„Zabawa, Zabawa” jeszcze nie widziałem, ale z takich filmów ku przestrodze to u mnie liderem jest Requiem dla snu i zaaplikowałbym go jako pierwszy dla osoby wkraczającej w dorosłość. I powtarzał go raz na kilka lat.
|
misfit - kolekcja
|
|
Dodam jeszcze, że o„ Climaxie” dowiedziałem się z październikowego miesięcznika KINO. W tym papierowym piśmie recenzują filmy, na które z jakichś powodów warto zwrócić uwagę. Wracając do produkcji polskich wspomnę, że w latach 80 – tych pojawiło się kilka tytułów podejmujących tematykę wkraczania w dorosłość. Z kin pamiętam „Czas dojrzewania” (1984) i „Alabamę” (1984) z seksowną Marią Probosz. Filmy prekursorskie ad vocem, choć naprawdę marne. W drugim obrazie jako tło muzyczne wykorzystano utwór Budki Suflera „Moja Alabama”. EDIT: Nie gniewaj się, ale wkleję link z innego forum aby zachęcić więcej osób do obejrzenia „Zabawa, Zabawa”. Po wakacjach spróbuję wysmażyć własną opinię, tymczasem oddam głos starym wyjadaczom / dawnym znajomym. Holt, który jest lekarzem często recenzuje dość krytycznie. Tym razem punktował wysoko. http://www.forum.polskiekino.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=673 Jeszce coś i koniec tematu. Problem podjęty w filmie jest naprawdę poważny. Zastanawiałem się czy o tym pisać, ale niech tam. Byłem kiedyś poddany dość poważnemu zabiegowi przez lekarza pod wpływem. Nie grałem wówczas w filmie.
„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.
20-07-2019, 11:24
.Wczoraj przyszła paczuszka z Włoch, a dziś będzie seansik w sam raz na uroczystą okrągłą rocznicę lądowania na księżycu. Lektor i napisy na płycie UHD. Wieczorem postaram się coś skrobnąć o wrażeniach w odpowiednim temacie.
20-07-2019, 11:28
Wypożyczam dzisiaj na iTunes to możemy porównać nasze wrażenia
LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820 Sony HT-ZF9 Apple TV 4K
Dodam tylko że to zajebiście dobry film Ostatnio odpaliłem go w sumie tylko dla testów Atmosa a skończyło się na tym że obejrzałem cały film, nie wiedząc kiedy to tak szybko zleciało
Unboxing >> YouTube
Coś tam wpadło za ostatnie dwa miesiące mimo okresu wakacyjnego. Byłoby więcej, ale zavvi mnie nie lubi. ![]() Jack Ryan z Włoch - wszystko ma pl wersję poza Polowaniem na Czerwony Październik. Miałem wcześniej te filmy na BD, ale różnica w jakości obrazu jest tak spora, że nie mogłem się powstrzymać z apgrejdem ![]() ![]() Eraserhead z Niemiec w nowszym transferze, tym samym z którego korzysta Criterion. Na płycie wyłącznie niemieckie napisy, które można wyłączyć. Wśród dodatków jest prawie 1,5 godzinny Eraserhead Stories oraz pięć krótkometrażówek. Dwustronna okładka. Lista Schindlera z UK - jest pl wersja na UHD oraz na płycie BD z dodatkami. Płyta BD z filmem jest ta sama co w poprzednich wydaniach z 2013r. I ostatni nabytek czyli Czas Apokalipsy z USA, który dość niespodziewanie wczoraj do mnie przyszedł. Czyli już wiecie co będę oglądał w weekend - zacznę od wersji kinowej bo dawno już jej nie widziałem. Tak się prezentuje w środku: ![]() Cały czas mam jeszcze starsze wydanie BD z Włoch od StudioCanal, w którym znajduje się wersja kinowa oraz Redux - nigdy jakoś specjalnie nie byłem z niego zadowolony i zawsze wydawał mi się zbyt wygładzony. Z ciekawości porównałem sobie obraz do UHD (Dolby Vision) na wybranych fragmentach i już wiem, że będę zadowolony. Dużo lepsza kompresja, a w wyniku tego piękne filmowe ziarno (chociaż początkowe kilka minut tego nie zapowiada ) i brak woskowych twarzy, ewidentnie lepsza ostrość obrazu, brak widocznych zanieczyszczeń taśmy filmowej (jest ich sporo w starej wersji), większa widoczność detali w jasnych partiach obrazu, to samo jeśli chodzi o detale w cieniach - w starym BD czernie bywają bardziej "smoliste", ale kosztem widoczności detali. Kolorystycznie też bardziej podchodzi mi nowy transfer, chociaż w pierwszych kilkunastu minutach twarze bywają trochę czerwonawe.Trochę wtopa, że w tym wydaniu jest sam digi-pack bez choćby slipboxa, o jakiejś książeczce w środku nie wspominając, ale nie ma co narzekać - trzy wersje filmu w nowym transferze zarówno na UHD jak i BD, jakieś 8 godzin materiałów dodatkowych + dokument Hearts of Darkness i do tego jeszcze kopie cyfrowe i to wszystko za 23 dolce... Stosunek ceny do zawartości bardzo na plus.
18-09-2019, 14:50
Dobrze widzę, że masz Leona w nowym remasterze od Sony? Masz odtwarzacz bez blokady regionalnej, czy gdzieś wydano go w tej wersji, którą mógłbym odtworzyć u siebie?
18-09-2019, 15:16
Mam kilkadziesiąt filmów z blokadą regionalną. Oglądałem je z kompa, a od pewnego czasu z OPPO z dokupionym kabelkiem do zmiany regionów. Co do Leona to ten remaster wyjdzie pod koniec października m.in. w UK i u Niemców na BD i UHD BD.
18-09-2019, 15:43
Filmy o Jacku Ryanie z Włoch w sensie z włoskiego amazonu? Włoskie edycje Czasu patriotów i Sumy wszystkich strachów na hiszpańskim amazonie są teraz po €7,35 i €8,46, ale widziałem że ciągle im się (plus paru innym pozycjom z Włoch) ceny zmieniają. Nie masz alergii na te włoskie tytuły? Dostałem teraz włoskich Goodfellas (ale z wspomnianego amazon.es) i nie mogę patrzeć na okładkę
LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820 Sony HT-ZF9 Apple TV 4K |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości |

![[Obrazek: 2E5ZndIm.jpg]](https://i.imgur.com/2E5ZndIm.jpg)
![[Obrazek: jqVprP3.jpg]](https://i.imgur.com/jqVprP3.jpg)
![[Obrazek: Iglss62.jpg]](https://i.imgur.com/Iglss62.jpg)
![[Obrazek: pztMdD6.jpg]](https://i.imgur.com/pztMdD6.jpg)