Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
« Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 ... 14 Dalej »

Polskie filmy, które warto kupić

Strony (18): « Wstecz 1 ... 11 12 13 14 15 ... 18 Dalej »

Opcje tematu
Polskie filmy, które warto kupić
Offline Bender
Stały bywalec
Liczba postów: 639
Reputacja: 22

24-06-2019, 20:16
Ja nie mam nic do pojawianie się słowa pedał w filmie. Mam do pojawienia się tego słowa w obraźliwy sposób w Twoim poście. Jeśli w jakimś filmie pojawi się w dialogu "k****" adresowane do kobiety to poczujesz się usprawiedliwiony używając takiego określenia w swoich postach?

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Kirek
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,475
Reputacja: 218

24-06-2019, 20:18
To co jest w filmach niech w nich zostanie ale to nie oznacza, że wszystko co w nich zobaczysz/usłyszysz należy przenosić na inne sfery życia. Argument "bo w filmach tak mówią" wypada dość słabo. Nie były to cytaty z filmów tylko Twoje opisy określające tematykę filmów. Zaraz się okaże, że słuszne jest wprowadzanie zakazów na projekcje filmów, ponieważ mogą one decydować o naszych czynach "przecież w filmie tak robili a teraz każą mi się tłumaczyć dlaczego ja to robię".

Odpowiedz
Niedostępny Pai-Chi-Wo
konto zawieszone
Liczba postów: 452
Reputacja: 5

24-06-2019, 20:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-06-2019, 20:31 przez Pai-Chi-Wo.)
(24-06-2019, 20:16)Kirek napisał(a):  Argument "bo w filmach tak mówią" wypada dość słabo. Nie były to cytaty z filmów tylko Twoje opisy określające tematykę filmów.
Rzeczywiście, na przykładzie podanym na tym forum nie były to cytaty tylko coś niegrzecznego. Poza tym takie filmy są w zdecydowanej mniejszości. Ja natomiast podjąłem się wątku polskich filmów wydawanych na zachodzie i uważam, że nie licząc zasłużonej klasyki, wydawane tam tytuły mi nie imponują. Nie spełnia to moich oczekiwań. Oczywiście jestem w stanie podać też pozytywne tytuły.

(24-06-2019, 20:16)Bender napisał(a):  Ja nie mam nic do pojawianie się słowa pedał w filmie. Mam do pojawienia się tego słowa w obraźliwy sposób w Twoim poście. Jeśli w jakimś filmie pojawi się w dialogu "k****" adresowane do kobiety to poczujesz się usprawiedliwiony używając takiego określenia w swoich postach?

Zgadza się, zmieniam ton.

This is the fucking come to Jesus moment... - Steven Seagal
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

24-06-2019, 22:11
Można się porozumieć? Można! Smile

Żartują, że Wojciech Jaruzelski dał nam pierwszy film o miłości lezbijskiej. Chodzi o „Inne spojrzenie” (1982) z wyrazistą i atrakcyjną Grażyną Szapołowską. Obraz Karoly Makka oglądałem jakoś w tamtych czasach i zapamiętałem go jako opowieść o walce z systemem totalitarnym, podejmowaniu wysiłków w celu realizacji podstawowych praw jednostki (dostęp do prawdy itd.). Co ciekawe, cenzura nie miała problemu z sympatyzującymi ze sobą paniami, lecz kontekstem politycznym.

Nie wiem ile kobiet tu zagląda, ale film polecam przede wszystkim Polkom mającym odwagę walczyć z otwartą przyłbicą o swoje racje.
W niniejszym wątku wypada zarekomendować kupno nośnika fizycznego. Hmm, jest kłopot. Wygląda na to, że tylko osoby władające językiem węgierskim / angielskim będą w pełni usatysfakcjonowane. Speców od wyszukiwania płyt DVD / BD proszę o namierzenie wersji PL.

Marian, czy film został zrekonstruowany?

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Niedostępny Pai-Chi-Wo
konto zawieszone

24-06-2019, 23:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-06-2019, 23:11 przez Pai-Chi-Wo.)
(24-06-2019, 22:11)Daras napisał(a):  „Inne spojrzenie” (1982)

Daras, dzięki za tytuł, zagraniczne filmy z polskimi aktorami to dla mnie cycuś... to wydał Second Run i film jest po rekonstrukcji.

Daras, jak na fana klasyków powinno ciebie zainteresować tegoroczne wydanie BD Ikarie XB 1 od Second Run po rekonstrukcji 4K Big Grin

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

24-06-2019, 23:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-06-2019, 23:13 przez Daras.)
(24-06-2019, 23:11)Pai-Chi-Wo napisał(a):  Daras, dzięki za tytuł, zagraniczne filmy z polskimi aktorami to dla mnie cycuś... to wydał Second Run i film jest po rekonstrukcji.

Dobry jesteś. Warto znać języki. Smile
A co z wersją PL? Może wklej tu okładkę wydania, o którym wspomniałeś.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Niedostępny Pai-Chi-Wo
konto zawieszone

24-06-2019, 23:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-06-2019, 23:44 przez Pai-Chi-Wo.)
(24-06-2019, 23:11)Daras napisał(a):  Dobry jesteś. Warto znać języki. Smile
A co z wersją PL? Może wklej tu okładkę wydania, o którym wspomniałeś.

(niestety tylko angielskie napisy)

[Obrazek: 299709420.jpg]

https://www.secondrundvd.com/release_anotherway.html

----------------------------------

[Obrazek: egymasranezve_3D_v2.jpg]

http://mandarchiv.hu/cikk/6221/Egymasra_nezve

==============================

[Obrazek: ikarieBD.gif]

https://www.secondrundvd.com/release_ikarieBD.html

Odpowiedz
Online Marioo
Grammar Nazi
Liczba postów: 848
Reputacja: 60

25-06-2019, 06:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-2019, 07:12 przez Marioo.)
Wprawdzie Ikarie XB-1 to nie polski film (chociaż reżyserem jest Polak Wink ), jednak warto o nim wspomnieć, ponieważ jest to jedna z wczesnych ekranizacji Stanisława Lema. Warto zobaczyć jak wygląda wizja space opery nie tylko spod ręki Amerykanów.

Taniej chyba można nabyć stąd: Ikarie XB-1

Sam od niedawna jestem posiadaczem tegoż i jakby co, to mam w pliku dopasowane polskie napisy  Cool

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

25-06-2019, 09:47
Swojego czasu przepracowałem temat dotyczący polskich kin 70 mm. Pomogła mi w tym dyskusja ze sobą samym, którą odbyłem na forum Kino Polska. O dziwo, podobno ludzie to czytali. Rolleyes

Prawda jest taka, że Polacy nie nakręcili samodzielnie ani jednego filmu w nowoczesnym wówczas formacie (?). Ale niewiele brakowało. Mam na uwadze „Sygnały MMXX” (NRD / Polska 1970). Teraz uwaga. Dotarłem jakoś do kolekcjonera z niniejszego forum (wówczas nie byłem jego użytkownikiem) i ustaliliśmy, że rodzima edycja DVD ma skopany AR. Natomiast w OAR film wydali bodajże tylko Niemcy. To może być gratka dla zbieraczy wszelkiej maści zapomnianych produkcji SF. Zastanawiałem się nad kupnem krążka z uwagi na tę panoramę i polskie akcenty.  

Na marginesie. Lema „zekranizował” też mój kolega. Zrobił to na taśmie 8 mm i pochwalił się tym pisarzowi. Ten mu odpisał komplementując zapał młodych ludzi. Smile

Odpowiedz
Niedostępny Pai-Chi-Wo
konto zawieszone

25-06-2019, 10:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-2019, 10:52 przez Pai-Chi-Wo.)
Ostatnią ekranizację Lema zrobili Węgrzy...
Mam jeszcze jeden tytuł, lewiznę na twardym dysku, stary film SF zagraniczny z polskim aktorem Ignacym Machowskim i Lucyną Winnicką.
Teraz tytułu se nie przypomnę, ale może ktoś zna? Daras?
Mam!

DER SCHWEIGENDE STERN - MILCZĄCA GWIAZDA

[Obrazek: s-l500.jpg]

Chciałem go kupić ale kosztuje majątek.

Odpowiedz
Strony (18): « Wstecz 1 ... 11 12 13 14 15 ... 18 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku