24-04-2017, 16:14
A dziękuję, też mi się podoba

Kirek - kolekcja
|
24-04-2017, 18:41
Nie wiem. W momencie gdy dowiedziałem się, że wydanie na DVD również posiada tylko napisy, straciłem nim zainteresowanie i nastawiłem się na kupno BD. Swój egzemplarz kupiłem w Saturnie za 29,99 PLN (z wliczoną wysyłką do warszawskiego salonu).
24-04-2017, 21:02
(24-04-2017, 19:36)Filmożerca Alan napisał(a): To chyba będę miał pierwszego BD. DvD nie idzie dostać nawet na allegroWeź się nie wygłupiaj i nie wyłamuj z szeregu. Tylko kupuj http://allegro.pl/przygody-barona-munchausena-williams-gilliam-i6790157916.html
28-04-2017, 18:09
Aktualizacja kolekcji Oliver Stone (filmy fabularne) i Darren Aronofsky o dodatki w postaci soundtracków na CD do filmów "Aleksander" i "Czarny łabędź" ![]() ![]() [klikając w okładkę przejdziecie do strony ze specyfikacją płyt]
02-05-2017, 11:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-06-2025, 07:47 przez Kirek.
Powód edycji: aktualizacja kolekcji
)
Można powiedzieć, że kolekcjonowanie filmów mi się spodobało więc wprowadziłem nowy typ zbiorów - TEMATYCZNE OTWARTE czyli nie kupuję wszystkiego z danej tematyki a tylko to co mi się podoba. Będą to tematy dość ogólne a ja będę do nich wrzucał tytuły, które nie kwalifikują się do wcześniejszych zbiorów czyli trochę taki pomysł jak pochwalić się pozostałymi kupionymi filmami ![]() KINO KOPANE 1973 Wejście smoka (Enter the Dragon) reż. Robert Clouse [UHD brak PL] Jeden z dwóch filmów, na który nie zostałem wpuszczony do kina ze względu na wiek (byłem jeszcze w podstawówce). No i ta cała otoczka związana z filmem. Punkty ksero chyba większy utarg miały ze sprzedaży kserówek z różnych zagranicznych gazet ze zdjęciami Bruce Lee niż z podstawowej swojej działalności, w klasie co drugi miał zeszyt z powklejanymi zdjęciami i pełno siniaków od ćwiczeń z nunczako ![]() 1988 Krwawy sport (Bloodsport) reż. Newt Arnold [UHD brak PL] To z kolei początki przygody z VHS i grupowe spotkania u osób, które już posiadały odtwarzacz oraz pierwszy film z Jean-Claude Van Damme, który może nie hipnotyzował już tak jak Bruce Lee ale wypadał przekonująco. 2004 Dom latających sztyletów (Shi Mian Mai Fu) reż. Yimou Zhang [BD L+N] To już czasy kiedy seansy filmów z pod znaku kina kopanego omijałem a tym bardziej produkcje azjatyckie gdzie bohaterowie potrafią robić cuda jak amerykańscy superbohaterowie i nie potrzebują do tego specjalnego stroju. Seans przypadkowy w TV i zonk zostałem kupiony. Muzyka oraz plastyka obrazu są rewelacyjne i z przyjemnością wracam do tego filmu. ![]() ![]() ![]() [kliknij w okładkę a zostaniesz przeniesiony do strony ze szczegółami wydania] Rozszerzeniem kolekcji jest soundtrack na CD do 'Dom latających sztyletów'. ![]() [klikając w okładkę przejdziecie do informacji o wydaniu] Tematy na forum o wydaniach: Bruce Lee | Krwawy sport (Bloodsport)
06-05-2017, 09:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-03-2025, 22:00 przez Kirek.
Powód edycji: aktualizacja kolekcji
)
KRZYSZTOF KIEŚLOWSKI FILMY FABULARNE 1973 Przejście podziemne [BD] (w ramach wydania "Dekalog and other television works") 1975 Personel [BD] (w ramach wydania "Dekalog and other television works") 1976 Blizna [BD] (w ramach wydania "Cinema of Conflict") 1976 Spokój [BD] (w ramach wydania "Dekalog and other television works") 1979 Amator [BD] (w ramach wydania "Cinema of Conflict") 1981 Krótki dzień pracy [BD] (w ramach wydania "Dekalog and other television works") 1981/1987 Przypadek (wersja bez cenzury) [BD] (w ramach wydania "Cinema of Conflict") 1984 Bez końca [BD] (w ramach wydania "Cinema of Conflict") 1988 Krótki film o zabijaniu (wersja kinowa) [BD] 1988 Krótki film o miłości (wersja kinowa) [BD] 1988 Dekalog [5xBD] (w ramach wydania "Dekalog and other television works") 1991 Podwójne życie Weroniki (La Double vie de Veronique) [UHD brak PL] 1993 Trzy kolory. Niebieski (Trois Couleurs. Bleu) [UHD brak PL] (w ramach wydania "Three Colours Trilogy") 1993 Trzy kolory. Biały (Trois Couleurs. Blanc) [UHD brak PL] (w ramach wydania "Three Colours Trilogy") 1994 Trzy kolory. Czerwony (Trois Couleurs. Rouge) [UHD brak PL] (w ramach wydania "Three Colours Trilogy") ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [klik w okładkę=szczegóły wydania] TEATR TELEWIZJI 1972 Szach królowi - brak w kolekcji: przypuszczalnie nie posiada wydania DVD/BD 1972 Pozwolenie na odstrzał - brak w kolekcji: przypuszczalnie nie posiada wydania DVD/BD 1976 Dwoje na huśtawce - brak w kolekcji: przypuszczalnie nie posiada wydania DVD/BD 1979 Kartoteka [DVD] ![]() [klik w okładkę=szczegóły wydania] FILMY DOKUMENTALNE 1966 Urząd (etiuda szkolna) [BD] (w ramach wydania "Three Colours Trilogy") 1966 Tramwaj (etiuda szkolna) [BD] (w ramach wydania "Three Colours Trilogy") 1967 Koncert życzeń (etiuda szkolna) [BD] (w ramach wydania "Three Colours Trilogy") 1968 Zdjęcie - brak w kolekcji: Przypuszczalnie dostępne tylko w wydaniu "Kieślowski - antologia filmowa" 1969 Z miasta Łodzi [DVD] (w ramach wydania "Kieślowski Dokumentalista") 1970 Fabryka [BD] (w ramach wydania "Three Colours Trilogy") 1970 Byłem żołnierzem [BD] (w ramach wydania "Three Colours Trilogy") 1971 Przed rajdem [DVD] (w ramach wydania "Kieślowski Dokumentalista") 1972 Robotnicy 1971: Nic o nas bez nas [DVD] (w ramach wydania "Kieślowski Dokumentalista") 1972 Refren [DVD] (w ramach wydania "Kieślowski Dokumentalista") 1972 Podstawy BHP w kopalni miedzi - brak w kolekcji: Przypuszczalnie dostępne tylko w wydaniu "Kieślowski - antologia filmowa" 1972 Między Wrocławiem a Zieloną Górą - brak w kolekcji: Przypuszczalnie dostępne tylko w wydaniu "Kieślowski - antologia filmowa" 1972 Gospodarze - brak w kolekcji: przypuszczalnie nie posiada wydania DVD/BD 1973 Murarz [DVD] (w ramach wydania "Kieślowski Dokumentalista") 1973 Prześwietlenie [DVD] (w ramach wydania "Kieślowski Dokumentalista") 1974 Pierwsza miłość [BD] (w ramach wydania "Dekalog and other television works") 1975 Życiorys [DVD] (w ramach wydania "Kieślowski Dokumentalista") 1975 Legenda - brak w kolekcji: Przypuszczalnie dostępne tylko w wydaniu "Kieślowski - antologia filmowa" 1976 Nie wiem [DVD] (w ramach wydania "Kieślowski Dokumentalista") 1976 Klaps [DVD] (w ramach wydania "Kieślowski Dokumentalista") 1977 Szpital [BD] (w ramach wydań "Three Colours Trilogy") 1977/1979 Z punktu widzenia nocnego portiera [BD] (w ramach wydania "Three Colours Trilogy") 1978 Siedem kobiet w różnym wieku [BD] (w ramach wydania "Three Colours Trilogy") 1980 Gadające głowy [BD] (w ramach wydania "Three Colours Trilogy") 1980 Dworzec [BD] (w ramach wydań "Three Colours Trilogy") 1988 Siedem dni tygodnia - Warszawa - brak w kolekcji: przypuszczalnie nie posiada wydania DVD/BD ![]() [klik w okładkę=szczegóły wydania] Niektóre z powyższych filmów dokumentalnych występują jako dodatki też w innych wydaniach, wymieniłem te w których mamy najlepszą jakość. Rozszerzeniem kolekcji są: 1. Filmy dokumentalne o Krzysztofie Kieślowskim a) "Im so, so..." (1995) [DVD] - w ramach wydania 'Podwójne życie Weroniki' b) "Still Alive" (2007) [BD] - w ramach wydania "Dekalog and other television works" ![]() 2. Książki o Krzysztofie Kieślowskim a) "O sobie" Krzysztof Kieślowski b) "Kieślowski po latach. W zwierciadle opinii i wspomnień" c) "Kieślowski. Zbliżenie" Katarzyna Surmiak-Domańska ![]() ![]() ![]() 3. OST na CD do których muzykę tworzył Zbigniew Preisner a) "Dekalog" b) "Podwójne życie Weroniki" c) "Trzy kolory: Niebieski, Biały, Czerwony" 3xCD ![]() ![]() ![]() [klik w okładkę=szczegóły wydania] Ulubiony film fabularny: "Dekalog" traktowany jako całość lub "Amator" jeżeli patrzeć przez pryzmat pojedynczych filmów. Ulubiony film dokumentalny: "Życiorys" Najmniej lubiany film fabularny: "Krótki dzień pracy". Trudna decyzja. Każdy tytuł ma w sobie to coś i wpisując go tutaj mam wrażenie, że robię mu krzywdę ![]() Najmniej lubiany film dokumentalny: "Klaps". Sympatyczna impresja ale nie wnosząca za dużo do dorobku reżysera. Najładniejsze/Najciekawsze wydanie: "Three Colours Trilogy". Filmy w 4K UHD ładnie się prezentują, płyta z dodatkami zawiera również odrestaurowane filmy dokumentalne. Strona estetyczna wydania również elegancka. Jeżeli znacie jakieś inne ciekawsze wydania filmów Krzysztofa Kieślowskiego, które mógłbym dołączyć do kolekcji to dajcie znać. Ja wiem o istnieniu: "Kieślowski - antologia filmowa" - zawiera między innymi filmy dokumentalne "Zdjęcie", "Podstawy BHP w kopalni miedzi", "Między Wrocławiem a Zieloną Górą" i "Legenda". Cena za wydanie kosmiczna a brakuje mi tylko tych kilku dokumentów więc odpuszczam to wydanie. Tematy na forum o wydaniach: Blizna | Amator | Przypadek | Bez końca | Dekalog | Podwójne życie Weroniki | Trzy kolory - trylogia
26-05-2017, 16:39
W ramach przygotowań do oglądania 3 sezonu "Twin Peaks" oprócz przypomnienia sobie poprzednich sezonów i "Ogniu kracz ze mną" postanowiłem przeczytać "Sekrety Twin Peaks" Marka Frosta. ![]()
29-05-2017, 13:05
Kolejna aktualizacja bez filmów. Tym razem dodatki do kolekcji David Cronenberg w postaci CD z soundtrackami do filmów "Nierozłączni", "Nagi Lunch" i "Crash". ![]() ![]() ![]() [klikając w okładkę przejdziecie do strony ze specyfikacją płyt] Są to wydania zremasterowane dłuższe od pierwszych wydań o kilkanaście minut, opakowane w ładne digipacki. |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |