Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dystrybutorzy
1 2 Dalej »

Second Hand Video

Strony (11): « Wstecz 1 ... 6 7 8 9 10 11 Dalej »

Opcje tematu
Second Hand Video
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,884
Reputacja: 124

20-06-2026, 11:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-06-2026, 13:20 przez HAL 9000.)
OK.

To może inaczej, ktoś wie, kto w Polsce najlepiej ogarnia kwestie kodowania, czy jest jakaś firma, do której mogliby się zwrócić w tej sprawie?

I kto to robi najgorzej, tak żeby przestrzec.

Jeżeli napiszę do nich tak:
minimum preset slow oraz przy filmach z ziarenkiem deblock -1,-1

To nic nie wskóram Smile

(20-06-2026, 08:00)sebas napisał(a):  Do dziś żałuję, że nie kupiłem. Taki tytuł od Second Hand Video bym na półce chętnie postawił.

Nie wiedziałem, że już jest trudno dostępny, ale wersję kolekcjonerską też chętnie bym kupił, a tak jak pisałem jest to po rekonstrukcji 2K, a nie ma się czego wstydzić.

Wielu z nas już kompletnie zwątpiło, że polskie filmy które lubimy, doczekają się wydań BD, więc Second Hand Video to nasza ostatnia nadzieja:
[Obrazek: 38a77bbbb7c7ddfb-600x338.jpg]

PS
Authoring "Hydrozagadki" robił Dawid Cagara firma Media Projekt:
https://cagara.pl/

Szukam teraz co Media Projekt ma na swoim sumieniu  Tongue

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,852
Reputacja: 769

20-06-2026, 14:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-06-2026, 14:38 przez misfit.)
Słowo klucz: "x264", który pominąłeś w mojej wypowiedzi. Nie ma lepszego kodera h264, z kolei te odpowiedniki h264 dołączane do programów authoringowych (i ich domyślne ustawienia) to zwykle jest szrot. Podałem też informację na jaką opcję zwrócić szczególną uwagę aby x264 nie zjadał ziarna. Chociaż jak ktoś jedzie na jednodyskowym BD25, na który jeszcze zamierza wrzucać multum dodatków i do tego chce zostawiać ok. 20% wolnego miejsca na dysku, tak jak ma to miejsce w przypadku Hydrozagadki, to nawet dobrze zoptymalizowany x264 nie wystarczy aby zbliżyć się jakościowo do dużo większego pliku źródłowego. Cudów nie ma.

Przykładowo DMMS we wszystkich swoich wydaniach stosowało x264, a ich 1 dyskowy Potop ma wyraźnie lepszą kompresję obrazu niż 2 dyskowe wydanie od Studio Blu. I to pomimo nie do końca optymalnych ustawień kodera, które można sobie przejrzeć np. w MediaInfo. Poniżej z Człowieka z marmuru:

[Obrazek: 8BBoG9Ql.png]

Można także podpatrzeć ustawienia kodowania np. w tych ukochanych przez nich Arrowach robionych przez Davida Mackenzie, który także używa x264, ale to bardziej w starszych wydaniach, bo w nowszych już są te informacje ukryte.
Po cichu liczyłem, że może mają swojego chłopaczka, który ogarnia sprawę kodowania i authoringu i może byłby otwarty na porady co do przyszłych wydań, ale jeżeli zlecili to zewnętrznej firmie to raczej pozamiatane.
Mimo wszystko życzę sukcesu i żeby wszystkie plany się spełniły na przyszłość, pozostaję jednak pesymistą czy w polskich warunkach jest to osiągalne. Przypomnę, że Studio N miało w planach wydawać miesięcznie 5 filmów BD i 1-2 filmy 4K i tak na okrągło przez 4 lata, a co by nie mówić ich katalog filmów wskazywał na większe szanse sprzedażowe niż polska klasyka. Ale może jednak cuda istnieją? Pożyjemy, zobaczymy Wink

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

20-06-2026, 15:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-06-2026, 15:38 przez HAL 9000.)
Napisałem do nich i natychmiast mi odpisali:

Wyciągnęliśmy lekcje z Hydrozagadki.
Przy następnych projektach wiele się zmieni.
Temat kodowania również. Jest na naszej liście priorytetów. Wiemy co należy poprawiać.
Dodatkowo dorzucę, że nie będziemy się skupiali wyłącznie na remasterach 4k

[Obrazek: cat-happy-cat.gif]

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,630
Reputacja: 145

20-06-2026, 15:35
@HAL 9000
Dzięki za ogarnięcie tematu!

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

20-06-2026, 15:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-06-2026, 15:42 przez HAL 9000.)
Ja też się cieszę, to daje nam prawo z nadzieją patrzeć w przyszłość  Big Grin

I teraz sobie możemy zacząć układać listę życzeń Big Grin

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,630
Reputacja: 145

20-06-2026, 15:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-06-2026, 16:03 przez sebas.)
(20-06-2026, 14:36)misfit napisał(a):  Przypomnę, że Studio N miało w planach wydawać miesięcznie 5 filmów BD i 1-2 filmy 4K i tak na okrągło przez 4 lata,, a co by nie mówić ich katalog filmów wskazywał na większe szanse sprzedażowe niż polska klasyka
Ale ich katalog był bez trudu dostępny na innych rynkach niż nasz rodzimy. Do tego dodajmy drogo wycenione blaszaki o wątpliwej urodzie, egzotyczne ścieżki lektorskie (to musiało swoje kosztować), no i dostępność wydań. Czy przypadkiem nie były do kupienia tylko w jednym sklepie?

Second Hand to jednak trochę inny przypadek. Życzę im jak najlepiej. Zakupiłem Hydrozagadkę w amaray.

(20-06-2026, 14:36)misfit napisał(a):  dałem też informację na jaką opcję zwrócić szczególną uwagę aby x264 nie zjadał ziarna. Chociaż jak ktoś jedzie na jednodyskowym BD25, na który jeszcze zamierza wrzucać multum dodatków i do tego chce zostawiać ok. 20% wolnego miejsca na dysku, tak jak ma to miejsce w przypadku Hydrozagadki, to nawet dobrze zoptymalizowany x264 nie wystarczy aby zbliżyć się jakościowo do dużo większego pliku źródłowego. Cudów nie ma.
Ja się bałem, że będzie jakieś MPEG2.  Smile
Co do rozmiaru pliku z filmem i ilości wolnego miejsca na dysku, to widziałem gorsze przypadki. Koncert Led Zeppelin Celebration Day jest wydany na BD50 przy czym zajęte są.. niespełna 23GB. No ale to specyficzny przypadek. Na okładce płyta BD jest opisana skrótem BR Smile

Grunt żeby wyciągnęli wnioski i zorganizowali sobie jakieś solidne QC, nawet w postaci amatorów, ale ogarniających tematu t.

Dodatkowo dorzucę, że nie będziemy się skupiali wyłącznie na remasterach 4k
A to otwiera drogę do kilku wspomnianych tu wcześniej tytułów. Smile

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,712
Reputacja: 172

20-06-2026, 16:21
Amatorzy nie będą mieli sprzętu do QC Smile

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

20-06-2026, 16:21
(20-06-2026, 15:57)sebas napisał(a):  Dodatkowo dorzucę, że nie będziemy się skupiali wyłącznie na remasterach 4k
A to otwiera drogę do kilku wspomnianych tu wcześniej tytułów.  Smile

To jeż też znak, że czytają forum, bo ja nie zdążyłem o tym wspomnieć - mój komentarz był już za długi i chciałem ich prosić o rozważenie dobrych remasterów 2K w następnym kroku  Tongue

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,852
Reputacja: 769

20-06-2026, 16:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-06-2026, 16:52 przez misfit.)
(20-06-2026, 15:57)sebas napisał(a):  Ale ich katalog był bez trudu dostępny na innych rynkach niż nasz rodzimy.

Zremasterowany Terminator 2, Rambo I, II, III, Highlander były gdzieś wcześniej z pl napisami i/lub lektorem na BD/UHD? No nie, czyli praktycznie tak jakby ich wcale nie było dla polskiego kolekcjonera. Moźemy sobie pisać, że są odtwarzacze dzięki którym można załadować napisy zewnętrzne, że są osoby, które ogarniają filmy bez tłumaczenia, ale ogólnie garstka osób w takie rzeczy się bawi.
I z całym szacunkiem dla Hydrozagadki, ale będę się upierał, że wydane tytuły przez Studio N miały znacznie większy potencjał sprzedażowy, a i tak nie wypaliło i wcześniejsze plany legły w gruzach. Zresztą to tylko jeden z wielu przykładów, byli też tacy którzy też chcieli się skupiać na polskiej klasyce i jeszcze szybciej zwijali interes niż Studio N.

(20-06-2026, 15:57)sebas napisał(a):  no i dostępność wydań. Czy przypadkiem nie były do kupienia tylko w jednym sklepie?

Tutaj dochodzimy do kolejnej kwestii mającej wpływ na wyniki sprzedaży i ponownie będę się upierał, że nieporównywalnie większa ilość potencjalnych nabywców zainteresowanych nośnikami fizycznymi wie o istnieniu dvdmax.pl i allegro.pl, niż sklepik dystrybutora Second Hand Video. Zdaję sobie jednak sprawę, że chłopaki dopiero zaczynają swój biznes, ale to też należy ogarnąć i to w miarę szybko.
Ale nie wiemy czy może mają jakiegoś sponsora, który pokrywałby większą część kosztów, itp. (a może mogą sobie pozwolić na jechanie na stracie? Wink, więc póki co to tylko takie nasze gdybanie.

EDIT: Chociaż widzę, że dvdmax trzyma rękę na pulsie i też zaczęli sprzedawać Hydrozagadkę u siebie (+allegro), tylko z ceną +50% względem sklepiku dystrybutora Big Grin Big Grin

Odpowiedz
Offline adi90a
Użytkownik
Liczba postów: 164
Reputacja: 11

20-06-2026, 17:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-06-2026, 17:26 przez adi90a.)
(20-06-2026, 16:51)misfit napisał(a):  nieporównywalnie większa ilość potencjalnych nabywców zainteresowanych nośnikami fizycznymi wie o istnieniu dvdmax.pl i allegro.pl
No i tam mielibyśmy już darmową wysyłkę, a tymczasem Hydrozagadka to najdroższe wydanie za pojedynczy film jakie posiadam, choć zdążyłem już kupić nawet parę wydań Deluxe 4K od Arrow.
Osobiście, gdyby zwykłe wydanie było w slipcase to preferowałbym takie ponad kolekcjonerskie. Doceniam dodatki na płycie, ale te fizyczne to trochę takie szpargały. Choć wiadomo, jeżeli nie wpływają znacząco na cenę to ciężko sobie odmówić te bardziej wypasione.

Odpowiedz
Strony (11): « Wstecz 1 ... 6 7 8 9 10 11 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku