Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
« Wstecz 1 ... 8 9 10 11 12 ... 26 Dalej »

Ogniem i mieczem / Potop / Pan Wołodyjowski

Strony (33): « Wstecz 1 ... 19 20 21 22 23 ... 33 Dalej »

Opcje tematu
Ogniem i mieczem / Potop / Pan Wołodyjowski
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

15-12-2017, 06:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-12-2017, 06:27 przez Gieferg.)
Po 1 - Popraw cytowanie, to nie Juby napisał tylko ja.

Po 2 - Nie mówiłem o przerwach w kinowych seansach tylko o emisjach w telewizji gdzie "Wołodyjowski" leciał zazwyczaj w dwóch częściach i o tym, jak to kiedyś puszczono "Potop" w TVP na przestrzeni całego dnia w bodaj 4 częściach na zasadzie - godzina "Potopu", jakieś programy, znów godzina "Potopu" itd. Tym sposobem leciał praktycznie cały dzień.

Przy okazji - mam zastrzeżenia do synchronizacji AV w "Wołodyjowskim" od DMMS, czasami jest dobrze, czasami dźwięk się ewidentnie spóźnia - na pewno w kilku scenach pod koniec w trakcie oblężenia Kamieńca rzuca się to w oczy np. gdy strzelają w skład tureckiej amunicji czy przy ostatniej rozmowie Michała z Baśką.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

15-12-2017, 07:04
Ja miałem (mam?) nagranego Wołodyjowskiego jako jeden, 2,5-godzinny film. Później miałem też gazetowe wydanie VCD podzielone na trzy płyty, ale też czołówka była jedna z tego co pamiętam (jak znajdę na święta to sprawdzę) - i co dziwne, inna od wersji telewizyjnej. Na starej kasecie była to scena z bitwy konnej, na VCD przebitki na sceny z filmu. Potwierdzę 23ego grudnia. Wink

A Potop miałem nagrany z dwójki (z jeszcze starym logo u góry ekranu) też jako dwie pełne części.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

15-12-2017, 07:40
Cytat:Na starej kasecie była to scena z bitwy konnej, na VCD przebitki na sceny z filmu

Na czołówkę składa się jedno i drugie.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie

15-12-2017, 09:14
No tak, ale w tv nie było żadnych przebitek tylko ganianie się kawalerii po jakimś polu. Nie wiem z czego to wynikało, może tak zrobili bo wyświetlali film w 4:3?

Filmweb | Filmoskop

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

15-12-2017, 09:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-12-2017, 09:18 przez Gieferg.)
Jak ja oglądałem film w TV, były przebitki. Przynajmniej ostatnim razem, wcześniej nie pamiętam, ale na nich są nazwiska aktorów i jest to zrobione tak, że faktycznie byłby problem z sensownym przycięciem do 4:3.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie

15-12-2017, 10:00
Ostatnio może i tak, ja to miałem nagrane pod koniec lat 90-tych. Wink

Przez tą dyskusję nabrałem ochoty na powtórkę całej trylogii. Smile

Filmweb | Filmoskop

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,321

15-12-2017, 15:19
(15-12-2017, 06:26)Gieferg napisał(a):  Po 1 - Popraw cytowanie, to nie Juby napisał tylko ja.

Po 2 - Nie mówiłem o przerwach w kinowych seansach tylko o emisjach w telewizji gdzie "Wołodyjowski" leciał zazwyczaj w dwóch częściach i o tym, jak to kiedyś puszczono "Potop" w TVP na przestrzeni całego dnia w bodaj 4 częściach na zasadzie - godzina "Potopu", jakieś programy, znów godzina "Potopu" itd. Tym sposobem leciał praktycznie cały dzień.

1. Nie wiem o co chodzi z tym cytowaniem. Drugi raz tak mam.

2. Kurczaki, seans* zawsze kojarzy mi się z kinem i dopiero na tym forum próbuję szerzej rozumieć to słówko. Nie jest łatwo…

* Seans - przedstawienie publiczne filmu w kinie lub zebranie poświęcone doświadczeniom spirytystycznym.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Seans

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

15-12-2017, 15:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-12-2017, 15:43 przez Gieferg.)
https://sjp.pwn.pl/sjp/seans;2575017.html

Po prostu pokaz, może być domowy.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

15-12-2017, 23:59
(15-12-2017, 15:43)Gieferg napisał(a):  https://sjp.pwn.pl/sjp/seans;2575017.html

Po prostu pokaz, może być domowy.

Chyba zaczynam rozumieć...

- Mogę pokazać film komuś = zaliczamy seans.

- Pokażę film sobie = zaliczam seans.

Kurczaki, przez całe swoje życie obejrzałem (po prostu) od groma filmów na TV w nieświadomości, że uczestniczyłem w seansach. Rety, to fantastyczne! Człowiek całe życie się uczy...

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

18-12-2017, 13:57
(14-12-2017, 12:33)Abul2007 napisał(a):  Potop wersja kinowa niestety ma tak jak Daras wspominał dźwięk mono zapisany w stereo (kanał lewy i prawy "grają" dokładnie to samo).

Szkoda. Naprawdę szkoda...
Kilka zdań o początkach dźwięku przestrzennego w polskich filmach (kiedyś znalazłem na SFP):

Dźwiękowcy otrzymali nowe narzędzia, w ślad za czym w kinie światowym niewątpliwie rośnie rola dźwięku i kino polskie nie stanowi tu wyjątku. Przy czym z jednej strony wciąż bardzo istotny jest okres zdjęciowy, gdyż w udźwiękowieniu dzieła filmowego bazujemy już w zasadzie wyłącznie na stuprocentowych nagraniach dialogów, a często też gwarów, efektów i atmosfer, z drugiej zaś wielkiego znaczenia nabiera postprodukcja dźwięku. W postprodukcji bowiem możemy przy pomocy nowoczesnych środków technicznych wzbogacić <setki> z planu zdjęciowego, wykreować od A do Z cały świat dźwiękowy oraz poczucie przestrzeni, głębi dźwiękowej, jakiej nie byliśmy w stanie wytworzyć w technologii analogowej” - zauważa Nikodem Wołk-Łaniewski. O takim rozwiązaniu Małgorzata Jaworska marzyła już w 1971 czy 1972 roku, w dyskusji operatorów dźwięku opublikowanej w miesięczniku „Kino” pod tytułem „Zamieszanie na ścieżce dźwiękowej. 
(…)
Natomiast w latach 70. mieliśmy udane realizacje stereofonii sześciokanałowej w szerokoformatowych (70 mm) wersjach m.in. takich filmów jak: "Westerplatte" Stanisława Różewicza, "Potop" Jerzego Hoffmana, "Ziemia obiecana" Andrzeja Wajdy czy "Noce i dnie" Jerzego Antczaka. 

http://forum.kinopolska.pl/viewtopic.php?t=12259&postdays=0&postorder=asc&start=30

Odpowiedz
Strony (33): « Wstecz 1 ... 19 20 21 22 23 ... 33 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku