30-05-2025, 09:07
Nowa oferta OPPO na Allegro za 4,500 zł.
|
Oppo UDP-203
|
|
A jeszcze wczoraj za 3700zł (z 4700 zł)
9 godzin(y) temu
( 11 godzin(y) temu)pred895 napisał(a): Obawiam się, że moje Oppo 203 też powoli zaczyna się poddawać. Problem występuje głównie na płytach od Warnera, znacznie rzadziej na wydaniach Paramountu czy Universala. Klasyczne przycięcia i pikseloza mniej więcej w połowie filmu. Wcześniej zakładałem, że dotyczy to przede wszystkim płyt 100 GB. Wczoraj jednak trafiło się to również na Dunkierce, a to przecież zwykła płyta 66 GB (kopia zapasowa została wykonana bez żadnych błędów odczytu). Z kolei wydania od Arrow działają bez najmniejszego zająknięcia. Zwykłe Blu-ray również odtwarzają się bez problemu. Wygląda na to, że niedługo czeka mnie konserwacja lub czyszczenie lasera. Mam nadzieję, że to pomoże i nie oznacza, że napęd zaczyna się kończyć. Nie ma co zwlekać, skoro pacjent jest chory (a ewidentnie jest) to wprowadź mu czym prędzej odpowiednie leczenie, zanim będzie za późno. Jeśli jest problem z zabrudzeniem soczewki lasera i/lub niewystarczającym smarowaniem szyn i śruby ślimakowej, to oznacza, że odtwarzacz częściej działa w trybie korekcyjnym i dioda lasera musi pracować z wyższą mocą, co z kolei skraca jej żywotność. Dostęp do lasera jest bardzo prosty, po prostu odkręcasz górną pokrywę obudowy i osłonę loadera. Wcześniej odłącz odtwarzacz od zasilania z otwartą tacką - to ułatwia sprawę. ( 9 godzin(y) temu)misfit napisał(a): Jeśli jest problem z zabrudzeniem soczewki lasera i/lub niewystarczającym smarowaniem szyn i śruby ślimakowej, Jakieś wskazówki dotyczące smarowidła? Czym najlepiej przeczyścić soczewkę? Czy zwykły patyczek do uszu nasączony IPA będzie odpowiedni? Wujek google polecił mi coś takiego do smarowania: Smar TF PS. Zauważyłem też, że przy pierwszym włożeniu nowszych płyt od Arrow odtwarzacz wyświetla ostrzeżenie, że płyta prawdopodobnie została nieprawidłowo włożona, tzn. nadrukiem do dołu. Po ponownym załadowaniu płyty wszystko działa już prawidłowo.
Unboxing >> YouTube
4 godzin(y) temu
( 5 godzin(y) temu)pred895 napisał(a): Jakieś wskazówki dotyczące smarowidła? Czym najlepiej przeczyścić soczewkę? Czy zwykły patyczek do uszu nasączony IPA będzie odpowiedni?Mam wrażenie, że całkiem niedawno była o tym dyskusja, był nawet smar polecany wrzucany - chyba że pomyliły mi się fora
4 godzin(y) temu
( 4 godzin(y) temu)kulcikriu napisał(a): Mam wrażenie, że całkiem niedawno była o tym dyskusja, był nawet smar polecany wrzucany - chyba że pomyliły mi się foraWink Tu jest dyskusja o smarowaniu: https://forum.filmozercy.com/watek-panasonic-ub420-ub820-ub9000-dyskusja?page=114
4 godzin(y) temu
Poczytaj posty zaczynając od poniższego: https://forum.filmozercy.com/watek-panasonic-ub420-ub820-ub9000-dyskusja?pid=118697#pid118697 Znajdziesz tam porady czym czyścić/smarować i w jaki sposób. I przede wszystkim: (05-02-2026, 15:25)prodarek napisał(a): w uproszczeniu bierzesz patyczek do uszu i kropelkę dwie np płynu do czyszczenia optyki i wycierasz delikatnie soczewkę w jednym kierunku NIE kręcisz kółek Oczywiście przed smarowaniem prowadnic i śruby ślimakowej, też najpierw je czyścisz - może być IPA.
Jop, ale smaru do rowerów nie będę używać. Konserwowałeś już w taki sposób swoje Oppo? Polećcie mi tylko jakiś smar, a z resztą już sobie poradzę.
Unboxing >> YouTube
Tak, czyściłem. https://forum.filmozercy.com/watek-misfit-kolekcja?pid=120089#pid120089 Do śruby ślimakowej używałem to co prodarek polecał, czyli Molykote X5-6020, a do prowadnic WAHL Clipper Oil. Muszę jeszcze coś podziałać aby otwieranie/zamykanie tacki wyciszyć, bo już powoli zaczynają mnie te odgłosy wkurwiać
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: Dziel, pred895, 5 gości |