Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 8 Dalej »

HAL 9000: Archiwum

Strony (78): « Wstecz 1 ... 73 74 75 76 77 78 Dalej »

Opcje tematu
HAL 9000: Archiwum
Offline Altair
Użytkownik
Liczba postów: 171
Reputacja: 12

07-03-2026, 18:19
Ja Bonda mam całego na BD, a 4K się stopniowo dokupi Smile

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,703
Reputacja: 110

07-03-2026, 18:32
Jak coś to Craig ma PL na UHD 4K:
https://filmozercy.com/filmoskop/edition/13151744

Ciekawe jak będzie z następnymi.

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline Essewissa
Nowy użytkownik
Liczba postów: 21
Reputacja: 0

07-03-2026, 18:45
Craiga mam w 4K z PL i to ma sens. Resztę sobie jednak odpuszczę, oglądałem porównania BD vs 4k Bonda.
Klasyka, przyciemniony obraz plus żółty filtr a la Arrow Smile
Po obejrzeniu masy starszych filmów w nowej odsłonie 4k dochodzę do wniosku, że to nie ma sensu, trafiają się rodzynki, ale to naprawdę są wyjątki.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

07-03-2026, 19:08
Musiałeś mieć sporego pecha, bo jako posiadacz już ponad 1300 wydań UHD mam kompletnie odmienne wnioski i ciężko mi znaleźć uzasadnienie, żeby sięgnąć do kieszeni w przypadku BD - to musi być nowy film, nowy transfer, brak alternatywy, jakiś mega sentyment itp.

Próbuję sobie przypomnieć jakiekolwiek wydanie w którym odczuwałbym jakieś przyciemnienie, tu raczej może być problem w drugą stronę, jak ktoś ma wrażliwe oczy to są filmy, które walą po oczach niemiłosiernie, ale ostatnio jakoś jest mniej takich wydań.

Jeżeli chodzi o zażółcenie to nie ma to związku z UHD, a raczej dotyczy specyfiki niektórych wydawców i nośnik nie ma tu nic do rzeczy - możesz mieć żółte DVD, BD czy VHS. Różnica jest taka, że na UHD będziesz miał więcej odcieni tej żółci Big Grin

Odpowiedz
Offline Altair
Użytkownik
Liczba postów: 171
Reputacja: 12

07-03-2026, 19:16
Dzięki Hal, za info o Craigu 4K.

Jeśli chodzi o filmy w formacie UHD, mam podobne odczucia jak HAL. Choć mój licznik dopiero zbliża się do 50 wydań, nie ukrywam, że jak dotąd nie zawiodłem się na tym formacie. Cały czas poszukuję nowych tytułów do zakupu lub rozważam przejście z DVD/BD.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

07-03-2026, 20:58
UHD ma trochę pod górkę, bo wymaga większego nakładu finansowego, żeby w pełni cieszyć się nowym formatem, zwłaszcza dotyczy to wyświetlaczy.

Nie bez znaczenia są przyzwyczajenia i warunki w jakich oglądamy. Ja lubię oglądać w zaciemnionym pomieszczeniu i nawet jak kiedyś oglądałem filmy na projektorze z niższej półki cenowej, to nie było moim problemem że on słabo świecił, tylko poziom czerni był niezadawalający (Plazma i Oled, zjadały go na śniadanie).

W jasnym pomieszczeniu mógłbym coś obejrzeć, ale wówczas mam gdzieś jakość i streaming jest wystarczający aż nadto (czytaj: bez satysfakcji jaka towarzyszy oglądaniu pięknych zdjęć w zaciemnionym pomieszczeniu).

Odpowiedz
Online sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,571
Reputacja: 138

07-03-2026, 23:08
(07-03-2026, 18:45)Essewissa napisał(a):  Po obejrzeniu masy starszych filmów w nowej odsłonie 4k dochodzę do wniosku, że to nie ma sensu, trafiają się rodzynki, ale to naprawdę są wyjątki.
To może uściślijmy co rozumiesz przez "starsze filmy" Smile. Ja wprawdzie nie mam tylu UHD co Hal, ale te nieco ponad 250 już dało mi jako taki wgląd w zagadnienie. Generalnie, to UHD daje zauważalnie lepszą jakość niż zwykłe BD. Kompresja, HDR (nie utożsamiać z bijącymi po oczach światłami) i często nowy remaster. Owszem, są tytuły tak wiekowe, że gdy już na BD wyciągnięto co się da z negatywu, to na UHD nie zobaczymy bardzo znaczącej różnicy. Na półce widzę jednak pokaźna liczbę tytułów na UHD które podmieniły ewidentnie kiepskie BD. Tutaj właśnie takie Arrow zrobiło sporo dobrego.

(07-03-2026, 19:08)HAL 9000 napisał(a):  są filmy, które walą po oczach niemiłosiernie, ale ostatnio jakoś jest mniej takich wydań.
Zauważalna ostatnio tendencja i jakoś mi to mocno nie przeszkadza. Świecidełka są fajne o ile podane z umiarem. Wynalazków takich jak UHD "King Kong" (2005) pozbyłem się bardzo szybko. Nie o to chodzi w UHD moim zdaniem.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,488
Reputacja: 159

07-03-2026, 23:37
(07-03-2026, 23:08)sebas napisał(a):  Owszem, są tytuły tak wiekowe, że gdy już na BD wyciągnięto co się da z negatywu, to na UHD nie zobaczymy bardzo znaczącej różnicy.

Hmmm?

Odpowiedz
Online sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,571
Reputacja: 138

08-03-2026, 09:05
(07-03-2026, 23:37)Mefisto napisał(a):  Hmmm?
Yyyy?

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Essewissa
Nowy użytkownik
Liczba postów: 21
Reputacja: 0

08-03-2026, 12:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2026, 12:47 przez Essewissa.)
(07-03-2026, 23:37)Mefisto napisał(a):  
sebas dateline="<a href="tel:1772921331" original-title="">1772921331</a>' napisał(a):  Owszem, są tytuły tak wiekowe, że gdy już na BD wyciągnięto co się da z negatywu, to na UHD nie zobaczymy bardzo znaczącej różnicy.

Hmmm?

Dobrym przykładem jest Star Wars stara seria 4-6 na blu ray jest świetne, na 4k jeszcze lepiej , 1-3 jest na tak słabym nośniku nagrywane, że nawet 4k nic z tego nie wyciągnie, 7-9 jest już lepiej.
Stara ludowa prawda, że z g…. bata nie ukręcisz.
Do tego dochodzi ten żółty obrzydliwy filtr na Arrow, czy Criterion, który sprawia, że wszystko wygląda tak samo atrakcyjnie, jak usta po botoksie Smile

(07-03-2026, 20:58)HAL 9000 napisał(a):  UHD ma trochę pod górkę, bo wymaga większego nakładu finansowego, żeby w pełni cieszyć się nowym formatem, zwłaszcza dotyczy to wyświetlaczy.
Tutaj też się nie zgodzę, na gorszym wystwielaczu 4k wygląda lepiej. Ja zacząłem zauważać problem kiedy zmieniłem oleda na na nowszego.

Generalnie problem 4k vs blu ray jest złożony, w tym sensie, że na problem jakości nakładają się kwestie artystyczne, rozdzielczość, kolor. Tarantino mówi, że nie lubi 4k i ja go rozumiem. Więcej nie zawsze znaczy lepiej Smile

Odpowiedz
Strony (78): « Wstecz 1 ... 73 74 75 76 77 78 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku