Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Oglądamy filmy z kolekcji...

Strony (125): « Wstecz 1 ... 101 102 103 104 105 ... 125 Dalej »

Opcje tematu
Oglądamy filmy z kolekcji...
Offline Pan Anatol
Stały bywalec
Liczba postów: 394
Reputacja: 31

#1,021
23-09-2023, 01:22
Abstrahując od Chłopów, a nawiązując jeszcze do aktorstwa... Faktycznie tak jest, że są aktorzy o różnych zdolnościach technicznych, niektórzy mogą zagrać (niemal) wszystko, inni nadają się tylko do określonych ról, a inni np. tylko do jednego rodzaju ról. Smile Być może tak jest, że aktorzy w dzisiejszych serialach mają, generalnie rzecz biorąc, wyższy poziom aktorskich zdolności. Tyle że moim zdaniem, mówiąc o poziomie aktorstwa, nie możemy mówić o tym abstrakcyjnym poziomie, jaki potencjalnie jest z siebie w stanie wydusić obsada, tylko o tym, co konkretnie widać na ekranie; tak że Harrison Ford obsadzony w odpowiednim dla siebie typie nie uzyskałby mniej punktów niż Michael Fassbender gdziekolwiek. Smile Co innego, gdy te ograniczenia w jakiś sposób wychodzą na wierzch, wówczas mówienie o niższym poziomie aktorstwa byłoby w moim odczuciu bardziej uzasadnione.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,519
Reputacja: 96

#1,022
23-09-2023, 11:55
Nigdy nie miałem takiej cierpliwości jak Pan Anatol do wyjaśniania podstawowych rzeczy, zwłaszcza na forach tematycznych, niezależnie od tego czy na drugim końcu światłowodu użytkownicy mają 8 lat czy 80.
Jest to egoistyczne z mojej strony, ale za grosz nie mam zdolności "pedagogicznych", ponadto w sieci trzeba uważać na trolling, zdarza się że ludzie śmieszkują, udając że nie wiedzą o co chodzi.

Harrisona Forda nie trzeba bronić, bo sam się broni, a zwłaszcza filmy w których był dobrze obsadzony, bo to od reżysera zależy czy dobrze wybrał "narzędzia" do realizacji swojej wizji.

Aktorem bowiem może być każdy, w każdej chwili, nie trzeba kończyć żadnej szkoły, w filmach grają sportowcy, piosenkarze, modelki, żołnierze czy w końcu sami reżyserzy.

[Obrazek: cc80c2f6aac5dbfaef748b3122f3017e.jpg]

Efekty potrafią być więcej niż zadowalające, czy Fassbender zagrałby lepiej T-800 w "Elektronicznym mordercy", nie wiem, bardziej pasuje mi do T-1000. Cameron wybrał Arnolda Schwarzeneggera i to się sprawdziło, odpowiednie narzędzie do konkretnego celu.

Ford jest o klasę lepszym aktorem od Schwarzeneggera, a Fassbender od Forda i co z tą wiedzą mamy zrobić? Nic. Pogodzić się z tym i oglądać dalej Schwarzeneggera jeżeli mamy na to ochotę Tongue

Konkluzja.

Uważam, że warto mieć wiedzę, iż "Wojna domowa" to nie jest szczytowe osiągniecie produkcji telewizyjnych, jednocześnie przyswojenie tej wiedzy w żaden sposób nie powinno wpłynąć u dojrzałego odbiory, na uwielbienie tego serialu, gdyż realna ocena wartości danej produkcji nie powinna mieć wpływu na poczucie wartości samego widza.

Może i jesteśmy tym, co jemy, ale na pewno nie jesteśmy tym, co oglądamy.

Smacznego Big Grin

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

#1,023
23-09-2023, 17:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-09-2023, 18:00 przez Daras.)
Pan Anatol napisał:
… niektórzy mogą zagrać (niemal) wszystko…

Właśnie brakuje mi na forum słówek ujętych w cudzysłów, tudzież pytajników itp. Nie zawsze coś jest czarne lub białe, a raczej rzadko, niż zawsze. Z dystansem podchodzę do stwierdzeń jednoznacznych, i nie tylko kinematografię mam na uwadze.

Hal napisał:
Może i jesteśmy tym, co jemy, ale na pewno nie jesteśmy tym, co oglądamy.

Pai Chi Wo napisał:
Daras napisał niedawno, że jesteście tacy jakie filmy oglądacie, oczywiście nikt tego tutaj nie zrozumie i w sumie nie dziwię się.
https://forum.filmozercy.com/watek-kolekcjonowanie?page=19&highlight=jesteście+tacy

Ktoś wykasował moją pierwotną wypowiedź. Dodgy Z tego co pamiętam brzmiała ona tak: Być może jesteście tacy, jak filmy, które oglądacie (?).

Mam wątpliwości kolego Hal. Na rozwój struktury osobowości człowieka wpływa wiele czynników. Konsumowanie sztuki również, w tym filmowej.

EDIT:
Smacznego.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,519
Reputacja: 96

#1,024
24-09-2023, 11:54
Na rozwój człowieka wpływa wiele czynników... dlatego wyraźnie pisałem o dojrzałym odbiorcy.
Nie są rzadkością osoby dorosłe, które próbują się dowartościować informując całe otoczenie, że oglądają tylko "poważne" filmy, sądząc że to doda im powagi i prestiżu, tymczasem jest odwrotnie, czego najlepszym przykładem jest Tomasz Raczek, bo pół biedy jeżeli jakiś nikomu nieznany użytkownik leczy swoje kompleksy na zasadzie: "oglądam mądre filmy, więc jestem mądry".
Zgroza jeżeli jakiś "profesjonalista" robi z siebie nieznośnego bufona.

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

#1,025
24-09-2023, 19:50
Rozumiem, Hal. Czy uważasz się za dojrzałego odbiorcę sztuki filmowej, może przy przy okazji muzycznej?
Oczywiście do Pana Anatola także mam pytanie. Obecnie to nic pilnego. Wink

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

#1,026
24-09-2023, 19:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-2023, 19:53 przez Gieferg.)
Cytat:Nie są rzadkością osoby dorosłe, które próbują się dowartościować informując całe otoczenie, że oglądają tylko "poważne" filmy

Ja oglądam głównie niepoważne Smile
Poważne czasem też się zdarzy.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

#1,027
24-09-2023, 20:03
Gieferg napisał:
Poważne czasem też się zdarzy.

I po co koledze ten prestiż? Wink Mało Ci punktów reputacyjnych? Wink

Odpowiedz
Offline Pan Anatol
Stały bywalec

#1,028
24-09-2023, 20:45
(24-09-2023, 19:50)Daras napisał(a):  Oczywiście do Pana Anatola także mam pytanie. Obecnie to nic pilnego. Wink

Jakie pytanie? Takie samo, jak do Hala, czy inne? Mam dziś wolne, więc mogę spróbować odpowiedzieć. Wink

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

#1,029
24-09-2023, 22:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-2023, 17:33 przez Daras.)
Ooo, to naprawdę drobiazg. Chciałbym zachować pewną chronologię w odpowiedziach na swoje wątpliwości. Blush Poproszę o cierpliwość.

EDIT:
Po odpowiedzi Hala, a zależności jaka by ona była, chciałem krótko opisać funkcjonowanie mózgu w trakcie oglądania filmu. Zresztą mechanizm nie dotyczy tylko kinematografii, ale też „teatru”, w którym uczestniczymy każdego dnia np. chodząc po chodnikach. Jest na ten temat ciekawa praca jednego z najlepszych speców od tak zwanej wolnej woli. Tymczasem kwestię odpuszczam.

Zatem kolej na Pana Anatola. Wink

Cytat:
… Harrison Ford obsadzony w odpowiednim dla siebie typie nie uzyskałby mniej punktów niż Michael Fassbender gdziekolwiek.  Co innego, gdy te ograniczenia w jakiś sposób wychodzą na wierzch, wówczas mówienie o niższym poziomie aktorstwa byłoby w moim odczuciu bardziej uzasadnione.

M. Fassbender został wypunktowany na Filmweb gorzej niż H. Ford. Nie znają się ludzie. Wink Ale zostawmy dygresję.

W sumie powinienem się zgodzić z wypowiedzią kolegi. Ale… Mam pewną uwagę - owszem - wydumaną, którą jednak ujawnię. Brak mi pewności jak zagrałby Ford osadzony w innym, niż wykreowanym pod siebie typie. Musiałbym to po prostu zobaczyć. Zatem założenie Pana Anatola wydaję się trochę a priori. Ludzie potrafią zaskakiwać, a nie tylko aktorów mam na uwadze. Tyle o sobie wiemy na ile nas sprawdzono. Jak uważasz, Panie Anatolu?

Odpowiedz
Offline Pan Anatol
Stały bywalec

#1,030
25-09-2023, 20:59
Przede wszystkim, nie chciałem w mojej wypowiedzi stawiać jakichś konkretnych tez dotyczących konkretnie Forda czy Fassbendera (chociaż to, co mówił Hal na ich temat, wydaje mi się sensowne), chciałem tylko zauważyć, że miarę poziomu aktorstwa w danym filmie, serialu czy grupie tychże powinno stanowić to, co faktycznie zaprezentowano na ekranie, a nie rozpatrywane w oderwaniu od tego umiejętności aktorskie członków obsady.

Po drugie, postarałem się jednak moją tezę sformułować tak, żeby była prawdziwa, tzn. powiedziałem o momencie, w którym ograniczenia takiego czy innego aktora wychodzą na wierzch, a niekoniecznie o momencie, kiedy jest obsadzony poza swoim typem. Faktycznie, może się zdarzyć, że taki obsadowy eksperyment uda się, mimo wszystko.

Odpowiedz
Strony (125): « Wstecz 1 ... 101 102 103 104 105 ... 125 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku