22-01-2026, 15:19
(22-01-2026, 14:59)kulcikriu napisał(a): Dzięki pred895!
Bierz ten z olx, bo ma symbol EB40 więc można go zmodować
Unboxing >> YouTube
|
Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta
|
|
22-01-2026, 15:19
(22-01-2026, 14:59)kulcikriu napisał(a): Dzięki pred895! Bierz ten z olx, bo ma symbol EB40 więc można go zmodować
Unboxing >> YouTube
03-02-2026, 20:08
mały protip ale może komuś się przyda: MakeMKV odzyskuje sprawność jak zmienisz datę systemową w komputerze na obowiązującą dla starego klucza: zmiana daty-> wklejenie klucza-> aktywacja i restart programu. Zadziałało u mnie w MakeMKV v1.17.4 i kluczem który wygasł z końcem stycznia 2026.
09-02-2026, 19:59
(22-01-2026, 15:13)misfit napisał(a): Przyjdzie do mnie w poniedziałek i wtedy się przekonam co mi się trafiło i jak z jego głośnością. I jak sprawuje się napęd? porysował jakąś płytę?
I need you to believe in something.
Na razie testowo zrobiłem kopię po jednej płycie BD i UHD i jest ok. Żeby czytał UHD w makemkv, trzeba było zrobić podmiankę firmware z 1.05 na 1.03MK w SDFtool Flasher. Napęd jest dość głośnawy, jak to w slimach bywa (chociaż spodziewałem się, że będzie gorzej) więc gdyby ktoś chciał go używać do odtwarzania filmów to nie polecam - chyba, że ktoś ma dużą tolerancję na hałas. Temat potencjalnego rysowania płyt jest mi znany, ponoć najczęściej zdarza się jak mu prądu brakuje, o poruszaniu napędem w trakcie kopiowania nie wspominając... Swojego BU40N zamontowałem w środku jednego ze stacjonarnych pecetów, więc liczę, że problem rozwiązany do minimum, a w razie czego pomyśli się o poprawieniu wady konstrukcyjnej. Z tego co słyszałem to w środku LG BP55EB40, o którym Pred wspominał, jest dokładnie ten sam napęd. Ale powiem ci, że w LG BH16NS55 (wewnętrzny napęd 5,25) kilka razy zdarzyło mi się, że napęd męczył się z wykonaniem kopii i później zauważyłem, że zostawił okrężne rysy na powierzchni płyty, których nie było przed wykonywaniem kopii. W Pioneerach takich jaj ponoć nie ma - mam nadzieję, że te jakiś czas temu kupione dwie sztuki długo u mnie pożyją i nie będzie potrzeby używania LGków do płyt UHD
26-02-2026, 20:11
Mój verbatim 43888 (Pioneer) tracił zasilanie przy zgrywaniu filmów, UHD potrafił wywalić losowo np. po 50 min zgrywania, pierwszy raz wysypał mi się na zwykłej płycie blu-ray. Zmian portów (front, tył, VIA, intel) nic nie dała, na drugim kompie to samo pod USB 3.0 (USB-C nie mam). Kupiłem kabel Y z wpiętym pod dwa USB 3.0 też losowe spadki, dopiero podpięcie jednej końcówki do ładowarki usb zadziałało. Model BH16NS55 jeszcze mi nie zarysował nigdy płyty. Jaki masz adapter dla super slim drive 9,5mm do Pieca na zatokę 5,25" ? plastikowy czy stalowy. Pytam bo muszę teraz sobie też taki kupić pod super slim'a, moje stalowe okazały się tylko pod 12,7mm (mocowanie nie pasuje z dwóch stron).
I need you to believe in something.
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |