Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

HAL 9000: Archiwum

Strony (67): « Wstecz 1 2 3 4 5 ... 67 Dalej »

Opcje tematu
HAL 9000: Archiwum
Offline piti198
Posting Freak
Liczba postów: 1,827
Reputacja: 84

12-02-2023, 19:13
Już sam znalazłem. Kiedyś nie było dostępne, stąd było moje pytanie.
A co do mojego komentarza, to zasugerowałem jak by było lepiej. A krytykę, jeśli jest słuszna trzeba nauczyć się znosić, a nie od razu się unosić.
Mam wrażenie, że co dla niektórych moja obecność i możliwość wypowiadania się na tym forum jest niebywałą zbrodnią.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Aradiel
Użytkownik
Liczba postów: 121
Reputacja: 14

12-02-2023, 19:31
(12-02-2023, 19:13)piti198 napisał(a):  A co do mojego komentarza, to zasugerowałem jak by było lepiej. A krytykę, jeśli jest słuszna trzeba nauczyć się znosić, a nie od razu się unosić.
Autor robi fotki kamerką GoPro, czego można dowiedzieć się z pierwszego posta i 5 zdania, więc te kamerki tak funkcjonują aczkolwiek w jakimś stopniu można ten szeroki kąt zmniejszyć w ustawieniach.

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

12-02-2023, 19:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2023, 19:46 przez sebas.)
(12-02-2023, 19:31)Aradiel napisał(a):  więc te kamerki tak funkcjonują aczkolwiek w jakimś stopniu można ten szeroki kąt zmniejszyć w ustawieniach.
Oj tam, oj tam. Niech robi jak chce. Bez przesady. Wątek Kolekcji to takie miejsce, gdzie właściciel wątku ustala reguły. Grunt, żeby zdjęcia były czytelne. A żeby je zrobić naprawdę przyzwoicie, to trzeba się jednak namęczyć. Halowi życzę wytrwałości. Patrząc na to co ma dodane na Filmoskopie, to chyba nie jest do końca świadomy w co pakował się otwierając ten wątek.  Wink  No i czekam na sekcję "fantastyka".

(12-02-2023, 19:31)Aradiel napisał(a):  Autor robi fotki kamerką GoPro, czego można dowiedzieć się z pierwszego posta i 5 zdania
To trzeba najpierw doczytać. Niektórzy za wszelką cenę muszą skrytykować czyjeś działania, chociaż nie podjęli się podobnego trudu. Szkoda dyskutować. W takiej sytuacji polecam funkcjonalność - lista ignorowanych.  

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Aradiel
Użytkownik
Liczba postów: 121
Reputacja: 14

12-02-2023, 19:47
Ale ja się nie czepiam, wyjaśniłem tylko dlaczego fotka wygląda jak wygląda i nie zamierzam doszukiwać się jaki kąt by w ustawieniach GoPro. Nie do mnie pretensje i dajcie już z tym spokój.

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak

12-02-2023, 20:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2023, 20:15 przez sebas.)
(12-02-2023, 19:47)Aradiel napisał(a):  Ale ja się nie czepiam, wyjaśniłem tylko dlaczego fotka wygląda jak wygląda i nie zamierzam doszukiwać się jaki kąt by w ustawieniach GoPro. Nie do mnie pretensje i dajcie już z tym spokój.
A czy ja mam do Ciebie pretensje? Czy sugeruję, że się czepiasz? Napisałem wyraźnie, żeby Hal robił jak mu się podoba i nic nie kombinował z ustawieniami kamerki, a to wcale nie oznacza, że się Ciebie czepiam. Do zdjęć Hala, z tego co widzę przyczepił się Piti198, który nawet nie pofatygował się przeczytać postu numer jeden z tego wątku, gdzie wszystko HAL wyjaśnił (to wynika z Twojego postu), i napisałem wyraźnie co o tym myślę. Nie zacytowałem Piti198 bo mam go od dawna na liście ignorowanych... Widziałem Twój komentarz i dlatego się nim posłużyłem. Sorki za nieporozumienie. Nic do Ciebie nie mam.

Odpowiedz
Offline piti198
Posting Freak
Liczba postów: 1,827
Reputacja: 84

12-02-2023, 20:41
Nie mam czasu i nie muszę czytać każdego wątku od początku. I nie mam obowiązku wiedzieć wszystkiego o autorze danego wątku.
A tym dodaniem do ignorowanych tylko się co niektórzy ośmieszają.
PS. Te komentarze potwierdzają tylko to co napisałem wcześniej. Nie wolno co niektórych krytykować, bo to nie przechodzi do żadna rubryka i można za to załapać bana. Za to co niektórzy mogą obrażać mnie, bo są bezkarni na forum i co najwyżej ich posty zostaną skasowane.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,516
Reputacja: 96

12-02-2023, 22:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2023, 23:16 przez HAL 9000.)
Przepraszam, że wcześniej nie odpowiadałem, ale byłem "u cioci na imieninach" i nie mogłem.

(12-02-2023, 18:04)piti198 napisał(a):  Co Ty obiektywem szerokokątnym robiłeś te fotki? Bo komicznie to wygląda. Smile Nie lepiej było oddalić się od tych pudełek? Albo dać mniej w rzędzie?

Potwierdzam, że HAL 9000 robi fotki szerokokątnym obiektywem:

[Obrazek: 220px-Hal_9000_Panel.svg.png]

O ile tytuł tematu nawiązuje do filmu Kubicka (takie lustrzane odbicie, jeżeli chodzi o proporcje).
2001: Odyseja kosmiczna - HAL 9000: Archiwum
1:2 - 2:1

O tyle na zniekształcenia obrazu nie miałem wpływu, ale świetnie się wpisują w koncepcję i są spójne z uniwersum Big Grin
Nie przeszkadza mi to, a nawet jest to korzystne, bo oryginalność jest w cenie.
Można powiedzieć, że to kolekcja "okiem HALa" Big Grin

Natomiast dużym problemem, jest to, że zdjęcia wychodzą nieostre. Robię dużo, pod różnymi katami, z większej i mniejszej odległości, niestety 90% to totalna kaszana, to co widzicie, to są wyselekcjonowane "perełki" Big Grin
" Siedmiu samurajów" dało mi mocno w kość, bo kamerka ze cholerę nie chciała złapać ostrości na tym digi-packu.

Jeżeli chodzi o komiczność, to w jednym wypadku był to efekt zamierzony.
[Obrazek: JmZFp4T.jpg]

Miałem kilka wersji, bardziej wypoziomowanych, ale ta świetnie nawiązywała do okładki filmu Godarda i ta uśmiechnięta Chantal Goya zadecydowała:
[Obrazek: MV5BMTQ2Nzc1NzQ5Ml5BMl5BanBnXkFtZTcwNjMz...@._V1_.jpg]

Taką mam wadę, że pisząc posty, trudno mi zachować powagę tak na 100% i często u mnie zobaczycie uśmiechnięte emotikony - takie mam podejście do życia.

Co do filmu "Blow-Up", to już kolega Redrum odpowiedział za mnie.
Dzięki Smile

sebas, "fantastyka" to mój ulubiony gatunek filmowy i miałem o tym napisać przy lutowej aktualizacji  Tongue
Fantastyka z naciskiem na S-F, mamy dobry okres, bo co roku wychodzi jakiś ciekawy film, ale lubię też te stare, z lat 50-60. są urocze  Heart

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,536
Reputacja: 707

12-02-2023, 22:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2023, 22:47 przez misfit.)
(12-02-2023, 16:36)HAL 9000 napisał(a):  Aktualnie największą bolączką jest brak kontroli jakości w meksykańskich "tłoczniach", co skutkuje dużą ilością porysowanych płyt na rynku.
Może warto przenieść produkcję UHD do Europy?
Znam osoby, które bardzo by się ucieszyły z tego powodu

Też znam taką jedną... Wink A jeszcze bardziej ucieszyłbym się gdyby w UK ruszyli ze sprzedażą UHD, przy okazji problem porysowanych płyt pewnie sam by się rozwiązał. Ale pomarzyć można...

Criteriona u siebie nie mam na pierwszym miejscu, ale też bardzo lubię za to jakie filmy mają ofercie i ogólne podejście do klienta - w dodatkach też zwykle górują nad konkurencją. Taki większy minusik zgadza mi się z tym o czym wspomniałeś, czyli zbyt małe przywiązywanie wagi do kompresji obrazu na BD - i o ile do pewnego czasu to w miarę bezkarnie przechodziło, tak wraz z coraz większą ilością filmów ze skanu 4K (ziarno), nie można już było na to przymykać oczu. Na UHD Criteriony też nie są idealne, ale to już jest mały szczegół przy ich problemach z Blu-ray'ami.
I kolejny minusik ode mnie to opakowanie w zestawach, a konkretnie w jaki sposób płyty są w nich umieszczane.

Tak z ciekawości policzyłem i mam "tylko" 20 Criterionów, ale filmów 87 - więc można powiedzieć mało wydań, ale dość konkretnie Wink

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,516
Reputacja: 96

12-02-2023, 22:56
Mam dwa wydania UHD "Mulholland Drive", bo wydawało mi się na statycznych obrazkach, że będzie duża różnica, ale realnie w ruchu, nie jestem w stanie powiedzieć, która płyta jest w odtwarzaczu, czy Criterion, czy SC z kompresją Davida.

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak

12-02-2023, 23:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2023, 23:04 przez sebas.)
(12-02-2023, 22:39)HAL 9000 napisał(a):  sebas, "fantastyka" to mój ulubiony gatunek filmowy i miałem o tym napisać przy lutowej aktualizacji
No to czekam z niecierpliwością.

(12-02-2023, 22:39)HAL 9000 napisał(a):  lubię też te stare, z lat 50-60. są urocze
No tutaj różnie bywa z "efektami" i aktorstwem. W tamtych latach s-f to była głównie rozrywka i to taka raczej "niższego" poziomu. Gwiazdy unikały tego typu produkcji. Budżety, też nie były imponujące. Nie zmienia to faktu, że zdarzały się prawdziwe perełki jak "Planet of the Apes" Schaffnera, czy "2001: Odyseja Kosmiczna".

(12-02-2023, 22:56)HAL 9000 napisał(a):  czy Criterion, czy SC z kompresją Davida.
Nawet w nocnych scenach? Z mojego doświadczenia to właśnie w takich sytuacjach problemy z kompresją ujawniają się najwyraźniej.

Odpowiedz
Strony (67): « Wstecz 1 2 3 4 5 ... 67 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:  

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku