Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
1 2 3 4 5 ... 23 Dalej »

Helikopter w ogniu

Strony (6): « Wstecz 1 2 3 4 5 6
Opcje tematu
Helikopter w ogniu
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 5,083
Reputacja: 341

22-06-2022, 23:50
Te różnice w dźwięku, które doświadczasz to nie jest kwestia różnic pomiędzy bezstratnymi formatami dźwięku, a tego, że jeden z nich to nowy mix (Atmos/TrueHD) vs stary mix (DTS-HD MA 5.1).

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 1,858

23-06-2022, 00:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-06-2022, 00:39 przez Daras.)
Bóg istnieje. Wink Tak mnie tknęło żeby o swoich odczuciach napisać coś na forum (lokalny muzyk kiedyś stwierdził, że mam słuch).
Teraz wszystko jasne! Ja po prostu nie mam doświadczeń z Atmosem (nie interesuję się) i nawet przez chwilę nie wziąłem pod uwagę opcji miksów stary vs nowy. Słuchałem określonych kawałków płyty (dla własnych potrzeb) ze dwie godziny. Zdumieniem postanowiłem się podzielić. I dobrze. Cool
Dzięki Misfit i dobranoc.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 5,083
Reputacja: 341

23-06-2022, 08:04
W każdym Atmosie, nawet tym z TrueHD i w 5.1, czy nawet stereo, są mniejsze lub większe różnice w odsłuchu względem poprzedniej ścieżki dźwiękowej - zwykle kanały surround są bardziej aktywne, niektóre efekty są wzmocnione, itd. itp.

Pomijając Atmosa, to ogólnie w kolejnych edycjach danego filmu ścieżka dźwiękowa może być inaczej optymalizowana pod nasze kina domowe, czy wręcz "poprawiana" (niekoniecznie na lepsze), szczególnie jeśli mówimy o starszych filmach i dzieje się to częściej niż się niektórym wydaje. Przy okazji... przed seansem Mavericka planuję powtórkę Top Guna na UHD z dźwiękiem z LaserDiska.

W Black Hawk Down dodane jest oryginalne audio i IMO to powinno być standardem (niestety nie jest), a w sytuacjach gdy są zupełnie pozmieniane niektóre efekty dźwiękowe względem oryginalnego audio, to powinien być wręcz obowiązek. Mało kto o takie rzeczy zabiega i efektem tego wydawcy często mają wyjebkę na OG audio i na płycie zostawiają tylko najnowszy mix.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 1,858

23-06-2022, 12:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-06-2022, 12:52 przez Daras.)
Misfit napisał:
W każdym Atmosie, nawet tym z TrueHD i w 5.1, czy nawet stereo, są mniejsze lub większe różnice w odsłuchu względem poprzedniej ścieżki dźwiękowej - zwykle kanały surround są bardziej aktywne, niektóre efekty są wzmocnione, itd. itp.

W sumie jakieś różnice zauważałem zawsze. W porównania bawię się odkąd mam kino domowe.

Do „Top Guna” jakoś się nie przekonałem. Byłem w kinie w latach premiery ale to trochę nie moje klimaty. Natomiast na pewno kupię „Mavericka”. Decyzję podjąłem po wysłuchaniu dość długiej recenzji T. Raczka https://www.youtube.com/watch?v=k_2EOZPpXyI
Niekiedy traktuję go jak ostatnią deskę ratunku, bo gość coś tam o kinie jednak wie. Wink W każdym razie przed nami prawdziwe święto dla oczu i uszu. Jeśli ktoś stronił od zestawów min. 5.1 to może zmieni decyzję za sprawą nowej odsłony „Top Guna”. Smile

Zauważam, że pierwotne audio bywa w wydaniach ze starymi filmami po rekonstrukcji, szczególnie jeśli mono podniesiono do 5.1.

Czy często wychwytujesz różnice pomiędzy samym TrueHD a DTS HD? Mam na myśli jeden i ten sam mix, bo tu już nie powinno być większych rozbieżności. Mam ostatnio więcej czasu i za chwilę będę porównywał wybrane fragmenty w „Jokerze” (2019) oraz „Star Wars” (2019). Coś mnie tam zaintrygowało. Shy

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Strony (6): « Wstecz 1 2 3 4 5 6

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2022 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2022 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku