Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Mefisto - kolekcja

Strony (86): « Wstecz 1 ... 82 83 84 85 86 Dalej »

Opcje tematu
Mefisto - kolekcja
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,487
Reputacja: 159

27-02-2026, 02:27
Sprawdziłem i faktycznie wygląda podobnie dobrze. A więc mam zapas jakby co Wink

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Bender
Stały bywalec
Liczba postów: 671
Reputacja: 24

27-02-2026, 10:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-02-2026, 10:58 przez Bender.)
W tym Almodovarze napisy tylko niemieckie?

Tego Allena niestety musiałem odesłać. Nie działał mi. Sad A nie było opisu, że region A.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

27-02-2026, 13:47
(27-02-2026, 10:58)Bender napisał(a):  W tym Almodovarze napisy tylko niemieckie?

No tak.

(27-02-2026, 10:58)Bender napisał(a):  nie było opisu, że region A.

Jest na blu-ray.com jak byk. Poza tym jeśli nie jest to topowy producent, to należy z góry zakładać kodowanie przy amerykańskich wydaniach.

Odpowiedz
Offline Bender
Stały bywalec
Liczba postów: 671
Reputacja: 24

27-02-2026, 16:59
Teraz jest. Jak patrzyłem to nie było.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,703
Reputacja: 110

27-02-2026, 18:14
(26-02-2026, 21:22)Mefisto napisał(a):  Przy czym każdy z tych filmów ma budżetowe pojedyncze wydanie.

Tak, już się zaopatrzyłem. Dobre i to, jak się nie ma co się lubi  Tongue

Niemieckie napisy u Almodovara rozumiem, że można wyłączyć i nie są wklejone?

Na razie mam tylko jeden jego film, więc taki box byłby dla mnie całkiem spoko, bo tempo wydawania UHD jest słabe (Volver wydany, Matador zapowiedziany).
Jak obejrzysz całość to daj znać jak z jakością, czy nie ma tam jakiś wpadek  Smile

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline Ash-9001
Stały bywalec
Liczba postów: 522
Reputacja: 45

27-02-2026, 23:47
(26-02-2026, 19:15)Mefisto napisał(a):  Bo nie łudzę się, iż Cast away - które na blu wygląda porządnie - doczeka się 4K. Chyba za dużo tam wizualnej ekstrawaganzy w słabszej rozdzielczości.

Musi się doczekać Smile Ja się dziwię, że najpierw na nośniku 4K ukazało się What Lies Beneath a na bardziej popularne Cast Away trzeba jeszcze czekać.

Trakt.tv / Kolekcja
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

17-03-2026, 15:01
(27-02-2026, 18:14)HAL 9000 napisał(a):  Niemieckie napisy u Almodovara rozumiem, że można wyłączyć i nie są wklejone?

Można. One nawet nie załączają się automatycznie po starcie filmu.

(27-02-2026, 23:47)Ash-9001 napisał(a):  Musi się doczekać

Dlaczego musi? Jak pisałem, to jest mocno dowalone CGI, które na bank było robione w 2K, więc albo Zemeckis się zamieni w Camerona/Finchera i będzie poprawiał albo będzie to po prostu źle wyglądać na wyższej rozdzielczości. W sumie z Kontaktem może być podobnie.

W marcUpie jak w garncupie:

[Obrazek: CVZcFNl.jpeg]
[Obrazek: ATQ4gvh.jpeg]
[Obrazek: 0TatdcC.jpeg]
[Obrazek: Oq40Pwb.jpeg]
[Obrazek: DzHrWHp.jpeg]

Ratata już raczej nie dostanę z dubbingiem w ludzkiej cenie, więc kupiłem w końcu uhatkę - idealny przykład, że HDR jednak robi swoje, bo przy bezpośrednim porównaniu blu, samo w sobie bdb, wydaje się jakieś takie płaskie.
Czarnuchowo zrobione ewidentnie po kosztach, bo dodatki są minimalne, a menu wygląda jak moje rysunki z przedszkola. Za to transfery przyzwoite.

[Obrazek: wL6m9Dl.jpeg]
[Obrazek: w9zfIqu.jpeg]
[Obrazek: niKB2SW.jpeg]

Tutej już ostatecznie dopełnia filmografii Zemeckisa.
Z Disneya wciąż brakuje mi kilku klasyków po tym, jak przespałem polskie wydania zalegające w koszach MM, więc nadrabiam inne starocie studia, do których mnie wcześniej jakoś nie ciągnęło - zobaczymy czy słusznie.
Deadpool kupiony w sumie po to, by zaoszczędzić miejsce na półce (+atmos, wiadomo) i mieć już całą serię w jednym miejscu, choć trójka jeszcze przede mną. Choć jak tak przeleciałem po scenach, to trochę ten obrazek bardziej zwarty na UHD. Niestety nie ma tu tego Super Duper Cut dwójki (pomimo takiego właśnie napisu na płytce BD), ale już trudno, nie chce mi się kombinować.

[Obrazek: UUxQe6n.jpeg]
[Obrazek: Y03u14E.jpeg]

Dźwięki i Big Ben absolutnie miażdżą cyce pod względem audiowizualnym - zwłaszcza Julie Muzykant rozwala w drobny mak poprzedni skan. W jednej ze scen zauważyłem "halo" na zakonnicach. Poza tym, na projektorze, w scenie opuszczania zakonu obraz wydał mi się za ciemny, bo przez moment twarz bohaterki jest prawie niewidoczna w cieniu. I w sumie nie wiem, z czego to wynika - na TV jest trochę lepiej - bo to jedyny taki moment w filmie, w którym przecież sporo jest ciemnych scen i abolutnie każda wypada referencyjnie.
Stare wydanie BD wypada w porównaniu z UHD zdecydowanie lepiej na korzyć Judah, ale i tak nowy format dowala jeszcze bardziej do pieca. Bodaj ze dwa razy wydawało mi się, że brakuje klatek, ale jest to na tyle ulotne wrażenie, że nawet nie chciało mi się bawić w porównania. Atmos pięknie daje o sobie znać już na początku, gdy Rzymianie przechodzą przez wioskę i potem już nie odpuszcza aż do końca. Pomijając sceny akcji, świetnie wypada też choćby burza w finale. Trochę szkoda, że tym razem nie ma polskich napisów, które były przecież obecne we - wciąż zajebistej - starej edycji. To pewnie zemsta za antysemityzm.
Oczywiście nie obyło się bez przypałów - pierwsza płyta, dzięki wybitnej grafice wierzchu płyty, wygląda pod światło tak (w rzeczywistości rzuca się to w oczy jeszcze bardziej):
[Obrazek: zktUuVO.jpeg]

Z kolei druga wygląda jak lustro i to ona mi się zacięła już na samym początku. Szczęśliwie tylko na jednym sprzęcie, i tylko na start, więc w sumie nie wiem czy to znowu laser nie robi fochów, czy jednak lepiej zaopatrzyć się w wydanie europejskie na wszelki wypadek. Poza tym absolutnie perfekcyjna prezentacja, która uwypukla tylko jeden mankament: ten film jest tak beznadziejnie podzielony, że głowa mała Big Grin

A na deser kolejne lektury - dzięki piti:
[Obrazek: ARUPEYw.jpeg]

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,703
Reputacja: 110

17-03-2026, 16:39
Jak oceniasz "Zielonego Tulipana"? Nie przeszkadzało Ci to zielsko w wielu scenach?
Może da się to zniwelować naciągając czerwoną skarpetę na obiektyw, ja niestety u siebie tego nie mogę zrobić, pozostaje przymknąć oko, albo wersja BD  Tongue

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,571
Reputacja: 138

17-03-2026, 18:21
@Mefisto
Ben Hur z USA, o ile dobrze zrozumiałem?

A jak Tom i Jerry? Żadnego AI nie zaaplikowano do strony wizualnej? Jerry pacyfikuje Toma bez żadnej cenzury?

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

17-03-2026, 19:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-04-2026, 11:02 przez Mefisto.)
(17-03-2026, 18:21)sebas napisał(a):  @Mefisto
Ben Hur z USA, o ile dobrze zrozumiałem?

Tak.

Cytat:A jak Tom i Jerry? Żadnego AI nie zaaplikowano do strony wizualnej? Jerry pacyfikuje Toma bez żadnej cenzury?

Jeszcze nie oglądałem - cieplutki z tłoczni Wink

Odpowiedz
Strony (86): « Wstecz 1 ... 82 83 84 85 86 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku