Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Format 4K/Ultra HD

Strony (106): « Wstecz 1 ... 19 20 21 22 23 ... 106 Dalej »

Opcje tematu
Format 4K/Ultra HD
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 5,854
Reputacja: 416

24-04-2016, 10:30
Tak jak wspominałem wcześniej aby ocenić UHD HDR trzeba to zobaczyć na własne oczęta na wyświetlaczu HDR. Screeny jeszcze długo niewiele nam w tym względzie dopowiedzą.

Dolne wyprane screeny to surowy HDR, który 99% osób do niczego się nie przyda i tylko mąci w głowach bo nawet dysponując wyświetlaczem HDR nie sposób na tą chwilę wymusić trybu HDR przy odtwarzaniu tych screenów, a nawet gdyby się to komuś udało to nie mają one w sobie żadnych metadanych. Poza tym jak wiadomo blu-ray.com zamieszcza skompresowane jpgi.

Górne screenshoty to jest z kolei konwersja HDR -> SDR z mocno poucinanymi detalami w jasnych/ciemnych partiach obrazu, tyle, że nie wiadomo czy to jest ich jakiś photoshopowy wytwór czy może to co wypluwa odtwarzacz Samsunga, który faktycznie przy konwersji do SDR ucina detale w stosunku do BD SDR - w przeciwieństwie do Panasonica DMP-UB900, który pod tym względem ma dużo większe możliwości ustawień pod posiadany TV i jego właściwości.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 7,313
Reputacja: 146

24-04-2016, 10:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-04-2016, 10:41 przez Gieferg.)
Cytat:Górne screenshoty to jest z kolei konwersja HDR -> SDR z mocno poucinanymi detalami w jasnych/ciemnych partiach obrazu

Właśnie podejrzanie mi wyglądały te poprzepalane miejsca w TASM.
Sama rozdzielczość za wiele nie wnosi, HDR nie da się ocenić po screenshotach, w sumie dobrze, czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal Wink
Nic tylko czekać, aż wyjdą w 4K te filmy, które na Blu nie zostały porządnie odrestaurowane.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Regis
Użytkownik
Liczba postów: 147
Reputacja: 3

25-04-2016, 10:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-04-2016, 10:26 przez Gieferg.)
Minie z rok i w każdym MM lub Saturnie będzie można na własne oczy się przekonać - z czasem promocja ruszy z kopyta i każdy oceni czy warto w to inwestować.
W Polsce to jednak będzie pieśń przyszłości bo skoro BD to w Polsce nisza - wydania steel wychodzą dla garstki tytułów to UHD (które pewnie będą po 150-200 PLN) będzie egzotyką którą w Polsce dystrybutorzy wydadzą dla kilku tytułów rocznie typy SW czy Marvel...

Chyba że zmieni sie polityka i napisy pl będą przy większości wydań europejskich - to w sumie wyszłoby na dobre Smile

Ze swojej strony tylko dodam że ciekawe jak te HDR działa na dłuższą metę bo przypomina mi to początkowe zachwyty LED dawno temu - kiedy ustawienia obrazu ryły wzrok i paliły gałki oczne a wszyscy piali z zachwytu :-) Pytanie bowiem czy takie rozwiązanie nie nuży wzroku.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

25-04-2016, 10:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-04-2016, 10:58 przez misfit.)
Taki mały przedsmak co daje HDR, który możemy podziwiać też na zwykłym monitorku SDR (kolorków proszę nie oceniać bo pewnie w obu przypadkach znacząco się różnią od tego co można zobaczyć w rzeczywistości na skalibrowanym wyświetlaczu).

Po lewej BD, po prawej UHD HDR.

[Obrazek: madmax-highlight-large.jpg]

Aż z ciekawości sprawdziłem czy ten kadr z Mad Maxa nie jest w jakiś sposób zmanipulowany - i nie, jak byśmy się nie bawili ustawieniami, na BD słonka nie ma.

Jest też już w pre-orderze Texas Chainsaw Massacre (1974) - pierwszy tytuł na UHD BD bez HDR, do tego kręcony w 16mm. To będzie pierwszy prawdziwy test jak sobie radzi HEVC w 2160p z ziarnem - ciekawy jestem efektu końcowego.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

25-04-2016, 11:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-04-2016, 11:03 przez Gieferg.)
Cytat:Taki mały przedsmak co daje HDR, który możemy podziwiać też na zwykłym monitorku SDR

Dodaje słońce w kadrze? Wow.

Odpowiedz
Offline Regis
Użytkownik
Liczba postów: 147
Reputacja: 3

25-04-2016, 11:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-04-2016, 11:19 przez Gieferg.)
Dla mnie to kicz i efekt rodem z photoshopa

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

25-04-2016, 11:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-04-2016, 11:51 przez misfit.)
To nie jest tak, że ktoś sobie dodał komputerowo te słonko Smile
Jest ono w źródle, tyle, że w masterze SDR 100 nitów, z którego mamy BD, jest ono prześwietlone.

Tak samo w Life of PI jest sobie nocna scena z gwiaździstym niebem - na BD, nawet na maxa rozjaśnionym obrazem jest mniej widocznych gwiazd niż na demku HDR oglądanym na wyświetlaczu SDR w normalnych warunkach bez rozjaśniania obrazu.
Jest to najzwyczajniej w świecie zasługa skanu HDR.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

25-04-2016, 12:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-04-2016, 12:18 przez Gieferg.)
Cytat:i nie, jak byśmy się nie bawili ustawieniami, na BD słonka nie ma.

NOPE.

odpaliłem film na blu żeby sprawdzić i na moich standardowych ustawieniach to słońce tam normalnie widać (owszem, mniej wyraźnie niż w HDR ale o wiele wyraźniej niż na tym ich screenie porównawczym), jestem nawet w stanie jego obrys wskazać. Z tym, że jak przeskoczyłem na szybko po wszystkich trybach jakie mam w TV, to na niektórych faktycznie słabo je widać.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

25-04-2016, 12:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-04-2016, 12:32 przez misfit.)
Zdjęcie robione aparatem w obu przypadkach zawsze co nieco utnie...

Zrzut ekranu z BD:

[Obrazek: 2AxxaVb.jpg]

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

25-04-2016, 12:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-04-2016, 12:47 przez Gieferg.)
Na tym screenie powyżej widać słońce mniej wyraźnie niż na moim TV (nie wskaże obrysu okręgu), ale i tak bardziej niż na tamtym porównaniu.

Ciężko zrobić sensowny zrzut z ekranu z TV.

Przeprowadziłem test na żonie "widzisz słońce?" (kolejno wyżej zapodane porównanie-lewa, porównanie-prawa, ekran telewizora: NIE/TAK/TAK), potem spróbowałem zrobić fotkę ekranu, no ale z tego jest kiepski materiał dowodowy, bo na zdjęciach jest to zdecydowanie mniej wyraźne, ale obrys słońca i tak da się wskazać.

To po lewej jest po dalszych kombinacjach z ustawieniami, po prawej moje standardowe ustawienia:
[Obrazek: fd4544479768581.jpg] [Obrazek: df2c3f479768624.jpg]

Odpowiedz
Strony (106): « Wstecz 1 ... 19 20 21 22 23 ... 106 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2023 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2023 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku