Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

HAL 9000: Archiwum

Strony (67): « Wstecz 1 ... 12 13 14 15 16 ... 67 Dalej »

Opcje tematu
HAL 9000: Archiwum
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,552
Reputacja: 98

31-05-2023, 11:37
To francuskie wydanie z 2021 roku, ale ten sam stary transfer co wszędzie  Tongue
W każdym razie, jeszcze raz dzięki za przypomnienie o tym filmie Smile

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

03-06-2023, 17:17
Czerwiec
Jak czerwiec to i Dzień Dziecka:
[Obrazek: TbjqSQ4.jpg]
[Obrazek: LyzdjyW.jpg]
[Obrazek: 8Jew6Txm.jpg]
[Obrazek: M5dEqnvm.jpg]
"The Driver" - steelbook z limitowanej serii "Crash":
[Obrazek: t6V5O0mm.jpg]
[Obrazek: gXwk0yhm.jpg]
I inne, już standardowe wydania:
[Obrazek: 23qOC5y.jpg]
[Obrazek: A5ARVxJ.jpg]
[Obrazek: YOo59QV.jpg]
[Obrazek: akiSyZ2.jpg]
[Obrazek: 5MAJaaC.jpg]

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,507
Reputacja: 130

03-06-2023, 20:06
Obejrzałeś już może  "Spacehuntera"? Kojarzę, że był odrobine w takich "madmax'owych" klimatach. Trochę się waham z zakupem... "Wedlocka" już mam. Fajny VHS-owy klimacik. Coś widzę, że miejscami to mocno podobny gust mamy Smile
"The Driver" rozumiem grzecznie wymienili na nowy? Btw, bardzo ładny remaster jak dla mnie.
Jak zwykle konkretna aktualizacja.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,575
Reputacja: 715

04-06-2023, 07:36
Cat's Eye - bawiłeś się ustawieniami TV w trakcie seansu, czy może taka zielenina Cię nie rusza?

Las Vegas Parano mam BD od Arrow, też ze skanu 4K - nawet nie pytam jak się UHD prezentuje w ruchu, bo już po samych screenach na capsie widzę, że nie ma się nad czym zastanawiać i upgrade do UHD będzie nieunikniony Big Grin

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

04-06-2023, 11:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-06-2023, 11:56 przez HAL 9000.)
"Cat's Eye" jeszcze nie oglądałem, te filmy dotarły do mnie w czwartek i piątek. Zdążyłem obejrzeć "The Driver", "Las Vegas", "Wedlock", "Spacehunter", "Panowie, dbajcie o żony" i "Test pilota Pirxa".
Z tego co widziałem wcześniej na caps-a-holic i teraz gdy przeleciałem po rozdziałach, nie będę miał problemów z seansem "Cat's Eye" i obejdzie się bez grzebania w ustawieniach.
Kolorystyka nie jest "neutralna", ale to nie przypadek "Serpico", tutaj czerń jest spoko, i inne kolory też ładnie nasycone mimo że tendencja jest ewidentna. A "Matrix" jest chyba tylko w dwóch scenach i wynika ze wzmacniania kolorów które dominują w danej scenie.
[Obrazek: c_image.php?max_height=2160&s=20...mp;amp;l=0]
W tym wypadku cała podłoga jest zielona (wykładzina) + rośliny i dlatego tak to wygląda.

W innych scenach mamy inne zabarwienie:
[Obrazek: c_preview.php?s=204362&go=1&...mp;amp;y=0]

Większość filmu wygląda tak:
[Obrazek: c_preview.php?s=204375&go=1&...mp;amp;y=0]

Dla mnie jest to akceptowalne, zwłaszcza że nie widziałem tego filmu wcześniej, ale rozumiem jak komuś się nie spodoba. Jakościowo transfer jest zdecydowanie lepszy od poprzednich, więc nie dla mnie nie ma alternatywy.

(03-06-2023, 20:06)sebas napisał(a):  Obejrzałeś już może  "Spacehuntera"? Kojarzę, że był odrobine w takich "madmax'owych" klimatach. Trochę się waham z zakupem... "Wedlocka" już mam. Fajny VHS-owy klimacik. Coś widzę, że miejscami to mocno podobny gust mamy
"The Driver" rozumiem grzecznie wymienili na nowy? Btw, bardzo ładny remaster jak dla mnie.
Jak zwykle konkretna aktualizacja.

"Spacehuntera" możesz śmiało brać jeżeli nie przeszkadza ci stary transfer, jakościowo gorzej to wygląda niż "Wedlock" ponieważ jest dużo efektów specjalnych, różnych filtrów itp. Na plus że nie ma bandingu, wyostrzania, posteryzacji, podwyższonej czerni czy grzebania przy ziarnie (DNR).
Fabularnie będzie też "Fajny VHS-owy klimacik" w klimatach SF, czyli takich jak lubimy.
Ja podpatrzyłem u Ciebie  "Bitwę wśród gwiazd" nie znałem tego wcześniej, ale już dopisałem do listy zakupów na ten rok.

Polecam "Test pilota Pirxa" - wydawca nieznany, ale nie schrzanił sprawy i może coś jeszcze wyda skoro my nie możemy i nam się nie opłaca.

"The Driver" wymieniam, bo jednak takie "limitowane" wydania za dużo miejsca na półce zajmują   Tongue

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,575
Reputacja: 715

04-06-2023, 12:09
(04-06-2023, 11:52)HAL 9000 napisał(a):  Kolorystyka nie jest "neutralna", ale to nie przypadek "Serpico", tutaj czerń jest spoko, i inne kolory też ładnie nasycone mimo że tendencja jest ewidentna.

No jak dla mnie w remasterze Cat's Eye znacznie została przekroczona czerwona linia i wyjątkowo musiałem sięgnąć po pilota aby zmienić temperaturę barw na zimniejsze nastawy.

hdumerique na dokładkę -> https://www.hdnumerique.com/dossiers/1039-test-4k-ultra-hd-blu-ray-cats-eye.html

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

04-06-2023, 12:53
Rozumiem, u mnie jest tak jak w rozszerzonej wersji "LOTR", biały wydaje się biały choć taki nie jest gdy bezpośrednio porównany (to oczywiście nie dotyczy zielonych ścian) - chyba dzisiaj obejrzę "Cat's Eye" choć planowałem coś innego.

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,507
Reputacja: 130

07-06-2023, 22:34
(04-06-2023, 11:52)HAL 9000 napisał(a):  "Spacehuntera" możesz śmiało brać jeżeli nie przeszkadza ci stary transfer, jakościowo gorzej to wygląda niż "Wedlock" ponieważ jest dużo efektów specjalnych, różnych filtrów itp. Na plus że nie ma bandingu, wyostrzania, posteryzacji, podwyższonej czerni czy grzebania przy ziarnie (DNR).
Fabularnie będzie też "Fajny VHS-owy klimacik" w klimatach SF, czyli takich jak lubimy.
Ja podpatrzyłem u Ciebie  "Bitwę wśród gwiazd" nie znałem tego wcześniej, ale już dopisałem do listy zakupów na ten rok.
Dzięki za odpowiedź, przekonałeś mnie Smile . Co do "Bitwy wśród gwiazd", to napisałem o tym filmie pare słów tutaj (link)
Z nieco zapomnianych s-f polecić mogę jeszcze "Supernova". Tutaj był potencjał na coś na miarę "Event Horizont".

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,321

08-06-2023, 19:21
Może w tym wątku udzielisz odpowiedzi, skoro film oglądałeś. Dodgy

(06-06-2023, 18:39)Daras napisał(a):  
(05-05-2023, 13:49)fire_caves napisał(a):  "Test pilota Pirxa" - ruszyła przedsprzedaż
https://www.amazon.de/Der-Test-des-Piloten-Pirx-Blu-ray/dp/B0BZCJT6VQ?

Według blu ray com mamy OAR plus DTS HD, ale czy konwersję z SD? Naciąłem się kupując u Niemców „Quo Vadis” (2001). W przypadku Pirxa może być identycznie.

EDIT 1:
Jednak skoro film zrekonstruowano, to kto wie?

EDIT 2:
Chyba HAL oglądał (?). Jak obraz?

EDIT 3:
Kurna, skoro to HD – kupię! Ludzie, piszcie jeśli coś wiecie.

Cytat:
Michał Dondzik: Test pilota Pirxa żyje do dzisiaj. Doczekał się rekonstrukcji cyfrowej, w 2017 roku był pan z nim na Berlinale, równocześnie odbył się pokaz w Moskwie, film jest dostępny na platformie Amazon Prime Video. Można powiedzieć, że Test pilota Pirxa cieszy się niesłabnącą popularnością.
Marek Piestrak: No tak. Oprócz tego był pokazywany kilka razy w kinie Gildii Amerykańskich Reżyserów na przeglądach najlepszych filmów science-fiction w Nowym Jorku. Gdy film reprezentował nasz kraj na Tygodniu Filmów Polskich w Pakistanie, kina były tam ogromne, na około dwa tysiące widzów. To tam podczas jednej z projekcji zobaczyłem, że ocenzurowano scenę, w której pierwszy pilot przychodzi do baru: wycięto ujęcie, w którym tancerki go-go pokazywały gołe biusty.

https://pleograf.pl/index.php/chcialem-by-groza-byla-zrozumiala/

Oczywiście byłem na kinowej premierze. Taką perełkę warto ugościć na półce. Nie mamy zbyt wielu produkcji SF. Film polecam filmożercom pamiętających i lubiących S. Lema.
Więcej

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

08-06-2023, 22:36
Daras, dzięki za ciekawy wywiad:
"Pawłowski był fantastycznym operatorem, uwielbiał zdjęcia do amerykańskich filmów, co było bliskie mojemu spojrzeniu. Połączyły nas książki i filmy, które nam się podobały. Dzięki rodzinie w USA Pawłowski przez całe życie prenumerował „American Cinematographer”, bo w Polsce było to niemożliwe. Znał nowości, wiedział wszystko o kamerach, obiektywach, taśmie. Walczył jak lew, o to byśmy do Testu pilota Pirxa dostali negatyw Kodak Eastman Color."

I to teraz widać, dziękujemy Panu Januszowi Smile

(07-06-2023, 22:34)sebas napisał(a):  Z nieco zapomnianych s-f polecić mogę jeszcze "Supernova". Tutaj był potencjał na coś na miarę "Event Horizont".

Miałem ten film w koszyku podczas promocji u dystrybutora, ale promka się skończyła w trakcie dobierania innych tytułów - taki pech Big Grin
Znam ten film z czasów wypożyczalni VHS/DVD.
W każdym razie jest już na amazonie, więc tym razem nie ucieknie  Tongue

Ciekawi są też "Lodowi piraci"(1984), ale wymaga całkowicie luzackiego podejścia, które zostaje nagrodzone, bo film porywa swoją bezpretensjonalną zabawą.

Odpowiedz
Strony (67): « Wstecz 1 ... 12 13 14 15 16 ... 67 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku