Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
« Wstecz 1 2 3 4 5 14 Dalej »

Justice League (2017)

Strony (12): « Wstecz 1 ... 7 8 9 10 11 12 Dalej »

Opcje tematu
Justice League (2017)
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

19-03-2021, 01:36
Half-way through Snyder Cut...

Jest bardzo dobrze, nie nudzi, nie męczy, dużo lepszy flow w scenach, które w wersji kinowej były obsrane kompletnie zbędnymi dokrętkami - jak choćby pierwsze spotkanie Bruce'a z Barrym - tutaj cała scena gra jak należy, podczas gdy durne wstawki Whedona wytrącały z rytmu. Oglądałbym pewnie do końca, ale żona juz nie daje rady, choć ogólnie też jest zadowolona, szczególnie, że dwa razy zaśpiewał Nick Cave.

Może faktycznie trochę za dużo slo-mo, ale ja Snydera ogólnie nieźle trawię, więc bardzo mi to nie przeszkadza, słabe efekty nieco bardziej, ale też do przeżycia.

c.d.n.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,622
Reputacja: 117

19-03-2021, 10:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-03-2021, 10:42 przez fire_caves.)
Ja przeszedłem wczoraj 2 rozdziały. No i coż można powiedzieć? Niemal żadna zmiana pomiędzy Whedonem a Snyderem (czy raczej na odwrót) mnie nie zaskoczyła. Widać wyraźnie stylistyczne różnice więc ten potwór Frankensteina z 2017 jest przejrzysty jeśli chodzi o to co było oryginalne, a co zostało dokręcone lub przeinaczone. Ogrom zmian, przede wszystkim tonalnych (bo historia oczywiście ta sama, poza kosmetycznymi zmianami polegającymi na tym, że czasem zamiast Steppenwolfa jest Darkseid, co dla przeciętnego widza nie ma absolutnie żadnego znaczenia), powala.

Na plus niewątpliwie zaliczyć można to, że Batman zostaje potraktowany z szacunkiem. Whedon jakby złośliwie wypomina w swojej wersji Wayne'owi jego pieniądze - dla przykładu, w Whedon Cut (WC?) Bruce oferuje znikąd pieniądze w norweskiej (?) wiosce, a u Snydera to Aquaman zaczyna temat (5.000 American). Mam nadzieję, że niesławne 'I'm rich' ze sceny z Flashem również zniknęło.

Z kolei, nie jestem pewny, czy zmianę u Wonder Woman mogę zaliczyć do pozytywów. WW u Snydera masakruje terrorystów, ciała zostają rozkwaszone na ścianach i nie ma absolutnie wątpliwości, że większość znajdzie się pod ziemią. Ale... no jak by to ująć... Dla Diany nie stanowili oni żadnego zagrożenia. Trochę tam nadmiar tej przemocy. Pamiętam jakie oburzenie rozległo się wśród fanów, kiedy w BvS Batman naznaczał przestępców, by wydać ich na pewną śmierć w więzieniu. Tymczasem robił to mroczny Batman, po 20 latach walki w Gotham, zgorzkniały, bez nadziei, itd itp. A tu WW, światło, nadzieja i tak dalej, w sumie zamienia niemal bezbronnych (tak, nawet karabin maszynowy w starciu z Dianą to pestka) w dżem. No tak nie bardzo.

Ciekawe, że Snyderowi udało się pokazać Amazonki broniące MotherBox jako mocarne heroiny, nie wahające się przed oddaniem życia, podczas gdy u Whedona, tam był i strach widoczny, i desperacja, i trochę bezcelowość tej walki. Z kolei Darkseid w scenie bitwy (dawno, dawno temu) nie wyszedł jednak na jakiegoś mega zabijakę i w porównaniu do tego co już pokazał Steppenwolf, to jakby tak jednak ten drugi wypadł lepiej. Dziwne to trochę. Na plus to że Darkseid próbował złapać pierścień GL, zamiast patrzeć na odlatujący artefakt jak na motylka jak zrobił to Steppenwolf w WC...

Patrząc na Aquamana - znika niemal zupełnie jego półżartobliwa postawa, poza, co osobliwe, momentem rozmowy z Batmanem na osobności, kiedy jego "dressed as a bat" już u Syndera trochę nie pasuje. Ja bym jednak widział tu miejsce na jeden lub ewentualnie dwa żarty więcej. Ten Aquaman u Snydera jest jak dla mnie zbyt kartonowy. No i ta dziewczyna wąchająca jego sweter XD

Recenzje wskazują, ze Cyborg stał się w SC niezwykle ważny. Zdaje się, że ktoś nawet pisał, że ZSJL jest niemal opowiedziana z jego perspektywy. Ja tego w tych 2 rozdziałach zupełnie nie widzę, aczkolwiek rozumiem, że dopiero w 3cim rozdziale zobaczymy więcej tej postaci.

Podsumowując te 2 pierwsze rozdziały - jest dużo mroczniej, czego oczywiście należało się spodziewać po Zacku. Ogląda się to lepiej, co również nie dziwi, bu, tak jak pisałem i wiemy to wszyscy - WC to straszna "zszywka" często bez ładu i składu (wiem co mówię, bo przedwczoraj się poświęciłem i ją obejrzałem po raz drugi, ał). Nie wiem czy film o nadziei oraz bohaterstwie powinien być tak mroczny. Osobiście uważam, że opowieści nie powinny być takie jednorodne jeśli chodzi o emocje (zaczyna się od śmierci Supermana a potem jest jeszcze bardziej przygnębiająco). Myślę, że powinno być zróżnicowanie by widz mógł odetchnąć co pewien czas, bo inaczej grozi nam znieczulenie już w połowie tych czterech godzin. Tak więc - moja opinia na razie - jakieś 7/10 (przy JL2017 - 4/10).

Abstrahując od samego filmu... Co teraz? Czy jeśli ZSJL stanie się kasowym sukcesem to czy Netflixy wszelkiej maści rzucą się na filmy zmarnowane przez wytwórnie? Czy dostaniemy nową wersję Diuny Lyncha? Czy obejrzymy oryginalny Rogue 1 (pewnie nie, bo to Disney)? A może Alien 3? Fantastic 4 Tranka? Czy studia przemyślą swoją strategię wtrącania się do swoich produktów i pozwolą na większą niż obecnie kreatywną kontrolę przez reżyserów (patrzę na ciebie Disney Studios)?

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,083
Reputacja: 81

19-03-2021, 10:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-03-2021, 10:56 przez Juby.)
(19-03-2021, 10:42)fire_caves napisał(a):  Mam nadzieję, że niesławne 'I'm rich' ze sceny z Flashem również zniknęło.

Nie zniknęło. Scena jest nawet dłuższa o zbędny product placement i komputerową jazdę mercem.

(19-03-2021, 10:42)fire_caves napisał(a):  Abstrahując od samego filmu... Co teraz? Czy jeśli ZSJL stanie się kasowym sukcesem to czy Netflixy wszelkiej maści rzucą się na filmy zmarnowane przez wytwórnie? Czy dostaniemy nową wersję Diuny Lyncha? Czy obejrzymy oryginalny Rogue 1 (pewnie nie, bo to Disney)? A może Alien 3? Fantastic 4 Tranka? Czy studia przemyślą swoją strategię wtrącania się do swoich produktów i pozwolą na większą niż obecnie kreatywną kontrolę przez reżyserów (patrzę na ciebie Disney Studios)?

Rogue One wyszedł super, dokrętki są niewidoczne, więc nie ma czego naprawiać. Alien3 dostał Assemble Cut, więc też chyba nie ma co zmieniać / dodawać. Poza tym, nie wiem czy poza #ReleaseTheSnyderCut istniał jakiś ruch o innym filmie, a już na pewno nie było tak głośnego krzyku fanów o nową wersję.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Online djgromo
Go BIG or go home
Liczba postów: 759
Reputacja: 25

19-03-2021, 11:16
Bardziej mnie ciekawi co teraz stanie się z samym Snyderem, czy wróci do łask i dostanie jakieś duże projekty do realizacji? Bardzo lubię oglądać jego filmy ze względu na charakterystyczny styl i nawiązywanie do komiksów. Z seansem nowej wersji JL poczekam pewnie do wydania płytowego.

LG OLED 55 C6, Sony X700, Denon X1300W, Jamo S809, S81, S801, S8 ATM, S803, Xbox Series X, Playstation 5
Odpowiedz
Offline pearlzfan
I am not AI
Liczba postów: 1,019
Reputacja: 74

19-03-2021, 11:36
Jestem po 2h.
Plusy: jest brutalniej, od strony narracyjnej jest spójniej, są wytłumaczone motywacje bohaterów, wizualnie: bardziej podoba mi się kolorystyka.
Minusy: w 2017 CGI było ultra biedne, teraz jest tylko biedne. Dość powiedzieć, że moja partnerka, która oglądała to ze mną jednym okiem zwróciła na to uwagę parskając śmiechem w scenie animowanych amazonek na koniach. Nie wiem jakim cudem CGI nadal jest takie słabe. I niestety jest tego więcej. Praktycznie wszystkie sceny CGI imho są daremne (Merc Bruce'a jak odjeżdżają z Flashem? Poplułem się herbatą. Co to było? Animacja z jakiegoś Need for Speeda sprzed 10 lat? Big Grin ). Walka WW w Londynie wyglądała żenująco, niemal tak samo żenująco jak walka komputerowego Neo z setką SmithówSmile. AR 4:3. Nie wiem co stało za tym, żeby wykorzystać ten format, ale przez ten zabieg straciło się poczucie przestrzeni i wszystko wydawało mi się strasznie ciasne, telewizyjne i... mało filmowe ¯\_(ツ)_/¯. Muzyka w scenach slow-mo i same sceny slow-mo. Masakra. Tandetny kicz. W zamierzeniu miło być pewnie emocjonująco-epicko, tymczasem w głowie miałem -_-' i "jprdl". Widocznie nie moja estetyka, chociaż na podobnych scenach slow-mo z 300 moje wrażenia były zdecydowanie odmienne. I największy minus dla mnie jak do tej pory - całe te 2 godziny były jak płaska linia EKG. Zero jakiejkolwiek sinusoidy i pików emocji, zaangażowania, przejęcia się losem bohaterów, rozbawienia. Nic, null, nada, zero.

Nie jestem fanem ekranizacji komiksowych (są pojedyncze wyjątki), więc może dlatego nie rusza mnie ten Snyder Cut, ale na tę chwilę widzę poprawę w stosunku do wersji z 2017... tak z 3/10 na 5/10. Czy druga połowa dźwignie mi jeszcze ocenę? Jestem sceptyczny, ale dam jej dzisiaj szansę.

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in

19-03-2021, 11:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-03-2021, 11:41 przez fire_caves.)
(19-03-2021, 11:16)djgromo napisał(a):  Bardziej mnie ciekawi co teraz stanie się z samym Snyderem, czy wróci do łask i dostanie jakieś duże projekty do realizacji?
Przecież właśnie nakręcił "Army of the Dead". Co prawda za jakieś 70 baniek, ale to nie mały projekt.

(19-03-2021, 11:36)pearlzfan napisał(a):  Tandetny kicz.
No, Snyder przecież Smile

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

19-03-2021, 12:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-03-2021, 12:53 przez Gieferg.)
Dokończyłem.
Mocne 8/10, jutro pewnie obejrzę jeszcze raz.

#restoreTheSnyderVerse

PS. chociaż muzyka poza reprise'ami motywów z MOS/BvS była , zgodnie zresztą z oczekiwaniami, taka sobie i często bez wyrazu, a Martian Manhunter zupełnie bez sensu.

Cytat:Czy obejrzymy oryginalny Rogue 1 (pewnie nie, bo to Disney)? A może Alien 3?

Alien 3 już dawno dostaliśmy, nie wiem co byś jeszcze chciał tam zobaczyć.

Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in

19-03-2021, 13:45
(19-03-2021, 12:51)Gieferg napisał(a):  Alien 3 już dawno dostaliśmy, nie wiem co byś jeszcze chciał tam zobaczyć.
Tak jak w przypadku ZSJL, gdzie ingerencja w wątki i postaci wydaje się miejscami bardzo mocna - może wersję Aliena 3, w której Hicks i Newt jednak przeżyli napisy początkowe filmu, może wersję nawiązującą do pomysłu zadrzewionej planety? Nie wiem, wydaje się, że nie ma w dzisiejszych czasach ograniczeń.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

19-03-2021, 13:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-03-2021, 16:04 przez Gieferg.)
Ograniczeniem jest kasa.
I nie, to nawet nie jest podobna sytuacja, bo musieliby nakręcić film całkiem od nowa - rzeczy o których mówisz nigdy nie sfilmowano, tutaj nie musieli kręcić od nowa, bo 98% materiału już mieli, trzeba było jedynie dokończyć efekty specjalne i dorobić kilka scen i nawet to ich wyniosło 70 baniek.

Kręcenie po latach od nowa alternatywnych wersji znanych filmów = jestem na nie.
Przywracanie oryginalnej wizji reżysera którą utrącono w trakcie produkcji = jestem na tak.

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,816
Reputacja: 141

19-03-2021, 18:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-03-2021, 18:13 przez pred895.)
Zakończyła się pewna Era DC. Ten film jest listem miłosnym dla Universum jakie zapoczątkował Zack. Jestem mega szczęśliwy z wytrwałości fanów, cierpliwości reżysera i ekipy aktorów, którzy od samego początku wierzyli w oryginalnego reżysera i jego wizje. Pozdrawiam też hejterów, którzy od samego początku wątpili w istnienie Snyder Cut, teraz po podwójnym seansie mogę im się zaśmiać w twarz. Nie dziwię się że Henry Cavill nie chciał zgolić wąsa do tego czegoś co wyszło do kin, okazuje się że w wersji Whedona znalazło się zaledwie pół godziny z epickiego dzieła Snydera. To ewenement na skalę światową, udawadniający że włodarze WB to banda idiotów tak łatwo uległa cyfrom i nie przychylnym recenzjom. Film był gotowy, cały, nakręcony, nie potrzebujący żadnych dokrętek, z prawie ukończoną muzyką i efektami specjalnymi, a mimo to sprowadzili reżysera od Avengersów przytłoczonego słabymi reakcjami Czasu Ultrona. Zatrudnili go aby zniszczyć wizję od samego początku zaplanowaną i przemyślaną przez Zacka. Odrzucili oryginalną muzykę, potężne i spektakularne zdjęcia aby wydać na świat potwora jakim okazała się kręcona na kolanie wersja kinowa Ligi, która nadal uważana jest przez nich jak kanon... Wracając do teraźniejszości film jest biblią świata DC, to cztery godziny życia w tym świecie, jednoczenia się meta ludzi, aby ocalić nasz świat przed totalnym zniszczeniem, przed nieopisanym Złem. Znakomity pomysł z podziałem filmu na sześć rozdziałów które umiejętnie opowiadają historię Batmana, Flasha, Cyborga, Wonder Woman oraz Aquamana. Każdy z tych rozdziałów jest unikalny, wprowadzający nas bliżej do światów, które zawsze były podzielone, ale potrafiące w odpowiedniej chwili się zjednoczyć do walki ze Złem Ostatecznym. Tym właśnie jest Liga Sprawiedliwości Zacka Snydera, jedność i wspólna walka mimo zwątpienia w swoje możliwości. To też historia o zmartwychwstaniu nadziei, która od nas odeszła. Teraz trochę o aspektach technicznych:
- Stefan wygląda w końcu porządne, budzi respekt a jego poczynania są krwawe i groźne. Jest groźny i ma to coś czego brakowało temu Power Rangerswoi z wersji kinowej.
- Przywrócenie oryginalnej kolorystyki, która z reguły przytłacza, ale pasuje do całej opowieści walki o lepsze jutro
- Muzyka Junkie XL boska, wszystkie akcje zebrania Ligi, walki i akcje z Flashem miazga, która unosi tę epę jeszcze na wyższy poziom
- Dodanie tytułowych kart do poszczególnych aktów filmu dodaje odpowiedniego klimatu, większego zrozumienia całości i motywacji grupy
Najlepsze akcje:
- Pierwsza walka zjednoczonej Ligi w kanałach
- Wprowadzenie Flasha i jego finałowy kozacki trick z Czasoprzestrzenią wgniótł mnie w fotel... Naprawdę to idealny kinowy Flash, wszystkie sekwencje z nim to poezja
- Zrezygnowany i cyniczny Aqaman to miód dla moich oczu, zwłaszcza jak na przekór temu walczy razem z resztą ekipy
- Wonderowa jak to Wonderowa Gadotka zawsze na propsie ?
- Batman, który po nieustannych próbach skłócenia wszystkiego w BvS, teraz musi wszystkich zjednoczyć na ostateczną walkę. Perfect.
-Cyborg jak i jego Ojciec i wszystkie ich elementy kluczowe dla fabuły
Podsumowując wszystko epilogiem z Jokerem i niedobitkami z wizji przyszłości, to raczej list miłosny dla drugiej części która pod szyldem nowego ruchu :
#RealeseZackSnyderVerse może jeszcze powstanie. Wszystko zależy od nas, bo w końcu doprowadziliśmy do rzeczy niemożliwej, ponownej inwestycji Studia w wizję reżysera którego tak zgnoili mimo trudnej sytuacji wynikającej z samobójstwa jego Córki.
"Z dedykacją dla Autumn" Zack jesteś wielki a twoja wizja DC będzie zawsze tą właściwą w moim sercu 9+/10
Epicki, nie do okiełznania, ewenement...

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Strony (12): « Wstecz 1 ... 7 8 9 10 11 12 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku