Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 ... 8 Dalej »

Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość

Strony (23): « Wstecz 1 ... 9 10 11 12 13 ... 23 Dalej »

Opcje tematu
Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,547
Reputacja: 713

27-11-2018, 10:56
Ogólnie HDR w projektorach to nie jest prosta sprawa - filmy są z reguły masterowane pod 1000 lub 4000 nitów, jeszcze inną kwestią jest sprawa faktycznej jasności szczytowej w strumieniu, a projektory świecą z jasnością niewielkiego ułamka tego więc bardzo istotną sprawą jest kwestia prawidłowego mapowania tonów obrazu tak aby z jednej strony obraz nie był zbyt ciemny, a z drugiej strony aby nie ucinał za bardzo detali w scenach jasnych.

Mając powyższe na uwadze to na Twoim miejscu celowałbym w któryś z tegorocznych odtwarzaczy Panasonika, który posiada funkcję HDR Optimizer. Jest to o tyle fajna rzecz, że nawet jeśli wybrany przez Ciebie projektor będzie w jakiś sposób niedomagał w kwestii tone mappingu to to uaktywniając tę opcję HDR Optimizer powierzasz sprawę mapowania tonów obrazu odtwarzaczowi. A ma on na tyle spory wachlarz ustawień, że można sobie je dobrać wedle gustu i posiadanego projektora/ekranu.

Jaki konkretnie wybierzesz model to już jest mniej istotne bo AFAIK nawet w najniższych modelach Panasonika funkcja HDR Optimizer jest obecna. W najwyższych modelach jest obsługa Dolby Vision, ale w przypadku projektorów nie ma to znaczenia bo żaden z nich go nie posiada i wątpliwe aby w bliskiej przyszłości się to zmieniło.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

27-11-2018, 11:29
(27-11-2018, 10:13)Bykovsky napisał(a):  Chociaż trochę szkoda, bo nie mogę już teraz inwestować w płyty UHD.
Niekoniecznie. Jak zaczniesz wreszcie kupować płytki UHD, to jest szansa, że będą chociaż trochę tańsze niż teraz. Ja póki co  zostaje przy BD. UHD mam raptem dwie wydania i to kupione w rzeczywistości dla płyt BD. Akurat takie wydania były najtańsze.

(27-11-2018, 10:13)Bykovsky napisał(a):  Czy jednak jest jakiś niepisany próg cenowy (wiążący się z jakością), od którego zaczynają się dobre odtwarzacze? Pytania może dla niektórych banalne ale... nie dla mnie, a kto pyta, nie błądzi
Trudno powiedzieć. Zależy od firmy. Tutaj każdy ma swoje preferencje. Ja mam zaufanie do Panasoników, ale napędy BD do komputera zawsze kupowałem Pioneer. Tutaj decyduje kwestia optyki napędu, a te w drogich i tanich modelach jakiegoś producenta mogą być takie same.

(27-11-2018, 10:13)Bykovsky napisał(a):  Nie wiem też, czy odtwarzacz UHD jest konieczny przy moim TV, czy nie lepiej poczekać z tym do zakupu projektora.
Myślę, że nie ma sensu płacić teraz za odtwarzacz UHD, jak nie masz "wyświetlacza" UHD.
Druga sprawa, że projektor UHD, taki który pokaże Ci zalety UHD, to wraz z stosowną instalacją (ekran, odpowiednio pomalowane ściany...) to spory wydatek. Zastanawiałeś się może nad dobrym TV?

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline paniron
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,038
Reputacja: 81

27-11-2018, 11:41
(27-11-2018, 10:32)Bykovsky napisał(a):  Chociaż trochę szkoda, bo nie mogę już teraz inwestować w płyty UHD.

Oczywiście, że możesz :-)

Ja zaopatrzyłem się w 30-40 tytulow na płytach UHD, zanim przyszedł odpowiedni odtwarzacz a dużo później również TV.
95% to filmy z różnorakich promocji, dzięki którym koszt filmu był porównywalny, a czasem mniejszy od tego samego obrazu na zwykłym blu. Skoro do wydań UHD i tak dołączona jest wersja Full hd, to wybór był prosty.

Te 5% to były pozycje, które może i kosztowały trochę więcej, ale to były jakieś specjalne, czy też limitowane edycje.

Moje pierwsze filmy w UHD to był Box Bourne'a dzięki słynnej pomyłce zavvi ponad rok temu, odtwarzacz przyszedł po roku, a TV jakoś tydzień temu ;-)

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

27-11-2018, 12:31
(27-11-2018, 11:41)paniron napisał(a):  a TV jakoś tydzień temu ;-)
Co kupiłeś za sprzęt?

Odpowiedz
Offline Bykovsky
Użytkownik
Liczba postów: 97
Reputacja: 5

27-11-2018, 12:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-11-2018, 12:45 przez Bykovsky.)
Kupiłem już TV, niby jest 4K, ale znowu kupować, teraz? To już wolę za rok-dwa, nawet jeśli odpuszczę projektor (chociaż będę próbował iść w projektor zaparcie). Taki zwykły Soniacz jak mój nie poradzi sobie przy odtwarzaniu UHD?

Mam chrapkę na projektor ze względu na rozmiar wyświetlania (drugi aspekt to lepsza atmosfera, taka "kinowa"). Kupiłem TV 55", a już od momentu postawienia go na szafce wiedziałem, że będzie za mały - i faktycznie tak jest. Siedzę 2m od TV i dla mnie mógłby być większy.
Z drugiej strony, ceny TV są jakieś strasznie dziwne. Od małych TV do tych 55" ceny rosną wykładniczo, natomiast już przy 65", 75" ceny podskakują tak, że człowiek za głowę się łapie. Stąd wyszedłem z założenia że projektor, w przyszłości przy następnym zakupie, będzie lepszy.

Tylko właśnie pytanie, jak będzie obsługiwał jakość materiału wejściowego - płyt UHD BD.

Skoro trudno stwierdzić, co w jakiej cenie jest dobre, to może podajcie jakieś cechy które powinien mieć co najmniej dobry odtwarzacz UHD? Np. jak przy TV - że najlepiej matryca VA, wysoka ilość nitów itp.

Display: SONY Bravia 55XE7005 -> Samsung UE55RU8000 -> LG 70UN71006LA
Audio: LG SN4 2.1
Player: Sony PlayStation 4 Pro -> Sony UBP-X700
Odpowiedz
Offline Szczepan600
Misiaczek
Liczba postów: 923
Reputacja: 48

18-01-2019, 18:13
Z góry przepraszam za zaśmiecanie wątku, ale nie poszło mi wyszukanie czegoś podobnego. Poszukuję odtwarzacza BD w regionie A lub Free w przystępnej cenie (czytaj: im taniej tym lepiej). Jeżeli będzie miał opcję upscalu do 4K to spoko, ale nie jest to wymagane. Może koledzy mi coś doradzą? Może widzieliście jakieś oferty? Bo w sumie Xbox załatwia mi kwestie 4K i nie czuje potrzeby ładowania się w Oppo w Region Free, a czarną owcą kolekcji są te filmy w regionie A. PC nie jest dla mnie. chcę coś pod TV. Bedę wdzięczny za porady.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

18-01-2019, 20:07
Ile masz tych płyt z regionu A?

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline vandel
Stały bywalec
Liczba postów: 658
Reputacja: 25

18-01-2019, 20:16
Kup jakąś używeke na ebay lub akazon.com lub na allegro polskim kiedyś można było zmienić region 5 razy, sa już samsungi za 150 zl zminic region na A i tyle

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
Offline Szczepan600
Misiaczek
Liczba postów: 923
Reputacja: 48

19-01-2019, 00:00
Gief Obecnie jest to garstka. Jakieś 10-15 filmów. Jednakże chciałbym częściej zamawiać płyty w tym regionie. Jednak rynek USA oferuje trochę fajnych rzeczy z blokadami.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

19-01-2019, 06:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-01-2019, 06:16 przez Gieferg.)
Zainwestuj w nagrywarkę BD zamiast w odtwarzacz. Nie tylko blokada nie będzie stanowić problemu, ale i przy okazji napisy sobie możesz dodać i potem oglądać z kim chcesz i gdzie chcesz, a nie tylko na jednym odtwarzaczu Tongue

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Strony (23): « Wstecz 1 ... 9 10 11 12 13 ... 23 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku