Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Pan Anatol - kolekcja

Strony (3): « Wstecz 1 2 3 Dalej »
Opcje tematu
Pan Anatol - kolekcja
Offline Pan Anatol
Stały bywalec
Liczba postów: 336
Reputacja: 30

26-04-2021, 23:32
Zakupy i zamówienia z ostatnich miesięcy - nie za dużo tego, ale nigdy specjalnie nie szalałem z ilością, a poza tym skończyło mi się miejsce na obecnym regale i trzeba będzie zamówić drugi i zagospodarować trochę miejsca. Smile

Przede wszystkim muszę się pochwalić dwoma zamówieniami Wong Kar-Waiowymi, które szybciutko udało mi się załatwić po ukazaniu się screenów z nowego boxu Criteriona, na początku roku. Ostatecznie może i trochę przepłaciłem, ale przynajmniej mam teraz spokojną głowę i dwa odpowiadające mi wydania. Kto widział nowe wydanie Upadłych aniołów, ten nie potrzebuje chyba specjalnych wyjaśnień, czemu zdecydowałem się odnaleźć starą wersję (udało mi się znaleźć nówkę w całkiem przyzwoitej cenie). Natomiast jeśli chodzi o Chungking Express, nowy remaster jest nawet OK, ale jestem trochę przywiązany do starej kolorystyki - dlatego parę dni zastanawiałem się nad tym zakupem, ale ostatecznie złożyłem ofertę pewnemu bardzo uprzejmemu Australijczykowi i udało mi się zdobyć to kultowe już wydanie niezwalającym z nóg kosztem. Smile

[Obrazek: lv9mQFw.jpg]

A z rzeczy nieco bardziej prozaicznych - przecena Criterionów z Zavvi; jak już gdzieś wspominałem, na te cztery filmy się zdecydowałem:

[Obrazek: thumb-lg-8487955-three-outlaw-samurai.jpg][Obrazek: thumb-lg-9541324-safety-last.jpg]
[Obrazek: thumb-lg-10654369-five-easy-pieces.jpg][Obrazek: thumb-lg-5589111-being-there-1979-criter...k-only.jpg]

Harolda Lloyda i Wystarczy być już widziałem, pozostałe dwa to blind-buye; samurajów zawsze chętnie przygarnę do kolekcji, a Pięć łatwych utworów też raczej się wpasuje w mój gust i już od dłuższego czasu planowałem ten film zobaczyć. Samuraje zresztą już dziś przyszli lekko sfatygowani, ale niech już będzie. Oby pozostała trójka dotarła w nieco lepszej kondycji.

Oscarowa przecena od Eureki - Oscary mnie wprawdzie niewiele obchodzą, ale z promocji warto skorzystać. Smile Tym bardziej, że od jakiegoś czasu miałem te tytuły na oku i dawno nic od Eureki nie kupowałem.

[Obrazek: thumb-lg-1626637-laura-masters-of-cinema-blu-ray.jpg][Obrazek: thumb-lg-21272-paper-moon-masters-of-cinema.jpg][Obrazek: thumb-lg-20005-serpico-masters-of-cinema.jpg]

Niespecjalnie mnie ciągnie do kina noir, ale na Laurę jednak się zdecydowałem - po pierwsze, bo przecena, po drugie, bo to pozycja od Foxa, więc niewykluczone, że jeśli uznam, że nie potrzebuję tego tytułu, będę mógł za jakiś czas pozbyć się go z pewnym zyskiem. Smile A po trzecie, to jeden z ulubionych filmów jednego z moich profesorów, więc już sporo o nim słyszałem, ale jakoś nie było okazji, żeby go porządnie obejrzeć. Papierowy księżyc nie był w przecenie, ale wziąłem przy okazji, bo to chyba film który najbardziej chciałem od Eureki, a jeszcze nie miałem. A Serpico - w sumie nie wiem, ale temu zarośniętemu Alowi Pacino jakoś dobrze patrzy z oczu i chyba jest to dobry film. Smile

I ostatnie zakupy z dziś - ostatecznie zdecydowałem się wypróbować importCDs.com. Na sprowadzanie Criterionów trochę było mi już szkoda pieniędzy na chwilę obecną, ale zakupiłem takie dwie rzeczy:

[Obrazek: 134397_large.jpg][Obrazek: 20728_large.jpg]

Sklep na rogu został niedawno wypuszczony w ramach Warner Archive. To bardzo ładny świąteczny film (choć świąteczny w taki dość oszczędny sposób, co chyba warto uznać za zaletę) z jak zwykle urokliwą rolą Jimmy'ego Stewarta; jakiś czas już oczekiwałem na jakieś jego wydanie Blu-ray, no i się doczekałem. Ciekawe, czy pojawi się wkrótce w Europie; ja jednak zdecydowałem się nie zwlekać, bo wydanie Warner Archive nie pozostawia chyba nic do życzenia, poza faktem, że trzeba je sprowadzać zza oceanu.
Nieme komedie Ozu to natomiast tylko DVD, ale filmy są stareńkie i zachowały się w nie najlepszym stanie, więc wątpię, czy kiedyś otrzymamy je na Blu-ray (i czy takie wydanie stanowiłoby znaczny upgrade). Wydanie Criteriona/Eclipse jest zresztą bardzo porządne - choć to tylko DVD, i to amerykańskie, a więc tylko 480i/p, ale ponoć z porządnym bitratem i ładnym fortepianowym soundtrackiem, adekwatnym do komediowego (a właściwie, jak to się mówi, słodko-gorzkiego) wydźwięku tych filmów - nie to co w modernizujących ścieżkach dźwiękowych, które pojawiły się w niemych filmach Ozu w wydaniach od BFI. Zestaw zawiera trzy filmy, spośród których najbardziej znany jest chyba Urodziłem się, ale... (który mam właśnie już w wersji od BFI, w której muzyka jest strasznie ponura...), ale niemniej, a może nawet bardziej urokliwe są dwa pozostałe - Tokijski chór i Nastrój chwili. Jeśli komuś DVD niestraszne, to serdecznie polecam te tytuły. Smile

Dziękuję za uwagę. Smile

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 3,291
Reputacja: 79

27-04-2021, 00:07
Ile za te Kar Waie?

Odpowiedz
Offline Pan Anatol
Stały bywalec

27-04-2021, 00:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-04-2021, 00:44 przez Pan Anatol.)
Za Upadłe anioły dałem coś koło 18 funtów. Były jeszcze jakieś oferty na Amazon Marketplace chyba po 9 funtów, ale na forum blu-ray.com narzekali, że im nie wysyłają, więc uznałem, że nie ma co sobie zawracać głowy, tym bardziej, że poniżej 20 funtów za zafoliowane wydanie OOP to wydaje mi się bardzo w porządku cena. Potem okazało się, że znaleźli tam jednak te parę sztuk i rozesłali, ale nie przejmowałem się już specjalnie - zdarza się.

Za Chungking Express wykosztowałem się 100 dolarów australijskich, czyli koło 300 złotych, do tego doszło 20 parę dolarów wysyłki (śledzonej, bo chyba szlag by mnie trafił, jakby to gdzieś zginęło Wink ). Zerkałem jeszcze potem parę razy na Ebay i chyba raz pojawiła się jakaś nieco korzystniejsza oferta i to z Europy, no ale nie mogłem tego przewidzieć. A poza tym uważam (pomijając fakt, że wcześniej nigdy tyle nie wydałem na jedną płytkę), że to jednak był całkiem niezły deal, bo zarówno wtedy jak i teraz większość sprzedawców sobie życzy jakieś dwa razy więcej.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 3,291
Reputacja: 79

27-04-2021, 00:57
No ja bym tyle nie dał, ale graty.

Odpowiedz
Offline Pan Anatol
Stały bywalec

27-04-2021, 01:04
No bardzo możliwe, że trochę mnie poniosło przy tym zakupie, ale miałem trochę niezagospodarowanego budżetu, a film należy do moich ulubionych, więc uznałem, że raz w życiu mogę sobie pozwolić na taką ekstrawagancję. Wink

Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 921
Reputacja: 68

27-04-2021, 06:48
Serpico bardzo fajny, tak więc oczy Ala Cię nie zmyliły Wink

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 637
Reputacja: 32

27-04-2021, 19:32
Ja już po seansie "Pięciu łatwych utworów", widziałem to wcześniej ćwierć wieku temu jak nie lepiej, na szczęście nie zawiodłem się, klasyczny Nicholson + okazało się że jednym z utworów jest "Fantazja chromatyczna i fuga" Bacha więc banan na twarzy był  Tongue
"Wystarczy być" wiadomo, pewniak  Heart
"Jeszcze wyżej" trzyma się znakomicie i robi do dziś niesamowite wrażenie - oglądałem z dzieciakiem dla którego był to pierwszy niemy film i trochę się obawiałem czy da radę, ale zupełnie niepotrzebnie Smile[Obrazek: Rb36cceb9afd2c1932bc84ac0e6c6b387?rik=y8...pid=ImgRaw]

"Samurajów" nie widziałem, są w drodze Smile

♥ J. S. BACH: 989 CD ♥
Odpowiedz
Offline Pan Anatol
Stały bywalec

29-04-2021, 11:53
No to fajnie, cieszę się, że dobre filmy sobie wybrałem. Smile "Wystarczy być" właśnie niedawno sobie zobaczyłem - wiem, że to nie jest taka czystej wody komedia, ale szczerze mówiąc dawno się tak nie uśmiałem, jak podczas oglądania tego - zatem wypada mieć. Smile A "Jeszcze wyżej" widziałem już jakiś czas temu, na kursie z kina niemego, ale pamiętam, że zrobił na mnie spore wrażenie, na tyle, że zdecydowałem sobie przypomnieć ten film już z zakupionego wydania BD. Jak podejdzie i tym razem, to rozważę też zakup "Speedy'ego", który też się pojawił w ramach Criterionów UK.

Dziś właśnie przyszła druga porcja Criterionów, tym razem trzy sztuki, czyli już wszystko. Obyło się bez uszkodzeń - w tamtym wypadku trochę podejrzewam, że to sprawka listonosza, który wciskał to do skrzynki pocztowej...

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 6,010
Reputacja: 437

29-04-2021, 12:25
(29-04-2021, 11:53)Pan Anatol napisał(a):  Obyło się bez uszkodzeń - w tamtym wypadku trochę podejrzewam, że to sprawka listonosza, który wciskał to do skrzynki pocztowej...

Dobrze kombinujesz.

"Wystarczy być" w zeszły weekend widziałem - dobra rzecz. W sumie śmieszna sprawa, że w kinach w USA pojawił się mniej więcej w tym samym czasie co u nas ekranizacja Kariery Nikodema Dyzmy Smile

Odpowiedz
Offline Pan Anatol
Stały bywalec

25-11-2021, 00:56
Bardzo dawno nic nie dodawałem, bo też i nic nie kupowałem jeśli chodzi o filmy.  Niemniej doniesiono w odpowiednim temacie o przecenach, z których, jak uznałem, warto skorzystać, więc dziś złożyłem małe zamówienie i już spieszę, by podzielić się z Wami radosnymi wieściami. Wink

Po pierwsze, promocja Criterionowska na Amazonie. W sumie mam już chyba wszystkie Criteriony brytyjskie, na których naprawdę mi zależy, z wyjątkiem nie tak dawno wypuszczonego "Męskiego, żeńskiego" Godarda - toteż ten film sobie wybrałem. To trochę oryginalny film w dorobku Godarda, ani nie taki kinofilsko-postmodernistyczny jak te przed nim, ani nie taki marksistowsko-eksperymentalny, jak te po nim, czyli jak dla mnie w sam raz. Smile A do tego dobrałem sobie jeszcze "Wniebowstąpienie" Łarisy Szepitko - jeszcze nie widziałem, ale jakiś radziecki klasyk w dobrym wydaniu zawsze warto wziąć.

[Obrazek: thumb-lg-14329434-masculin-feminin-the-c...ection.jpg] [Obrazek: thumb-lg-12219690-the-ascent.jpg]

A po drugie - promocja na filmy Studia Ghibli. To znaczy promocja jest na Zavvi i tam też miałem zamawiać, ale jak sobie wszystko podliczyłem, to jednak na Amazonie wyszło to wszystko prawie równie tanio - a jako że, o ile dobrze się orientuję, robienie interesów z Zavvi jest ostatnio dość upierdliwe ze względu na te sprawy podatkowe, to zdecydowałem się tym razem złożyć daninę Bezosowi. Smile A co do tytułów: "Powrót do marzeń" i "Szept serca" już od dawna chciałem zobaczyć; natomiast chciałem zakupić jeszcze jedną parę filmów i poradziłem się mojej siostry, która jest większą koneserką Ghibli niż ja. Smile I doradziła mi "Podniebną pocztę Kiki" i "Zrywa się wiatr".

[Obrazek: thumb-lg-99563-only-yesterday.jpg] [Obrazek: thumb-lg-19701-whisper-of-the-heart-doub...nd-dvd.jpg]
[Obrazek: thumb-lg-19705-kikis-delivery-service-do...nd-dvd.jpg] [Obrazek: thumb-lg-23004-the-wind-rises.jpg]

A z niefilmowych rzeczy - ostatnio wpadła mi też płyta z nagraniami zwycięzcy tegorocznego Konkursu Chopinowskiego, Bruce'a Liu. Smile Normalnie pewnie nie ekscytowałbym się i nie kupowałbym od razu płyt, ale jednak ten pianista wyjątkowo mnie do siebie przekonał, zresztą grubo przed ogłoszeniem wyników. Wink Zatem zdecydowałem sobie kupić to wydanie na pamiątkę tej edycji konkursu - zresztą wybór utworów też mi bardzo odpowiada.

[Obrazek: Winner-Of-The-18th-International-Frydery...w-2021.jpg]

Odpowiedz
Strony (3): « Wstecz 1 2 3 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2023 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2023 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku