Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

misfit - kolekcja

Strony (91): « Wstecz 1 ... 87 88 89 90 91

Opcje tematu
misfit - kolekcja
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,372
Reputacja: 673

06-12-2024, 23:33
(06-12-2024, 20:13)Pan Anatol napisał(a):  Dzięki, na razie będę musiał zadowolić się BD, więc jeśli mógłbyś na to też zerknąć, to będę wdzięczny Wink Przypomniało mi się, że kiedy pojawiły się zapowiedzi, to wspomniałeś coś o tym, że do Mubi nie masz za bardzo zaufania w kwestii jakości obrazu, dlatego pytam. Smile

Tak, ich debiut UHD był średnio udany, z kilkoma ewidentnymi babolami, a kilka BD od MUBI, z którymi wówczas miałem styczność to był dramat na moim starym LG OLED - szczególnie Annette (przejścia tonalne i ogólnie kompresja w ciemnych partiach obrazu).
Później gdzieś natknąłem się na informację, że się poprawili w kwestii kodowania obrazu i jakiś czas temu kupiłem od nich na BD Aftersun oraz Close i faktycznie nie było specjalnie do czego się przyczepić.
Teraz zerknąłem fragmentami jak ma się sprawa na BD w Perfect Days, również na tym samym starym LG aby mieć jak najlepszy punkt odniesienia i też jest dobrze. Na tej jednej płycie jest także ponad 130 minut dodatków, ale ktoś dobrze pomyślał aby w takiej sytuacji dać bitrate'owy priorytet filmowi głównemu, gdyby nie to mogłoby być różnie... Smile
Opcjonalne napisy angielskie są troche mniejsze niż zwykle od innych wydawców, poniżej porównanie do niemieckiej edycji:

[Obrazek: MEXWJSH_t.png] [Obrazek: MEXWJSG_t.png]

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak

17-03-2025, 15:54
Tegoroczne zakupy.

[Obrazek: ZXBue40.jpeg][Obrazek: INPmCck.jpeg][Obrazek: bq1F6Si.jpeg][Obrazek: am8DH1V.jpeg]

ZAZ Collection -  największy sentyment mam do Top Secret, który jako kilkulatek wielokrotnie oglądałem na vhs u wujka - w dzisiejszych czasach raczej by to nie przeszło... Wink
Zakup z USA więc o czym miałbym pisać... oczywiście o porysowanych płytach Big Grin Ale tym razem to nie wina Meksykanów (na folii discs made in Germany), lecz tego, że  jedna z płyt latała luzem w pudełku - akurat trafiło na UHD Naked Gun.

Dawn of the Dead z 1978 roku - w środku digi-pack z trzema wersjami filmu (każda na osobnym dysku UHD) i z mnóstwem dodatków.

Wicker Man także w trzech wersjach. Dodatkowe sceny są w dość parszywej jakości obrazu, ale poza tym jest to świetny remaster i do kompresji obrazu jako takiej też nie mam zastrzeżeń. To samo w przypadku An Inspector Calls - od razu widać, że jest to robota FiM lub kogoś równie kompetentnego.

Radiance i 88 Films:
[Obrazek: QL9X3AF.jpeg][Obrazek: QQ8RzVy.jpeg][Obrazek: 4WFeeeI.jpeg][Obrazek: 4vM2Wwd.jpeg]

Podziękowania dla michal806 za info o promocji World Noir.
Wszędzie książeczki i takie tam. Bunuel - wszystkie filmy to świeżutkie remastery ze skanu 4K, podobnie zresztą ma się sprawa z "An Autumn's Tale". Pod względem obrazka średnio tylko wypada Tokijiro...

Powerhouse, itp.
[Obrazek: XsdnrDa.jpeg][Obrazek: EUKI0AT.jpeg][Obrazek: 2zcU3Ut.jpeg][Obrazek: SgUZVi8.jpeg]

Zwlekałem z zakupem Lady from Shanghai będąc pewnym, że Sony wypuści go w którejś z edycji CCC, ale skoro film pojawił się na UHD tylko w USA, czyli spore koszta + niemal 100% pewność, że płyty przyszłyby do mnie porysowane, więc zdecydowałem się na bezpieczniejsze rozwiązanie BD od Powerhouse, które jest z tego samego mastera co UHD + zdaje się z kodowaniem od FiM.

Sophia Loren - tylko "A Special Day" prezentuje się porządnie, reszta transferów pozostawia sporo do życzenia, które dodatkowo zostały trochę wyostrzone przez lamki z Cult Films. Więc jak kupować to tylko w jakiejś mega promce, co też uczyniłem... Wink

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,337
Reputacja: 84

17-03-2025, 16:34
(17-03-2025, 15:54)misfit napisał(a):  ZAZ Collection -  największy sentyment mam do Top Secret

Ja mam najmniejszy - drugi raz w życiu oglądałem. Natomiast największy mam do "Czy leci z nami pilot" i "Spokojnie to tylko awaria", które zaliczyłem w kinie, choć niektóre skecze zrozumiałem dopiero po latach jak np. "problem z piciem" Big Grin

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

14-04-2025, 14:18
Dziś nietypowo update sprzętowy, jako, że Amazon UK i Rarewaves sobie w kulki ze mną lecą i nie realizują moich zamówień:

[Obrazek: sHntgjlm.jpeg]   [Obrazek: RqFYG22m.jpeg]

Po lewej stronie zastępczy napęd do OPPO 203, kiedyś się na pewno przyda - dzięki prodarek za info.
A po prawej Ugoos AM6b+ - potrzebowałem do sypialni dodatkowe urządzonko z obsługą DV, a tak się okazuje, że to maleństwo najlepiej się do tego nadaje i oferuje możliwości jakich na próżno szukać we wszystkich dotychczasowych stacjonarkach.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

23-04-2025, 14:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-04-2025, 14:55 przez misfit.)
Coś tam jednak doszło:

[Obrazek: Rvs1KeV.jpeg][Obrazek: mgbCATq.jpeg][Obrazek: xgBZOI7.jpeg][Obrazek: x2WNxbh.jpeg]

Blair Witch Project i Dressed to Kill w końcu doszły po wielu bojach - pierwszy film zaginął z Rarewaves, a drugi został anulowany przez Amazona UK niedługo po premierze i już myślałem, że obejdę się smakiem, ale po jakimś czasie ponownie pokazał się w Rarewaves. Tyle dobrego, że w przypadku Wiedźmy, za drugim razem trafiła się od razu poprawiona płyta. Trzy wersje filmu na jednej płycie, nie w seamless branchingu - normalnie bym trochę ponarzekał na taką decyzję, ale biorąc pod uwagę, że materiał źródłowy jest mocno ograniczony, więc raczej żadna strata... Wink Z kolei na bonusowej płycie multum dodatków - Second Sight jak zwykle dostarczył.

Pianista - szkoda, że Edelman jest takim grain haterem, ale coś się na to zaradzi przy drugim seansie...

Tombstone - dzięki Galapagos za wysyłkę tydzień przed oficjalną premierą. Dotychczasowe BD byłoby w miarę spoko gdyby nie to, że zupełnie niepotrzebnie zostało sztucznie wyostrzone. Mam nadzieję, że UHD mnie w pełni usatysfakcjonuje - dziś seans Smile

Odpowiedz
Offline Ash-9001
Stały bywalec
Liczba postów: 324
Reputacja: 28

23-04-2025, 18:13
(23-04-2025, 14:54)misfit napisał(a):  Trzy wersje filmu na jednej płycie, nie w seamless branchingu - normalnie bym trochę ponarzekał na taką decyzję, ale biorąc pod uwagę, że materiał źródłowy jest mocno ograniczony, więc raczej żadna strata...

Ja to bym chciał żeby wszystko wydawali w 4K bez względu na materiał źródłowy Tongue Apropos Second Sight i filmów found footage, ich wydanie Late Night with the Devil też jest bardzo dobre, chociaż tam mamy do czynienia ze sprytną stylizacją na gorszy materiał źródłowy, a tak naprawdę oglądamy natywne 4K Wink

Dressed to Kill - warto było czekać, będziesz zadowolony.

Trakt.tv / Kolekcja
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

24-04-2025, 20:13
Mam trochę inaczej i o ile bardzo sobie cenię HDRa to w niektórych przypadkach wg. mnie robi więcej złego, niż dobrego, np. uwypuklając słabe strony po stronie źródła. Więc nie wyobrażam sobie takiego Blair Witch Project w HDR, to byłby dla mnie zbyt duży hardcore Big Grin A rozdziałka? Hi8 to coś porównywalnego do S-VHS. No dobra, są jeszcze czarno-białe wstawki kręcone w 16mm i one coś tam mogłyby zyskać w 4K względem FHD... Nie wiem tylko czy technicznie byliby w stanie przeskoczyć sprawę 1080i, gdzie większa część filmu ma w praktyce 60fps, a b&w = 24fps i fakt, że specyfikacja UHD nie przyjmuje materiału z przeplotem...

Dressed to Kill widziałem już kilka dni temu - nie jest to jakieś wizualne arcydzieło, ale nic w trakcie seansu nie rozpraszało mojej uwagi i to już jest sukces. Za jakiś czas puszczę sobie UHD USA/GER i wtedy pewnie jeszcze bardziej docenię tego Arrowa... Smile

Tombstone - kciuk w górę, szczególnie za brak EE, w wielu scenach jest też wyraźnie lepsza widoczność detali w ciemnych partiach obrazu vs BD. Korekcja barwna też bardziej przypadła mi do gustu na UHD, a do kompresji obrazu jako takiej też nie mam większych uwag.

Odpowiedz
Offline Reacher
Stały bywalec
Liczba postów: 593
Reputacja: 51

24-04-2025, 22:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-04-2025, 22:01 przez Reacher.)
(24-04-2025, 20:13)misfit napisał(a):  Tombstone - kciuk w górę, szczególnie za brak EE, w wielu scenach jest też wyraźnie lepsza widoczność detali w ciemnych partiach obrazu vs BD. Korekcja barwna też bardziej przypadła mi do gustu na UHD, a do kompresji obrazu jako takiej też nie mam większych uwag.

Czekałem na Twoja opinię po seansie więc chyba się skuszę Smile .

Odpowiedz
Strony (91): « Wstecz 1 ... 87 88 89 90 91

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku