Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Pozostałe › Na luzie
1 2 3 4 Dalej »

Revolut

Strony (8): « Wstecz 1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Opcje tematu
Revolut
Offline darayavahus
Użytkownik
Liczba postów: 154
Reputacja: 6

05-05-2019, 17:13
(05-05-2019, 14:48)Glaeken napisał(a):  - skoro nie pobrało mi żadnych extra opłat za transakcję revolutem mimo iż ściągnięto z PLNów zakup w EURo to po kiego mam w ogóle wymieniać lub wrzucać właściwą walutę?
Możesz kupić na zapas gdy np będzie dobry kurs tej waluty i później robiąc nią zakupy trochę oszczędzasz

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Glaeken
Posting Freak
Liczba postów: 1,602
Reputacja: 17

05-05-2019, 17:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-05-2019, 17:49 przez Glaeken.)
(05-05-2019, 15:54)misfit napisał(a):  Nie ma takiej potrzeby i to jest właśnie jeden z pozytywów Revoluta, ale skoro dziś, czyli w weekend dokonałeś zakupu to doliczyli sobie 0.5% prowizji, nie będziesz tego widział w jakiejś dodatkowej płatności lecz na samym kursie wymiany (to są całe 2 grosze za każde 1 EUR Wink )
Sądziłem, że revolut pobiera prowizję jedynie za wymianę walut w trakcie trwania weekendu a nie za dokonanie zakupu.

(05-05-2019, 17:13)darayavahus napisał(a):  Możesz kupić na zapas gdy np będzie dobry kurs tej waluty i później robiąc nią zakupy trochę oszczędzasz
Tak właśnie robię. Myślałem, że zdążę kupić walutę jutro w revolucie zanim amazon pobierze kasę. Nie wiem czemu ale mi się ubzdurało, że amazon pobiera kasę po ok 24h po zakupie :/

Moje aukcje na OLX
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 6,013
Reputacja: 437

05-05-2019, 21:09
No tak, ale zakup zrobiłeś w EUR, a na koncie EUR nic nie miałeś więc poleciała wymiana z PLN na EUR. I tutaj skoro to był weekend to jak mniemam doliczyli sobie te 0,5% przy kursie wymiany.
Podobnie ma się zresztą sprawa z Aliorem walutowym i w weekendy jest wyższy spread. Ogólnie z tego co zaobserwowałem to wygląda tak, że w dni robocze kurs EUR/USD/GBP w Revolucie jest o 1-2 grosze lepszy w stosunku do Aliora, a w weekendy o ~1 grosz gorszy.

Odpowiedz
Offline Glaeken
Posting Freak

11-09-2019, 23:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-09-2019, 23:00 przez Glaeken.)
Robiłem kilka zakupów w zavvi i sklep zavvi pobrało mi bezpośrednio z konta GBP, raz robiłem zakup w amerykańskim amazonie i ten pobrał bezpośrednio z konta USD. Byłem święcie przekonany, że włoski amazon pobierze w EUR... ale tak sie nie stało. Próbował pobrać z pustego konta PLN i uznał, że nie mam kasy mimo iż na EUR i GBP miałem trochę zaskórniaków które spokojnie wystarczyłyby na opłacenie zamówienia (musiałem przerzucić na konto PLN żeby włoski amazon "łyknął" w końcu płatnośc). Z kolei na oficjalnej stronie Revoluta jest napisane:

"Twoje saldo zostanie automatycznie przeliczone na walutę transakcji po najlepszym możliwym kursie, dlatego nie musisz wcześniej kupować walut. [...] Waluta do użycia jest wybierana przez kartę w następującej kolejności:

a. waluta płatności (np. jeśli jesteś w Wielkiej Brytanii i dokonujesz transakcji w euro, obciążone zostanie Twoje konto w euro);
 b. Twoja waluta podstawowa (PLN) określana na podstawie adresu domowego;
 c. kolejna aktywna waluta (w tym kryptowaluty) z wystarczającym saldem."

Gdzie tu logika?

Moje aukcje na OLX
Odpowiedz
Offline Pablo0909
Stały bywalec
Liczba postów: 728
Reputacja: 28

18-10-2019, 14:16
misfit, "namówiłeś" mnie na Revolt Smile Nie ze względu na jednorazowy zakup Bonda, ale ogólnie. Sporo kasy wydaję na filmy w miesiącu, więc może z oszczędności wystarczy na dobrą flaszkę ginu i sok z grejpfruta Wink

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

18-10-2019, 15:30
Alior niedawno też wprowadził kartę wielowalutową dla klientów indywidualnych. Ktoś już testował i może napisać jak ma się sprawa z automatycznym przewalutowaniem po jak najlepszym kursie na tle Revolta ?

Odpowiedz
Offline Glaeken
Posting Freak

23-10-2019, 12:27
Również czekam na opinię. Revoluta na pewno sobie zostawię ale przymierzam się do zmiany banku więc dobrze byłoby wiedzieć czy Alior się sprawdza.

Moje aukcje na OLX
Odpowiedz
Offline Kirek
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,125
Reputacja: 153

29-11-2019, 11:33
(18-10-2019, 15:30)misfit napisał(a):  Alior niedawno też wprowadził kartę wielowalutową dla klientów indywidualnych. Ktoś już testował i może napisać jak ma się sprawa z automatycznym przewalutowaniem po jak najlepszym kursie na tle Revolta ?

Z przejściem na kartę wielowalutową w Alior miałem problemy gdy próbowałem o nią wnioskować samodzielnie przez ich stronę, na szczęście przez telefon wszystko poszło sprawnie. Wczoraj pierwszy raz robiłem nią zakupy w innej walucie niż EUR. Wszystko przebiegło bez problemów. Otwarcie konta w dolarach australijskich to dwie minutki. Kurs zakupu 2,6697 czyli za 79 AUD zapłaciłem 210,91 PLN. Zamówienie na JB Hi-Fi złożone na 78.20 AUD przez PayPal i dokładnie tyle zostało pobrane z konta. Przyjemnie, że już nie jest konieczne przewalutowanie z $ na inne waluty Smile

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

29-11-2019, 13:43
No i w portfelu luźniej bo kart mniej Smile
Wczoraj też płaciłem za zamówienie od kangurów więc możemy porównać kursy - w Revolucie wyszło 2,6558. Do przeżycia ta groszowa różnica... Big Grin

A jak ma się sprawa z funkcjonalnością po przejściu na kartę wielowalutową, jeśli chodzi o wymianę ze złotówek na EUR/AUD, itd. to wszystko jest tak samo jak było czyli kasa automatycznie trafia na odpowiednie subkonto czy może dochodzą u Ciebie jakieś dodatkowe czynności ?

Z tego co czytałem to należy jednak pamiętać aby była wystarczająca kasa na odpowiednim koncie bo jeśli jej nie będzie, a będzie na koncie złotówkowym to z niego zostanie pobrana kasa po kursie tabelowym Alior Banku, czyli jak mniemam takim:

https://www.aliorbank.pl/dodatkowe-informacje/informacje/kursy-walut.html

Odpowiedz
Offline Kirek
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,125
Reputacja: 153

29-11-2019, 14:15
Zakup waluty przebiega tak jak wcześniej czyli kupujesz bezpośrednio z konta PLN na wybrane konto walutowe. Do karty wielowalutowej z tego co pamiętam można mieć podpiętych 15 kont walutowych ale sam oprócz tych podstawowych USD/EUR/GBP dopiero teraz założyłem AUD i pewnie kiedyś może powstać potrzeba założenia CZK więc o limit się nie martwię Smile.

Co do zapewnienia wystarczającej kwoty w odpowiedniej walucie to zawsze po przeliczeniu kwoty z przesyłką w sklepie a przed zatwierdzeniem zakupu wchodzę na konto i sprawdzam czy mam odpowiednie środki więc mam nadzieję, że żadne nieprzyjemności mnie nie spotkają. Przy karcie wielowalutowej jest to nawet łatwiejsze ponieważ wystarczy zadbać dokładnie o taką kwotę jak widzisz w sklepie. Dawniej jeżeli robiłeś zakupy w innej walucie niż posiadałeś karty sam musiałeś zrobić symulację ile wyniesie przewalutowanie na USD i dla pewności trochę więcej USD zakupić.

Odpowiedz
Strony (8): « Wstecz 1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2023 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2023 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku