Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Pozostałe › O stronie i forum › FilmoSkop
Jakie powinno być zdjęcie główne wydania?

Ankieta: Jakie preferujesz fotki główne dla wydania?
Wszystkie na wprost
Wszystkie ukośne z widocznym grzbietem
Steelbooki, wydania grubsze oraz niestandardowe ukośnie, pozostałe na wprost
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Strony (2): 1 2 Dalej »
Opcje tematu
Jakie powinno być zdjęcie główne wydania?
Offline Kirek
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,564
Reputacja: 239

30-04-2026, 08:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-04-2026, 08:31 przez Kirek.)
W temacie, w którym prowadzona była dyskusja niestety nie mogę już utworzyć ankiety dlatego powstał ten.

Po ostatnich rozmowach i komentarzach w filmoskopie zmieniam swoje nastawienie i jestem za tym aby zawsze wybierać zdjęcie na wprost.
Plusy:
- prezentacja grafiki
- brak rozkmin czy dane wydanie jest już wystarczająco grube aby dawać fotkę z grzbietem Smile
- wygląd miniaturki

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieborywar
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 45
Reputacja: 4

30-04-2026, 09:39
Mnie osobiście zdjęcia na wprost najbardziej pasują jako zdjęcie główne.
W galerii zawsze można umieścić dodatkowe fotki aby pokazywać szczegóły wydania.
Zdarza się jednak często tak, że nie ma dostępnych fotek z widokiem na wprost, wiec wstawia się to co jest.
Taki galapagos czy magicbox daje grafiki z reguły z ukosa, więc, po jakimś czasie, sięga się po opracowania ze sklepów internetowych lub allegro.

Odpowiedz
Offline Kirek
FilmoSkop Mod

30-04-2026, 09:51
Jak nie ma wyboru to wiadomo, że wtedy wstawiamy co jest (żeby nikt nie wpadł na pomysł, że wtedy nic nie wstawiamy Smile) a następnie ewentualnie korygujemy, jeżeli pojawią się lepsze.

Co do fotek na wprost dla polskich wydań, to polecam sklep internetowy świat książki. Wprawdzie fotki są w formacie .webp i trzeba trochę więcej pracy wykonać ale przeważnie będzie to lepsza fotka kolorystycznie niż te od dvdmax na allegro.

Odpowiedz
Offline paniron
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,118
Reputacja: 97

30-04-2026, 10:34
To przy okazji przydaloby sie doprecyzowac co uwazamy za okladke glowna.

Przyklad wydania od Eureki - The Invincible Eight

slip po lewej, czy bez po prawej?

[Obrazek: thumb-e-36771315-1777492750-3.jpeg]  [Obrazek: thumb-e-36771315-1777492742-2.jpeg]

I jeszcze Radiance Sanatorium

[Obrazek: thumb-e-36771223-1777540730-81bBWYfO-NL._AC_SL1500_.jpg] [Obrazek: thumb-e-36771223-1775893400-1.jpg]

W paszczy szaleństwa Arrow trzy do wyboru...

[Obrazek: thumb-e-36770323-1777541031-49b4e11f-b94...5844c2.jpg] [Obrazek: thumb-e-36770323-1762022999-71pnbFm7WNL._AC_SL1500_.jpg]

Ja trzymam sie wersji, ze to co widze przed rozfoliowaniem to jest okladka glowna.

Odpowiedz
Offline Kirek
FilmoSkop Mod

30-04-2026, 10:49
Jak dla mnie w każdym z tych przypadków, pierwsza z lewej czyli dokładnie to co widzę kupując wydanie.
Jeżeli zaczniemy pomijać slipcover/slipcase (które dla niektórych użytkowników a może nawet dla większości są ważne) to stracimy widok prezentujący np. serie wydawnicze tj. "Premium Collection", "White Collection", "Black Collection", filmy z uniwersum gwiezdnych wojen też potrafiły wychodzić z różnymi slipcoverami typu "Ciemna strona mocy", "Jasna strona mocy" czy też późniejsze wznowienia w jeszcze innych slipcoverach a stosując zasadę ich pomijania, wszystkie te wydania w wyszukiwarce będą wyglądać tak samo.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,624
Reputacja: 164

30-04-2026, 12:39
(30-04-2026, 08:31)Kirek napisał(a):  jestem za tym aby zawsze wybierać zdjęcie na wprost.

Czyli filmoskop przestanie spełniać część swojego zadania i stanie się galerią takich samych fotek, które robią za ładną tapetę i nic więcej. Bo po spojrzeniu na fotkę główną nie będziesz wiedział absolutnie nic, co w widoku całej kolekcji jedynie spotęguje to wrażenie, bo wszystkie obrazki będą takie same, więc trudniej będzie cokolwiek wyłuskać wzrokiem.

Odpowiedz
Online HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,809
Reputacja: 117

30-04-2026, 14:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-04-2026, 14:36 przez HAL 9000.)
Jest ankieta, super, dzięki Kirek.

Ja oczywiście głosuję za opcją "na wprost" i powtórzę argumentację wizualną:

Standard:
[Obrazek: 3kSa7cX.png]
[Obrazek: r5gbshT.png]

Brak standardu:
[Obrazek: QBB4GNY.png]
[Obrazek: ZMPDnvq.png]

Co jest ważne, to fakt, że żadna informacja nie zginie, bo FilmoSkop jest tak świetnie zaprojektowany, iż możemy dodawać do wydań mnóstwo pożytecznych danych w formie tekstowej lub graficznej - zachęcam do zapoznania się, nie tylko powierzchownego i dziękuję twórcom ze kawał świetnej roboty. Nie wiem czy Mateusz sam to robił, czy konsultował się z użytkownikami, bo dołączyłem dużo później, ale dziękuję wszystkim zaangażowanym w ten projekt.

Brawo.

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline paniron
FilmoSkop Mod

30-04-2026, 15:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-04-2026, 15:03 przez paniron.)
No tak, tylko ze te niby 8 okladek ''bez standaru'' nie sa wynikiem braku standaru, ale raczej faktu ze nikt nie dodal poprawnej okladki.

NP. Deep Cover
Ja to zrobilem przed chwila, teraz wydanie wyglada tak:

[Obrazek: thumb-lg-15726936-podwojny-kamuflaz.jpg]

tylko te 3 steele powinny byc z grzbietem.

To, ze ustalimy teraz, ze wszystkie okladki beda ''na wprost'' nie spowoduje ze caly filmoskop sie zmieni, dalej beda tysiace wydan z grzbietem.

Odpowiedz
Online HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,809
Reputacja: 117

30-04-2026, 15:37
Oczywiście i po to jest ankieta, żeby te sprawy unormować.

Te fotki które wrzuciłem, nie są spreparowane, tylko tak mi się wydania ułożyły w kolekcji i pokazują, że zdjęcia z widocznym grzbietem nie mają żadnych norm, to czysty chaos.

Gdyby była jakaś norma, wyglądałoby to zdecydowanie lepiej jak tu:
[Obrazek: MjtgqFO.png]

Wówczas moglibyśmy dyskutować, która opcja jest lepsza, a teraz, to w zasadzie jest wybór między porządkiem (najwyższym  Tongue ) a chaosem Smile

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline paniron
FilmoSkop Mod

30-04-2026, 15:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-04-2026, 15:59 przez paniron.)
Ja dochodze do innych wnioskow. Rozumiem Twoje podejscie, ale problemy o ktorych piszesz wynikaja nie z braku standaru w moiej opini, ale z tego ze nie edytujemy wydan po zakupie (pisze w tym miejscu tez o sobie zeby mi nikt nie zarzucil ze sie czepiam).

Jeszcze raz pozwole sobie przytoczyc 8 wydan z Twojego poprzedniego postu.
Standard jest taki, ze 3 steelbooki z tych 8 powinny byc z grzbietem, reszta powinna byc na wprost.

A jezeli chodzi o roznice w samych zdjeciach steelbookow jak ponizej
[Obrazek: thumb-300x300-77789-f93dabe0-71fc-49e9-8...e7626c.jpg][Obrazek: thumb-300x300-95645-TOP-GUN-BD-STEELBOOK.jpg]

To dla mnie to jest prawie ten sam problem jak ponizej, gdzie mamy fotki na wprost
[Obrazek: thumb-lg-4725949-czyniacy-cuda.jpg][Obrazek: thumb-lg-9418961-pocketful-of-miracles.jpg]

Jedna fotka z logo blu-ray, druga bez, zaokraglone rogi itp...

Odpowiedz
Strony (2): 1 2 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku