Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 ... 8 Dalej »

Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość

Strony (23): « Wstecz 1 ... 19 20 21 22 23 Dalej »

Opcje tematu
Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość
Offline Diocletian
Stały bywalec
Liczba postów: 275
Reputacja: 16

11-03-2021, 20:01
To nie tak. Wybrałeś OLED ponieważ daje ci jakość, na której ci zależy. Ja do odtwarzania muzyki wybieram odtwarzacz CD, wzmacniacz stereo i kolumny podłogowe. Pytałeś jakie benefity w torze audio daje CD player jako źródło. Masz odpowiedź w poprzednim poście.

65C4/UB820/BDT700 + 2.0 Marantz+Wiim+Aune+Denon+Heco
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,058
Reputacja: 171

11-03-2021, 21:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-03-2021, 21:15 przez Gieferg.)
Cytat:wzmacniacz stereo i kolumny podłogowe.

No, fajnie.

A ja używałem czegoś takiego, tylko rocznik 2002, więc po przeskoczeniu na playera Blu i telewizor nie odczuwam różnicy Tongue

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,179
Reputacja: 276

11-03-2021, 22:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-03-2021, 22:19 przez Mierzwiak.)
(11-03-2021, 20:01)Diocletian napisał(a):  Ja do odtwarzania muzyki wybieram odtwarzacz CD, wzmacniacz stereo i kolumny podłogowe.
Nie interesuje mnie Twój wzmacniacz ani kolumny, mówimy o różnicy w jakości odtwarzanej muzyki wynikającej z rodzaju odtwarzacza.
Podałeś kilka ogólników ale nie potrafisz powiedzieć, ze wskazaniem na konkretny aspekt sprzętu, dlaczego odtwarzacz Blu-ray czy UHD nie nadaje się do odtwarzania muzyki, póki co tylko marnujesz mój czas.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,316

11-03-2021, 22:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-03-2021, 22:29 przez Daras.)
(11-03-2021, 14:29)sebas napisał(a):  (...) Zwyczajnie szkoda mi lasera w BD i tyle. (...)

A to nie jest tak, że odtwarzacz BD ma na pokładzie więcej niż jeden laser i dostosowuje się do nośnika?

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

12-03-2021, 07:38
(11-03-2021, 22:22)Daras napisał(a):  A to nie jest tak, że odtwarzacz BD ma na pokładzie więcej niż jeden laser i dostosowuje się do nośnika?
Bardzo dobrze, że o to pytasz. Nie musi tak być. Już w czasach wczesnego DVD Panasonic stosował jedną głowicę laserową ze specjalną soczewką o dwóch ogniskach. Teoretycznie laserem o krótszej długości fali da się przeczytać nośnik który wymaga dłuższej fali. Już w czasach Laser Disc Pioneer stosował jedną głowicę laserową dla LD i CD. W przypadku BD jest różnie. Widywałem na zdjęciach Samsungi i Philipsy które miały dwie soczewki (czyli można przypuszczać jedna dla CD, a druga dla BD/DVD albo CD/DVD i osobno BD). Widywałem też pojedynczą optykę w BD od Sony, czy ... XBOX-one ( XBOX one CD jeszcze czyta, PS4 już nie, a oba mają po jednej soczewce). Z drugiej strony nie wiadomo co w takim module optycznym się pod nawet pojedynczą soczewką znajduje. Ja mam Panasonica, więc obstawiam ostrożnie "wszystko w jednym". Zawsze to jednak to samo serwo, szuflada itd. To też się zużywa...

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Kurgan
Nowy użytkownik
Liczba postów: 28
Reputacja: 1

12-03-2021, 08:17
Upraszczając odtwarzacz blu ray nie nadaje się do odtwarzania muzyki z prostej przyczyny chodzi o DAC (nie wnikam w takie kwestie jak systemy niwelujące wibracje, jakość zasilania i inne), wyjątkiem jest Panasonic UB9000, który ma przyzwoitą sekcję audio, ale jedynie (według jednego z testów na avtest.pl) na poziomie odtwarzacza CD za max 2k. To jakość DAC na pierwszym etapie jest kluczowa dla jakości dźwięku. Poza ty odtwarzacze blu ray łączy się ze wzmacniaczem (amlitunerem) cyfrowo, co oznacza, iż pracuje on jako zwykły transporter. Funkcje DAC przejmuje wtedy amplituner lub wzmacniacz. W takim układzie równie dobrze można podłączyć najtańszy odtwarzacz CD, efekt będzie ten sam. W przypadku odtwarzaczy CD stosuje się to wtedy, gdy wzmacniacz lub amplituner ma lepszy DAC. Ogólnie słuchanie audio to nie tylko źródło, ale cały system. Nie da się ograniczyć jedynie do źródła bez odniesienia się do wzmacniacza i kolumn. Bez odpowiedniego DAC, kabli, wzmacniacza i kolumn oraz dopasowania do akustyki pomieszczenia, nigdy się nie uzyska przestrzeni, głębi, dynamiki, detali, stereofonii i innych elementów kluczowych dla jakości dźwięku.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,058
Reputacja: 171

12-03-2021, 08:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2021, 08:37 przez Gieferg.)
Cytat:. W takim układzie równie dobrze można podłączyć najtańszy odtwarzacz CD, efekt będzie ten sam.
Z czego wniosek że nadaje się tak samo, jak zwykły tani odtwarzacz CD.
Czyli nie ma sensu kupować taniego odtwarzacza CD, skoro mogę równie dobrze puścić z Blu.
A skoro nie interesują mnie wzmacniacze, amplitunery, dopasowania akustyki, przestrzeń, głębia i inne kluczowe elementy, mogę spokojnie słuchać sobie płytek z odtwarzacza BD.

I wszystko jasne.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,179
Reputacja: 276

12-03-2021, 09:37
(12-03-2021, 08:17)Kurgan napisał(a):  Upraszczając odtwarzacz blu ray nie nadaje się do odtwarzania muzyki...
I to jest rzeczowa odpowiedź. Dzięki.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Kurgan
Nowy użytkownik
Liczba postów: 28
Reputacja: 1

12-03-2021, 09:59
[/quote]
Z czego wniosek że nadaje się tak samo, jak zwykły tani odtwarzacz CD.
Czyli nie ma sensu kupować taniego odtwarzacza CD, skoro mogę równie dobrze puścić z Blu.
A skoro nie interesują mnie wzmacniacze, amplitunery, dopasowania akustyki, przestrzeń, głębia i inne kluczowe elementy, mogę spokojnie słuchać sobie płytek z odtwarzacza BD.

I wszystko jasne.
[/quote]

Tylko pamiętaj, że w takim wypadku przetworzenie dźwięku z cyfry na analog, wzmocnienie, barwę i głośność dźwięku odpowiada w twoim przypadku telewizor, który ma raczej słaby przetwornik i beznadziejne głośniki. Tracisz bardzo dużo słuchając w ten sposób muzyki. Najlepiej, gdybyś poszedł do pierwszego lepszego salonu audio Hi-Fi i w pokoju odsłuchowym miał kontakt z normalnym zestawem audio. Wtedy będziesz miał punkt odniesienia dlaczego nie warto słuchać we wskazany przez ciebie sposób muzyki. Pamiętaj także że CD to także szybsze wczytywanie płyty i łatwiejsze zarządzanie zawartości (w przypadku odtwarzaczy blu ray bez wyświetlacza). Jeszcze celem uzupełnienia, nie każdy wzmacniacz ma DAC, dlatego w takim wypadku przewaga jakości odtwarzacza CD jest kluczowa. Żeby jednak być sprawiedliwym, odtwarzacz blu ray odtwarza płyty SADC (za wyjątkiem panasonica), co nie potrafi każdy odtwarzacz CD, jednakże żeby to w pełni docenić i tak musisz mieć odpowiedni sprzęt audio, nie mówiąc już o płytach.

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,322
Reputacja: 175

12-03-2021, 10:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2021, 10:19 przez prodarek.)
(12-03-2021, 08:17)Kurgan napisał(a):  Funkcje DAC przejmuje wtedy amplituner lub wzmacniacz. W takim układzie równie dobrze można podłączyć najtańszy odtwarzacz CD, efekt będzie ten sam
W teorii w praktyce tak nie jest.
Wystarczy kupić przykładowo optyczny kabel THOMSON za 10-16zł i porównać go z kabel optycznym SUPRY za ~200zł i przekonać się że w domenie cyfrowej są również różnice a nie jak to się mówi tylko zera i jedynki...
Kolejny przykład modyfikacje które robię https://forum.filmozercy.com/watek-panasonic-ub420-ub820-ub9000-dyskusja?pid=78400#pid78400 różnice nie są OGROMNE jak to bywa w domenie analogowej ale są.

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Strony (23): « Wstecz 1 ... 19 20 21 22 23 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku