Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Kupowanie filmów a piractwo

Strony (23): « Wstecz 1 ... 10 11 12 13 14 ... 23 Dalej »

Opcje tematu
Kupowanie filmów a piractwo
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

05-02-2016, 13:15
Mi cały czas tu chodzi o masowego odbiorce jakim jest szarak, nie patrzcie na to przez pryzmat bogaczy, tylko zwykłego szaraka którego jest na świecie mlny, który powinien powinien mieć dostęp do wypożyczalni online i nie wygórowaną kasę móc obejrzeć film na jaki ma ochotę w Polsce. Większość tego typu ludzi nie udziela się nigdzie. To jakbyś ty smakosz schabowego udzielał się na forach kucharskich. Ciebie od strony kuchni schabowy interesować nie musi ,a chcesz go pożerać tonami, to samo zwykły odbiorca. Ma gdzieś głęboko w d... wszelkie fora internetowe, a chce obejrzeć po prostu film. Ja tu do tego zmierzam. Oglądam z kobietą czasami filmy w tvp rzadko , ale jednak. Nie uświadczyłem tam żadnej reklamy promującej nośniki blu i wypożyczalnie internetowe. To skąd ma wiedzieć o tym jak to się rozwija? Szukać w google? Nie, masa ludzi wbrew pozorom nie chce klikać po stronkach, czytać artykuły i komentarze pod nimi wprowadzające mu jeszcze większy zamęt. Skoro chcą zarabiać na tym ,zmniejszyć piractwo to niech promują swój towar, skoro im nie zależy to zmiany będą powolne i mało zauważalne.
Pamiętajcie zdecydowana większość ludzi nie jest ogarnięta w terminach paypal, sklepy zagraniczne. Chcą zwyczajnie obejrzeć raz jedyny i skasować. NIE KOLEKCJONOWAĆ i gromadzić setki tytułów jak my. Wyjdźcie w końcu poza tok myślenia - kupować fizycznie i gromadzić stosy filmów. Dopóki to się nie rozwinie na masową skalę w Polsce to nie ma o czym pisać.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,282
Reputacja: 149

05-02-2016, 13:36
(05-02-2016, 12:47)Regis napisał(a):  Filmy z zagranicy podraża nieco wysyłka.

Filmy z zagranicy podraża przede wszystkim walutowe przebicie Smile

Odpowiedz
Offline mkocisze
Użytkownik
Liczba postów: 77
Reputacja: 3

05-02-2016, 14:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2016, 14:03 przez mkocisze.)
(05-02-2016, 13:11)Sokal napisał(a):  Jak mam Ci odpowiedzieć skoro nie nie odpowiedziales na moje pytanie "ile to gruba kasa"? :-)

Tu mnie masz.. Smile  To co podałeś tj 40k to myślę ze takie osoby to napewno nie powinny mieć dylematów co do pochodzenia filmów...ale myślę też że jak się posiada sprzęt za min 5-10tyć i chce się z niego w pełni korzystać to już chyba nie jest "budżetówka" i na zakupienie filmu powinno być stać..takie jest moje zdanie

(05-02-2016, 13:15)wolfman napisał(a):  Mi cały czas tu chodzi o masowego odbiorce jakim jest szarak, nie patrzcie na to przez pryzmat bogaczy, tylko zwykłego szaraka którego jest na świecie mlny, który powinien powinien mieć dostęp do wypożyczalni online i nie wygórowaną kasę móc obejrzeć film na jaki ma ochotę w Polsce. Większość tego typu ludzi nie udziela się nigdzie. To jakbyś ty smakosz schabowego udzielał się na forach kucharskich. Ciebie od strony kuchni schabowy interesować nie musi ,a chcesz go pożerać tonami, to samo zwykły odbiorca. Ma gdzieś głęboko w d... wszelkie fora internetowe, a chce obejrzeć po prostu film. Ja tu do tego zmierzam. Oglądam z kobietą czasami filmy w tvp rzadko , ale jednak. Nie uświadczyłem tam żadnej reklamy promującej nośniki blu i wypożyczalnie internetowe. To skąd ma wiedzieć o tym jak to się rozwija? Szukać w google? Nie, masa ludzi wbrew pozorom nie chce klikać po stronkach, czytać artykuły i komentarze pod nimi wprowadzające mu jeszcze większy zamęt. Skoro chcą zarabiać na tym ,zmniejszyć piractwo to niech promują swój towar, skoro im nie zależy to zmiany będą powolne i mało zauważalne.
Pamiętajcie zdecydowana większość ludzi nie jest ogarnięta w terminach paypal, sklepy zagraniczne. Chcą zwyczajnie obejrzeć raz jedyny i skasować. NIE KOLEKCJONOWAĆ i gromadzić setki tytułów jak my. Wyjdźcie w końcu poza tok myślenia - kupować fizycznie i gromadzić stosy filmów. Dopóki to się nie rozwinie na masową skalę w Polsce to nie ma o czym pisać.

Moim zdaniem tu bardzo nie ma innego toku myślenia jak: kup lub wypożycz lub idź do kina ale wszędzie jest to samo tj. zapłać!
Mnie uczono w domu i to przekazuje też swoim dzieciom, ogólnie mówiąc: że zabranie jakiejś rzeczy bez zgody właściciela jest złe i ma swoją nazwę....i tyle to moje zdanie
Smakoszem kotletów schabowych to nawet jestem i lubię je jeść ale pamiętam czasy jak nie zawsze było mnie na nie stać i jadłem je tylko od czasu do czasu...powiem nawet że rzadko.... Smile czasami trzeba dostosować jadłospis do zarobków.. Smile

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

05-02-2016, 14:24
@up
Tak owszem, kup-zapłać. Ale , żeby kup-zapłać działało musi być co kupować dla każdej z grup. Niestety podejście wydawców jest takie - nie opłaca się. No skoro się im nie opłaca , to się dzieje co chce i nie ma co narzekać , że inni piracą.
Wydawcy systemów do grania jak konsole jakoś odkryli , że głównym źródłem zarobku są właśnie szaraki ,które nie siedzą w temacie , a chcą pograć. Więc reklamują swój sprzęt, wychodzą gry pod niedzielnych graczy z łapami z drewutni. Nawet dla jaskiniowców co nie posiadają kont bankowych i nie znają paypal, są zdrapki by mogli wydawać kasę w wirtualnych sklepach. Ludzi nie grających na konsolach znam dziesiątki, a nie oglądających filmów? Nie znam, ani jednego. To co na grę wyda człowiek 200 złocisza, a na film nie wyda w wirtualnej wypożyczalni 2-5 za obejrzenie? Trzeba dotrzeć do każdej z grup, a tak się nie dzieje.

Odpowiedz
Offline mkocisze
Użytkownik
Liczba postów: 77

05-02-2016, 14:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2016, 14:46 przez mkocisze.)
(05-02-2016, 14:24)wolfman napisał(a):  @up
Tak owszem, kup-zapłać. Ale , żeby kup-zapłać działało musi być co kupować dla każdej z grup. Niestety podejście wydawców jest takie - nie opłaca się. No skoro się im nie opłaca , to się dzieje co chce i nie ma co narzekać , że inni piracą.
Wydawcy systemów do grania jak konsole jakoś odkryli , że głównym źródłem zarobku są właśnie szaraki ,które nie siedzą w temacie , a chcą pograć. Więc reklamują swój sprzęt, wychodzą gry pod niedzielnych graczy z łapami z drewutni. Nawet dla jaskiniowców co nie posiadają kont bankowych i nie znają paypal, są zdrapki by mogli wydawać kasę w wirtualnych sklepach. Ludzi nie grających na konsolach znam dziesiątki, a nie oglądających filmów? Nie znam, ani jednego. To co na grę wyda człowiek 200 złocisza, a na film nie wyda w wirtualnej wypożyczalni 2-5 za obejrzenie? Trzeba dotrzeć do każdej z grup, a tak się nie dzieje.

Z całą argumentacją bym się zgodził jakby był to temat w stylu: co bym zrobił żeby dać co jeść swoim dzieciom..sporo bym wtedy dopuścił i to dla każdej grupy..reszta to jak już wspomniałem: mieć mogę ale nie muszę....a tak z ciekawości skąd ten pułap 2-5 a czemu nie 10-20 lub poniżej 1zł....? Np. na platformie nc+, jest wypożyczalnia i za parenaście złotych można obejrzeć w miarę nowy film. Oczywiście trzeba zainwestować w abonament. To już wielu powinno wystarczyć pytam bo nie wiem do końca jakiej rewolucji filmowej oczekujesz..... Smile

Odpowiedz
Offline Sokal
Redaktor
Liczba postów: 952
Reputacja: 15

05-02-2016, 14:46
(05-02-2016, 14:02)mkocisze napisał(a):  Tu mnie masz.. Smile  To co podałeś tj 40k to myślę ze takie osoby to napewno nie powinny mieć dylematów co do pochodzenia filmów...ale myślę też że jak się posiada sprzęt za min 5-10tyć i chce się z niego w pełni korzystać to już chyba nie jest "budżetówka" i na zakupienie filmu powinno być stać..takie jest moje zdanie

W tym budżecie (10k) to się ledwie zamykamy z samym gołym telewizorem - tak to widzę. Ale rozumiem, że ktoś może mieć inne potrzeby (lub możliwości) - większe lub mniejsze. I nie zmienia to faktu, że nadal można czerpać dużą przyjemność z oglądania filmów.

Poza tym sprzęt to tylko początek i tak naprawdę z czasem stanowi mniejszą część budżetu na hobby.

Sprzęt powiedzmy za 20k. Dużo? Kwestia względna. Jeśli kupujemy 300 plyt i część jest po okazyjnych cenach, a część to nowości po cenach premier (do tego steelbooki, 3d, edycje kolekcjonerskie, etc.) to jakby nie patrzeć jesteśmy w najlepszym przypadku na poziomie 50 zł za film. Ile kosztują filmy? 15k. Powiedzmy, że 1/3 odsprzedamy po 40 zł. I tak wydaliśmy 11k. Ponad połowa ceny sprzętu.

Owszem, ktoś kupuje mniej filmów, bo ma mniejsze fundusze. Ale wtedy zapewne ma też tańszy sprzęt. Proporcje zatem pozostają.

Reasumując. Sprzęt nie jest wcale najdroższy w tym wszystkim. I... to nie jest tanie hobby. Natomiast jest do niego łatwy i tani dostęp poprzez sieć, a i istniejące prawo do tego nie zniechęca.

Ja kupuję oryginały, bo:
- nie chcę się zastanawiać czy kopia którą mam jest tą najlepszą pod kątem av czy może jej twórca coś zepsuł; owszem wydawcy też coś knocą, ale mam do nich większe zaufanie, niż do anonimowego pirata,
- nie mam czasu na szukanie i ściąganie z sieci; zakup w s/mm jest szybki, wygodny i pewny,
- wkrecilem się w steelbooki ;-)
- stać mnie i nie dzieje się to kosztem niczego.

Świadomość, że kasa trafia do twórców + etyka to niejako gratisy, które mam przy okazji.

Ale chyba się nam dyskusja rozmyla. Odeszlismy od tematu...

Odpowiedz
Offline Regis
Użytkownik
Liczba postów: 147

05-02-2016, 14:49
odnośnie rekalmowania filmów na BD to taki Avatar - czyli hit sprzedaży - sprzedał się w ilości 32 tysięcy egzemplarzy (dane 2012). Ilość nie powala, tym bardziej że to film który każdy kto posiada kino domowe chce mieć jako pokazówkę możliwości Smile

32.000 x 20 PLN zysku dystrybutora daje jakiś 640 tysięcy dochodu (strzelam jaki jest dochód ale myślę że 20 PLN to maks bo w cenie jest jeszcze licencja, koszt produkcji, dystrybucji no i marża sklepu). Z czego tu się reklamować?

Tylko ni w ząb nigdy nie zrozumiem dlaczego nie wrzucą nas do wspólnego worka z Niemcami czy UK aby chociaż napisy były...

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

05-02-2016, 14:58
@mkocisze
Pułap cenowy po prostu strzelam, bo ile mogłoby kosztować tylko obejrzenie filmu online, dla osoby która nie chce abonamentu.

@Regis
Nie z czego się reklamować ,ale co reklamować. Napisy też bym chciał w filmach z UK. Rozwiązałoby to wszystkie moje problemy i męczarnię z szukaniem danego filmu. Jak w Polsce mają w d... kolekcjonera bądź klienta , który chce mieć parę filmów, to niech tam zarabiają.

Odpowiedz
Offline accept2
Stały bywalec
Liczba postów: 347
Reputacja: 9

05-03-2016, 15:55
Obecnie jest największe piractwo jakiego dotąd świat nie zaznał. Pamiętam jak w latach `90 i początek 2000 na Polskę władze europejskie naciskały aby zlikwidować piractwo bo do unii nie wejdziemy hehe śmiechu warte.

Odpowiedz
Niedostępny Filmożerca Alan
BEARS BEETS BATTLESTAR GALACTICA
Liczba postów: 486
Reputacja: 13

28-05-2016, 07:49
Pytanie do Szczepana. A jak obejrzałem film na Cda to zrobiłem nielegalnie? (Tak, potem go kupiłem)

Odpowiedz
Strony (23): « Wstecz 1 ... 10 11 12 13 14 ... 23 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku