Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Moja kolekcja

Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4
Opcje tematu
Moja kolekcja
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,106
Reputacja: 173

31-05-2026, 09:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-05-2026, 09:16 przez Gieferg.)
Ogólnie spoko update ale Aliens w 4K nie tknąłbym nawet kijem i przez szmatę Tongue

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Qlas1990
Użytkownik
Liczba postów: 64
Reputacja: 12

31-05-2026, 09:18
Jest blu ray w wydaniu Aliens, ale nie sprawdzałem jak wygalda. Aliens to kultowy film i sam seans dużo wybacza pod wzgledem obrazu.Ogaldam filmy na projektorze na 120 calach ( w lipcu zmieniam na 133 wraz z nowym projektorem)  wiec rozdzielczość ma znaczenie. Wiem ze Lotr i Hobbit tez nie jest lubiany w 4k, ale mi seanse w HDR na dużym ekranie się podobały . Szczerze nie wiem czy prócz wspomnianych wydań coś mojej kolekcji ma lepsze odpowiedniki na blu ray. King Kong Jacksona też ma dziwny obraz, ale kupilem steela za psie pieniądze i tak został. Nie ukrywam ze spójność kolekcji tez jest dla mnie ważna. Może i jest to bez sensu dla starszych kolekcjonerów, ale blu ray całkowicie mnie ominął. Zacząłem zbierać filmy w 2018 niedługo po starcie UHD I tak już zostało.
      Co do steeli to chce mieć front pudełka z przodu stąd takie ustawienie. Pewnie zaraz z braku miejsca bede ustawiał je normalnie.
      Wracając do tematu wosku w filmach, odziarnianiu itp, to wydaje mi sie ze dzisiejsza widowania nie lubi ziarna, uważa to z jakąś wadę. Mozna znaleźć wiele opini wg których nowe wydania od Camerona sie podobają bo obraz ma hdr i jest cyfrowy/plastikowy. To chyba wina vod i rozwoju tv (oledy w 4k). Obraz ma być czysty i cyfrowy. Detale obrazu schodzą na drugi plan. Generalnie dzisiejsza widownia gdyby miała do wyboru sdr z dużym ziarnem, i woskową wersje z dolby vision to niestety wybierze drugą wersje.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,106
Reputacja: 173

31-05-2026, 09:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-05-2026, 09:26 przez Gieferg.)
Cytat:Jest blu ray w wydaniu Aliens, ale nie sprawdzałem jak wygalda.
Lepiej Wink
Ale jak ci się podobało to co zrobili z LOTRem w 4K to i tutaj też się pewnie będzie podobało.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,631
Reputacja: 145

31-05-2026, 11:26
(29-05-2026, 08:03)Qlas1990 napisał(a):  Apollo 13 - piękny steel.
Faktycznie. Pogratulować, bo i cena bardzo dobra.

(29-05-2026, 08:03)Qlas1990 napisał(a):  Królestwo niebieskie - jedyna słuszna wersja reżyserska.
Nie inaczej.

(29-05-2026, 08:03)Qlas1990 napisał(a):  Alien Romulus - wydanie francuskie z pl na pokładzie. Wpadło w promce za 12 euro. Fajny slipcover z wyróżniającym się facehugerrem. Sam film też ok -porządna rzemieślnicza robota.
I do tego wydanko świetne pod względem jakości obrazu. Dobry przykład na to, że HDR to nie tylko "świecidełka", ale i detale w ciemnych partiach obrazu.

(29-05-2026, 08:03)Qlas1990 napisał(a):  Godzilla minus one -  Wojenny dramat w potworem w tle. Lepszy niż całe amerykańskie  monsterverse razem wzięte.
Witamy w klubie. Smile  W tej kategorii, czyli rozliczanie się Japończyków ze swoją historią, polecam jeszcze "Eternal zero" -> Filmoskop

(29-05-2026, 08:03)Qlas1990 napisał(a):  Gladiator - Kupiony z 19 euro na włoskim Amazonie. Nie jest jakiś wybitny,
Już miałem w koszyku, w dokładnie tej samej promocji co Ty kupiłeś, ale przypomniałem sobie co o tym filmie napisał jego cinematographer i co zobaczyłem w Napoleonie , i... podziękowałem.

(31-05-2026, 09:18)Qlas1990 napisał(a):      Wracając do tematu wosku w filmach, odziarnianiu itp, to wydaje mi sie ze dzisiejsza widowania nie lubi ziarna, uważa to z jakąś wadę. (...)Mozna znaleźć wiele opini wg których nowe wydania od Camerona sie podobają bo obraz ma hdr  
Niestety, spotkałem się dokładnie takimi samymi opiniami. Pamiętam, że chyba na empikowej stronie ktoś ocenił nisko wydanie UHD Szergowca Ryana, bo spodziewał się, że ziarno zniknie na UHD.

(31-05-2026, 09:18)Qlas1990 napisał(a):  Jest blu ray w wydaniu Aliens, ale nie sprawdzałem jak wygalda. Aliens to kultowy film i sam seans dużo wybacza pod wzgledem obrazu.Ogaldam filmy na projektorze na 120 calach ( w lipcu zmieniam na 133 wraz z nowym projektorem)  wiec rozdzielczość ma znaczenie.
Na projektorze nie będzie widać tych problemów aż tak bardzo. Z drugiej strony, nie jest też aż tak źle z tym UHD, a mam oba wydania. Robiłem sobie nawet ostatnio porównanie. Na UHD problemy były, ale w pewnych miejscach było lepiej niż na BD. Co innego True Lies - tam problemów jest sporo i potrafią przeszkadzać podczas seansu. Na przeciwnym biegunie jest Abyss - jak nie masz to możesz brać w ciemno.

(31-05-2026, 09:18)Qlas1990 napisał(a):  King Kong Jacksona też ma dziwny obraz, ale kupilem steela za psie pieniądze i tak został.
To jest akurat przykład jak się nie powinno wydawać filmów na UHD. Ja się blaszaka szybko pozbyłem... i jeszcze na tym zarobiłem. Serio, jak masz możliwość, to zorganizuj sobie BD, przykładowo to z PL. Możesz ukryć płytkę w steelbooku, co by nie raziła w oczy. Ten film sam w sobie ma bardzo ładną kolorystykę i zdjęcia a UHD to niszczy niestety.

Bardzo ładna aktualizacja.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,717
Reputacja: 172

31-05-2026, 13:04
(31-05-2026, 11:26)sebas napisał(a):  Na projektorze nie będzie widać tych problemów aż tak bardzo.

LOL, co?

Odpowiedz
Offline Qlas1990
Użytkownik
Liczba postów: 64
Reputacja: 12

31-05-2026, 13:06
Może chodzi o to, że w projektorach dlp występują plamki laserowe.

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,631
Reputacja: 145

31-05-2026, 15:07
(31-05-2026, 13:04)Mefisto napisał(a):  LOL, co?
Projektor to światło odbite. Na instalacjach które dotąd widziałem, to inna prezentacja niż ekran który sam emituje światło (OLED, plazma). Obraz sprawia wrażenie miękkiego (ale nie nieostrego) i taki przeostrzony miejscami obraz jak w UHD Aliens , przypuszczam odbiera się na nim inaczej. Ale jak Cię znam mefisto, to pewnie zaraz się okaże, że nie mam racji Smile  Tongue

(31-05-2026, 13:06)Qlas1990 napisał(a):  Może chodzi o to, że w projektorach dlp występują plamki laserowe.
Akurat nie wiem kompletnie co masz na myśli. Smile
Przetwornik DLP sam z siebie odbija światło na tych swoich mikrozwierciadłach, żeby zmienić luminancję pixela, a potem to leci na ekran. Zakładam więc, że to musi się jakoś odzwierciedlić w subiektywnie postrzeganej ostrości...

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,717
Reputacja: 172

31-05-2026, 16:27
(31-05-2026, 15:07)sebas napisał(a):  pewnie zaraz się okaże, że nie mam racji

No nie masz Smile Tzn. projektor ma swoje "problemy" względem TV, ale jak najbardziej takie rzeczy są na nim widoczne praktycznie w tej sam sposób.

Odpowiedz
Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   3 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku