Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

HAL 9000: Archiwum

Strony (74): « Wstecz 1 ... 70 71 72 73 74 Dalej »

Opcje tematu
HAL 9000: Archiwum
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,652
Reputacja: 105

12-01-2026, 15:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2026, 15:51 przez HAL 9000.)
(12-01-2026, 08:22)kulcikriu napisał(a):  jestem po dzieciodniowym pobycie w szpitalu

Współczuję i życzę szybkiego powrotu do zdrowia Smile

Westerny to ciekawy gatunek do analizy.
Oliver Stone to dla mnie przykład takiego reżysera "zaangażowanego", który robił dobre filmy, chociaż takie mocno zaangażowane kino jest podatne na to, że o ile w dniu premiery wzbudza duże zainteresowanie (kontrowersje) to po latach, może się źle zestarzeć.

Należy pamiętać że:
Melodia, która zadowala tylko aktualne gusta publiczności, jest tylko tak długo dobra, póki ten gust panuje. - Friedrich Wilhelm Marpurg (z przedmowy do "Kunst der Fuge" Jana Sebastiana Bacha).

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline kulcikriu
Posting Freak
Liczba postów: 960
Reputacja: 59

12-01-2026, 17:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2026, 17:55 przez kulcikriu.)
(12-01-2026, 14:03)Mefisto napisał(a):  Strigerowałeś mnie tym ogólnikowym stwierdzeniem, sorry
Pisalem wyraznie o sobie, a nie o TobieWink wybacz Mefisto, jak poczules, ze to skierowane do Ciebie, nie uwazam takSmile choroba czy powazna, to kwestia wzgledna, wyleczona, ale ni3stety pozstanie ze mna do konca zycia. Ale jest ok, dzieki!

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,404
Reputacja: 155

12-01-2026, 19:27
(12-01-2026, 15:50)HAL 9000 napisał(a):  Westerny to ciekawy gatunek do analizy.

Można wydzielić temat z wątku.

(12-01-2026, 15:50)HAL 9000 napisał(a):  Oliver Stone to dla mnie przykład takiego reżysera "zaangażowanego"

O, to kolejny bardzo dobry przykład, bo jednak robił on kino w jakimś sensie ideologicznie zaangażowane, ale jednak także bardzo uniwersalne - z wyjątkami pokroju Nixona raczej trudno tu pisać o którymś z klasycznych Stone'ów, że ideologia przesłania fabułę.

(12-01-2026, 17:55)kulcikriu napisał(a):  Pisalem wyraznie o sobie, a nie o Tobie

A ja pisałem o tym pierwszym poście odnośnie westernów Smile

Odpowiedz
Offline Ash-9001
Stały bywalec
Liczba postów: 485
Reputacja: 42

12-01-2026, 20:57
(10-01-2026, 17:21)HAL 9000 napisał(a):  Mam zamiar ograniczyć w tym roku kupowanie horrorów i westernów, bo to aktualnie chyba najmniej lubiane gatunki przeze mnie

Buuuuuuuuuu. 4K UHD zostało wynalezione tylko po to żeby kupować stare horrory klasy C, bo wyglądają w tym formacie lepiej niż filmy Cameron'a Wink

(11-01-2026, 22:49)HAL 9000 napisał(a):  Wygląda bardzo dobrze, ale mi się nie podoba Big Grin

Lubię mocno nasycone ciepłe kolory, a ten film taki nie jest

Kurde, też mi się te screeny nie podobają za bardzo. Podobnie mi wyglądał Austin Powers, takie wrażenie jakby film był wypuszczony w złej przestrzeni kolorów. To jest dla mnie must-have, więc i tak pewnie kupię ale trochę jeszcze poczekam.

@kulcikriu

Zdrowia! Smile

Trakt.tv / Kolekcja
Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

13-01-2026, 16:28
(12-01-2026, 20:57)Ash-9001 napisał(a):  Podobnie mi wyglądał Austin Powers, takie wrażenie jakby film był wypuszczony w złej przestrzeni kolorów.

Nie sądzę żeby to był błąd, chyba ten film tak ma, ale widząc Las Vegas nocą, chciałoby się kolorki trochę podrasować  Tongue

Oglądałem to zaraz po serii "Airport" (Technicolor), więc to wzmacniało efekt małego nasycenia - tam dodatkowo stawano na głowie żeby film wyglądał barwnie (jest scena w wieży kontroli lotów, gdzie mają "purpurowe" zasłony-ekrany na oknach i w takim kolorze była jakaś część wyposażenia - nie wyglądało to realistycznie, ale tak aranżowano wnętrza, żeby maksymalnie wzmocnić kolorki).

(12-01-2026, 20:57)Ash-9001 napisał(a):  Buuuuuuuuuu. 4K UHD zostało wynalezione tylko po to żeby kupować stare horrory klasy C, bo wyglądają w tym formacie lepiej niż filmy Cameron'a

To prawda, nigdy nie przepadałem za horrorami i miałem tutaj spore braki, które nadrobiłem dzięki wydaniom UHD.

Znasz może film "Dead Heat" (1988)?
Ja to widziałem w czasach VHS i to był taki film, który raz obejrzany zostaje z tobą do końca. Niestety nie znałem tytułu i wiele lat szukałem bez powodzenia wpisując opisy scen które zapamiętałem. Znalazłem w końcu dzięki wydaniu UHD Vinegar Syndrome - już jak zobaczyłem okładkę to zacząłem podejrzewać że to może być TO, a potem zwiastun i BINGO!

Jest euforia, gdy czegoś latami szukasz i odnajdujesz, a najlepsze jest to, że ten film okazał się być dokładnie taki jak zapamiętałem Smile

Widzę na FilmoSkopie, że jest mało popularny, albo wręcz nieznany, więc go trochę wesprę:
https://filmozercy.com/filmoskop/edition/23821704

Big Grin

Nic dziwnego że jest kultowy (w pewnych kręgach)  Tongue

Co do westernów to czekam najbardziej na "Dziką bandę" Peckinpaha, nie pogardzę też filmem "Butch Cassidy i Sundance Kid", ale ogólne zapotrzebowanie na ten gatunek oceniam na max 10 pozycji, tak mi się przynajmniej w tej chwili wydaje  Tongue

Odpowiedz
Offline Ash-9001
Stały bywalec
Liczba postów: 485
Reputacja: 42

13-01-2026, 18:09
"Dead Heat" nie znam. Popatrzyłem na IMDB i ten film wyreżyserował wybitny montażysta Mark Goldblatt, który ma w montażowej filmografii tak skromne akcyjniaki jak Commando, Rambo 2, oba Terminatory i parę filmów Bay'a Wink Więc na pewno ten film obczaję. Lubie sprawdzać jak filmowcy radzą sobie na innych funkcjach Smile

Co do westernów to ja najbardziej bym chciał zobaczyć Tańczącego z Wilkami w 4K - powinien wyglądać epicko Smile

Trakt.tv / Kolekcja
Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

13-01-2026, 19:34
(13-01-2026, 18:09)Ash-9001 napisał(a):  film wyreżyserował wybitny montażysta Mark Goldblatt, który ma w montażowej filmografii tak skromne akcyjniaki jak Commando, Rambo 2, oba Terminatory i parę filmów Bay'a

Nawet nie wiedziałem, rzeczywiście imponująca lista zmontowanych filmów - właśnie sprawdzam i ma na reżyserskim kinowym koncie jeszcze tylko "Punishera" (1989) z Lundgrenem, więc tutaj dla odmiany skromnie.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

01-02-2026, 13:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2026, 13:42 przez HAL 9000.)
USA i UK:
[Obrazek: EpwOMkW.jpg]
[Obrazek: warVI9j.jpg]
[Obrazek: Kk9ggpy.jpg]
[Obrazek: yiQOc9d.jpg]
[Obrazek: LStDPT8.jpg]
[Obrazek: cfJAq5f.jpg]

Włochy i Francja:
[Obrazek: HMvSfPH.jpg]
[Obrazek: czUzW6U.jpg]

6 lat temu tu na forum szukałem filmu i szczęśliwie udało mi się przypomnieć tytuł "Szczury Paryża", niestety okazało się, że wyszło tylko francuskie DVD, więc byłem niepocieszony.

https://forum.filmozercy.com/watek-szukam-filmu?pid=65634#pid65634

Niedawno przypadkiem odkryłem, że w 2025 roku Studio Canal wydało BD i jest cała seria francuskich filmów z lat 70. i 80.

Do "Szczurów" dobrałem "Calmos", bo czytałem że to francuska "Seksmisja"  Tongue

Z obu seansów jestem zadowolony. Oczywiście "Szczury" to jeden z tych zaledwie kilku filmów, które utkwiły mi w pamięci i obrosły legendą z racji tego, że nie były oglądane przez dekady Big Grin

"Calmos" raczej nie widziałem, bo nawet jakby jakimś cudem poszło w TV, to kontrola rodzicielska by zadziałała - scena otwierająca film, nawet dzisiaj jest szokująca (fotka na plakacie to z kamery nr 2, więc mogę pokazać) Big Grin

[Obrazek: calmos.jpg]

[Obrazek: GUOs6st.jpg]

Jakość BD jest przyzwoita i dla mnie bezproblemowa. "Calmos" miał nawet skan 4K, niestety kolorki nie są neutralne jak w "Szczurach" tylko mamy L'Immagine Ritrovata na pełnej, więc ostrzegam tych co są uczuleni na ich korekcję, bo nie ma zmiłuj się Smile
Do obu filmów w sieci można znaleźć pasujące napisy PL.

PS
W styczniu postanowiłem zapisywać co oglądam i jako że pora roku sprzyja seansom, to wyszło mi 44 Smile

1. Paprika (UHD)
2. Jackie Brown  (UHD) 
3. Incydent (UHD)
4. Purpurowe rzeki (UHD)
5. TENET  (UHD)           
6. Sherlock 3
7. Airport (UHD)
8. Airport 1975 (UHD)
9. Airport '77 (UHD)
10. The Concorde… Airport '79 (UHD)
11. Zostawić Las Vegas (UHD)
12. Oczy szeroko zamknięte (UHD)
13. Reanimator (UHD)
14. Mgła (UHD)
15. Underwater
16. Airplane (UHD)
17. Blue Sunshine (UHD)
18. Rodzina Addamsów 2 (UHD)
19. Sherlock 4
20. Sherlock 5
21. Liberator (UHD)
22. Obiecująca. Młoda. Kobieta. (UHD)
23. Sherlock 7
24. Dead Heat (UHD)
25. Projekt A (UHD)
26. Projekt A 2 (UHD)
27. Sherlock 9
28. Szczury Paryża
29. Calmos
30. Cinema Paradiso
31. Tank Girl (UHD)
32. Sherlock 10
33. Tromeo i Julia (UHD)
34. Timecrimes (UHD)
35. Jade (UHD)
36. Gnijąca panna młoda (UHD)
37. Sherlock 11
38. Sherlock 12
39. Złodzieje jak my (UHD)
40. Jak utopić doktora Mraczka
41. Sherlock 13
42. Sherlock 14
43. Strefa zrzutu (UHD)
44. TRON: Ares (UHD)

PS 2
"Tromeo i Julia" może być mało znane - tu zaczynał James Gunn (scenariusz)

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,404
Reputacja: 155

01-02-2026, 14:23
Czyli Jade już bez slipa. W sumie można się spodziewać po takim czasie od premiery. Te francuskie dodane do listy, bo wyglądają ciekawie.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

01-02-2026, 14:50
Jest dostępna:
https://vinegarsyndrome.com/products/jade?variant=42765479641130

Po prostu musiałem coś dobrać do "Tank Girl" i leciałem po taniości Tongue

"Szczury" i Calmos" zaraz wrzucę na filmoskop.

Te serie z lat 70. i 80. są ciekawe i jeszcze pewnie coś tam znajdę:

-> 70 <-

-> 80 <-

Odpowiedz
Strony (74): « Wstecz 1 ... 70 71 72 73 74 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   3 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku