Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Kupowanie filmów a piractwo

Strony (23): « Wstecz 1 ... 7 8 9 10 11 ... 23 Dalej »

Opcje tematu
Kupowanie filmów a piractwo
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,282
Reputacja: 149

03-02-2016, 22:09
(03-02-2016, 21:38)Szczepan600 napisał(a):  Nie kupuję argumentu typu "społeczeństwo nie stać" w momencie gdy spora cześć kanałów TV jest darmowa, VOD Free dostępne dla ludzi z komputerami, a dvd często do 19.99 za nowsze tytuły. Nie mówię, że w kraju nie mogłoby być lepiej, ale nie doszukuję się w tym wymówki, by zaniedbywać sprawy kultury. Zawsze zaznaczam, że dobrze walczyć o to by powstawały nowe miejsca gdzie nawet ci najbiedniejsi odnajdą legalną kulturę na poziomie. Plus naprawdę bym chciał by problem, o którym piszemy dotyczył "kilku łebków".

No to zacznij przy zarobkach 2k na rękę (gdzie reszta Europy zarabia w Euro), z czego 8/9 tej sumy, to wydatki na życie codzienne. TV jest darmowa chyba w teorii - masz przecież narzucone odgórnie z dupy abonamenty, a i kablówka swoje kosztuje; komputery i połączenie do neta też nie są na krzywy ryj, VOD, abstrahując od jego jakości i możliwości wyboru, również płatne. Naucz się, że nic nie ma za darmo i zdecydowanej większości nie stać na takie przyjemności, jak chociażby taki wypasiony Lawrence z Arabii (którego notabene w końcu kupiłem - taki ze mnie pirat! suchary do końca miesiąca będę jadł Tongue ). Na nowości dvd akurat nie patrzę, a dziwnym trafem te filmy, które mnie na tym nośniku interesują, zwykle kosztują swoje. Także to nie są wymówki - jeśli ktoś ma do wyboru ciułanie miesiącami, by uzbierać sobie na kilka filmów, kiedy może je sobie w międzyczasie ściągnąć, to chyba wiadomo, co wybierze. Oczywiście nie jest to jedyny powód, aż tak głupi nie jestem, ale przynajmniej nie walczę z wiatrakami. Wspomniane wydania zresztą wielkich dziur nie mają, skoro nie raz i nie dwa wielkie wydawnictwa muzyczne, czy studia filmowe otwarcie przyznawały, że gdyby nie obieg tzw. drugoligowy (czyli w dużej mierze właśnie piracenie), to sprzedaż ich poszczególnych tytułów byłaby o połowę mniejsza - dlatego, że jeśli idzie o filmy i te sprawy, to liczy się głównie "słowo z ulicy".

Jasne, jakieś mniejsze rybki, jak choćby ci co sprzedawać chcieli pojedyncze wypaśne wydania azjatyckie na polskim rynku, zawsze będą stratne, ale bynajmniej piractwo nie jest tutaj głównym kozłem ofiarnym.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

03-02-2016, 23:12
Szczepan trochę żyje w matrixie, bardziej bym mu polecił nawracanie owieczek na innych portalach bo tu są ludzie, którzy grubą flotę wydają na hobby Smile

Jest inna rzecz, taka która może kolekcjonera zniechęcić do zbieractwa. Wychodzi pierwsze wydanie blu, potem robią blu 3d, następnie robią remaster tego filmu, albo w inny sposób poprawiają swoją partaninę, potem wydanie 4K, Uhd 4k. Powoduje , że nawet wypasione wydanie staje się tandetą przy tym nowym. Zbieranie filmów to kiszenie kasy i nagle się okazuje , kolekcja być funta kłaków warta.
Ta rzecz przy filmach mnie mocno frustruje i może skłonić do piractwa. Gry dostają łatki i mamy wypasioną wersję. Dlaczego ja posiadając oryginalny nośnik update do filmu pobrać nie mogę?
Tylko przykładowo swój ulubiony film mam kupić 2-4 razy by mieć jak najlepszą jakość bo mi zależy.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

03-02-2016, 23:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-02-2016, 23:19 przez Gieferg.)
Szczepan, nie wiem czy mam aktualne dane więc na wszelki wypadek zapytam: ty to już jesteś na swoim? Rodzinę masz może na utrzymaniu? Bo jak nie, to poczekam aż będziesz miał i wtedy sobie pogadamy o tym jak to zawsze jest na wszystko czas i pieniądze. Jak to mozna mykać do kina 100 razy rocznie, oglądać filmy w TV kiedy ci akurat puszczą, pykać w gry, i kupować wszystko jak leci, niczym się nie przejmując.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Regis
Użytkownik
Liczba postów: 147
Reputacja: 3

04-02-2016, 08:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-2016, 08:22 przez Regis.)
(03-02-2016, 23:19)Gieferg napisał(a):  Szczepan, nie wiem czy mam aktualne dane więc na wszelki wypadek zapytam: ty to już jesteś na swoim? Rodzinę masz może na utrzymaniu? Bo jak nie, to poczekam aż będziesz miał i wtedy sobie pogadamy o tym jak to zawsze jest na wszystko czas i pieniądze. Jak to mozna mykać do kina 100 razy rocznie, oglądać filmy w TV kiedy ci akurat puszczą, pykać w gry, i kupować wszystko jak leci, niczym się nie przejmując.

No własnie w tym sęk, z tego co wiem do mediana wynagrodzeń u nas w kraju to 2.200 netto nawet jak ktoś ma z małżonką 4.000 PLN - to ma jeszcze kredyt/wynajem mieszkania (1200), opłaty (600), dojazdy do pracy (200), samochód (300) - zostaje 1.700 a jak ma dziecko lub dzieci to kasy starcza raczej na styk. Nawet jak lubi kupować filmy to ciężko wysypłać 200 PLN na m-c .... a przecież są i inne rozrywki (książki, kino, restaruacje itp.)

Statystyczny Niemiec ma również 4.000 euro na rodzinę tylko że on na mieszkanie z opłatami w centrum miasta wyda 700 euro więc uwaga 17.5% pensji, w Polsce to z opłatami 45% pensji - już ta różnica pokazuje że na zachodzie więcek kasy w portfelu zostaje na rozrywki - a dodatkowo u nich film kosztuje tyle samo co u nas - więc jeżeli Niemcom zostaje 200 EURO na filmy w miesięcu to on idzie do sklepu i kupuje 10 nowości ! Wtedy można nie piracić

Kupuję filmy, ale starannie je wybieram i szukam najtańszych. A to i tak margines społeczeństwo bo połowa Polaków ledwo wysupła na wyjście do kina raz na 2 miesiące.... taka jest smutna prawda.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

04-02-2016, 09:40
@up
Tyle samo co u nas kosztuje film? Nie żartuj. Byłem w NL i steelbooki kupowałem po 8 euro i to exclusive na ich rynek. Gra o tron u nas wisiała po 200, tam kupowałem po przeliczeniu 120 zł, w Niemczech jest bardzo podobnie. Możliwe , że chodzi o sprzedaż i mogą ciąć szybciej ceny. Ale nie widziałem u nas Mad Max trylogia na premierę w steelu za 120 zł Smile

Odpowiedz
Offline Sokal
Redaktor
Liczba postów: 952
Reputacja: 15

04-02-2016, 10:52
Panowie, taka uwaga na marginesie. Argument o niskich zarobkach NIGDY nie jest dobry w tego typu dyskusjach. Bo co próbujecie pokazać? Że biedniejszy może więcej? Polak może więcej niż Niemiec? Woźny może więcej niż Dyrektor? Zasady powinny być takie same dla wszystkich. Ocena moralna również.

Żeby była jasność. Nie oceniam co jest dobre, a co złe. Chodzi mi o uznanie że jak coś jest złe w wykonaniu osoby x to TAK SAMO złe będzie w wykonaniu osoby y.

Argumenty o zamożności i zarobkach w ogóle nie powinny się w tym temacie znaleźć.

Wysłane z mojego GT-I8190N przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

04-02-2016, 11:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-2016, 11:10 przez Gieferg.)
Jak dla mnie to ma BARDZO dużo do rzeczy i nie można tego pomijać.

Ściąganie jest legalne, kasy ledwo starcza, a takie Szczepany się dziwią, czemu nie kupuję wszystkiego. Jak dla mnie to jest bardzo istotna kwestia, bo gdybym srał pieniędzmi i miał oddzielne pomieszczenie na filmy to wtedy pewnie bym kupował wszystko jak leci, bo mnie to interesuje. Inna sprawa, że znam ludzi, którzy spokojnie mogliby kupować masowo bo mają miejsce i stać ich, ale... szkoda im kasy bo np. "po co oglądać ten sam film po raz drugi?"..

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Regis
Użytkownik

04-02-2016, 11:13
(04-02-2016, 10:52)Sokal napisał(a):  Zasady powinny być takie same dla wszystkich. Ocena moralna również.

Tak samo moralnie oceniasz kradzież chleba przez bezdomnego i tak samo przez bogatego?
Zabawne.

Mecze przez internet oglądacie również tylko przez płatne i legalne serwisy? Czy zasady nieskazitelnej moralności stosujecie jedynie do filmów.

Odpowiedz
Offline Sokal
Redaktor
Liczba postów: 952
Reputacja: 15

04-02-2016, 11:20
Mi nie chodzi o przyczyny, a o ocenę skutków. I abstrahuje od kwestii legalne-nielegalne.

Czy jak uratujesz komuś życie (nie "Hitlerowi") to ma znaczenie dla oceny Twojego działania to ile masz kasy? A jak uderzysz kogoś na ulicy (nie "Hitlera") to ma znaczenie ile masz kasy? Pierwszy czyn jest dobry. Drugi zły. Niezależnie od osoby która działała. Czemu więc kwestie dotyczące ściągania filmów rozgraniczac? I wciąż nie oceniam - złe/dobre. Po prostu kasa - dla oceny - nie powinna mieć znaczenia.

Jeśli sam zarabiam bardzo dobrze i ściągnąłem film to zrobiłem źle (wciąż abstrahuje od kwestii prawa), ale dlaczego oceniacie mój czyn gorzej, niż innej osoby, która zarabia mniej? Powtarzam: kasa nie powinna być argumentem w tej dyskusji.

Ps. Hitlera wtracilem żeby nikt nie próbował osadzac moich przykładów w jakimś dziwnym kontekście.

Wysłane z mojego GT-I8190N przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
Offline Regis
Użytkownik

04-02-2016, 11:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-2016, 11:30 przez Regis.)
(04-02-2016, 11:20)Sokal napisał(a):  Czy jak uratujesz komuś życie (nie "Hitlerowi") to ma znaczenie dla oceny Twojego działania to ile masz kasy? A jak uderzysz kogoś na ulicy (nie "Hitlera") to ma znaczenie ile masz kasy?

Nie i w tym rzecz, te przykłady nie są powiązane z posiadanymi pieniędzmi.
Kradzież chleba i ściągania filmu jest powiązane. To istotna różnica więc twoje porównanie jest nielogiczne.

Motywacja sprawcy jest zawsze ważna. Zapytaj prawników.

Ocena moralna również nie jest uniwersalna a różni się od okoliczności. A pamiętajmy że polskie prawo stoi po stronie ściągających a zatem mówimy tu o etyce a nie o legalności.
Czy poczucie etyki wpłynie na niewykorzystywanie luki w prawie w przypadku kiedy ktoś nie ma kasy na nowy film ?
Jeżeli jesteś głodny, sąsiad ma jabłoń, owoce spadają na twoją działkę - prawo stoi po twojej stronie: jabłko jest twoje - jednak z punktu widzenia etyki to sąsiad je wychodował i o nie dba. Czy je zjesz? Etyka Ci zabroni? BZDURA

Odpowiedz
Strony (23): « Wstecz 1 ... 7 8 9 10 11 ... 23 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku