Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Głośniki do kina domowego

Strony (27): « Wstecz 1 ... 11 12 13 14 15 ... 27 Dalej »

Opcje tematu
Głośniki do kina domowego
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

29-03-2019, 23:29
(28-03-2019, 16:16)Wolfman napisał(a):  Ok, to , który polecasz?
Niech ma tak przynajmniej 500W. Jeszcze coś z USA sobie kupisz i może się okazać, że nadmiar mocy i dodatkowe gniazdko się przyda...

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

29-03-2019, 23:42
Niech moc będzie z Tobą, Wolfman.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

30-03-2019, 08:27
(29-03-2019, 23:42)Daras napisał(a):  Niech ma tak przynajmniej 500W.
Rozmawiałem z serwisantem to powiedział mniej niż 700 nie brać Big Grin

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak

30-03-2019, 10:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-03-2019, 10:47 przez sebas.)
(30-03-2019, 08:27)Wolfman napisał(a):  powiedział mniej niż 700 nie brać
To, że transformator będzie miał za dużo mocy nie będzie stanowić problemu. Problem pojawi się, gdy będzie jej za mało.
TO co jest napisane na tylnej ściance ONkyo nijak ma się do rzeczywistości. Na stronce producenta możemy przeczytać:
Pobór mocy 710W
OK. Liczba kanałów?
7 identycznych wzmacniaczy audio o mocy wyjściowej 180W każdy (6 Ω, 1 kHz, 1% THD, 1 kanał wysterowany, IEC)
Załóżmy, że masz 6-omowe kolumny. Wysterowałeś na maksa, czyli same końcówki dostarczają do kolumn:
7x180W=1260W.
Tyle, że końcówki mocy wzmacniacza nie ma sprawności 100%. Onkyo nie napisało jakiego są typu więc możemy założyć, że pracują w klasie AB. Gdyby były np w klasie D to by się tym pochwalili. Klasa AB ma teoretyczną sprawność w okolicach 75%. Wynika z tego, że Onkyo potrzebuje 1680W żeby wydać te 7x180W. Do tego jeszcze pozostała elektronika: dekodery, przetworniki C/A, przedwzmacniacze itd. Powiedzmy te 20W dla równego rachunku. Czyli mamy 1700W kontra 710W, czyli coś się nie zgadza. Wynika to z tego, że nie wiemy skąd oni wzięli (policzyli?) te 710W. Druga sprawa to fakt, że choć napisali jak mierzyli moc na głośniki, to Ty niekoniecznie masz 6-mowe kolumny, a już na pewno nie będziesz słuchał na nich fali sinusoidalnej 1kHz. Ale nie tylko Onkyo ma tutaj "nieścisłości". W latach 90-tych, gdy popularne stały się tzw. "mini-wieże", na sklepowych półkach często stały takie modele, które oprócz ferii kolorowych światełek, dla przyciągnięcia uwagi Klienta miały napisane przykładowo 2x1000W, z tyłu obudowy - moc pobierana 200W. Czyli perpetuum mobile się chowa i Nobel to za mało za taki wynalazek. Tyle że drobnym druczkiem stało 2x1000W(PMPO). Mierzyli sobie tę moc "muzyczną" baaardzo specyficznie (PMPO) i takie kwiatki wychodziły.

Jedną z niewielu firma audio która w danych katalogowych nie ściemnia jest brytyjski NAIM audio. Przykładowy wzmacniaczyk tej firmy:
NAIM Nait xs2
W opisie stoi:
  • 2x70W
  • na tylnej ściance moc pobierana 350VA (max)
Czyli mówiąc krótko 350W (Volt x Amper to Watt). Dlaczego tak napisali? Jak by poszukać "rozbieranego" zdjęcia tego wzmacniacza, to by się okazało, że w środku siedzi olbrzymi toroidalny transformator o mocy właśnie 350VA. Urządzenie nie wyda więcej do kolumn niż może jej to zagwarantować wbudowany zasilacz.
Twój Onkyo będzie serwisowany. Sprawdź jaką moc ma zainstalowany w nim transformator. Jeżeli są jakieś dodatkowe, mniejsze dla innych sekcji (bądź jest po prostu dodatkowy zasilacz impulsowy tylko dla sekcji cyfrowej, co bardzo możliwe), to ich moce trzeba zsumować. To będzie maksimum mocy "konsumowanej" przez Onkyo, jakie przewidział producent. Na tyle ustaw wymagania dla transformatora konwertującego z 230Vna 120V.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

31-03-2019, 14:15
Ponieważ nie chce mi się czekać ponad m-c , aż to naprawią i była dosyć dobra promocja za 500 euro kupiłem Onkyo: TX-RZ720 7.2. Tego naprawianego zdecydowałem się sprzedać Smile jak wróci do mnie.

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak

31-03-2019, 15:46
(31-03-2019, 14:15)Wolfman napisał(a):  Tego naprawianego zdecydowałem się sprzedać jak wróci do mnie.
Zaoszczędzisz też trochę na transformatorze...

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

08-04-2019, 13:11
(26-03-2019, 11:47)sebas napisał(a):  Przykładowy filmik z "obróbką" kabli dla wtyków bananowych.
Powiedz mi ta cyna na końcu kabla jest niezbędna? Dużo to daje czy tylko coś tam lub trochę. Pytam bo tu gdzie jestem, nie mam ani lutownicy ani cyny. Musiałbym kupować, a nie wiem czy warto

Odpowiedz
Offline Pablo0909
Stały bywalec
Liczba postów: 732
Reputacja: 29

08-04-2019, 13:36
Tak szczerze mówiąc, to te "bananki" są po to, gdy masz ze 2 zestawy głośników i chcesz szybko je przepiąć, bo np. jedne masz do filmów, a na drugich słuchasz Mozarta lub innego Bacha. Skręć je normalnie i po sprawie. Wink

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

08-04-2019, 13:47
Dzięki. Jestem w trakcie ich składania. Podobno do środy mam dostać amplituner

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak

08-04-2019, 14:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-04-2019, 14:20 przez sebas.)
(08-04-2019, 13:11)Wolfman napisał(a):  Powiedz mi ta cyna na końcu kabla jest niezbędna? Dużo to daje czy tylko coś tam lub trochę.
Nie, nie jest niezbędna.  Cyna jest ewentualnie po to, żeby druciki w lince się przy wsuwaniu do wytku nie porozłaziły na boki. Po prostu dobrze skręć linkę po zdjęciu izolacji i będzie git.

(08-04-2019, 13:36)Pablo0909 napisał(a):  Skręć je normalnie i po sprawie.
Normalnie, czyli jak? Goła linka prosto pod nakrętkę w gnieździe, w Onkyo?

Odpowiedz
Strony (27): « Wstecz 1 ... 11 12 13 14 15 ... 27 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku