Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

misfit - kolekcja

Strony (96): « Wstecz 1 ... 8 9 10 11 12 ... 96 Dalej »

Opcje tematu
misfit - kolekcja
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,535
Reputacja: 707

03-02-2018, 14:26
Zeszłoroczne zaległości + zakupy styczniowe:

[Obrazek: 8VNnRu4.jpg]

Split z UK z polską wersją językową na płycie UHD.

Australijski Mulholland Drive to ten remaster ze skanu 4K z mistrzowską kompresją Davida Mackenzie. Miałem już wydanie niemieckie z pakietu Lyncha, ale jako, że to jeden z moich ulubionych filmów to muszę go mieć w porządnej jakości.

Lobster również z Australii - bo Sony Wink Po mału Yorgos Lanthimos wchodzi do mojej osobistej TOP 10 "aktywnych" reżyserów.

Arrow i Criterion:
[Obrazek: 0RKe4pm.jpg]

A Brighter Summer Day palce lizać - jeśli kogoś interesuje to tutaj można zobaczyć próbkę procesu rekonstrukcji tego filmu przed i po biorąc poprawkę, że youtube'owa kompresja zjadła całe ziarno.

Jedyne do czego mogę się doczepić jest to, że skoro Criterion zdecydował się zrobić wydanie 2x BD-50 to wypadałoby trochę inaczej porozdzielać to wszystko, a nie, że blisko 4 godziny filmu ładujemy do jednej płyty, a dodatki do drugiej. Tym bardziej, że z dodatków w prawdziwym HD jest blisko 19 minutowy Chang Chen, a reszta (2.5h) to upscal, do tego wyglądający jak słabe VHS. I wyobraźcie sobie, że te dodatki, ze źródła ewidentnie parszywej jakości, dostały średni bitrate dla obrazu w okolicach ~33.5 Mb, a zajebiście odrestaurowany film główny - ~23 Mb.

Szczęśliwie w tym przypadku te Criterionowe ~23 Mb wygląda bardzo ok i nie widać specjalnie aby np. ziarno ucierpiało na kompresji, ale tak czy siak powinni w takich przypadkach
podzielić film na dwie płyty, a tym upscalowanym dodatkom przydzielić niższy priorytet.

Niemcy:

[Obrazek: BwjEKyq.jpg]

Miałem już wcześniej Before Midnight więc Trylogia Before Linklatera w końcu została uzupełniona. Jakby ktoś się pytał to Before Sunrise i Before Sunset mają na płycie wiele wersji językowych, w tym np. czeskie, rumuńskie czy tureckie, ale polskich niestety nie. Trzeba sobie samemu dodać Wink

W pakiecie Agatha Christie z kolei znajdują się Murder on the Orient Express, Death on the Nile, The Mirror Crack'd oraz Evil Under The Sun - wszystko to nowiutkie remastery od Studio Canal. Również brak pl wersji, są natomiast angielskie napisy.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,272
Reputacja: 149

03-02-2018, 14:32
Jak cenowo Agatka, MD i Lobster?

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

03-02-2018, 15:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-02-2018, 15:19 przez misfit.)
MD i Lobster wyszedł łącznie z wysyłką za 22 AUD czyli jakieś 60 zł, dzięki tej promocji o której wcześniej informowałem na forum.
Lobster, do tego z pl wersją, jest też dostępny w Skandynawii - tak daję znać jeśli cena filmu + koszty wysyłki od nich są dla kogoś z Was do zaakceptowania.

Agatka z kolei 23 EUR (są tam pudełka slim), ale na całe zamówienie z Niemiec wykorzystałem kodzik -10 EUR, do tego kolejne kilka euro przyszło za zakup gift card więc finalnie wyszło trochę mniej Smile

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

25-03-2018, 14:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-03-2018, 14:09 przez misfit.)
Zakupy luty-marzec.
Nowości, mniej lub bardziej świeże + klasyki. Wychodzi prawie pół na pół Wink

[Obrazek: sJMUztz.jpg]

Wind River z UK - brak pl wersji. Okładka informuje o dźwięku DD 5.1, ale w rzeczywistości jest oczywiście DTS-HD MA 5.1. Dodatki bez szału - to samo co w wydaniu USA.

Gifted z Niemiec - lektor i napisy. Dodatki z polskimi napisami.

Investigation of a Citizen Above Suspicion z Francji - to jest ta sama odrestaurowana wersja ze skanu 4K obecna w wydaniu włoskim i USA od Criteriona. Poza tym mam podejrzenia, że David Mackenzie maczał swoje palce w jego kompresji Smile Płyta nie jest "oppo friendly" tzn. zewnętrzne napisy będą się nakładać z francuskimi bo z poziomu menu możliwy jest tylko wybór wersji z francuskim dubbingiem bądź oryginalnej włoskiej ścieżki dźwiękowej z francuskimi napisami.

[Obrazek: y0mj1AB.jpg]

Remaster Close Encounters of the Third Kind z Włoch - nie ma pl wersji zarówno na UHD jak i BD. Więcej o tym wydaniu pisałem tu, tu i tutaj. Ogólnie remastera w wydaniu UHD polecam, BD już nie.

Three Billboards z USA - lektor i napisy zarówno na płycie UHD jak i BD. Na BD znajdują się również blisko godzina materiałów dodatkowych z polskimi napisami.
Upscal ? Sorry, nie widać tego, już nawet nazwa filmu na początku wydaje się nieco ostrzejsza względem BD. HDR należy do tych subtelniejszych, ale gdzieniegdzie też daje radę (np. ogień w wiadomych scenach) i typowo w bezpośrednim porównaniu obrazek na BD wydaje się jakiś taki wyprany...

The Game na BD w steelbooku z Włoch - z tego co się orientuję jest to jedyne wydanie europejskie z nowszym transferem, tym samym, który został wykorzystany w USA od Criteriona oraz Universal (chodzi o wydanie z 2015r.). Na płycie znajduje się również blisko 40-minutowy dodatek zza kulis oraz alternatywne zakończenie - oba w jakości SD. Dla większości jednak pewnym mankamentem może być obecność jedynie włoskich napisów w tym wydaniu.
O steelbooku mogę jeszcze napisać, że obrazek na froncie, nazwa filmu oraz napis "20th Anniversary" są nieco wypukłe.

[Obrazek: OeXKQ8J.jpg]

Blade Runner z Francji - jest to czteropłytowe wydanie w digi-packu z wszystkimi możliwymi wersjami tego filmu. Na płycie UHD oczywiście jest tylko Final Cut - do wyboru z lektorem i napisami. Polskie napisy posiada również bonusowa płyta, na której znajduje się wersja Workprint (1080p) oraz mnóstwo materiałów dodatkowych (SD).

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,179
Reputacja: 276

25-03-2018, 14:22
Chciałbym wiedzieć dlaczego wydając już UHD z polskimi napisami w Bliskich spotkaniach Sony zdecydowało się nie uwzględnić naszego kraju Smile

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

26-03-2018, 09:25
No dziwne, dziwne... na płycie jest 2x portugalski więc pomyślałem, że może komuś się tutaj źle kliknęło przy authoringu, ale nie... ten drugi to jest zdaje się portugalski brazylijski.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

02-05-2018, 17:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-05-2018, 17:29 przez misfit.)
Kwietniowe zakupy upłynęły pod znakiem polskich klasyków.

[Obrazek: aejqyH4.jpg]

Z trylogii Sienkiewicza, tak jak widać na zdjęciu, ostał się tylko Potop w wersji kinowej oraz Pan Wołodyjowski (reszta sprzedana). I tak już zostanie, chyba, że kiedyś stanie się cud i wydadzą na BD Ogniem i mieczem w lepszej wersji.

[Obrazek: K7KwPrC.jpg]

Zdublowaną Ziemię obiecaną, Sanatorium pod klepsydrą oraz Człowiek z żelaza od DMMS udało mi się sprzedać za całkiem niezłe pieniążki więc zakupik zbytnio nie bolał pod względem finansowym Smile
Niedługo co nieco napiszę o tym pakiecie w wiadomym temacie.

Trzecia, finałowa seria Leftovers oraz zremasterowany Dark Crystal w steelu z Włoch. Ten drugi posiada polską wersję językową na płycie UHD.

Zawartość pakietu Scorsese:
[Obrazek: T3sVcuz.jpg] [Obrazek: ZrxfmDg.jpg]

Oraz bardziej szczegółowy wygląd na przykładzie Ziemii obiecanej:
[Obrazek: DJqzgS3.jpg] [Obrazek: e5qCOVo.jpg]

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

01-07-2018, 10:30
Zakupy maj i czerwiec:

[Obrazek: ELcNYOU.jpg]

To Live and Die in L.A. udało się dorwać jeszcze z książeczką.
Zapowiadało się skromnie, ale Włosi dowalili do pieca z promocjami więc nie mogłem się powstrzymać Smile

[Obrazek: 0LWfnez.jpg]

oraz

[Obrazek: icyYxPW.jpg]

Pakiecik Nolana (pl wersja na UHD oraz płytach z dodatkami) ogólnie anulowałem jakieś 5 razy bo amazon.it co chwilę obniżał cenę. Skończyło się na ~150 zł co oznacza, że przesiadka z BD na UHD w sumie wyszła na zero i w bonusie do kolekcji doszedł Interstellar oraz Dunkierka.

Pakiet z filmami Erica Rohmera to pod względem wyglądu wydania kopia Dekalogu, również z ponad kilkuset stronicową książeczką.
Trochę Arrow poszedł po taniości bo 10 filmów umieścili w czterech dwupłytowych pudełkach elite (+ jednopłytowe pudełko z filmami Four Adventures of Reinette and Mirabelle oraz The Tree, the Mayor and the Mediatheque) więc na jednej stronie okładki mamy opisany pierwszy film, a na odwrocie - drugi. Tyle dobrego, że na grzbiecie okładki są podane oba filmy znajdujące się w danym pudełku więc nie ma problemu ze znalezieniem co jest gdzie.

Tak w środku prezentują się oba pakiety:
[Obrazek: iU17fHw.jpg] [Obrazek: Xbhoed6.jpg]

Napiszę jeszcze, że te "Rohmery" od Arrow to są nowsze transfery, zarówno w stosunku do wydań francuskich od Potemkine jak i do wydania USA filmu Pauline at the Beach od Kino Lorber. Jakość obrazu różna (kilka filmów było kręcony w 16mm), ale ogólnie na plus.

Poniżej kilka kadrów porównawczych:

- Pauline at the Beach (po lewej stronie Arrow, po prawej Kino Lorber)
[Obrazek: CUsQkOom.jpg] [Obrazek: XCTN60vm.jpg]

- The Aviator's Wife (po lewej stronie Arrow, po prawej Potemkine)
[Obrazek: IyWOtWHm.jpg] [Obrazek: AuGr1b1m.jpg]

- My Girlfriend's Boyfriend (po lewej stronie Arrow, po prawej Potemkine)
[Obrazek: fcLOouIm.jpg] [Obrazek: w6uzNk2m.jpg]

Odpowiedz
Offline Kirek
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,474
Reputacja: 218

01-07-2018, 11:22
A ja swojego Nolana jeszcze nie mam Sad, choć podali termin dostawy na drugą połowę lipca (oby tym razem się udało). Bardzo ładna cena Ci wyszła za ten zestaw, u mnie to wyszło 273 PLN.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

01-07-2018, 12:14
Powinieneś anulować

Odpowiedz
Strony (96): « Wstecz 1 ... 8 9 10 11 12 ... 96 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku