Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Problemy z nowymi wydaniami - ponowne foliowanie i inne

Strony (7): « Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 Dalej »

Opcje tematu
Problemy z nowymi wydaniami - ponowne foliowanie i inne
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 1,996

24-12-2021, 01:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-12-2021, 01:19 przez Daras.)
Sebas, dzięki za wskazówki.

Misfit napisał:
2. Jeśli dostaję uszkodzone pudełko UHD to zgłaszam sprawę do sklepu, w razie czego wysyłam zdjęcia i proszę o zwrot części kosztów, pokrywających zakup zastępczego pudełka. Jeśli nie da się dogadać to leci zwrot/wymiana. Podobnie ma się sprawa w przypadku pudełek Blu-ray (…)

Kamil napisał:
2. Nie trafiły mi się jeszcze żadne uszkodzone pudełka UHD (na szczęście). Stosuję zasadę – jeśli pudełko można kupić i przyjdzie połamane, to nie ma co się męczyć z reklamacjami, kiedyś się wymieni. Gorzej jest właśnie z pudełkami od UHD, których na Allegro nie kupisz, przynajmniej nie w standardowej grubości. Wtedy bardzo mocno rozważyłbym reklamację w sklepie.

Zatem mamy podobne podejście. Chciałem się upewnić czy aby nie jestem jedyną osobą nadwrażliwą na względy - powiedzmy - estetyczne.

Także życzę wszystkim zdrowych i spokojnych świąt. 

EDIT:
Misfit napisał:
1. Najpierw traktuję płytę ściereczką z mikrofibry, bo czasami tak jest, że coś co się wydaje być zarysowaniem, w praktyce okazuje się być zabrudzeniem. Jeśli to nie pomaga to leci reklamacja do sklepu.

Odpuściłbyś dwa milimetry na płycie UHD? Pytam serio.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 6,010
Reputacja: 437

24-12-2021, 11:26
Zależy jak głęboka rysa i gdzie jest umiejscowiona, ale na BD-100 raczej bym nie odpuścił. Co prawda moje OPPO bardzo dobrze sobie radzi z tego typu płytami, ale już komputerowy napęd często się poddaje przy odczycie, nawet przy niewielkiej rysce.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 1,996

29-12-2021, 18:43
Tu myślimy podobnie. Cały czas się waham. W moim przypadku chodzi o „Mechaniczną pomarańczę” (1971) na UHD. Rysa ma jakieś 2 – 3 mm długości. Głębokości nie oszacuję. Wczoraj odpaliłem krążek. Zero problemów. Jednak w tym przypadku bardziej chodzi mi o względy „estetyczne” (czytaj kolekcjonerskie). Kurna – nie wiem… Może napisz coś więcej o swoich preferencjach hobbystycznych. Ciekawym.

Na marginesie. Miałem o poniższych spostrzeżeniach już nie pisać (szkoda czasu na „trudne” dyskusje), ale jednak…

Dla swoich potrzeb dokonuję porównań pomiędzy UHD a BD (nawet jeśli mastery są różne). Przypomnę – posiadam projektor FHD z funkcją Deep Color. „Pomarańcza” z UHD bije na głowę ten drugi krążek. Luźny przykład: w 28.10 min. mamy kadry ukazujące obrazki, pod którymi tylko na UHD brakuje przepałów (chodzi o widoczne pasy / odcienie równoległe do dolnej listwy ramki). Oczywiście takich smaczków odnotowałem całą masę.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,308
Reputacja: 93

08-04-2022, 10:24
Nie wiem co jest grane, ale zauważyłem że gro moich płyt przeszła jakimś dziwnym nalotem: mikroskopijne kropki, jakiś smugi itp... nie ma reguły co do wydania. Niektóre edycje są czyste jak łza a inne mają to gówno... Na razie przejechałem mikrofibrą jedną sekcję na regale i jestem przerażony jak to wygląda. Widać to tylko pod światło i nie mam pojęcia czy to wpływa na odtwarzanie.

Moje Blu >> Kolekcja
FS >> FS
Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 921
Reputacja: 68

08-04-2022, 12:09
(08-04-2022, 10:24)pred895 napisał(a):  gro moich płyt przeszła jakimś dziwnym nalotem
Ktoś już pisał o takim problemie. Po wyczyszczeniu nie było problemów z odtwarzaniem. A zauważyłeś może jakąś prawidłowość? Np. jeden typ pudełka, albo płyty od tego samego dystrybutora?

Odpowiedz
Offline Reacher
Stały bywalec
Liczba postów: 365
Reputacja: 33

08-04-2022, 12:27
Często pudełka w środku mają nalot, plamy, ślady po przyssawkach. Dobrze jest sobie to powycierać choćby ręcznikem papierowym. Cholera wie czy nie przedostaje się to na płyty.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 3,291
Reputacja: 79

08-04-2022, 12:34
(08-04-2022, 10:24)pred895 napisał(a):  gro

s
Smile

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 6,010
Reputacja: 437

08-04-2022, 12:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-04-2022, 12:37 przez misfit.)
Dyskutowaliśmy o tym jakiś czas temu - nalot z pudełka przedostaje się na płyty, szczególnie gdy jest niewielka przestrzeń pomiędzy spodem płyty, a podłożem pudełka. Więc u mnie głównie usyfione płyty są w pudełkach 3 i więcej dyskowych. Przede wszystkim dotyczy to pudełek viva elite. Co gorsza, wyczyszczenie pudełka zaraz po zakupie często niewiele daje, bo po pewnym czasie to gówno powraca - przynajmniej u mnie.
Więc mam u siebie taką zasadę, że przed włożeniem płyty do odtwarzacza najpierw ją sprawdzam, a jeśli jest taka potrzeba to czyszczę mikrofibrą.

Odpowiedz
Offline Pan Anatol
Stały bywalec
Liczba postów: 336
Reputacja: 30

08-04-2022, 14:36
Mam to na paru płytach (tylko w jednym czy dwóch wypadkach cała powierzchnia płyty się tym pokryła, przeważnie to tylko mniejsze ślady), ale jeszcze nie zdarzyło się, żebym miał w związku z tym jakieś problemy z odtwarzaniem takiej płyty.

Odpowiedz
Offline Bipo
Użytkownik
Liczba postów: 112
Reputacja: 1

08-04-2022, 16:58
Czym najlepiej przetrzeć płytę aby jej nie porysować np.palce odbite?

Odpowiedz
Strony (7): « Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2023 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2023 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku