Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

HAL 9000: Archiwum

Strony (86): « Wstecz 1 ... 82 83 84 85 86 Dalej »

Opcje tematu
HAL 9000: Archiwum
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,712
Reputacja: 172

14-06-2026, 21:29
Po polsku to się nazywa podwójna ogniskowa i jestem szczerze zdziwiony, że o tym nie słyszałeś nigdy.

W następnym odcinku: efekt vertigo Big Grin

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,884
Reputacja: 124

14-06-2026, 22:31
Mówisz i masz:

[Obrazek: tenor.gif]

Holandia prowadzi 2:1 - przerwa reklamowa, pod pozorem nawodnienia  Big Grin

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline Altair
Stały bywalec
Liczba postów: 338
Reputacja: 17

15-06-2026, 11:21
HAL 9000

"Crazy Rich Asians" był jakiś konkretny powód, dla którego wziąłeś wydanie z USA? Jest w czymś lepsze niż Brytyjskie?

"Abbott i Costello" filmy z tej serii w 4K polecał chyba Jeff Rauseo. Również polecisz? Smile

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

15-06-2026, 23:08
Jeżeli chodzi o "Crazy Rich Asians", to film pojawiał się w wielu brytyjskich promocjach i wiele razy miałem go w koszyku, ale jak przychodziło do płatności to zostawiałem go na później - przeczytałem kiedyś, że ma jedną czy dwie sceny trochę problematyczne jakościowo.

Jak już dojrzałem do zakupu, bo problemy z tymi scenami to była raczej wina źródła niż samego wydania, to okazało się że brytyjskie UHD jest już trudno dostępne, a akurat cena na wydanie USA jest rozsądna, więc za bardzo nie miałem wyjścia  Tongue

Tak więc, główny powód to słaba dostępność wydania UK, w momencie gdy chciałem kupić, nie wiem czy coś się zmieniło.

Film mam zamiar teraz właśnie obejrzeć, więc jak coś będzie nie tak, to dam znać - z tego co widziałem, to ma taki nowoczesny, jasny, kolorowy, cyfrowy wygląd, raczej nic ciekawego dla fanów konkretnego ziarna  Tongue

A "Abbott i Costello" to z kolei stare filmy i na razie obejrzałem 2 słabsze części:
[Obrazek: thumb-300x300-65911-71n6QAvkvTL._SL1464_.jpg][Obrazek: thumb-300x300-15817-81VPbMHCMhL._SL1464_.jpg]

Te co teraz kupiłem są ponoć najlepsze, no i grają w nich Boris Karloff oraz Bela Lugosi  Tongue

Seans jutro, są krótkie, to dam radę oba zaliczyć i napiszę czy warto Smile

Odpowiedz
Offline Altair
Stały bywalec

16-06-2026, 09:23
Na Allegro u dvdmax można jeszcze kupić Crazy Rich Asians 4K w wydaniu brytyjskim za około 133 zł Smile Jak dla mnie znośna cena Wink

Odpowiedz
Offline kulcikriu
Posting Freak
Liczba postów: 1,034
Reputacja: 61

16-06-2026, 10:39
(15-06-2026, 23:08)HAL 9000 napisał(a):  Te co teraz kupiłem są ponoć najlepsze, no i grają w nich Boris Karloff oraz Bela Lugosi  

Seans jutro, są krótkie, to dam radę oba zaliczyć i napiszę czy warto
Daj znać, ja noszę się z zakupem tych ponoć lepszych, ale to na razie bardziej w fazie noszeniaWink

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

16-06-2026, 11:22
Jasne, dzisiaj obejrzę i jutro dam znać  Smile

Jestem po seansie "Crazy Rich Asians" i bardzo mi się podobało - film jest bardzo efektowny wizualnie i UHD to w pełni oddaje.
Przegapiłem problematyczne ujęcia - mogło być gdzieś użyte DNR, ale w takim cyfrowym filmie, łatwo to przegapić, natomiast makrobloków nie zauważyłem, a o tym wspominali inni, że w jakiejś scenie jest.
Nie twierdzę że tego nie ma, tylko że mój sprzęt to ukrył i nie widziałem.

Altair - jeżeli tematyka filmu ci odpowiada, to śmiało bierz, ja się bawiłem świetnie i będę do tego wracał z dużą przyjemnością. Niemal każde ujęcie jest pomyślane tak, żeby był efekt WOW i to się udało  Big Grin

Odpowiedz
Offline Altair
Stały bywalec

16-06-2026, 11:44
Widziałem jakiś czas temu w TV, a o zakupie myślałem już dawno Smile Czasami niepozorny film robi bardzo dobre wrażenie. Miałem tak z Focus (4K) (2015) zarówno wizualnie jak i fabularnie.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

18-06-2026, 01:03
U mnie było podobnie, jak film "Crazy Rich Asians" się pojawił to o nim słyszałem (dobrze się sprzedawał, albo miał dobrą reklamę), ale uznałem że to nie kino dla mnie, dopiero jak trafiłem na fragment w TV to wciągnęło mnie u uznałem że muszę całość zobaczyć  Tongue

kulcikriu - odpowiadam z poślizgiem, bo wciągnął mnie mecz Anglia-Chorwacja  Tongue
Miałem dylemat od którego filmu zacząć, bo "Abbott and Costello Meet Frankenstein" jest wyżej notowany niż "Abbott and Costello Meet Dr. Jekyll and Mr. Hyde", więc obawiałem się, że jak zacznę oglądać "chronologicznie" to nastąpi pewien spadek i mnie zamuli. Na szczęcie dla mnie okazało się że "Dr. Jekyll" bardziej mi się podobał, więc dobrze zrobiłem oglądając według daty premiery.

Faktycznie oba filmy są lepsze niż te dwa które kupiłem wcześniej z tym że "Dr. Jekyll" jest nieco poważniejszy i ma większą różnorodność "gagów", bo generalnie ta seria jedzie na schematach, a ciągnie ją Costello, bo to taki misiowaty panikarz, którego nie sposób nie lubić.
Motyw w którym komisarz policji otrzymuje sprzeczne informacje od ludzi w terenie, którzy polują na Mr. Hyde'a, mógłbym spokojnie we współczesnym filmie sprzedać.
"Frankenstein" ma lepszą scenografię - bardzo podobał mi się zamek Draculi i gęsty las - ta część jest chyba w całości w studiu nakręcona przy sztucznym oświetleniu co bardzo korzystnie wpływa na stabilność i jednolitość całego filmu, w przeciwieństwie do "Dr. Jekylla" który ma część scen przy świetle dziennym, a to ma takie znaczenie jak gdy oglądasz wieczorny mecz Ligi Mistrzów kontra jakiś mundialowy w samo południe  Tongue

Nie wiem co miało największy wpływ na jakość i ilość ziarna w tych filmach, czy warunki oświetleniowe, czułość filmu, czy coś innego, ale są tu spore zmiany.
"Frankenstein" mógł mieć jakiś rodzaj zarządzania ziarnem podczas renowacji, albo zupełnie inny rodzaj taśmy filmowej został użyty, jednak efekt jest taki, że ziarno nie narzuca się swoją obecnością, jest dobrze widoczne gdy zrobi się pauzę, lub puści film w zwolnionym tempie - widać wówczas dokładnie poszczególne ziarenka i ich ruch.
"Dr. Jekyll" to inna bajka, ziarno jest bardzo mocno widoczne i w pierwszych 15 minutach dosłownie mi przeszkadzało w seansie, stając się głównym bohaterem - gdy pojawią się jakieś obrazki z tej części, to będą wyglądać fantastycznie, dla fanów ziarna czysty orgazm, jednak w ruchu te ziarno zwyczajnie przeszkadza - na białych obiektach widzimy jak te "roje" się ganiają i przewalają, z kolei twarze aktorów ukrywają się za ziarnistą woalką.
W dalszej części, gdy więcej akcji jest we wnętrzach nie jest to już tak dokuczliwe, albo moje oczy już przywykły, nie wiem  Tongue

Jeżeli chodzi o jakieś mankamenty techniczne to nie stwierdziłem takich, jest stabilizacja, nie ma problemów z czernią, nie ma bandingu, posteryzacji itp. Kodowanie z tego co mogłem sam zaobserwować jest doskonałe - robiłem w każdym filmie kilkadziesiąt pauz w losowych miejscach i za każdym razem obraz składał się z drobnych samodzielnych ziarenek, nic się nie sklejało, nie tworzyły się bloki, pulpy itp. w ruchu czy w zwolnionym tempie również nie zauważyłem nic niepokojącego.
Filmy są krótkie, czarno-białe, to mogło mieć wpływ na jakość kodowania, nawet jak KL przepuściło to przez jakiś automat Smile

Filmy mogę polecić tylko komuś, kogo interesują takie stare ramotki, humor może trafić głównie do najmłodszej widowni - taki
"Frankenstein" zrobiłby furorę u mnie przedszkolu, "Dr. Jekyll" raczej nie  Tongue

Radzę potencjalnym chętnym, zapoznać się przynajmniej ze zwiastunami  Tongue

Odpowiedz
Offline kulcikriu
Posting Freak
Liczba postów: 1,034
Reputacja: 61

18-06-2026, 11:13
Dzięki HAL 9000 za szczegółową relacjęSmile Same filmy ogólnie miło wspominam - to znaczy sam klimat, nie pamiętam już, dawno, dawno temu widziałem w telewizji, ale to miłe nostalgiczne wspomnienieSmile Myślę jeszcze nad "Hold that ghost", ale nie spieszy mi się bardzo, więc na razie kasa idzie na wakacje i pewnie na lipcową obniżkę CriterionaWink

Odpowiedz
Strony (86): « Wstecz 1 ... 82 83 84 85 86 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku