Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 25 Dalej »

Obcy - seria

Strony (51): « Wstecz 1 ... 27 28 29 30 31 ... 51 Dalej »

Opcje tematu
Obcy - seria
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,183
Reputacja: 277

18-12-2020, 19:02
Jest lipa bo jesteś z góry negatywnie nastawiony do wszystkiego co wygląda inaczej niż DVD, ot cała tajemnica.

Gdybyś tylko miał pojęcie o tym że na DVD którym tak się zachwycasz widzisz, krótko mówiąc, całkiem zje*ane kolory... Smile

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

18-12-2020, 19:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-12-2020, 19:09 przez sebas.)
(18-12-2020, 14:29)Nfsfan83 napisał(a):  Rozdzielczość to wiadomo, nawet DVD ostrzejesze, ale mniejsza kompresja daje lepsze efekty w końcówce filmu niż na DVD.

Zgrywane na nagrywarce DVD wyjściowe video - 720x480 29.97 fps prawie 11 GB
Chwila, LD ma analogowy zapis obrazu (OK, przerobiony na PWM), ale nie ma tam pojęcia kompresji w takim rozumieniu jak na BD czy DVD. Tutaj dodatkowo analogowy
sygnał z LD został zmieniony:
  • najpierw przez sam odtwarzacz LD, bo to urządzenie analogowe (jeżeli chodzi o obraz) które nadało mu swój (może i minimalny, ale zawsze) "charakter",
  • potem nagrywarka DVD przetwarzając na postać cyfrową,
  • wreszcie, ponownie nagrywarka kompresując to MPEG2, (z rozmiaru 11GB wnoszę, że był to tryb XP, czyli jedna jednowarstwowa płyta wystarczała na 1 godzinę nagrania)
Po tych wszystkich operacjach Ty porównujesz "kompresję" obu formatów i kolory. Do tego jeszcze widescreen na LD. Jak tu cokolwiek porównywać.

(18-12-2020, 14:29)Nfsfan83 napisał(a):  o tak dla ciekawości  z tym, że być może wersja kolorystyczna epoki CRT nie da się wyświetlić na nowych TV dlatego wersja BD musi być polana zielonym gównem...
Tak to sobie tłumacz i utwierdzaj się w przekonaniu, że to Ty się znasz i jesteś koneser, a my tu się łaszczymy na "zielone...".

(18-12-2020, 18:51)Nfsfan83 napisał(a):  Polsat puszcza nowy master... z zielonym g. Próbowałem nawet ustawieniami tv coś korygować,ale i tak jest lipa dla mnie.
To było z góry skazane na porażkę. Ty już zawszę będziesz uważał, że BD i nowe remastery mają złe kolory. Wielokrotnie udowadniałeś, że w kwestii kolorów to zawsze DVD. Dodatkowo zakładasz, że te 30 lat temu to technologia pozwalała idealnie przenieść obraz z kliszy na postać analogową (LD) lub cyfrową (DVD) i te kolorki to są te "właściwe". Ostatecznie potwierdzić to przecież może jakiś koleś co wtedy, dekady temu, w kinie zwiastun widział i dobrze pamięta (patrz dyskusja o Split Second).

(18-12-2020, 19:02)Mierzwiak napisał(a):  Gdybyś tylko miał pojęcie o tym że na DVD którym tak się zachwycasz widzisz, krótko mówiąc, całkiem zje*ane kolory...
Ale Kolega Nfsfan83 pisał już kiedyś, że właśnie na DVD te twarze mają taki "zdrowy" (o ile dobrze pamiętam tak to ujął) czerwony odcień. A tymczasem na DVD właśnie (jak i dawniej VHS) czerwony kolor sprawia więcej problemów niż inne... Przyzwyczajenie tłumaczy jednak, że tak ma być...

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,581
Reputacja: 40

18-12-2020, 19:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-12-2020, 19:19 przez Nfsfan83.)
Może źle napisałem, jak wiadomo wydanie Aliens SE PAL to słabe wydanie pod względem transferu. I sceny jak Ripley lata po ciemnych dymiących korytarzach to uwydatnia. LD ok 60 min na jedno DVD5 wyszło więc kompresja jest mniejsza, tak w trybie XP zgrywał. Nie wiem jak to wytłumaczyć ale DVD jest chyba też lekko jakimś filtrem pociągnięty bo za bardzo wygładzone.

Ja sobie nic nie tłumaczę, ja jestem zwykły zjadacz DVD Big Grin

Odpowiedz
Offline Mr.Hankey
Posting Freak
Liczba postów: 1,094
Reputacja: 35

18-12-2020, 19:32
Ty jesteś zaślepiony fanatyk DVD, a to różnica. Zwykły zjadacz DVD lekką ręką dekadę temu przeszedł na BD, albo przynajmniej zdaje sobie sprawę z niezaprzeczalnej przewagi tego formatu nad DVD, a Ty cały czas próbujesz udowadniać, że jest odwrotnie, mimo że wszyscy forumowicze jedynie pukają się w czoło...

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak

18-12-2020, 20:06 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-12-2020, 20:06 przez Nfsfan83.)
DVD to moja religia, a ostatnio fullscreen hehe

Jestem człowiekiem pełnego formatu Wink

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

18-12-2020, 20:06
A tak serio to nie szkoda Ci oczu?
Bo na tych screenach co przestawiłeś to niezłego oczojebca można dostać.

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak

18-12-2020, 20:26
Nie moje porównanie. Ja normalnie oglądam.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

18-12-2020, 20:28
(18-12-2020, 18:51)Nfsfan83 napisał(a):  Polsat puszcza nowy master... z zielonym g. Próbowałem nawet ustawieniami tv coś korygować,ale i tak jest lipa dla mnie.

No no, tak właśnie myślałem. Takie "oglądanie Blu-ray". xD

Wiesz skąd wiem, że nie masz pojęcia o czym piszesz? Bo nie starasz się zrozumieć tego, co ludzie tutaj do ciebie piszą. Ale, jako że jak Charles Xavier zawsze mam nadzieję, postaram cię to wytłumaczyć raz jeszcze, jak 3-latkowi.

Po pierwsze, zmiana kolorystyki w Aliens (i wielu innych filmach) jest dostrzegalna dopiero po porównaniu do innej kolorystyki! Przykład właśnie się pojawił:

(18-12-2020, 18:06)prodarek napisał(a):  [Obrazek: fsImqMA.png]

[Obrazek: Ak9zJXk.png]

Myślisz, że oglądając wersję Blu-ray widzisz ten teal tak, jak na powyższym przykładzie? Nie, oko przyzwyczaja się od początku do narzucanej palety barw i nie widzi barw tak, jak na bezpośrednim porównaniu w neutralnych warunkach wyświetlania na ekranie monitora. Biele, które na screenach wydają się teraz zielone, podczas seansu zielone nie są, oko się przyzwyczaja i widzi je jako białe.

Po drugie, jak już mówiłem, oglądając na trybie kino, bądź kino pro, kolorystyka jest wyświetlana przez tv inaczej niż twój monitor / telewizor ustawiony na oglądanie telewizji. Wystarczy zmienić kilka ustawień, aby temperatura barw była przesunięta bardziej w stylu starszej kolorystyki (ale ją przebijała tysiąckrotnie!). Robię tak oglądając np. Terminatora i drugiego Obcego, bo jeśli uważam że twórcy przesadzili z odcieniem "niebieskiego" (który na BD poszedł za bardzo w kierunku zielonego), to zmieniam temperaturę barw z "ciepły2" na "chłodny" i już mam odcień niebieskiego i całą resztę taką, jaką chciałem, a DVD, Laserdisc i wszystkie poprzednie wersje mogą mi tylko pozazdrościć.

Po trzecie, Aliens to nie przypadek Dobrego, złego i brzydkiego, gdzie zmaltretowano film na własne widzimisię (choć i jego można poprawić ustawieniami tv, wiem, bo widziałem). James Cameron od początku swojej kariery starał się nadawać własnym filmom charakterystyczny styl wizualny, choć na jej początku nie miał dzisiejszych możliwości. Od Obcego jego filmy były traktowane charakterystycznym niebieskim filtrem, ale z tealem eksperymentował już w latach 90-tych, bo Prawdziwe kłamstwa były jego pierwszym filmem, gdzie w scenach nocnych dominowała turkusowa kolorystyka. Jeśli przy okazji odświeżania filmu na potrzeby wersji HD twórca miał okazję poprawić kolory tak, jak Cameron w tym przypadku, to miał do tego pełne prawo.

To tyle ode mnie. Powtórzę, w przeciwieństwie do ciebie ja widziałem film w TV, później na DVD, a odkąd kupiłem go na Blu-ray wracam tylko do tej wersji. Ale mi już na porównaniach znalezionych w sieci nowa kolorystyka bardzo się podobała. Poniżej jeden z przykładów, który mnie przekonał do kupna odtwarzacza: wersja Blu wygląda doskonale i... niebiesko, nie zielono.

[Obrazek: alien3.jpg]

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

18-12-2020, 20:30
(18-12-2020, 20:26)Nfsfan83 napisał(a):  Nie moje porównanie. Ja normalnie oglądam.

Ale co normalne? źródłowe nie wiele odbiegają od tych screenów.

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak

18-12-2020, 21:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-12-2020, 21:01 przez Nfsfan83.)
(18-12-2020, 20:06)prodarek napisał(a):  A tak serio to nie szkoda Ci oczu?
Bo na tych screenach co przestawiłeś to niezłego oczojebca można dostać.

Nie moje porównanie. Ja normalnie oglądam, oczy nie bolą.

#Juby oglądam np na Polsacie i widzę ta scana nie ten kolor tamta też, mam w pamięci wszystko. Na innych też łapię się na tym, T2 na tvn jak leciał.

Oczywiście włączam na ZIMNE kolory, wchodzę w regulację RGB a i tak jak ustawię jedną scenę ok to inna już do dupy. Ale faktycznie lekko pomaga redukcja zielonego.

A daj screen jak siedzą na stołówce? ujęcie szerokie

To, że Cameron ma obecnie ujowe spojrzenie na kolory to wiemy już wszyscy:

Ale czemu zielonym szlamem pokryli Total Recall UHD? toż to nie Camerona Wink

Odpowiedz
Strony (51): « Wstecz 1 ... 27 28 29 30 31 ... 51 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku