Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 8 Dalej »

Lektor audio do filmów

Strony (18): « Wstecz 1 ... 13 14 15 16 17 18 Dalej »

Opcje tematu
Lektor audio do filmów
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,058
Reputacja: 171

14-10-2022, 05:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-10-2022, 05:30 przez Gieferg.)
Cytat:Szkoda że nie przekłądają tekstów jeden do jednego

I co niby przez to rozumiesz?
Jeden tłumacz przetłumaczy tak, inny inaczej, dosłownie przetłumaczyć całości się nie da, tzn teoretycznie niby się da, ale to nie ma sensu i nic dobrego by z tego nie wynikało.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,322
Reputacja: 175

14-10-2022, 06:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-10-2022, 06:43 przez prodarek.)
(13-10-2022, 23:04)Zuzia napisał(a):  Myślałem o kaczych opowieściach nie chcę 4 pancernych
Nie wiem o czym ty piszesz... W sprawie kaczek z lektorem możesz napisać do mnie na pm. Na kasecie 76 jest piąty element ale nie wiadomo skąd nagrany a nie żadne 4 pancernych.

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline slavekg
Stały bywalec
Liczba postów: 639
Reputacja: 10

14-10-2022, 09:50
(13-10-2022, 14:57)prodarek napisał(a):  chciałeś wymienić firmę Blackmagic jako przykład?
Nie. Chodziło mi o konwerter Speaka Professional. Jest bardzo chwalony przez tych, którzy używają go przy podłączeniu starych konsoli do gier (analogowe, z przeplotem) do TV. Oczywiście potrzebny jest jeszcze grabber, żeby zgrać ten przepuszczony przez konwerter materiał.

Nie widziałem, jak spisuje się on w przypadku VHS. Różne fora czytałem, eksperci od sprzętu/zgrywania wideo odsądzają takie pomysły od czci i wiary Smile
Ale czasem ich rady są dość dziwne, np.: że VHS należy zgrywać do prawdziwej rozdzielczości, czyli 320x240, a upscale to max 720p, choć i to przesada.

Jakiś czas temu natknąłem się na CDA na kreskówkę zgraną z VHS i upscale'owaną do 1080p - i mam podejrzenia, że użyto tam tego typu konwertera, ale pewności nie mam, kreskówka dość szybko została usunięta z CDA i nie ma jak autora dopytać. Rezultat wydał mi się całkiem niezły, biorąc pod uwagę materiał źródłowy.

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak

14-10-2022, 10:26
Została zgrana grabberem do konsol jeśli miała 1080p, ale rozdzielczość nie ma nic wspólnego z jakością. Prawdopodobnie kompresja najpierw grabbera a potem cda spowodowała że obraz ci się spodobał bo bym wyczyszczony.
(14-10-2022, 09:50)slavekg napisał(a):  czyli 320x240

NTSC:
720x480 (DV/DVD, Full frame) -> SAR=8/9
704x480 (Analog Capture, SD Crop) -> SAR=10/11
640x480 (Square pixel, SD Resize) -> SAR=1

PAL/SECAM:
720x576 (DV/DVD, Full frame) -> SAR=16/15
704x576 (Analog Capture, SD Crop) -> SAR=12/11
768x576 (Square pixel, SD Resize) -> SAR=1

(14-10-2022, 09:50)slavekg napisał(a):  upscale to max 720p, choć i to przesada.
No bo tak trochę jest, przecież upscaling wykona ci odtwarzacz lub tv. Nie wiem czy wiesz ale jest różnica gdy wrzucisz np na youtube video 576i a 720p, gdy wrzucić w tym pierwszym przypadku youtube zmasakruje plik i obniży rozdzielczość do 480.

Ogólnie te rozmowy już są nie na temat także to moja ostatnio odp. Zaraz wpadnie strażnik teksasu @Gieferg i będzie plumkał Big Grin

Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,580
Reputacja: 40

14-10-2022, 20:51
Kojarzy ktoś jakiegoś lektora do tego filmu z VHS lub TV:

https://www.filmweb.pl/film/Some+Kind+of+Wonderful-1987-37320

Odpowiedz
Offline Zuzia
Nowy użytkownik
Liczba postów: 36
Reputacja: 1

15-11-2022, 14:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-11-2022, 15:46 przez Zuzia.)
Przy okazji wiem miałem tego nie robić, ale Nfsfan83 chciałem z całego serca podziękować, za zdobycie dla mnie z kosmosu lub innego wymiaru, bo inaczej tego nazwać nie umiem, ścieżki audio do Piąty element - Janusz szydłowski w super (jak dla mnie) jakości Smile Moje marzenie spełniło się dzięki ludziom z tego forum. Jestem wam dozgonnie wdzięczny za wszelką pomoc, pokrzepiający opiernicz Admina również, bo nie łatwo się poddaję Smile Wrzucam wam link do 2 minutowego sample. Spakowane winrar'em, 310MB mkv dual audio bo biorąc do serca uwagi Gieferg (że audio się nie odszumia) zostawiłem obie wersje domyślnie oryginalną i drugą odszumioną Smile Sami oceńcie która brzmi lepiej Smile I jeszcze na koniec... Dziękuję Ci Sławek, spełniłeś moje marzenie, nigdy nie dam rady Ci się odwdzięczyć, za pomoc. Szkoda że nie mogę ci dodać tysiąca do reputacji. : )

Link Mediafire do pliku z SAMPLE to ostatni raz gdy wspominam o tej wersji na tym forum. Dziękuję wszystkim za jakąkolwiek pomoc.
https://www.mediafire.com/file/7nc8oipjes2qblo/Pi%25C4%2585ty_Element_HD_Janusz_Szyd%25C5%2582owski_%255BSample_Dual_Audio%255D​_%255BRemaster_VHS%255D.rar/file

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak

15-11-2022, 16:59
@Nfsfan83
Ja sobie to zapamiętam.

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak

15-11-2022, 19:30
@Zuzia
Załóż słuchawki i posłuchaj tej oczyszczonej ścieżki Smile echooo echooo Big Grin, synchronizacja jest również niepoprawna.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,058
Reputacja: 171

15-11-2022, 19:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-11-2022, 19:49 przez Gieferg.)
Jak wyżej. Wersja odszumiona brzmi arcytragicznie, a synchro kompletnie na odwal się.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Zuzia
Nowy użytkownik
Liczba postów: 36
Reputacja: 1

16-11-2022, 03:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-11-2022, 04:31 przez Zuzia.)
Tak jak mówiłem na słuchawkach słychać pogłos z odszumienia wyraźnie to prawda na głośnikach wcale no chyba że macie je bardzo głośno. Synchro tak ale ta ścieżka jest taka. pamiętajcie że lektor i audio są oryginalne pociąłem momenty które się kompletnie nie zgrywały, ten moment z Ruby jest prawdopodobnie jednym z najgorszych widocznych, bo jeśli dialogu jest zbyt wiele nie ma miejsca na manipulację przesunięciem. Bez nałożenia się na kolejny dialog. Ale naprawdę musieli byście obejrzeć całość i zobaczyć że nie ma tragedii Smile No i nikt nie każe wam zmieniać audio. Jeśli lekki szum z wav, jest do zniesienia Smile Ja mimo wszystko jestem zadowolony Smile to jest całkowity 2 minutowy fragment bez cięć jak widać raz pasuje lip sync raz nie. Tak było w oryginale. A jednym momentem nie będę się przejmować Smile Ważne że dialogi są lepsze od "zielono zieloniutko jak trawa jak drzewa bla bla bla" bo według mnie jakiś naćpany 13 latek pisał skrypt dla lektora w nowym wydaniu... No ale cóż. Chciałem po prostu podziękować. Bez Was by się nie udało. Smile Bo nie znalazł bym audio i nie miał bym motywacji bez waszej krytyki by poświęcić kolejne kilkanaście godzin. Smile

(15-11-2022, 19:48)Gieferg napisał(a):  a synchro kompletnie na odwal się.
Chętnie uploaduje na serwer i ocenisz sobie całość. Smile Na pewno nie na odwal się bo musiał bym pokazać ile razy dopasowywałem audio. No i jestem sam a film ma 2h nie 2 min. Chodziło mi bardziej o pokazanie jakości audio. Mogę wybrać kilka innych momentów i nie będzie tak źle z synchro. Zwyczajnie zrobiłem to, nie żeby się pochwalić. Lecz żeby podziękować za pomoc. Bo naprawdę, nie mogę wyrazić tego jak bardzo jestem wdzięczny. ^^ Na VHS również były momenty że nie wszystko brzmiało idealnie z obrazem. Dało się wychwycić 1 sekundowe przesunięcia, mimo wszystko w kolejnych scenach synchro się zgadzało. No cóż każdy ma swoje zdanie. I oczekiwania. W porównaniu z moją VHS... Nie ma nawet czego porównywać... Obraz jest już prawie jaskrawy od starości, a dzwięk, jak powiedziałeś "pupa w mydlinach"... o ile dobrze pamiętam. ^^ Pozdrowionka.

(15-11-2022, 19:30)prodarek napisał(a):  Załóż słuchawki i posłuchaj tej oczyszczonej ścieżki
Tak wiem mam te słuchawki > https://outletkopen.nl/wp-content/uploads/2018/11/sennheiser-momentum-2-0-on-ear-bluetooth-koptelefoon-zwart-zwart-4044155095043.jpg
Podpięte do tego > https://en.creative.com/p/sound-blaster/sound-blasterx-g5
I takie głośniki > https://www.cclonline.com/images/MediaPool/idOH6qxafgvnP6nbBYemeQ-3d-3d.jpg?width=1600&height=1600

Nie jestem audiofilem jednak naprawdę wiem o czym staracie mi się powiedzieć, słyszę te metaliczne dźwięki w tle szczególnie na słuchawkach. One razem z SB wychwytują kroki na mokrej trawie w filmach. Jej "chrzęst" pod stopami. I najdrobniejsze detale. Ja to wszystko słyszę. Ale nie możecie oczekiwać że audio z VHS dorówna wersji z remastera. Smile Dlatego jest dual audio na słuchawkach o wiele lepiej sprawdza się oryginał, na głośnikach o ile nie będą za głośno oczyszczona brzmi lepiej. Ale to tylko moje zdanie Smile

(15-11-2022, 19:48)Gieferg napisał(a):  Jak wyżej. Wersja odszumiona brzmi arcytragicznie, a synchro kompletnie na odwal się.
Tak pełna zgoda Smile miło że nie zmieniasz swojego zdania, dual audio załatwia ten problem Smile

(15-11-2022, 16:59)prodarek napisał(a):  Ja sobie to zapamiętam.
Mam nadzieję, że to nie groźba. Nie chcę nikogo skłócić... Jeśli tak, przepraszam.

Odpowiedz
Strony (18): « Wstecz 1 ... 13 14 15 16 17 18 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku