Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 8 Dalej »

Panasonic UB150/UB450 - dyskusja

Strony (6): 1 2 3 4 5 6 Dalej »
Opcje tematu
Panasonic UB150/UB450 - dyskusja
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

06-07-2024, 21:21
Hejo,
Jako że ostatnio kupiłem UB150 to trochę się nim pobawiłem dogłębnie Big Grin nie będę tu opisywał ogólnej jakości wykonania itd bo widać jak to wygląda... tylko bardziej kwestie techniczne i oprogramowania:

- Procesor MT8581BDAV (brak obsługi Dolby Vision) (zrobiłem z UB150 model UB450 lecz po włączeniu DV brak obrazu, ale tego się spodziewałem)
- Procesor w zasadzie zimny i nie generuje ciepła.
- Wersja kernela 3.10.26 systemu.
- Oprogramowanie bardzo szybkie, pioruńsko szybkie tak jak już kiedyś wspominałem jest to oprogramowanie dostarczane przez Mediateka a każdy producent już po swojemu je dostosowuje lecz baza pozostaje podobna.
- Jest możliwość użycia MTKtools i adaptera UART do debugowania i ewentualnej zmiany programowania, trzeba się przylutować do 3 pinów ewentualnie wykombinować coś innego bez lutowania Smile
- Pamięć NAND to TC58NVG1S3HTAI0 TSOP48 256MiB .
- Próbowałem wgrywać oprogramowanie Oppo 20X jak i Pioneera LX500/800, na razie bezskutecznie..
- Działa trick z włączaniem płyt z innych regiony metodą STOP > TOP MENU.
- Jest funkcja ZOOM z możliwością przemieszczenia się góra / dół.

Pozdro

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

12-09-2024, 12:47
Od marca 2021 jestem posiadaczem Panasonica DP-UB150 (kupiony w listopadzie 2019 przez Danusa, później odkupiłem go od niego) i chyba właśnie padł :<

W sobotę chciałem obejrzeć Terminatora 3. Włożyłem płytę, a odtwarzacz dziwnie zapiszczał, męczył i męczył, by w końcu wyrzucić "Płyta niekompatybilna z odtwarzaczem". Z tym, że próba wyjęcia płyty - czy to poprzez kliknięcie przycisku na pilocie, czy też na odtwarzaczu - nic nie dała. Na telewizorze nie pokazuje się ikonka jakobym w ogóle wcisnął ten przycisk, a ponowne kliknięcie sprawia, że odtwarzacz znowu próbuje czytać płytę - i znowu bezskutecznie. I tak w kółko. Jako, że cały czas "próbuje" ją odtworzyć, odmawia wyłączenia się. Jedyny sposób aby go wyłączyć to odcięcie od prądu, a żeby wyjąć płytę musiałem go rozkręcić (obudowę i kieszeń w środku też) Sad

Serwis Panasonica w Łodzi odmówił mi przyjęcia go do naprawy ("nie zajmują się odtwarzaczami" - usłyszałem, choć jest ich firmy naprawiają tylko telewizory, kamery i jakieś inne sprzęty). W poniedziałek oddałem go więc do małego, prywatnego serwisu RTV, gdzie facet naprawił mi już dwa piloty, ale tym razem nie pomógł. Rozkręcił go, stwierdził że od strony mechanicznej wszystko działa, tylko głowica tak "głośno pracuje" kiedy szuka płyty po zamknięciu się kieszeni, ale że cośtam przeczyścił i wszystko powinno być już dobrze (straciłem na to dwie dyszki). No i z perspektywy samego odtwarzacza niepodłączonego do telewizora rzeczywiście mogło mu się tak wydawać (po wyjęciu płyty T3 i podłączeniu odtwarzacza tylko do prądu też sprawdziłem: kieszeń ponownie zaczęła się otwierać i zamykać prawie normalnie, tylko po zamknięciu wydawała trzy głośne piski). No ale odebrałem go dzisiaj, podłączyłem wszystko tak, jak miałem przez ostatnie 3,5 roku i znowu to samo. Podłączony tylko do prądu podobno przyjął płytę DVD, a potem ją oddał (tak twierdził właściciel serwisu), ale gdy już był przypięty HDMI do mojego telewizora to okazało się, że dopiero wtedy stara się odczytać włożoną płytę i... reaguje tak samo jak w sobotę, trzeba odłączyć z prądu i rozkręcić go, aby ją odzyskać (na próbę włożyłem tani film na DVD - ta sama reakcja, ten sam komunikat o niekompatybilności).

Ma ktoś jakiś pomysł co może być tego przyczyną? Czy ktoś zna jakiś serwis RTV w Łodzi godny polecenia, gdzie może udałoby się go naprawić? Bo słabo by było gdybym musiał go wyrzucić wiedząc, że sprzęt ma niecałe 5 lat. W dodatku nie stać mnie obecnie na kupno czegoś lepszego, a ten sam model też kosztuje obecnie niemało, oferty zaczynają się od 699 zł.

Na razie podłączyłem swojego starego LG (mam go od maja 2012, ostatnie 3,5 roku stał praktycznie nieużywany, ale jest niemal całkowicie sprawny). Chciałem sobie powtórzyć ostatniego Batmana w 4K przed premierą serialu o Pingwinie, ale chyba jestem skazany na powtórkę na Blu-ray Undecided Nowy odtwarzacz będę mógł kupić nie wcześniej niż w przyszłym miesiącu.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline Danus
Stały bywalec
Liczba postów: 572
Reputacja: 23

12-09-2024, 12:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-09-2024, 12:54 przez Danus.)
Rozkrec go i sprobuj odpalic bez obudowy podlaczonego do tv. Moze zobaczysz co tam robi to co robi, moze cos sie blokuje.
Jesli nie masz serwisu w lodzi to szukalbym w Polsce, co oczywiscie bedzie skutkowalo wysylka, ale jak mus to mus.

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak

12-09-2024, 12:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-09-2024, 12:58 przez prodarek.)
Nie musisz niczego rozkręcać aby wyciągnąć zablokowaną płytę na dole pod odtwarzaczem masz dwa podłużne otwory które odblokowują tackę z płytą. Wkładasz tam drucik do dziurki w białej plastikowej szynie i przesuwasz w bok.
Ogólnie jeśli padł ci napęd to naprawa nie opłacalna bo napęd będzie kosztował tyle co odtwarzacz. Używany UB150 powinieneś już kupić za 250-300zł. Jeśli chcesz mogę Ci go sprawdzić ponieważ mam UB150 na którym robię tylko testy i służy mi do zabawy, zweryfikuję czy padł Ci napęd i będziesz wiedział na czym stoisz.

Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,281
Reputacja: 149

12-09-2024, 13:03
(12-09-2024, 12:47)Juby napisał(a):  kupiony w listopadzie 2019 przez Danusa, później odkupiłem go od niego

Danus zrobił interes życia z takim razie Wink

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie

12-09-2024, 15:31
(12-09-2024, 12:53)Danus napisał(a):  Rozkrec go i sprobuj odpalic bez obudowy podlaczonego do tv. Moze zobaczysz co tam robi to co robi, moze cos sie blokuje.
Nie ma szans. Po zdjęciu obudowy sama kieszeń (a to w niej coś nie gra) też jest zabudowana czarnym plastikiem. Żeby go zdjąć musiałbym powypinać wszystko, aby wyjąć "przód" odtwarzacza, a na to jestem za cienki bolek w elektronikę, prędzej to wykończę niż naprawię.

(12-09-2024, 12:53)Danus napisał(a):  Jesli nie masz serwisu w lodzi to szukalbym w Polsce, co oczywiscie bedzie skutkowalo wysylka, ale jak mus to mus.
Odpada. Jest serwis Panasonica w Warszawie, który naprawia odtwarzacze, ale jak mam wydać na naprawę +wysyłkę to już wolę kupić coś nowego. Naprawa wchodzi w grę tylko u mnie w mieście, gdzie jadę ze sprzętem i wracam z nim = wiem, że nie popsuje mi się w trasie. No i mogę się dogadać w kwestii ceny za naprawę, a na odległość to ktoś po zrobieniu rzuci mi właśnie kwotę rzędu 250 zł i weź tu się ciesz z takiej naprawy.

(12-09-2024, 12:58)prodarek napisał(a):  Nie musisz niczego rozkręcać aby wyciągnąć zablokowaną płytę na dole pod odtwarzaczem masz dwa podłużne otwory które odblokowują tackę z płytą. Wkładasz tam drucik do dziurki w białej plastikowej szynie i przesuwasz w bok.
Właściciel serwisu, od którego odebrałem odtwarzacz już mi to podpowiedział, ale za cholerę nie potrafiłem tego w ten sposób otworzyć Dodgy

(12-09-2024, 12:58)prodarek napisał(a):  Używany UB150 powinieneś już kupić za 250-300zł.
Na allegro/olx obecnie nie ma taniej niż za 570 zł. To już wolę dołożyć te 130 i wciąć nowy ze sklepu, który w razie czego mogę reklamować. Poza tym, chyba właśnie się przejechałem na kupnie używanego, więc nie chcę drugi raz popełnić takiego błędu.

Nie wiem w jaki sposób mógłbyś sprawdzić u siebie czy padł akurat napęd, ale jeśli uważasz że masz taką możliwość to śmiało. Jeśli potwierdzisz, że to coś tak poważnego, że naprawa wyniesie 250-300 zł to od razu trafi do kosza.

Od razu dopytam: Czy UB450 są mniej zawodne? Czy z UB450 jest kompatybilny pilot od UB150? Bo mam dwa + sprawny zasilacz, więc nie wiem czy przy zakupie ograniczać się z tego powodu do tego samego modelu, czy może pójść w nowsze UB450.

Filmweb | Filmoskop

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak

12-09-2024, 15:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-09-2024, 15:47 przez prodarek.)
Nie nie będzie, UB450 to jest to samo + kilka elementów więcej na płycie głównej ten sam procesor, ale z licencją na DV i odblokowane dodatkowe opcje w firmware. Piloty są zamienne możesz nawet kupić sobie pilot od UB420/820/9000 i też będzie działać. Napisz do mnie na prv jak ci najlepiej go do mnie wysłać.

Ale z 2 strony twój opis wskazuje ze to na pewno napęd ... i nawet jak ci to potwierdzę to jest ot wydatek równy nowemu sprzętowi tylko za sam napęd...

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie

12-09-2024, 15:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-09-2024, 15:54 przez Juby.)
Dobra, skoro piszesz że to na pewno napęd to szkoda kasy na wysyłkę. Jeśli mówisz, że pilot będzie pasował do UB450, to przyjrzę się ofertom na ten model. Dzięki za podpowiedzi.

Filmweb | Filmoskop

Odpowiedz
Offline afflux
Użytkownik
Liczba postów: 113
Reputacja: 6

13-09-2024, 09:56
Ja posiadam UB450 od ponad dwóch lat i nie mam z nim żadnych problemów, czyta wszystko co mam na płytach blu ray i UHD. Fakt że nie mam wielu filmów, ale do tej pory nigdy się nawet nie zająknął podczas odtważania.

LG OLED B9 55 cali
Harman/Kardon Enchant 800
Panasonic DP-UB 450
Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

13-09-2024, 10:31
Może zająknie się podczas odtwaRZania? Smile

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Strony (6): 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku