Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Ogólnie o kinie
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Ocenianie filmów

Strony (9): « Wstecz 1 2 3 4 5 ... 9 Dalej »

Opcje tematu
Ocenianie filmów
Offline MarianPaz
Stały bywalec
Liczba postów: 718
Reputacja: 49

30-03-2019, 16:41
(30-03-2019, 16:34)Gieferg napisał(a):  Ale na to, że ocena może oznaczać ni mniej ni więcej, a stopień spełnienia oczekiwań, a te zależą już ściśle od rodzaju filmu, to nie wpadłeś, co?
Wpadłem tylko w głowie mi się nie mieści, że można mieć tak niskie oczekiwania względem filmów, ale skoro w telewizji znajdują się chętni do oglądania programów typu "Trudne sprawy" czy "Rolnik szuka żony", to i na durnoty w stylu Pain & Gain chętnych również nie brakuje.

Lista filmów po rekonstrukcji (aktualizacja 09.01.2022)
Rekonstrukcje wydane na Blu-ray (aktualizacja 09.01.2022)
[Obrazek: 1eobBKj.gif]
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

30-03-2019, 16:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-03-2019, 16:43 przez Gieferg.)
Marian_Paz napisał(a):Wpadłem tylko w głowie mi się nie mieści, że można mieć tak niskie oczekiwania względem filmów

No tak, już dawno zauważyłem, że totalnie nie kumasz, że ktoś może mieć oczekiwania inne od twoich.

I przy okazji - Pain & Gain to jedna z najlepszych znanych mi komedii powstałych w XXI wieku.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline MarianPaz
Stały bywalec

30-03-2019, 16:57
(30-03-2019, 16:43)Gieferg napisał(a):  No tak, już dawno zauważyłem, że totalnie nie kumasz, że ktoś może mieć oczekiwania inne od twoich.
Wręcz przeciwnie, natomiast zawsze mnie bawisz gdy krytykujesz filmy które zdecydowanej większości się podobają a jednocześnie zachwycasz się gniotami. Nie przeszkadza mi że ktoś ma inny gust, bo o zbliżony do mojego nie jest łatwo. Jak już to irytuje mnie Twoja postawa i z tego co widzę na forum nie jestem w tym odosobniony. Tongue
(30-03-2019, 16:43)Gieferg napisał(a):  I przy okazji - Pain & Gain to jedna z najlepszych znanych mi komedii powstałych w XXI wieku.
Współczuję. Dla mnie to po prostu kretyński film.

Odpowiedz
Offline djgromo
Go BIG or go home
Liczba postów: 759
Reputacja: 25

30-03-2019, 17:06 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-03-2019, 17:06 przez djgromo.)
Mi się Interstellar bardzo podobał, ale ja ogólnie jestem fanem Sci Fi. Zgadzam się z opinią, że byłby to lepszy film gdyby się skończył trochę wcześniej z niedopowiedzeniami. Epilog trochę kładzie ten film na koniec.

Incepcję lubię już mniej, ale nie uważam że to słaby film. Cały patent na niego to zagmatwana fabuła, gdzie żeby to docenić trzeba trochę wysilić umysł.

Fast & Furious to jedne z moich ulubionych uniwersów, ale zdaję sobie sprawę, że te filmy są czysto rozrywkowe i pod względem akcji mocno przesadzone. Co roku oglądam przynajmniej raz wszystkie części i na ten moment moją ulubioną jest jednak piątka. Siódemkę cenię za to za ładny gest na końcu, ale po tylu seansach stwierdzam, że historia tam jest już mega idiotyczna.

Ostatnio zacząłem odświeżać sobie inne filmy akcji z mojej kolekcji. Cały czas bardzo dobrze bawię się przy serii Transporter. W zasadzie Statham to chyba mój ulubiony obecnie grający aktor kina akcji. W większości filmów podoba mi się jego gra/rola. Ostatnio widziałem też Mechnic: Resurrection i muszę przyznać, że to najsłabszy film jaki z nim widziałem. Jedynka była jeszcze znośna.

Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć film MEG. Bardzo lubię tego typu klimaty (szczęki/głębia/kula). Jak ktoś nie widział jeszcze The Shallows (183 metry strachu) to też bardzo mi się podobał (taka współczesna wersja Szczęk). Wersja 4K ma bardzo dobry transfer.

LG OLED 55 C6, Sony X700, Denon X1300W, Jamo S809, S81, S801, S8 ATM, S803, Xbox Series X, Playstation 5
Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,511
Reputacja: 130

30-03-2019, 17:07
(30-03-2019, 17:00)djgromo napisał(a):  Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć film MEG. Bardzo lubię tego typu klimaty (szczęki/głębia/kula).
Niestety, ten film akurat jest słaby. Nie ma nawet porównania do tych tytułów co wymieniłeś. Oceniłbym go nieco niżej niż Deep Blue See.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,205
Reputacja: 278

30-03-2019, 17:17
(30-03-2019, 16:57)MarianPaz napisał(a):  Nie przeszkadza mi że ktoś ma inny gust (...) Współczuję.
Taaa. Wiesz w ogóle że Pain & Gain to film oparty na prawdziwej historii?

Co do Incepcji, niby gdzie tam trzeba wysilić umysł? Przypominam tylko że to film, w któym jedna z postaci (Ellen Page) istnieje tylko po to, by zadawać Di Caprio pytania a odpowiedzi na nie są ekspozycją dla widzów. Polecam obejrzeć ten film pod tym kątem, w pewnym momencie robi się to wręcz śmieszne.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline MarianPaz
Stały bywalec

30-03-2019, 17:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-03-2019, 17:21 przez MarianPaz.)
Ale jest Statham ratujący "świat" wiec pewnie mu się spodoba. Smile Nie ma tam cienia napięcia jaki był w Szczekach. Pamiętam że był to pierwszy i bodaj jedyny obejrzany przez mnie film w dzieciństwie po którym miałem potworne koszmary (w nocy po seansie). No może jeszcze po kłopoty z zasypianiem miałem po Piranii 2 Camerona.

(30-03-2019, 17:17)Mierzwiak napisał(a):  Taaa. Wiesz w ogóle że Pain & Gain to film oparty na prawdziwej historii?
A jakie to ma znaczenie?

Odpowiedz
Offline dakatri.drache
Użytkownik
Liczba postów: 65
Reputacja: 2

30-03-2019, 17:24
(30-03-2019, 16:34)Gieferg napisał(a):  Bo ocena filmu nie jest dla mnie żadną wypadkową powyższych, a jedynie odzwierciedleniem tego, czy seans był udany, a udany jest wtedy, gdy film spełnia oczekiwania.

Nigdy nie kumałem właśnie ludzi, którzy oceniają film według tego czy film spełnił subiektywne oczekiwania. Takowe często są budowane poprzez zwiastuny lub ogólnie kampanie promocyjne przekłamujące klimat filmu.
Ktoś nastawi się że Kler to melanżowa komedia o księdzach pedofilach, pójdzie do kina i stwierdzi że film nie spełnił oczekiwań - oceni na 1.
Ktoś nastawi się, że Blade Runner 2049 to super akcja sci-fi to wyjdzie z kina znudzony i da 1 albo 2 bo stwierdzi, że nuda.
Albo od Dom, który zbudował Jack będzie oczekiwał fajnych morderstw, gwałtów i akcji, to wyjdzie z kina totalnie zmulony.
I przez takie ananasy, dobre filmy często dostają po majtach bo konsument umamił sobie jakieś swoje oczekiwania. Wg mnie przy ocenie filmu trzeba mieć trochę więcej pokory i oczekiwania odstawić na bok. Opróżnić szklankę, pozwolić wlać do niej pełną wizję i ocenić jej smak. Wlewając do już zalanej przez nas samych szklanki można czasem dostać sraczki od tego miksu i ocena będzie przekłamana. Dobre co? xD

Mówiąc konkretnie o Interstellar lub Incepcji no to nie można tego przecież nazwać kinem ambitnym Big Grin Zależy jeszcze co dla kogo ten termin oznacza. Ale jeżeli chodzi o rozrywkę.. to nie można mu nic zarzucić. Do rozrywki podchodzi bardzo ambitnie i za to należy mu się szacun.

Odpowiedz
Offline djgromo
Go BIG or go home
Liczba postów: 759
Reputacja: 25

30-03-2019, 17:37
(30-03-2019, 17:21)MarianPaz napisał(a):  Ale jest Statham ratujący "świat" wiec pewnie mu się spodoba. Nie ma tam cienia napięcia jaki był w Szczekach. Pamiętam że był to pierwszy i bodaj jedyny obejrzany przez mnie film w dzieciństwie po którym miałem potworne koszmary (w nocy po seansie). No może jeszcze po kłopoty z zasypianiem miałem po Piranii 2 Camerona.

No dla mnie fajne duże potwory + Statham + klimaty wodne to już dobra namiastka Big Grin
Za małolata widziałem 2 filmy po których bałem się pójść spać. Jeden to oryginał The Thing Carpentera. Drugi to trochę mniej znany film Ravenous (Drapieżcy) z 1999.

(30-03-2019, 17:17)Mierzwiak napisał(a):  Co do Incepcji, niby gdzie tam trzeba wysilić umysł? Przypominam tylko że to film, w któym jedna z postaci (Ellen Page) istnieje tylko po to, by zadawać Di Caprio pytania a odpowiedzi na nie są ekspozycją dla widzów. Polecam obejrzeć ten film pod tym kątem, w pewnym momencie robi się to wręcz śmieszne.

Tu bardziej mi chodziło o zrozumienie jak działa świat w filmie pod względem mechaniki.

LG OLED 55 C6, Sony X700, Denon X1300W, Jamo S809, S81, S801, S8 ATM, S803, Xbox Series X, Playstation 5
Odpowiedz
Offline MarianPaz
Stały bywalec

30-03-2019, 17:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-03-2019, 17:50 przez MarianPaz.)
(30-03-2019, 17:37)djgromo napisał(a):  Jeden to oryginał The Thing Carpentera.
To jest remake. Oryginał to Istota z innego świata / Thing from Another World (1951). Tongue

(30-03-2019, 17:24)dakatri.drache napisał(a):  Mówiąc konkretnie o Interstellar lub Incepcji no to nie można tego przecież nazwać kinem ambitnym
Wysokobudżetowy film od Warnera ambitnym? Przecież to się wzajemnie wyklucza. Patrząc na wyniki finansowe sukces kasowy idzie w parze z dobrym/bardzo dobrym odbiorem przez widzów a nawet i krytyków.

Odpowiedz
Strony (9): « Wstecz 1 2 3 4 5 ... 9 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku