Auchana na Klipsche, to różnice słyszałem od pierwszych dźwięków. Ale jak poszedłem do kolegi i posłuchałem u niego tych samych demek na Monitorach Silver serii 500, to szczerze, różnicy (która na pewno wyszła by w pomiarach) między nimi a moimi Klipschami nie byłem w stanie wychwycić. I podobnie zaczyna być z obrazem. Oglądam porównania, screeny, heatmapy i niby wychodzi, że no, jest różnica, ale jak puszczam fragment BD vs UHD, to często, nie licząc tego, że matryca świeci mocniej, gołym okiem różnicy w rozdzielczości/nasyceniu kolorów,/rozpiętości tonalnej w czerniach i bielach itd. nie dostrzegam, bo jest tak subtelna (casus Kill Billa na przykład).

A już abstrakcją jest dla mnie porównywanie wydań UHD vs UHD, gdzie te różnice są tak znikome, że 99% ludzi oglądających dany materiał w życiu nie dostrzegło by różnicy (ale rozumiem, że taka analiza może komuś sprawiać frajdę i tego nie neguję).

Dlatego poniekąd rozumiem kolegów, na których UHD nie robi AŻ takiego wrażenia (sam też tak mam), ale z drugiej nie neguję, że ten format przy dobrym materiale źródłowym jest w stanie dać zdecydowanie więcej niż format BD, co obiektywnie pokażą nam cyferki. Tylko pytanie: kierować się tym, co pokazują cyferki, czy tym co faktycznie dostrzegam? Ja przestałem się oszukiwać i decyduję od pewnego czasu "gołym okiem" puszczając fragment BD a potem UHD Smile

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,183
Reputacja: 277

#1,270
05-02-2025, 09:56
(05-02-2025, 00:41)Piotrek P napisał(a):  różnice między BD a UHD nie są subiektywne, tylko obiektywne
Są, i co z tego? Na końcu jest człowiek i jego subiektywne wrażenia z seansu, preferencje, a nawet ich brak.

Telewizor jest obiektywnie lepszy od smartfona, a jednak ludzie oglądają tak filmy i seriale. Jaki z tego wniosek?

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Strony (138): « Wstecz 1 ... 125 126 127 128 129 ... 138 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku