Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

HAL 9000: Archiwum

Strony (67): « Wstecz 1 ... 40 41 42 43 44 ... 67 Dalej »

Opcje tematu
HAL 9000: Archiwum
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,552
Reputacja: 98

06-01-2025, 14:00
Myślę, że głównym powodem dlaczego "Marienbad" był dla Ciebie wyczerpujący, była muzyka organowa, która - jak wynika z moich obserwacji - jest trudniejsza do strawienia niż ciężki metal, który posiada chociaż jakiś rytm Big Grin
Tak dla przypomnienia:

Tu niżej dla porównania masz nowszy zwiastun, gdzie od 30 sekundy masz elektroniczną perkusję i odbiór jest zapewne inny Tongue

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,573
Reputacja: 715

08-01-2025, 19:48
Paris, Texas - z poziomu menu jest dostęp do creditsów na płycie UHD? Jeśli tak, daj znać kto był odpowiedzialny za authoring.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

08-01-2025, 23:44
[Obrazek: XtjgwiZ.jpg]

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

18-01-2025, 17:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-01-2025, 11:22 przez HAL 9000.)
[Obrazek: pc0Y4Sl.jpg]
[Obrazek: jo6xp0M.jpg]
[Obrazek: S2QX1Qs.jpg]
[Obrazek: iFpqJf8.jpg]

"El Quinto Elemento" mnie zainteresowało, bo nie ustępuje wydaniu SC, a mogą być pewne różnice:

https://forum.blu-ray.com/showpost.php?p=22719652&postcount=1918

https://forum.blu-ray.com/showpost.php?p=22719897&postcount=1919

https://forum.blu-ray.com/showpost.php?p=22483949&postcount=1974

Sprawdzę w wolnej chwili jak to u mnie wygląda i jeżeli będzie coś istotnego to dam znać w odpowiednim temacie.

"World Noir Vol.2" z promocji o której informował michal806

(02-01-2025, 13:45)michal806 napisał(a):  World Noir Vol.2 za niecałe 16EUR

Na Sophię Loren namówił mnie misfit Big Grin
Ja na swoje usprawiedliwienie mam to, że byłem napalony po "Arabesce" Big Grin

PS
Zapomniałem dodać "kotka" i "żuczka"  Big Grin

[Obrazek: Eopc3PO.jpg]

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

19-01-2025, 09:18
Odnośnie Piątego elementu i drugiego i trzeciego linka - super, że mamy screeny i szybciutko można zweryfikować bajkopisarzy Big Grin

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,507
Reputacja: 130

19-01-2025, 10:17
No ja wielkiego wpływu nie widzę.Smile Bitrate jest wyższy dla warstwy DV w hiszpańskim (MEL vs FEL?), ale w screenie numer 8 jakoś tego nie widać (a tutaj chyba coś powinno być chociaż odrobinę inaczej). Oczywiście mamy jeszcze słynne "trzeba zobaczyć, jak to wygląda w ruchu" Wink, ale różnic na miarę wydanie SC vs Sony to raczej nie doświadczymy. Mimo wszystko dobrze porównać, dla osób nie mających jeszcze tego filmu. Wydanie SC ma angielskie napisy i to chyba najważniejsza różnica. Wink

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

19-01-2025, 11:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-01-2025, 11:35 przez misfit.)
No właśnie, gościu pisze o lepszych czerniach, detalach w cieniach, nasyceniu kolorów i ogólnie większej głębi obrazu w hiszpańskim wydańsku (bardzo to przypomina twierdzenia piarowców o różnicy pomiędzy tanimi, a drogimi kablami HDMI Wink ), a na screenach wszystko identyko, nie licząc kwestii kodowania obrazu i gdzieniegdzie drobnych różnic jasnościowych.
Gdyby to było prawdą co ten gość pisze, również na screenach po konwersji powinny być widoczne różnice, a ich nie ma.

Cały czas waham się nad Ghostbusters 1 i 2 czy robić upgrade z remasterów BD, ale skoro u Francuzów dostępne są te edycje z DV to chyba jednak w końcu się skuszę. Nie wiem, przekonaj mnie HAL, że dobrze robię... Big Grin

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

19-01-2025, 12:00
(19-01-2025, 09:18)misfit napisał(a):  super, że mamy screeny i szybciutko można zweryfikować bajkopisarzy

Nie sądzę, żeby koleś bajki pisał, bo co chciałby osiągnąć?
Żeby zrobić zamieszanie i zyskać "sławę" wybrałbym jednak bardziej popularne wydania.

(31-12-2024, 10:51)misfit napisał(a):  Tak ogólnie pamiętajcie jednak, że są to tylko konwersje z HDR do SDR/Rec.709, które m.in. pod względem kolorów mogą być mniej lub bardziej dalekie od rzeczywistości, w zależności od oprogramowania i skilla osoby wykonującej konwersję.

[Obrazek: pcIrfnAx.webp]
[Obrazek: dlIzd3m2.webp]
[Obrazek: aFfbgqTq.webp]
[Obrazek: zZo6ia0e.webp]

Jak rozumiem ko8ebryant24 "dopasował" te obrazki (203 nits), żeby można je było łatwiej porównać, ale i tak widać między nimi różnicę bez HDR czy DV.

Ja wyszedłem z założenia, że ewentualne różnice wynikają z tego jak dany sprzęt reaguje na warstwę DV w tych płytach, coś podobnego jak w przypadku dźwięku, gdzie mamy to samo, ale coś głośniejszego będzie się wydawało lepsze choć takie nie będzie:

Dolby TrueHD/Atmos Audio English 4251 kbps 7.1 / 48 kHz / 3611 kbps / 24-bit (AC3 Embedded: 5.1-EX / 48 kHz / 640 kbps / DN -27dB)
Dolby TrueHD/Atmos Audio English 4678 kbps 7.1 / 48 kHz / 4038 kbps / 24-bit (AC3 Embedded: 5.1-EX / 48 kHz / 640 kbps / DN -31dB)
(19-01-2025, 10:17)sebas napisał(a):  różnic na miarę wydanie SC vs Sony to raczej nie doświadczymy
Tak, to akurat jest pewne.

(19-01-2025, 10:17)sebas napisał(a):  Wydanie SC ma angielskie napisy i to chyba najważniejsza różnica.

Jest jeszcze wydanie francuskie, które rzekomo jest podobne do hiszpańskiego, ale ma angielskie napisy - nie wykluczam, że w przyszłości sprawdzę to naocznie Tongue

PS
misfit gdybyś natknął się kiedyś na porównanie niemieckiego (HDR 10) i brytyjskiego (DV) Valeriana, to byłbym zobowiązany, bo chciałbym mieć jakiś dowód na to co widzę u siebie Big Grin

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

19-01-2025, 12:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-01-2025, 12:49 przez misfit.)
(19-01-2025, 12:00)HAL 9000 napisał(a):  Jak rozumiem ko8ebryant24 "dopasował" te obrazki (203 nits), żeby można je było łatwiej porównać, ale i tak widać między nimi różnicę bez HDR czy DV.

Tzn. jakie widzisz różnice na tych screenach, nie licząc kwestii kodowania obrazu i gdzieniegdzie drobnych różnic jasnościowych?
Na pierwszym kadrze podbiłem gammę w SC o 0.02 i teraz obrazki są praktycznie nieodróżnialne od siebie.
Na drugim kadrze podobnie, aczkolwiek w hiszpańskim wydaniu kotek wciąż jest jaśniejszy i pewnie tak też by wyszło na heatmapach. Całkiem możliwe, że w hiszpańskim wydaniu DV ma nieco jaśniejszy obrazek niż DV z SC. I tyle, nic nadzwyczajnego Smile

(19-01-2025, 12:00)HAL 9000 napisał(a):  PS
misfit gdybyś natknął się kiedyś na porównanie niemieckiego (HDR 10) i brytyjskiego (DV) Valeriana, to byłbym zobowiązany, bo chciałbym mieć jakiś dowód na to co widzę u siebie Big Grin

Może bym miał, ale przypomnij mi na co miałbym zwracać szczególną uwagę.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

19-01-2025, 15:16
(19-01-2025, 12:48)misfit napisał(a):  Całkiem możliwe, że w hiszpańskim wydaniu DV ma nieco jaśniejszy obrazek niż DV z SC. I tyle, nic nadzwyczajnego

Całkiem możliwe, oprócz tego że był to jakiś OLED i jakieś "takie same" ustawienia, to niewiele więcej wiemy, bo odczucia są subiektywne i dla jednego będzie minimalna różnica, a dla drugiego duża. O ile w przypadku Valeriana zawsze miałem pewien niedosyt oglądając wersję z DV, tak nie przypominam sobie żebym na coś narzekał w przypadku "Piątego elementu" od SC. W obu przypadkach nie ma tu jakiś wymagających scen z niskim oświetleniem, zamglonych itd.
Te dwa filmy bardzo lubię, więc miałem wystarczającą motywację żeby kupić kolejne wydanie, jeżeli będzie lepiej do dobrze, jeżeli stwierdzę że nie ma różnicy to spoko, będę miał kopię zapasową, jest też możliwość, że będzie gorzej Tongue
Tak się składa że chwilowo jestem odcięty od swojego zestawu, a pod ręką mam konsolę i TV LCD bez DV, więc nawet nie próbuję sprawdzać, ale oczywiście później zobaczę i dam znać ile to jest warte. Ciśnienia nie ma, jedyne co się może zmienić, to cena hiszpańskiego wydania, która zapewne będzie jeszcze niższa Smile

(19-01-2025, 12:48)misfit napisał(a):  Może bym miał, ale przypomnij mi na co miałbym zwracać szczególną uwagę.

Na pewno na światełka i kolorki, choć zapewne światełka mają wpływ na kolorki i tak skóra księżniczki Lïhio-Minaa po przejściu z HDR 10 na DV nie wygląda świeżo, cała jej rasa w DV wygląda na chorą w porównaniu do wersji HDR 10 Smile

(19-01-2025, 11:35)misfit napisał(a):  przekonaj mnie HAL, że dobrze robię...

Jak lubisz ziarno, to nie masz wyjścia. Musisz  Tongue

[Obrazek: 1023-02-hdr-crop.jpg]

https://www.hdnumerique.com/dossiers/1023-test-4k-ultra-hd-blu-ray-sos-1984.html

Odpowiedz
Strony (67): « Wstecz 1 ... 40 41 42 43 44 ... 67 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku