(12-05-2025, 11:49)HAL 9000 napisał(a): Jedna uwaga, nie interesuje mnie moda na retro. Gdy kupiłem VHS nie było jeszcze DVD, a gdy kupiłem DVD nie było jeszcze BD. Nie wyrzuciłem tego do kosza, bo np. w przypadku SW na każdym nośniku film wygląda inaczej i nie mam tu na myśli jakość, tylko poprawki które wprowadzał Lucas, w niektórych wydaniach mam też materiały dodatkowe których nie ma w wydaniach UHD.
Myślę, że wyjaśniłem wszystko i z mojej strony temat wyczerpałem.
Życzę miłego dnia i udanych seansów.
Chciałem się wtrącić właśnie, ale widzę, że HAL 9000 w sumie zakończył dyskusję i napisał też rzecz, którą sam chciałem napisać.
Pomijając już wszystko inne, nie dziwię się Wolfman, że HAL trochę skontrował Twoją wypowiedź, bo sprowadzenie do wspólnego mianownika kolekcjonowania filmów i starych gier, które przyznajesz nawet nie grasz było trochę chybione.
1) po pierwsze, jak się orientuję, HAL zdecydowanie należy do kolekcjonerów filmów, którzy kupują dla obcowania z filmem, a nie dla samego posiadania - w przeciwieństwie do twojego kolekcjonowania gier - "Nie ogram tego, ale chce posiadać Indiana Jones".
2) po drugie dokładnie to co napisał HAL - podstawową różnicą to, że teraz kupujesz, jak napisałeś stare gry, na stare konsole czy coś takiego (nie znam się, więc z góry przepraszam, że używam błędnego nazewnictwa), a on głównie UHD, czyli najnowszy nośnik. Można by pokusić się, gdyby nie punkt 1, o nazywanie tym samym, jeśli kupowałby DVD, a wręcz VHS.
To takie moje zdanie, nie mam nic do tego, że ktoś decyduje się pozbywać kolekcji (choć nie do końca rozumiem taką decyzję) albo ją zmniejszać, a tym bardziej do zbierania starych gier