Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Ogólnie o kinie
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

HBO Max

Strony (11): « Wstecz 1 ... 7 8 9 10 11 Dalej »

Opcje tematu
HBO Max
Offline Fitzer
Użytkownik
Liczba postów: 222
Reputacja: 14

21-04-2022, 13:05
Ja z kolei nie wiedziałem o wymienionych przez ciebie tytułach. Myślałem, że ścieżka z lektorem jest standardem w polskich wydaniach, ale jak rozumiem zdarzają się wyjątki. Swoją drogą chętnie usłyszałbym wytłumaczenie dystrybutora na jakiej podstawie podjął decyzję o umieszczeniu ścieżki dubbingowanej kosztem lektora w filmach z R-ką. Wink

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

21-04-2022, 20:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-04-2022, 20:07 przez Gieferg.)
Cytat:Myślałem, że ścieżka z lektorem jest standardem w polskich wydaniach, ale jak rozumiem zdarzają się wyjątki.

Wyjątki?

Ścieżka z lektorem przestała być standardem jakieś 10 lat temu - począwszy od pierwszej części Avengers żaden film MCU (i chyba żaden od Disneya) nie dostał lektora na płycie, a z każdym rokiem tyczyło się to także coraz większej ilości innych produkcji.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Fitzer
Użytkownik
Liczba postów: 222
Reputacja: 14

21-04-2022, 21:30
No nie wiem, ja się raczej nie spotykam z płytami, które nie miałyby lektora, więc z mojej perspektywy wyjątki. A propos Disneya to mam dwie części Piratów z Karaibów (wydania z 2014 r.) i obie mają lektora.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

21-04-2022, 22:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-04-2022, 22:39 przez Gieferg.)
No właśnie widzę, że nie wiesz. Przykład z Piratami tylko to potwierdza Tongue

Nie jest ważne z którego roku są wydania, ważne z którego roku są filmy. Piraci z Karaibów 1-4 mieli to szczęście, że wyszli w czasach, jak jeszcze nie dubbingowano wszystkiego co się da (2003-2011), a jeśli film nie miał dubbingu w kinie, to nie będzie go miał też na płycie (i zazwyczaj również na jej kolejnych wydaniach - zazwyczaj, bo wyjątki się zdarzają) - Piraci mają wciąż te same, stare ścieżki lektorskie z którymi wydał je Imperial na DVD, gdy były to nowości wydawnicze, a nastepnie CDProjekt i potem Galapagos. Piątka wyszła w 2017 roku i jak myślisz, jakie polskie audio ma na płycie? A jakie polskie audio jest we wszystkich Star Warsach na Blu-ray/DVD? (tych wydaniach, które w ogóle mają polskie audio - lektor był tylko i wyłącznie na VHS i w telewizji), w najnowszym Jurassic World, wszystkich częściach Transformers, które wyszły po 2012 roku, Żółwie Ninja (2014/16) - wszędzie dubbing. Taki Hobbit też dostał dubbing (w kinie i na płytach), szczęśliwie się składa, że tylko w wersjach kinowych i nikomu się go nie chciało uzupełniać na potrzeby wersji rozszerzonych, które dostały lektora. Kino superbohaterskie jest jednym z najczęściej dubbingowanych (X-Meni począwszy od Days of Future Past, Spider-Man od TASM, MCU od Avengersów w każdym jednym filmie, DCEU od BvS z wyjątkami).

Kino typowo rozrywkowe, targetowane na młodszych widzów przeważnie dostaje dubbing. Wszelakie dramaty, obyczajówki czy thrillery już raczej nie, ale zasada jest prosta, więc pozostaje kwestia jakie filmy oglądasz. Tak czy inaczej w przypadku batmana dubbing jest 100% pewny, a lektor teoretycznie może się pojawić, ale oceniałbym szanse na jakieś 20% a nie żadne "na pewno".

PS. Ostatnim znanym mi filmem Disneya, który wiem, że dostał lektora, był zdaje się John Carter (2012).

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,547
Reputacja: 713

23-07-2022, 08:46
Coś się w końcu zaczyna zmieniać jeśli chodzi o dostępność oryginalnych produkcji HBO w 4K HDR, ale i tak za późno i zdecydowanie za mało:

https://filmozercy.com/wpis/seriale-hbo-max-wkraczaja-wreszcie-w-swiat-4k-rod-smoka-i-gra-o-tron-z-atmosem-i-dolby-vision

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,184
Reputacja: 277

23-07-2022, 10:04
Fakt że słowem nie wspomnieli o aktualizacji innych seriali nie napawa optymizmem.

HBO Max jest zresztą pod względem dostępności najlepszej jakości obrazu swoich produkcji lata świetlne za Disney+; pomijając nowości i zeszłoroczne produkcje które debiutowały jednocześnie w kinach i na platformie, jedynymi tytułami katalogowymi Warnera które mają 4K DV są - jeśli się nie mylę - pierwsze trzy Matriksy.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

14-12-2022, 11:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-12-2022, 11:59 przez misfit.)
No np. brak Westworld w 4K DV, choćby najnowszego sezonu, to rozbój w biały dzień. Tak więc nawet kijem tego nie tykam i spokojnie sobie czekam aż S4 trafi na UHD BD.

Tak w ogóle to jaki jest średni bitrate obrazu w 4K na HBO Max?

EDIT: Jeśli macie w planach obejrzenie ostatniego sezonu Westworld, ale z jakichś powodów jeszcze tego nie zrobiliście to radzę się pospieszyć:

https://filmozercy.com/wpis/seriale-westworld-i-nierealne-znikna-z-hbo-max-warner-sprzeda-je-innym-uslugom

W USA ponoć już go nie ma. Co się ostatnio odwala na tej platformie to głowa mała. I m. in. z tego powodu będę wspierał nośniki fizyczne do samego ich końca Smile

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

14-12-2022, 12:03
Wszystko fajnie, tylko co zrobić gdy serial X został wydany tylko na DVD jak Euforia? Smile

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

14-12-2022, 12:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-12-2022, 12:22 przez misfit.)
No Euforię też z miłą chęcią bym kupił (najlepiej w 4K HDR), podobnie jak Sukcesję. Może po tym jak je skończą (lub co bardziej prawdopodobne - zcancelują) to odsprzedadzą licencję na nośnikach komuś zainteresowanemu. Wciąż nie tracę nadziei, że kiedyś się to stanie Big Grin

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

14-12-2022, 12:35
(14-12-2022, 12:22)misfit napisał(a):  No Euforię też z miłą chęcią bym kupił (najlepiej w 4K HDR)
Daj spokój, dlaczego sukcesywnie nie aktualizują swoich produkcji jest dla mnie niezrozumiałe, widać tylko Gra o smok i Ród smoka na to zasługiwały. Idę o zakład, że The Last of Us też będzie tylko w 1080p SDR.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Strony (11): « Wstecz 1 ... 7 8 9 10 11 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku