Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

HAL 9000: Archiwum

Strony (67): « Wstecz 1 ... 41 42 43 44 45 ... 67 Dalej »

Opcje tematu
HAL 9000: Archiwum
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,573
Reputacja: 715

19-01-2025, 15:34
Lubię ziarno, jak pewnie wszyscy wiedzą na forum, ale nie do końca takie, z którego w HDR robi się istna burza piaskowa, jak np. w niektórych scenach w Przyczajonym tygrysie - ale przez lata nauczyłem sobie radzić też z takimi przypadkami... Smile
Na razie nie ma tematu gdyż Francuzi nie pozwalają mi przejść przez checkout na tym Twoim wydaniu Ghostbustersów, ale będę jeszcze próbował...

A co do Valeriana, rzucisz jakimiś przykładowymi scenami, czy ogólnie to o czym piszesz tyczy się całości filmu? Działam już w tej sprawie i widzę, że na starcie będę w stanie odkłamać kilka rzeczy Wink

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,552
Reputacja: 98

19-01-2025, 16:17
No to super.
Chodzi oczywiście o całość filmu, ale tę scenę co wrzuciłem i skórę tych istot zapamiętałem najmocniej Smile

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline TeenWolf
Użytkownik
Liczba postów: 55
Reputacja: 6

19-01-2025, 18:04
Ten zestaw Ghostbusters nie chciał mi wejść na checkout wielokrotnie. Wczoraj udało mi się, więc trzeba próbować Smile. Wprawdzie termin dostawy pokazuje dopiero na lipiec...

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,507
Reputacja: 130

19-01-2025, 21:10
(19-01-2025, 16:17)HAL 9000 napisał(a):  tę scenę co wrzuciłem i skórę tych istot zapamiętałem najmocniej
Ja tu nie widzę istotnych problemów w wydaniu UK. Owszem, to jest plaża i mogłoby wydawać się, że powinno być jaśniej, ale w momencie gdy szczątki okrętów wchodzą w atmosferę, są już jaskrawe płomienie - tak jak powinno być. Podobnie w scenie, gdy kamera "zanuża się" w Wielki Rynek na planecie Kirian - detale są uwypuklone. W scenie porwania Arüna Filitta, broń jaką posługują się Perły jest ładnie podświetlona. Jestem ciekaw, jakie wartości MaxFALL/MaxCLL mają oba wydania.
Highlity są, choć to nie jest "eye candy" prze cały czas. To może nawet dobrze, bo seanse filmów z wysokim, średnim poziomem luminancji, w zaciemnionym pomieszczeniu potrafią być męczące dla oczu.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

19-01-2025, 22:00
(19-01-2025, 21:10)sebas napisał(a):  Ja tu nie widzę istotnych problemów w wydaniu UK

Ja też nie widziałem Smile
Dopiero jak przechodziłem z niemieckiego wydania na brytyjskie, rzucało mi się to w oczy.
Wcześniej mogłem mieć lekki żal, że jest zbyt stonowany w stosunku do innych efekciarskich wydań. No i na pewno w rzetelnej ocenie nie pomaga fakt, że film jest efektownie kolorowy, ale to wcale nie oznacza że ma rozszerzoną paletę barw, nie odczułem dominacji jakiś określonych kolorów, więc albo wszystko wychodzi poza standardowy zakres, albo nic Tongue
Często oglądając jakieś zwykłe filmy obyczajowe (UHD), bez CGI, można się domyślić które barwy wychodzą poza standard, przy Valerianie nie jestem w stanie wskazać jakiejś określonej grupy.

Ja oglądam w całkowicie zaciemnionym pomieszczeniu i nie odczułem żeby niemieckie wydanie było całościowo rozjaśnione czy męczące, oczywiście każdy ma inną wrażliwość.

Cieszę się że misfit wziął ten film na "warsztat", będzie można parę rzeczy przemyśleć Smile

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

24-01-2025, 17:44
UHD z niemieckiej promocji 4 za 50:

[Obrazek: Sj8uE1W.jpg]
[Obrazek: P5idmGt.jpg]
[Obrazek: PVmiRcD.jpg]

Najciekawszy dla mnie jest jednak radziecki film SF "Przez ciernie do gwiazd":
[Obrazek: 5CsFNwb.jpg]

https://filmozercy.com/filmoskop/edition/36768908

Ponad rok czekałem na jakąś obniżkę niemieckiego wydania BD - bez rezultatu Smile

Transfer z tych starszych i słabszych, to nie ta liga co świetny "Test pilota Pirxa".
Oryginalną ścieżkę dźwiękową trzeba wybrać pilotem, bo w menu jej nie ma, są też dostępne angielskie napisy.

Cały film jest na YT:

Nie wiem czy jest szansa na nowy remaster 4K oryginalnej wersji, bo syn reżysera skrócił i "uwspółcześnił" ten film  Sad

Na uwagę zasługuje świetna muzyka - nostalgia jest silna, niczym w najlepszych tematach Morricone (objawia się w komentarzach tęskniących za ZSRR) Big Grin

Organowy mix:

Do ogarnięcia też na siedmiostrunowej gitarce Big Grin

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

06-03-2025, 16:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-03-2025, 16:36 przez HAL 9000.)
Di$ney Big Grin

[Obrazek: vI32JQH.jpg]
[Obrazek: jSq3cva.jpg]
[Obrazek: DzyfVZG.jpg]
[Obrazek: oIRo8w1.jpg]
[Obrazek: ARgTBMi.jpg]

"Ahsoka" i "Hawkeye" mają tłoczone tytuły.
Hawkeye najlepiej się prezentuje na żywo (połysk), ale ogólnie cała ta seria steelbooków jest ogarnięta graficznie i bardzo mi się podoba.

Vinegar Syndrome:

[Obrazek: KNpGeGr.jpg]
[Obrazek: GOxxW06.jpg]
[Obrazek: BtQ0Tz4.jpg]

Robią super opakowania i jest to może nieco przerost formy nad treścią, ale i tak żałuję, że "The Keep" wyprzedało się w tej bogatszej formie Smile

Pozostałe:
[Obrazek: PuYfrLf.jpg]
[Obrazek: DAKoeCM.jpg]

Kolejny "Valerian" do kolekcji oraz "Air Ameryka" i tutaj Sebas miał rację że będę zadowolony - kolorki robili chyba ci sami ludzie co "Wyspę piratów", jest cieplej niż na moim starym BD i w kilku ujęciach twarze były lekko zbyt brązowe, ale widać taka specyfika Tajlandii i generalnie jestem na tak Smile

No i stało się coś, co się musiało w końcu stać, przy takiej eksploatacji Big Grin
[Obrazek: SCJzrLHm.jpg]

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,573
Reputacja: 715

06-03-2025, 16:47
U dołu przesyłka z Australii? Jeśli tak - czym wysłali, jak długo czekałeś i czy było coś dodatkowego do płacenia przy odbiorze.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

06-03-2025, 16:51
Nie, to tylko sam laser z eBay, z Australii zamówiłem dwa całe napędy i jak przyjdą to dam znać.

Odpowiedz
Offline kulcikriu
Posting Freak
Liczba postów: 917
Reputacja: 55

06-03-2025, 22:19
Padl Ci naped w Oppo?

Odpowiedz
Strony (67): « Wstecz 1 ... 41 42 43 44 45 ... 67 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku