27-03-2019, 00:45
Daras ja to rozumiem, ale to znajdziesz w sieci, te słowa kluczowe też. Sprzęt też poznajesz w czasie użytkowania. Nie wybuchnie od naciskania guzików. Zawsze możesz przywrócić do ustawień fabrycznych
|
Głośniki do kina domowego
|
|
27-03-2019, 00:45
Daras ja to rozumiem, ale to znajdziesz w sieci, te słowa kluczowe też. Sprzęt też poznajesz w czasie użytkowania. Nie wybuchnie od naciskania guzików. Zawsze możesz przywrócić do ustawień fabrycznych
(27-03-2019, 00:42)Daras napisał(a): Odnośnie notatek. W kobylastych instrukcjach obsługi często znajduję króciutkie wzmianki dotyczące istotnych funkcji sprzętu. Giną one w dziesiątkach stronic. Zatem celowo wyłuskuję słowa kluczowe i mam je zawsze „pod ręką”. Z avsforum dowiedziałem się tak ze 100 razy więcej o moim amplitunerze (jego optymalnej konfiguracji, kalibracji, itd.) w stosunku do instrukcji obsługi. To samo OPPO i inne sprzęty, więc... ![]() Nie sądzę aby w tejże instrukcji Wolfman przeczytał, że w UE jest inne napięcie sieciowe niż w USA - takie rzeczy powinno wynieść się ze szkoły, a jeśli w tym czasie się wagarowało lub większość rzeczy wyparowało z głowy po latach to mogłyby pomóc magiczne słowa "amplituner z usa" wpisane w google i najprawdopodobniej wtedy nie doszłoby do śmierci sprzętu. No, ale mądry Polak po szkodzie.
Nie przeczę. Doprecyzuję swą wypowiedź przy następnej okazji. Teraz pilnie skoryguję koszmar, z którym się obudziłem – uwierz! (26-03-2019, 23:24)Daras napisał(a): Ha, pamiętam jak kiedyś przemalowałem farbą w aerozolu starą wierzę. Rano tkwiła mi w pamięci ta nieszczęsna wieża. Jestem dość czuły na błędy, zatem podświadomość słusznie wszczęła alarm. ![]() EDIT: (27-03-2019, 00:45)Wolfman napisał(a): Sprzęt też poznajesz w czasie użytkowania. Nie wybuchnie od naciskania guzików. Jesteś pewny! Jeszcze słówko o notatkach, tak w ogóle. Nauczyłem się je sporządzać w jednej ze szkół. Zapewne w określonych obszarach funkcjonowania taka „zabawa” jest stratą czasu. OK, ja natomiast korzystam z zapisków, które popełniłem jeszcze w latach 80 – tych. Nie wszystko jest w necie. Uwierz mi, Misfit! Niekiedy za wiedzę trza po prostu zapłacić (udział w wykładach, zakup specjalistycznej literatury, konsultacja z fachowcem itd.). Aby nie przedłużać podam tylko jeden luźny przykład. Podczas rozmów ze swoim zagranicznym przyjacielem często „bazgrolę” po fiszkach. W ten sposób wzbogacam swoją wiedzę zawodową o informacje ważne i absolutnie unikalne. Z różnych przyczyn odpada dyktafon. No, ale taka specyfika mojej roboty (mam kilka wyuczonych zawodów). (27-03-2019, 07:24)misfit napisał(a): Z avsforum dowiedziałem się tak ze 100 razy więcej o moim amplitunerze (jego optymalnej konfiguracji, kalibracji, itd.) w stosunku do instrukcji obsługi. To samo OPPO i inne sprzęty, więc... Do rzeczy. Oppo to oczywiście sprzęt dość skomplikowany. Być może rozgryzanie wszystkich jego zagadek pochłonie danej osobie całe życie (?). Dwa krótkie przykłady wyjaśniające potrzebę sporządzania przeze mnie notatek, np. po lekturze instrukcji obsługi danego projektora / zestawu 5.1. 1. W kilkudziesięciostronicowej kobyle na temat Optomy znajduje się wyjaśnienie sensu ustawienia formatów: 4:3, 16:9, NATYWNY. OK, ten trzeci wybór zapewne powinien być właściwy i na stałe ustawiony w rzutniku. Nic bardziej mylnego! Po wielu testach zauważyłem, iż kliknięcie NATIVE powoduje obcięcia obrazu w relacji do opcji 16:9! Oczywiście aby o tym nie zapomnieć sporządziłem w instrukcji własną adnotację. Tego typu informacji nie znalazłem w sieci i być może podaję ją jako pierwszy (?). 2. Na pilocie zestawu 5.1 widzę opcję NIGHT. Ha, gdyby nie stosowna fiszka trzymana na podorędziu mógłbym najzwyczajniej w świecie nie pamiętać, że rzeczona funkcja działa tylko w przypadku audio DD. A to jedynie „drobiazg” zapisany małym drukiem w instrukcji obsługi. Przykładów mógłbym podać bez liku, ale powyższe wystarczająco wyjaśniają mój punkt widzenia. P.S. Także oglądając film z myślą o technicznej recenzji dzierżę w doni notatnik. Nie podobna precyzyjnie zapamiętać wszystkie zalety i wady obrazu.
„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.
(27-03-2019, 07:58)Daras napisał(a): Po wielu testach zauważyłem, iż kliknięcie NATIVE powoduje obcięcia obrazu w relacji do opcji 16:9! Oczywiście aby o tym nie zapomnieć sporządziłem w instrukcji własną adnotację. (27-03-2019, 07:58)Daras napisał(a): Na pilocie zestawu 5.1 widzę opcję NIGHT. Ha, gdyby nie stosowna fiszka trzymana na podorędziu mógłbym najzwyczajniej w świecie nie pamiętać, że rzeczona funkcja działa tylko w przypadku audio DD.@Daras Polecam Ci obejrzenie filmu "Memento" w reżyserii Christophera Nolana (o ile go jeszcze nie widziałeś). Znajdziesz tam parę ciekawych patentów na sporządzanie notatek...
niespotykanie spokojny człowiek
27-03-2019, 16:54
Niedługo całkiem nam wyłączą internet więc wcale niegłupi pomysł z tymi notatkami... ![]() Daras - no więc właśnie poniekąd potwierdzasz to, że zwykle instrukcja obsługi nadaje się co najwyżej jako substytut papieru toaletowego. Dowiemy się z niej w najlepszym razie wyłącznie najbardziej podstawowych rzeczy i to też nie do końca Instrukcji do mojego Denona i OPPO nawet nie rozpakowywałem bo to IMO szkoda czasu.Jak ktoś chce się wgryźć w temat i dowiedzieć się dokładnie jak działa dana opcja to trzeba uderzać na specjalistyczne fora na których pasjonaci sprzętu dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem.
28-03-2019, 00:04
(27-03-2019, 16:54)misfit napisał(a): Daras - no więc właśnie poniekąd potwierdzasz to, że zwykle instrukcja obsługi nadaje się co najwyżej jako substytut papieru toaletowego. Dowiemy się z niej w najlepszym razie wyłącznie najbardziej podstawowych rzeczy i to też nie do końca Tylko poniekąd. Tylko poniekąd… Obsługujemy różne sprzęty. Ty z całą pewnością bardziej skomplikowane, np. Oppo. Instrukcje wertuję wielokrotnie. Za każdym razem zwracam uwagę na odmienne kwestie. Sporą radochę sprawia mi rozkmina możliwości posiadanych urządzeń. Tylko czasami zwracam się do „serwisów” w celu wyjaśnienia wątpliwości. Jak dotąd na forach internetowych nie znalazłem rozwiązań, które bym wcześniej przegapił na drodze testów. Ba, mam nawet „patenty” wywołujące drzewiej zaciekawienie gości. Gdzieś pisałem o umieszczeniu niewielkiego lusterka na ścianie w celu odbicia wiązki światła z projektora, i wyświetleniu obrazu na byczym ekranie( gdy „wymięka” zoom). Ja tam pozostanę przy fiszkach. Jeśli faktycznie zamkną internet, to kim będziemy? Pytanie retoryczne, oczywiście.
„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.
28-03-2019, 12:24
(28-03-2019, 00:04)Daras napisał(a): Ja tam pozostanę przy fiszkach. Jeśli faktycznie zamkną internet, to kim będziemy? Pewnie duża część ludzi mogłaby, przy sporym wysiłku z ich strony, z dumą mówić o sobie- Homo Sapiens
28-03-2019, 13:21
(28-03-2019, 12:24)Daras napisał(a): Jeśli faktycznie zamkną internet, to kim będziemy?Jak zamkną internet, to będzie zgroza. Ludzie będą musieli wychodzić z domu i się spotykać, żeby porozmawiać. Odżyją kina, restauracje, kawiarnie, dyskoteki i itd. Nie wyobrażam sobie takie życia. Naprawa sprzętu wyniesie mnie niecałe 500 złocisza. Dostałem zdjęcie pudła mojego amplitunera to faktycznie zamiast 720 dostałem 820. Przeżyję to jakoś. (28-03-2019, 13:21)Wolfman napisał(a): Naprawa sprzętu wyniesie mnie niecałe 500 złocisza. Dostałem zdjęcie pudła mojego amplitunera to faktycznie zamiast 720 dostałem 820. Przeżyję to jakoś. Jak już wszystko szczęśliwie podłączysz to napisz o wrażeniach odsłuchowych. Przez te Twoje fajerwerki spać po nocach nie mogłem. Dobrze, że sprzęt trafił na jakiś czas w dobre ręce.P.S. Zapomniałem wcześniej napisać, że suma summarum na forach znalazłem mniej pomysłów na wykorzystanie poszczególnych opcji, niż ich sam „odkryłem”. No, ale mój sprzęt w żaden sposób nie może konkurować z Oppo (to nie jakaś zazdrość czy uszczypliwość). Jest on po prostu mniej popularny.
Wolfman - jak już przyjdzie naprawiony Onkyo to zanim go podłączysz upewnij się, że dokupiłeś właściwy tramsformator ![]() Daras - OPPO skomplikowany ? Nic mi na ten temat nie wiadomo. Przy okazji - o najistotniejszej jego opcji (wg. filmożerców ) nie ma ani słowa w instrukcji obsługi jak i o wielu innych jego funkcjonalnościach. Co byśmy zrobili bez internetu ? ![]() Wracając częściowo do tematu - nie wiem czy w swoim ampli masz Audyssey, jeśli tak to porównaj np. co się o nim dowiesz z instrukcji obsługi, a co np. z tego tematu. |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |